12 juli 2009

Tolerant konservatism, det låter liberalt och bra

Medborgare! I dagens Svenska Dagbladet gör Per Gudmunson en jämförelse mellan Göran Hägglunds Almedalstal, om att konservatism inte är synonymt med inskränkthet och att det privata inte alltid är politisk, och de gamla hårdrockarna Judas Priest. Gudmunson pekar på att hårdrock är en av musikvärlden mest konservativa subkulturer, men att fansen är väldigt toleranta. Som ett exempel på detta nämner han att Judas Priest fans tog emot sångaren Rob Halfords besked om att han är homosexuell med öppna armar.

Hårdrockare må vara konservativa, men de är toleranta mot andra människor och accepterar dem för vad de är! På samma sätt vill Göran Hägglund omstöpa Kristdemokraternas politik, till en tolerant konservatism. Eller som Hägglund sa i Almedalen:
"Vi i allianspartierna talar ofta om frihet. Från regleringar och höga skatter. Och med all rätt. Men kanske ska vi också tala om vanligt folks rätt att få vara ifred. Att få vara ifred från popvänsterns mest uttalade dumheter."
Till vänsterns mest uttalade dumheter räknar Medborgarperspektiv sådant som könsmaktsordningen, en kollektivistisk syn på medborgarna och hela Bodströmssamhället, med dess ständiga övervakning av medborgarna. Att få leva ifred från myndigheternas slumpmässiga ingrepp och övergrepp är den viktigaste friheten som finns. Vi behöver t.ex. inte fler fall som Daddys och Rebellrobbans.

Samhällets viktigaste funktion är att se till det finns en bra grogrund för företagande och arbete i landet, så att så många som möjligt kan ta eget ansvar för sin försörjning och hjälpa till att bidra med skattemedel till de gemensamma grundfunktionerna i samhället. Att utlämnas till att leva på bidrag från samhället skapar nämligen en grogrund för utanförskap och frustration, vilket i längden även kan leda till brottslighet.

Även här gör Gudmunson en parallell till Judas Priest och öppningsspåret på LP:n British Steel, "Breaking the law". Det är nämligen precis detta som sångtexten handlar om, när ungdomsarbetslöshet övergår till ungdomsbrottslighet!

Medborgarperspektiv tycker naturligtvis att resonemanget i Svenska Dagbladet om en tolerant konservatism låter väldigt liberalt och bra.

Samtidigt frågar sig Anna Dahlberg i Expressen varför kvinnor är så vänster. Med tanke på att det är numera är de unga tjejerna som flyttar från landsbygden till städerna, som utbildar sig på universiteten och har får de högsta betygen, varför är det då de som mest efterfrågar en starkare statsstyrning, en större offentlig sektor, ytterligare bidragsberoende och mer begränsningar i den personliga friheten? Hela världen ligger öppen för dessa unga och välutbildade tjejerna, varför klänger de då sig fast vid att vara hänvisas till allmosor från farbror staten frågar sig Dahlberg?

Medborgarperspektiv är lika frågande! En stark kvinna behöver väl inte farbror staten att hålla i handen?

7 kommentarer:

Bitten sa...

Ett av mina absoluta favoritband och en av mina favoritskivor!! :-) Mitt hårdrockshjärta gläds!! :-)

Medborgare X sa...

Bitten!

Det är ett av mina favoritband också. Det ligger ett par Judas Priest skivor i CD-växlaren i bilen. Så jag var bara tvungen att skriva om detta, även om jag inte är speciellt konservativ, utan snarare liberal.

Bitten sa...

En annan rysarfavorit är Between The Hammer And The Anvil!! :-)

Iron Maiden ligger överst på min lista, tätt följda av Judas Priest och Motörhead..och sen en hel drös med band! :-)

Bara så du vet.. jag är 55 och farmor till 5 ungar!! :-) Vad nu detta hade med nånting att göra.. :-) Men hårdrock om så bara som exempel i en blogg får alltid igång mig.. :-) Nu ska jag sluta sabba ditt kommentatorsfält med OT dravel !! :-)

Medborgare X sa...

Bitten!

Kul med en farmor som gillar hårdrock! Du ser ju längst ner i högerspalten vad jag går igång på...

Bitten sa...

AH... :-) Det där hade jag missat!! Det var så himla långt ner.. :-) Och Black Sabbath hör självklart till den där drösen med band!! :-) Min absoluta favoritlåt med Sabbath är faktiskt Headless Cross, trots att den är lite "utanför" s.a.s. Men jag blir helt andlös när jag hör den!! :-)

Jag har förreste Run To The Hills som ringsignal i mobilen!! :-)

Ja-ja.. jag blev ju tvungen att svara.. :-)

Medborgare X sa...

Bitten!

Haha! Du är ju en rock-farmor rakt igenom! :-)

Bitten sa...

:-) Det enda nick jag nånsin använt är Heavymetalgrandma!! Av nån anledning tyckte jag att det passade.. :-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!