16 juli 2009

Sanningen ligger någonstans mittemellan, eller?

Medborgare! Så dök det återigen upp ett anonymt trolltyg hos Monica Antonsson som började sin visit med att be Monica och hennes blogganhängare att sluta med ”hetsjakten” på Liza Marklund och Mia Eriksson, och att skaffa sig ett liv istället. Sedan kom de numera klassiska replikerna om att ”sanningen ligger nå(go)nstans mittemellan” samt att Monica bara är ”avundsjuk” på Liza Marklund och det är därför hon försöker ”sätta dit” Mia och Liza. Som så ofta förr handlar det alltså om en person som inte uppvisar något som helst intresse att verkligen vilja diskutera Monica Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda (OBS, kolla vilka som gett boken lägsta möjliga betyg hos Bokus!) eller några andra omständigheter kring Gömda-affären.

Parallellt med detta pågick en diskussion hos Maja Lundström som också kom in på temat Gömda och vad som verkligen är sanningen bakom historian om Mia Eriksson och hennes familjs flykt till USA.

Den fullständiga sanningen finns antagligen inte i Monica Antonsson bok och det verkar hon vara medveten om själv också. Monica har ju vid ett flertal tillfällen sagt att hon gärna överlämnar hela sitt material till dem som själva vill fortsätta att gräva i historien. Det finns antagligen fler person att intervjua och fler dokument att gräva fram ur myndigheternas arkiv för den som är intresserad.

Hela syftet med Monica Antonssons bok var snarare att ge en annan bild av händelserna i Gömda än den som presenterats av Liza Marklund och Mia Eriksson. Hon ville låta fler parter i historien komma till tals och påvisa att det finns dokumentation som pekar i en helt annan riktning än den som beskrivs i Gömda. På detta sätt har Monica Antonsson kunnat falsifiera den version som presenteras i Gömda och till skillnad från Liza Marklunds version så finns det referenser till alla de bevis hon bygger detta på!

Många, numera även Liza Marklund, hävdar så här i efterhand att Gömda inte alls är marknadsförd som en sann berättelse direkt ur den svenska verkligheten, utan att det enbart är frågan om en dokumentär roman. Men om det nu bara var en roman och inte en återgivning av ett autentiskt fall, varför har då "romanfiguren" rest land och rike runt under alla år och berättat sin hjärtgripande historia på TV, i radio och i tidningar? Varför har då Mia Eriksson blivit presenterad för ett antal riksdagsledamöter för att återge sin historia, samma historia som återges i Gömda? Och varför har Liza Marklund under alla år hänvisat till en låda på vinden med tusentals dokument som ett bevis för att Gömda och Asyl är sanna historier?

Även om Monica Antonssons bok inte beskriver den fullständiga sanningen av historien om Mia Eriksson så innebär inte detta att sanningen skulle ligger någonstans mittemellan. Antonsson har på ett flertal viktiga punkter visat att viktiga delar av historien i Gömda inte stämmer och hon har presenterat konkreta bevis för det. Liza Marklund har i alla år hänvisat till sin låda på vinden, men varför har då inte Liza Marklund tagit ner lådan nu och presenterat alla de bevis hon har? Hon är ju inte bunden av något källskydd från Mia längre.

Nej, sanningen är med största sannolikhet att det inte finns några bevis på Liza Marklunds vind och att den historia som Mia Eriksson har återgett i TV-soffor, i tidningsintervjuer och för ett antal riksdagsledamöter helt enkelt inte är sann. Inte ens halvvägs sann!

MER INTRESSANT OM: , , ,

8 kommentarer:

Bitten sa...

Jättebra inlägg!! :-)

Fast just nu är jag bara så full i skratt, inte p.g.a. det här inlägget utan p.g.a. annat jag läst på annat håll .. LOL!! (Så har jag retat nån med DET oxå!)

Jag vill inte specificera, men du, X anar nog!! :-)

Du lyckades förgylla kvällen!! Komedi i den högre skolan!!

Tack!!!

Leroy sa...

Bra Medborgare X Jag får väl länka till Jussi och Till Havs för att runda av Hoola Bandola.

: http://www.youtube.com/watch?v=-t944plCTZ4

Ber om ursäckt till Bitten om jag lite irågasatte tidigare så jag tillängnar dig den Bitten.

Segla ut och se gla ut i stället för att stå i lera och sörja.

Leroy

Leroy sa...

Jag hamnar trotts allt vid Harry Brandelius:
http://www.youtube.com/watch?v=iM_kGkxCTyI

Så länge skutan kan gå!

Sov gott...

Leroy

Bitten sa...

Leroy.. :-)

Du har inget att be om ursäkt för.. det var ju jag som var ute och cyklade!! Hoppas du såg min ursäkt och förklaring inne hos Monica!! :-)

Fortsätt bara vara Leroy!!!

Ann Helena Rudberg sa...

Tack för att du skriver Medborgare X... och det är svårt för oss alla att genomskåda människor, som vi har lagt en del av oss själva hos och identifierat oss med...

Ramona Fransson sa...

Tänk att det fortfarande finns människor som tror på Tomten. Det kunde jag aldrig tro. Men ditt inlägg om "anonym och fega" påhopp på Monica bevisar detta. Tack för att skriver om det!

Anonym sa...

Spot on, medborgare X!

Medborgare X sa...

Tack alla för era kommentarer! Det är alltid trevligt att höra era tankar, synpunkter och åsikter. Fortsätt med det, både här, hos andra och på era egna bloggar. Och Kimhza, jag är säkert på att du kan blåsa liv i din egen blogg också. Du skriver mycket klokt och initierat på andras bloggar!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!