15 februari 2009

Liza Marklunds maktnätverk

Medborgare! Liza Marklund tillhör numera den etablerade mediaeliten och har mycket starka band med många av makthavarna inom både media och politik. Tillsammans med Jan Guillou och hans fru Ann-Marie Skarp äger hon Piratförlaget. I styrelsen för Piratförlaget sitter även DN's chefsredaktör Thorbjörn Larsson, advokaten och f.d. rikdagsledamoten Peter Althin samt författaren Carl Hamilton.

Jan Guillou är idag kolumnist på Aftonbladet och anses bland den svenska journalistkåren vara en av Sveriges viktigaste opinionsbildare. Jan Guillou har ett förflutet i diverse olika kommunistiska organisationer, men kallar sig idag för socialist. Han delar därmed i mycket sin politiska grundsyn med Liza Marklund. Liza Marklund själv är krönikör på Expressen. På så sätt kan de båda Pirat-författarna tillsammans nå ut till hela kvällstidningspubliken, oemotsagda!

Thorbjörn Larsson är en av Sveriges mest inflytelserika mediaperson. Han var under perioden 1987 till 1997 chefsredaktör för Aftonbladet. Under en kort tid var han koncerndirektör för Schipsted (som bl.a. äger Aftonbladet och SvD) och var då även styrelseordförande för Aftonbladet. Han har varit VD och styrelseordförande i TV4, där även Liza Marklund arbetade under en tid. Under perioden 2002 till 2006 var han styrelseordförande för Bonnierägda Expressen. Sedan 2006 är han chefsredaktör och ansvarig utgivare för DN, som också ingår i Bonnierkoncernen. Han är även gymnasiekamrat med sin efterträdare på posten som chefsredaktören och ansvarig utgivare för Aftonbladet, Anders Gerdin, som även satt i styrelsen för Tidningsutgivarna under en lång period. Thorbjörn Larsson är gift med Amelia Adamo.

Peter Althin är en av Sveriges mest kända brottsmålsadvokater och har även under perioden 2002 till 2007 suttit i Sveriges Riksdag för Kristdemokraterna. Han har under sin tid i Riksdagen suttit i Justitieutskottet, inledningsvis som suppleant och därefter som ledamot. Liza Marklund skickade Peter Althin på Monica Antonsson när hon fick reda på att Monica Antonsson skrev en bok som kritiskt granskande Gömda.

Justitieutskottet leds sedan 2006 av advokaten och f.d. justitieministern Thomas Bodström, som också ingår i Liza Marklunds nätverk. Thomas Bodström har suttit i styrelsen för Svenska UNICEF, där Liza Marklund sedan 2004 är UNICEF ambassadör. Thomas Bodström är känd för att vilja öka övervakningen av medborgarna och är anmäld till Konstitutionsutskottet på grund av misstänkt ministerstyre i samband med tillslaget mot The Pirate Bays internetleverantör PRQ. Liza Marklund ser säkert gärna att The Pirate Bay stängs ned. Hon har flera gånger uttalat sig negativt om fildelare och "nätpirater", trots att hon själv knappast kan sägas vara drabbad av några större ekonomiska förluster.

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin tillhör också Liza Marklunds nätverk. Mona Sahlin har med utgångspunkt från böckerna Gömda och Asyl gjort flera skarpa uttalanden om Sveriges oförmåga att skydda utsatta kvinnor.

Det är alltså ett gediget maktnätverk som nu har gått till totalangrepp på Monica Antonsson och hennes kritiska bok om Gömda. Allt i syfte att rentvå Liza Marklund och Mia Eriksson.

10 kommentarer:

Leroy sa...

Klockrent X.

Tack För att du granskar media som inte ber om förlåt utan räknar med at kunna köra över.

Vem startade Piraterna med löfte om guld avtal?

Har du koll på "Chicken Race" mm.

Trodde nog att dom var radikala och inte kapitala.

Leroy

Anonym sa...

Mycket bra analys! Tack för ett bra inlägg!

Unknown sa...

Intressant att få se denna sammanställning, särskilt efter att vi har fått bevittna hela nätverket "in action". Det finns bara två saker att göra: kämpa emot via forum och bloggar och att vara en medveten mediekonsument. Det blir inga fler pirat-böcker för min del, och heller inga köp av kvällstidningar.

Anonym sa...

Mycket intressant... detta är en jäkla härva men man förstår ju nu varför LM och ME får hålla på oemotsagda...

lena sa...

OJ..Oj..
Vilket litet land vi bor i!

Men,men...tillsammans så är vi stackars dumskallar som inte riktigt begripit vidden av det hela först nu starka.
Våra plånböcker är jä...starka!Vi får som Margaretha sa sluta köpa deras varor.
Man kan också berätta för alla med öron om vad som faktiskt pågår.
Man kan till alla som har internet (synd,Guillou att du inte har, eller vet hur man gör)länka det som är läsvärt.
lena

Ramona Fransson sa...

Är det inte konstigt att SVT som sjunger sitt oberoende lov gör en Uppdrag gransknings dokumentation av hela den här fantastiska soppan, som du så skickligt ställt upp? SVT borde upplysa det svenska folket och få alla att vakna upp med kaffet/teet i halsen efter en flera veckors dramatisk "Vem gör vad för vem i svensk media och varför"

Det programmet borde få de flesta att sitta som klistrade vid SVT i månader framöver...

Ha de
Ramona

Medborgare X sa...

Visst är det ett imponerande nätverk som Liza Marklund har byggt upp. De här nämnda personerna är bara toppen på isberget.

Sverige och Stockholm är egentligen ganska litet. Mediaeliten och makteliten består i realiten av ett så litet antal personer att de alla är bekanta med varandra och har man väl kommit in i kärnan så håller de alla varandra om ryggen. Det är onekligen väldigt duktigt gjort av en tjej från Piteåtrakten att ta sig in där!

marisol sa...

Mycket intressant läsning, grattis!! Jag kommer att vänta på ditt inlägg imorgon om The Pirate Bays, rättegång, hoppas du hinner göra en samanställning som den här...
Annars tror jag inte på att detta med nätverk har att göra med landets storlek. I Chile är det ett par familjer som har mediemakten, också där ett fåtal personer. Makten ser likadant ut, globalt. De som har pengarna, äger makten.
Och apropå makten, kolla vad LM skriver om chefskap och makt:

Att vara chef var mycket roligare än jag trott, och oändligt mycket svårare. Det fick mig att förstå vilka otroligt starka krafter som finns inom en organisation: att människor är beredda att göra precis vad som helst för att få makt.
Inte sant Liza??
/Marisol

en medmänniska sa...

Intressant information .

Anonym sa...

Upprättelse för Elisabeth Hermon nu! Skriv på namninsamlingen:

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3082

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!