18 juli 2010

Mångfald i skogen

Medborgare! Tydligen är det många privatpersoner som dumpar sina oönskade husdjur i skogen och på andra ställen. Det handlar om sköldpaddor som lämnas i tunnelbanan, exotiska ormar i skogen och ödlor i rabatten i parken. Tydligen är det många oönskade reptiler som släpps ut på sommaren och djurparkerna har ingen möjlighet att ta hand om alla övergivna djur. Detta beskrivs nu som ett stort problem i ett par artiklar i gammelmedia. Men är det verkligen det?

Vi lever i en allt mer internationaliserad värld, där människor från världens alla hörn idag lever och bor i Sverige. Mångfald och multikultur är något som hyllas i dagens svenska samhälle. Den som är kritisk till detta beskylls ofta för att vara rasist eller för att vara invandrarfientlig.

Gäller då inte samma sak för djurvärlden? Borde vi inte ta emot alla dessa exotiska djur med öppna armar och välkomna en mångfald även i skogen?

3 kommentarer:

Anonym sa...

De flesta (rättare sagt så gott som alla)av dessa exotiska djur går en snabb död till mötes så snart hösten och vintern kommer med kallare nätter. De klarar inte dessa och kan inte övervintra.
och det är inte bara exotiska djur såsom sköldpaddaor, ormar och ödlor.
Det finns många som slänger ut sina sommardjur och de som tröttnar. Fåglar, kaniner, marsvin, katter, hundar, och det är lika fruktansvärt varje gång som man läser om det eller får in dessa på olika djurskyddsföreningar!
/Sara

Anonym sa...

Oönskade djur -om de överlever- skulle kunna störa balansen i ekosystemen i skogen. Kan inte påstå att jag är för att släppa ut de oönskade djuren. Oftast dör de nog, om inte före så när vintern kommer.

Tristan sa...

Anonym, kl 13:51, det där med ekobalans är bara trams. Naturen anpassar sig efter nya premisser hela tiden. Inget är konstant, allt är dynamiskt och slutligen kanske cykliskt.

Men visst är det intressant med det haltande. Människor ser inget större problem med att skaffa fler barn och gnälla över barnlöshet samtidigt som befolkningen globalt sett ökar exponentiellt.

Den exponentiella ökningen av människor, är det inget hot mot balansen i ekosystemen?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!