13 juli 2009

Demokrati och yttrandefrihet på nätet

Medborgare! Så var det dags igen, debatten om att Daddy har publicerat bilder på sin dotter, bandade telefonsamtal med åklagare och polis, dokument med polisförhör och tingsrättsdomar från den pågående vårdnadstvisten och förundersökningen av anklagelser om sexuella övergrepp på sin egen dotter på sin blogg. Den här gången är det en viss Moa Karlsson som har skrivit en debattartikel i Aftonbladet och som ondgör sig över vad som görs offentligt på nätet. Om det är samma Moa Karlsson som sprider förtal om Ingrid Carlqvist och försöker tysta henne kan man ju också spekulera om…, men inte här och nu.

Medborgarperspektiv undrar vad det egentligen är som denna Moa Karlsson upprörs så över och vad som egentligen driver henne. För mängder av uppgifter om helt vanligt folk publiceras ju dagligen på nätet. Skvaller och bilder sprids lavinartat via de så kallade sociala medierna, som Lunarstorm, MySpace och Facebook. Folk bloggar om sina liv och berättar i detalj vad som händer dem var dag. Missnöjda partners hänger ut sina ex på nätet. Patienter betygssätter sina läkare på Doktorsguiden.

Sedan har vi ju gammelmedia själva. Där publiceras oändliga mängder av bilder på barn och vuxna, intervjuer med än den ena och än den andra, uppgifter från både polisundersökningar och domslut. Allt detta sprids som en löpeld på Internet via gammelmedias egna sajter. De har, precis som du och jag, tillgång till alla de offentliga uppgifter som finns runt om i landet på myndigheter och departement. Det kan vi tacka offentlighetsprincipen för!

Alla har vi rätt att begära ut offentliga uppgifter från myndigheter samt att granska dessa och förmedla dem vidare. I ett läge där dessutom den tredje statsmaktens band blir allt tätare med både den politiska och den dömande makten i samhället (vilket inte minst Gömda-debatten har visat på), finns ett allt starkare incitament för enskilda medborgare att ta del av vad som har offentliggjorts och att granska detta, men även att själva offentliggöra hur de blir behandlade av samhället och myndigheterna i olika situationer. Det är ytterst viktigt för att på sikt kunna värna och upprätthålla vår demokrati och yttrandefriheten.

Debatten om att Daddy publicerar bilder på sin dotter och känsliga uppgifter på nätet liknar till stora delar debatten då förundersökningsprotokollen från Arbogafallet gjordes tillgängliga via The Pirate Bay för snart ett år sedan. Precis som då fanns en risk att vissa enskilda personer skulle kunna komma i kläm eller ”hängas ut” och andra kan känna sig upprörda eller kränkta av att dessa offentliga uppgifter publiceras på nätet. Vissa ropar då på utökad lagstiftning för att begränsa möjligheterna att publicera den här typen av uppgifter. Andra ropar efter utökade möjligheter för myndigheterna att hemligstämpla uppgifter. Men det är helt fel väg att gå, vi måste värna vår demokrati och vår yttrandefrihet på nätet, även om det kan ha ett visst pris. Eller som Mymlan sa i samband med Arbogafallet:

Det måste vara så. För vår demokratis skull. För rättssäkerheten. För att vissa lagar är så grundläggande och viktiga och så fort man börjar göra undantag ska undantagen tolkas och min erfarenhet i tolkningstvister är att det inte finns någon egentlig rättvisa och att tolkningar ofta är godtyckliga.
Så mycket beklagansvärt för de enskilda som drabbas men ändock – det finns ingen anledning att tumma på offentlighetsprincipen. Jag tycker redan nu att det i vissa fall är alldeles för enkelt att hemligstämpla. Och jag tycker att de som jobbar på myndigheter borde lära sig lite mer om offentlighet och demokrati.
Medborgarperspektiv tycker att dessa ord passar lika bra i fallet med Daddy och när anonyma nätmobbare ”hängs ut”. Demokrati och yttrandefrihet är för viktigt för att kompromissas bort!

10 kommentarer:

Leroy sa...

Ja Så här får det ju inte heller gå till.

Tråkigt att behöva se hur trasiga måniskor väljer att påstå i stället för att lyssna och sedan agera.

Leroy

Bitten sa...

Jag tror att en viss Leroy har behagat att skämta aprillo med oss.. det verkar som han inatt avslöjat sig själv som varande den här mannen http://www.blogger.com/profile/00484306768513176532

Och om man går igenom den digra blogglista HAN äger/driver, så inser man snart att den timide Leroy inte existerar.. Dom åsikter som framförs av P.I... ja..vad säger man..

Bitten sa...

...eller också var det en slump att KraxPelax (Peter Ingestad), plötsligt publicerade "lästips" alldeles efter Charlottes och Leroys privata samtal??

han lämnade samma lista inne hos Maja..

Martin Gustavsson sa...

Laat alla medborgare aeta brakmiddag efter naesta val! http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/06/ny-slags-allians-mojlig-2010/

Medborgare X sa...

Leroy!

Vad tänkte du nu på Leroy? Jag hänger inte riktigt med i svängarna om vad du refererar till. Kanske kan du förklara lite ytterligare så jag förstår?

Medborgare X sa...

Bitten!

Jag vet inte om jag förstår vad du syftar på heller. Kanske har jag missat något på någon annan blogg?

Medborgare X sa...

MrPerfect72!

Har du och din blogg något med dagens inlägg på Aftonbladet Debatt att göra?
http://www.aftonbladet.se/debatt/article5508803.ab

Bitten sa...

Ja.. alltså igårkväll/natt hade Charlotte & Leroy ett samtal här: http://chezcharlottelagrandefinale.blogspot.com/2009/07/fortsattning-pa-natdiskussion.html#comments.. bl.a om sin konst.. och så ploppade det upp "lästips".. jag kopplade dom därför till Leroy.. men det kan ha varit en knasig slump bara..

Leroy sa...

Bitten Nej!
Jag är inte Peter Ingestad.

Jag är ara en vanlig enkel pappa som varit på olika föräldraforum de senaste 4-åren.

Bloggar inte själv.

Diskuterat på olika föräldraforum. Kränkts av Socialtjänst och i utredingar som inte hanterats korrekt. Efter en tvist som slutade hos jurist så påbörjades umgänge men efter ett tag så började sabbotaget igen.

Så har det rullat på de 4 senaste åren och det behövs så klart förändringar av de tolkningar som görs av lagstiftningen. Åtminstone nya direktiv från Socialstyrelsen, B.O och J.K . Att man visar att man uppfattat att lagen fungerar dåligt och att de politiker och remissinstanser som varit med visar att man kan göra förbättringar och så skyndsamt innan fler barn hamnar i kläm.

Förhandlingarna idag gick bra. På Torsdag träffar jag min dotter igen och vi får hoppas att vi så småningom får dela vardagen igen.

Så hon får ta del av 2 sociala baser i stället för en.

Förhoppningsvis så får hon två vårdnadshavare så småningom när nu mamman skilt sig från styvpappan som hon tyckte kunde ersätta mig.

Kanske, kanske ser hon fördelarna med att ett barn har två föräldrar och låter den rätte få komma in.

Det borde handla om Vilja, lämplighet förmåga. Att detta blir prövat. Att barnets rätt beaktas enligt den FN-Deklaration Göran P skrev på.


Leroy

Leroy sa...

Sjukdoms syndromet i Arboga fallet heter troligtvis Erotomani.

En del säger att förälskelsen och kärleken är blind, en del säger att man leker med elden.

Många säger att psykopaten är manipulationens mästare.

Men det som visar sig efter ett tag gör att man får förlita sig på att sanningen hinner ikapp alla som ljuger eller hittar på.

Påstår eller behärskar lögn för att tilfälligt få.

Leroy

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!