23 juli 2009

Äntligen får vi behålla vår lön!

Medborgare! Efter att ha gått till jobbet och slitit får vi idag, den 23 juli 2009, äntligen behålla det vi tjänar resten av året. Allt vi har tjänat ihop tidigare i år har nämligen gått till skatt. Idag är nämligen Skattefridagen! Det är den dag på året då alla löntagarens skatter blivit betalda beräknat på att den totala skattebördan fördelas från årets början. En genomsnittlig löntagare betalar 55,6 procent av den totala lönen i skatt, då alla skatter räknas in. Fördelat på antalet dagar på ett år betyder det att dag 204 är den första ”skattefria dagen”. Och den infaller alltså idag!

Svenska Dagbladet tycker vi ska hissa flaggan och fira att Skattefridagen numera infaller två veckor tidigare än på den tiden då Göran Persson var statsminister. Skattekvoten har reducerats från cirka 60 procent på Perssons tid till dagens 55,6 procent, vilket innebär att ett genomsnittligt hushåll har 30000 kronor mer att leva på per år.

Genom åren har Sverige abonnerat på guldmedaljen i den internationella skattetryckskampen. Trots de senaste årens sänkning har Sverige fortfarande en av världen högsta skattetryck, bara Danmark har det värre.

Som HAX påpekar så har Sverige trots sitt höga skattetryck inte den bästa skolan, inte den bästa polisen, inte den bästa sjukvården, inte den bästa åldringsvården, inte den bästa infrastrukturen och inte det bästa rättsväsendet. Något som heller inte diskuteras speciellt ofta är att höga skatter reducerar medborgarnas makt över sitt eget liv. Höga skatter innebär att någon annan, oftast politiker och byråkrater, bestämmer över vår konsumtion och möjligheterna att själva styra över våra liv!

Medborgareperspektiv vill gärna att Sverige tappar fler placeringar i skattetryckskampen, så att vi istället har möjlighet att vinna placeringar i frihetskampen!

5 kommentarer:

Bitten sa...

Jag var också inne hos HAX och läste förut..

Och det är ju bara att konstatera att det är likadant med "vård-skola-omsorg-samt diverse", som med allting annat i vår värld, att dyrast inte på långa vägar behöver vara bäst!!

Alltså borgar inte höga skatter ett enda dugg för någon slags kvalitet!! Och det är väl ändå det vi helst vill ha?? Kvalitet !!

Ann Helena Rudberg sa...

Jo jag läste Svenskan och tänkte att om Ohly fick bestämma då skulle den dagen ligga långt in i september... Vi är totallurade i det här landet för min lön som journalist låg aldrig högre än min lön som sekreterare på 70-talet... jag har kollat med hjälp av inflation och annat... så det hjälpte inte ett skvatt att utbilda sig... allt har gått till skatt och uppehälle... vi är så lurade...

Medborgare X sa...

Bitten!

Precis, visst är det kvalitet (och nödvändig kvantitet) vi vill ha! Och högst pris borgar tyvärr inte alls för det, som vi så tydligt ser i dagens Sverige!

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Jupp, tyvärr är vi många som är lurade, men det finns en liten elit som lever väldigt gott på oss.

valens sa...

Medborgare X
Och de lurade delas i två gäng: de helt lurade och de lurades elit som lever väldigt gott på de helt lurade...
Och de helt lurade delas i...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!