15 juli 2009

Vem kan man lita på i övervaknings-Sverige?

Medborgare! I dag inleddes EU:s ministermöte om Stockholmsprogrammet där, av vad som hittills har framkommit, riktlinjerna för ett allt mer repressivt Storebrors-EU ska dras upp. Justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström skriver i en artikel på DN Debatt att målsättningen är att ta ytterligare steg mot ett säkrare och öppnare Europa. De hävdar att arbetet med Stockholmsprogrammet utgår från ett medborgarperspektiv som sätter den enskilda individen i centrum samt att detta ska åstadkommas genom en effektiv bekämpning av den organiserade brottsligheten, genom att slå vakt om individens rättigheter och genom att ta ett solidariskt ansvar för migrationen till Europa.

Oppositionen protesterar lite pliktskyldigt, förmodligen av inrikespolitiska skäl. Till och med den gamle övervakningskramaren Thomas Bodström säger sig vara kritisk till registrering av medborgarna, men erkänner att han fortfarande är för datalagring. Mest riktas dock hans kritik mot regeringens sätt att hantera frågan. Suck! Inrikespolitiska skäl som sagt!

Alliansen är mer positivt inställd, men beklagar att man inte kunnat gå längre i skyddet av den personliga integriteten och rättssäkerheten. När man läser hos Leo Erlandsson så kan man verkligen undra om våra politiker överhuvudtaget bryr sig om medborgarna och deras skydd. Erlandsson dristar sig till och med att fråga sig om våra politiker vill oss något ont!

Oscar Swartz noterar med förvåning att ett av argumenten bakom en utökad övervakning av Internet och ett utökat internationellt samarbete är att komma åt "kriminella internetleverantörer"! Det är väl knappast internetleverantörerna som är ansvariga för vad som distribueras på nätet? Dessutom pekar Swartz på att justitieministern verkar ha drabbats av moralpanik och använder spridandet av barnporr som ett av sina viktigaste argument för en utökad övervakning. Synd bara att Ask överdriver problemet och agerar ytterst populistiskt. Det stärker verkligen inte hennes argumentation.

Anders Mildner reflekterar över pressfriheten och dess historien i sin kolumn i dagens Svenska Dagbladet. Han jämför hur de existerande tidningarna och tryckerierna agerade när Axel Danielsson grundade tidningen Arbete i Malmö för 122 år sedan. De gjorde allt i sin makt för att försökte tysta honom. Arbetarnas tankar och ord var nämligen farliga ansågs det. Idag verkar det som om våra politiker är rädda för medborgarnas tankar och ord. Därför måste medborgarna övervakas resonerar våra politiker!

Så vem kan man egentligen lita på i dagens övervaknings-Sverige? Piratpartiet gör naturligtvis ett stor jobb i kampen för medborgarnas personliga integritet och rättssäkerhet. Men dagen till ära ska även Ephone ha eloge för att de överklagar tingsrättens beslut i IPRED-fallet mot dem!18 kommentarer:

Bitten sa...

Man kan ju t.ex. lita på att du kommer med vettiga och riktigt läsvärda kommentarer , både här och där i bloggosfären!! :-) Och det känns bra!!

Medborgare X sa...

Tack Bitten! Det var snällt sagt, nu blir jag ju nästan lite generad...

Bitten sa...

:-)

Bitten sa...

Såg inne hos Maja att du tar tag i en liten trådända jag har varit och ryckt i flera ggr på några olika ställen.. Nämnligen den där underliga missuppfattningen folk har angående den "grundlagsskyddade anonymiteten"!! :-) Roligt att se att nån mer än jag... :-)

Jag tycker inte jag har haft nån direkt anledning att bemöta en del mer eller mindre förtäckta hänsyftningar åt mitt håll av ett antal personer idag och igår.. det är ju en fullständigt meningslös sysselsättning, så det får vara.. men självklart är jag ju inte emot att folk skriver under signatur, det förstår ju dessutom varenda människa som kan använda huvudet lite, utan självklart handlar det om att om man ska kasta skit på folk så ska man banne mig göra det öppet och under eget namn! För övrigt är väl knappast anonyma som diskuterar något problem! Jag "pratar" ju med dig, och jag har inte den blekaste om vem du är!! :-)

Medborgare X sa...

Bitten!

Jag är som sagt inte speciellt juridiskt bevandrad så jag vill gärna veta mer om den här grundlagsskyddade anonymiteten. Det hade varit intressant att få veta vad det verkligen står i lagboken om den!

Och visst går det som sagt bra att vara anonym, så länge man beter sig respektfult mot de man diskuterar med!

Bitten sa...

Vad man kan vara tämligen säker på är nog att det knappast är grundlagsskyddat att få trakassera folk anonymt! :-)

Medborgare X sa...

Så sant Bitten!

Men jag skulle faktiskt gärna vilja lära mig mer om det anonymitetskydd som sägs finnas i grundlagens paragrafer om yttrandefriheten och i Tryckfrihetsförordningen som Tristan hänvisar till. Jag är säker på att han lägger fram sina argument och bevis för att det finns ett sådant anonymitetsskydd, nu när han så tydligt påpekar att han inte är ett troll utan bara vill föra en sansad diskussion!

Han har ju dessutom möjligheten att diskutera här på Medborgarperspektiv eftersom han har en registrerad signatur.

Bitten sa...

Vi får väl se om han vill dela med sig av sina kunskaper.. :-)

Nånting jag reagerade på borta på den Lundgrenska bloggen idag, var att Maja, som tjatar om att man minsann inte ska kolla IP-nummer eller dylikt, påstod sig veta att Lena, som hon roar sig med att kalla Gena, varit inne som anonym och kallat folk för "äckel"???? Hur i fridens dar går det ihop, undrar man?? Eller är det bara Majas fantasi som går på "overdrive" ?? Mycket konstigt!! :-)

Medborgare X sa...

Bitten!

Jag hoppas också att han delar med sig av sina kunskaper. Jag är som sagt bara en lekman när det kommer till juridik, men det är alltid kul att lära sig något nytt. Man blir ju aldrig för gammal för det, sägs det.

Jag är ingen expert på datorer och mjukvara heller, så jag vet inte hur Maja gör för att kolla sådant. Kanske svarar hon om du frågar henne?

lena sa...

Tack Bitten! Dej kan man lita på;)!!

Ja, det är en smula underligt hur Maja kan lägga ord i ens mun, utan att hon har en susning om det var jag eller någon annan.
Och att påstå att jag skulle skriva eller säga till någon att ni äcklar mej, ja då är man ute och cyklar i spenaten.
På min höjd kan jag kalla min man för lilla äcklingen, men det är en helt annan femma.

Medborgare x: jag får ta tillfället i akt att säga att dina inlägg på olika bloggar är mycket läsvärda och begåvade.
Beundrar din tålmodighet och ditt rättspatos.
lena (gena,jena, skena)....

Bitten sa...

Hm.. :-) Jag har inte direkt upplevt att man får några raka svar från Maja, så jag tror jag struntar i det.. :-) Och för den delen kan ju Lena fråga själv , när hon nu blivit uppmärksammad på det!

Det vore definitivt intressant att få lite rejäla fakta vad gäller yttrandefrihetslagen!!

Lena.. Ja, jag tyckte inte direkt att det där uttalandet "liknade" dig, men man tycker ju att Maja borde ha lite på fötterna innan hon anklagar nån för såna otrevliga kommentarer!

Du har samma åsikter som jag om x's bidrag till bloggvärlden, ser jag!! :-)

Leroy sa...

Hej X.

Det var trevligt att se Hoola BAndola, Afzelius och Wihe.

Har så klart snöat in på deras fina texter efter att jag tittade på denna på förmiddagen.

Tycker nog att det går att göra lite justeringa på texterna och lämna som förslag till Monicas tävling.

Har tittat igenom deras enorma reportar och det finns mycket som handlar om rätt och fel etik, moral, då och nu. Men det är konstigt det är något som håller med tiden och det måste nog vara känslan för rätt och sanning.

Leroy

(Kan nog inte hålla mig från att u-tuba i kväll.)

Medborgare X sa...

Tack Lena! Det värmer alltid att höra sånt, men samtidigt blir man lite generad. Är det Jante som slår till månde?

Medborgare X sa...

Leroy! Visst håller deras texter. Det måste även en som inte är så vänster hålla med om ;-)

Leroy sa...

Jag änner att jag har snart försökt röstat åt alla möjliga olika håll men osavsett vallöften har jag svårt att se levereans.

Det kunde dock flera av dessa musiker och det bästa verkar att deras "protest" sånger verkar hålla än.


Saningar som dom såg dom visar sig fortfarande efter mer än 30-år gälla.

Man kan verkligen snacka om historiens vingslag som Herman L. brukar kunna göra därför så tror jag på att shit often floats to the surface och att sanningar hinner ikapp.

Oavsett hur vinden vänder så vrider sig väderkvarnarna och fortsätter att mala.


Leroy

Leroy sa...

Bitten !

Maja har högt i tak, det är bra.

Leroy

Tristan sa...

Den personliga integriteten är en av det fria demokratiska subjektets viktigaste frågor.

Ett led däri är frågan om anonymitetsrätten i de moderna medierna, såsom Internet, hemsidor, bloggar, e-post, print-on-demand och push-teknik o.d.

Jag har gett ett kanske mer pedagogiskt utlägg - än vad jag gjorde i kommentarsfunktionen hos Maja Lundgren - om anonymitetsrätten på blogger.com på min egen blogg nu. Du är välkommen att ta del därav.

Medborgare X sa...

Tristan!

Jag håller med dig. Den personliga integriteten är definitivt en av den fria demokratins viktigaste frågor! Alla medborgare ska få använda moderna medier utan att bli det minsta övervakade av staten eller andra myndigheter! På den punkten delar vi definitivt samma värderingar och åsikter!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!