11 juli 2009

Nätmobbing och kvinnohat

Medborgare! Carolina Gynning, Linda Skugge, Marcus Birro och Alex Schulman är några av de kändisar som efter att ha utsatts för upprepad nätmobbing och förföljelse har lagt ner eller hotat lägga ner sina bloggar. Alex Schulman hävdade nyligen i en debattartikel i DN, något oväntat, att bloggar och bloggare egentligen är ointressanta och betydelselösa i samhällsdebatten samt att traditionella media (att säga gammelmedia är nämligen förklenande enligt nämnda Schulman) visar för stor respekt för bloggarna. En del av hans kritik bygger på att många av de mest lästa bloggarna handlar om mode och är skrivna av tonårstjejer! Linda Skugge gick till motattack på Newsmill och spekulerade i om Schulman blivit gubbe och inte längre klarade konkurrensen från de unga kvinnorna eller om Schulmans kommande boksläpp stigit honom åt huvudet och att han gärna vill bli insläppt på de fina kultursidorna och bli respekterad.

Även Marcus Birro gråter ut på Newsmill och berättar hur de anonyma nätmobbarna krossade hans kärlek till bloggen. Han säger sig nu sakna sin blogg och alla sina fina bloggläsare, men han saknar inte att bli ledsen eller förbannad över att någon tagit sig friheten att bete sig som en idiot mot honom och dessutom anonymt. Medborgarperspektiv är övertygad om att Birro är uppriktig i vad han skriver, men kan i övrigt hålla med Ann Helena Rudberg att kändisarna förmodligen mest utnyttjar både själva bloggandet och blogghatet för att få ytterligare uppmärksamhet för sina egna karriärer och för att tjäna pengar på det.

En annan kändis som alltid har varit duktig på att få uppmärksamhet är Carolina Gynning. Även hon har varit utsatt för näthat och funderar nu på att logga ut. I ett försök att tysta sina mobbare har hon tydligen publicerat mail-adresser och ip-adresser tillhörande dem som enligt henne har trakasserat både henne och hennes familj. Gynning ska dessutom ha utlovat hittelön till den som kunde identifiera personerna. En av dessa personer fick sedan sitt personnummer, telefonnummer och adress utlagt på bloggen. Den utpekade har nu polisanmält Carolina Gynning. Frida Fridén tycker att Gynning gör helt rätt som hänger ut ”den djävla galningen”.

När Monica Antonsson blev utsatt för nätmobbing och förföljelse av ”häxorna” Marina Iren Engan, Sanna Ax (aka Motherwitch) samt deras gelikar svarade den numera nedlagda bloggen Den Obehagliga Sanningen med att publicera uppgifter från Eniro om var de bor och satellitbilder på deras hus. Det blev ett stort rabalder om detta och det diskuterades flitigt om man ska få publicera offentliga personuppgifter om de kommentatorer som trollar och mobbar på ens blogg.

Även Ingrid Carlqvist har under en tid varit utsatt för nätmobbing av den värsta sorten och detta har nu kulminerat med att en av mobbarna skickat anonyma brev till hennes chefer och till annonsörerna i den tidning hon jobbar för. Hela syftet med dessa brev är att tysta henne och få henne att sluta skriva om de ämnen som hon engagerar sig i. Detta genom att förtala henne inför tidningens chefer och annonsörer så att hon ska bli avskedad. Ingrid Carlqvist har nu polisanmält det inträffade.

På DN:s kultursida kan man läsa att Karin Eder-Ekman, redaktör på Newsmill, ser en trend i att just kvinnliga debattörer och bloggare är mest utsatta på nätet. Hon anser att då en kvinna skriver om jämställdhet så haglar kränkande kommentarer, ofta om kvinnans utseende eller intelligens. Eder-Ekman säger vidare att ”kvinnohatet flödar i blogg- och debattkommentarer på nätet”. Även medie- och genusforskaren Hillevi Ganetz uttrycker att hon inte är förvånad över att kvinnohat nått Internet i så stor utsträckning. Hon menar att Internet i högsta grad påverkas av de strukturer som styr samhället och kulturen samt att hatet späs på av anonymiteten.

Hanne Kjöller spär på ytterligare och hänvisar till könsmaktsordningen för att förklara varför det framförallt är kvinnor som är drabbade samt påpekar att det framförallt är män, ofta äldre och med akademisk titel, som skriver nedsättande och irrelevanta kommentarer till kvinnliga skribenter.

Medborgarperspektiv undrar om Hanne Kjöller, Hillevi Ganetz och Karin Eder-Ekman verkligen har full koll på läget. Med tanke på att både Marcus Birro och Alex Schulman slutat blogga på grund av både kränkande kommentarer och förföljelse, så är det knappast könsberoende att drabbas av nätmobbing och hat. De kvinnor som drabbas av nätmobbing och ”kvinnohat”, som Carolina Gynning, Monica Antonsson och Ingrid Carlqvist, har dessutom främst varit utsatta av kvinnliga mobbare! Sanningen verkar alltså inte vara så feministiskt enkel och svart-vit som DN:s kultursida gärna vill göra gällande.

Slutligen kan Medborgarperspektiv rekommendera ett par enkla tips på hur man kan hantera ovälkomna anonyma kommentarer.

4 kommentarer:

PiaMe sa...

Mycket välformulerat och vällänkat inlägg, Medborgare X!

Det är verkligen komiskt att Hanne Kjöller hittat nåt att ge samma svar på igen. Fast denna gången glömde hon att nämna bettskenorna som dessa gubbdjur måste bära. Nu saknar vi bara Tiina Rosenberg, hon som talade om mediadrevets mansdjurstrukturer. Det kan säkert justeras lite det med och återanvändas om nätet för naturligtvis finns det inga kvinnliga nätmobbare heller, lika lite som det finns kvinnliga skarvande krönikörmobbare på Expressen som gjort sig en förmögenhet på att demonisera och förtala en kvinna hon en gång hängt ut i Expressen och en flykting som hon framställt som en massmördare och våldtäktsman sedan 1995.

Pia

Medborgare X sa...

Pia!

Näääh! Klart de inte finns några kvinnliga nätmobbare! Kjöller, Rosenberg och hon som gjort sig en förmögenhet på att demonisera och förtala en kvinna hon en gång hängt ut i Expressen samt en manlig flykting från Libanon är ju bara duktiga på att rättfärdiga det de gör....

http://opassande.se/index.php/2009/07/09/rattfardighetsmissbrukaren/

Ann Helena Rudberg sa...

Jo det var det jag skulle ha skrivit redan i går... tack för att du tar med min artikel på Newsmill i denna genomgång. Jag fortsätter i dag på min blogg, som du har sett... och Hanne Kjöller har jag försökt skriva till ibland genom åren, men hon har alltid varit så avvisande så till slut tröttnar man. Jag är alltså kvinna och äldre plus akademiker, men hos henne är det alltid män som är äldre akademiker, konstigt nog. Och könsmaktsordningen har för mig blivit ett skällsord... Hon är en konstig sort, men å andra sidan det har ledarskribenter på DN alltid varit och aldrig har dom varit omtyckta av resten av redaktionen heller. Inte när jag jobbade där...74-92...

Medborgare X sa...

A-H!

Tack själv, för all bra inlägg på Newsmill och i din blogg. Synd att du behöver slåss med trollen så mycket.

Intressant om Hanne Kjöller och ledarskribenterna på DN! Ibland får jag för mig att den typen av människor snarare är någon form av politruker än oberoende politiska skribenter.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!