29 juni 2010

Samtycke till våldtäkt?

Medborgare! Gammelmedia flödar över av artiklar om den nu påbörjade rättegången mot den förre polischefen Göran Lindberg, även kallas Kapten Klänning. Göran Lindberg ger inte intryck av att ha varit någon speciellt trevlig kund till de prostituerade han besökte. Med sig hade han en väska med läderpiskor, armband med karbinkrokar, ögonbindel och andra sexleksaker som indikerar att det knappast var vanlig vaniljsex han var ute efter. Det vittnar även flera av hans offer om, vilket nu lett till att han står åtalad för flera våldtäkter, en grov våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt på barn.

Gudrun Schuman skriver på Newsmill att åtalet mot Göran Lindberg visar att hon hade rätt i sitt berömda talibantal, där hon hävdar att manrollen är destruktiv och dessutom (som så många andra feminister) likställer sexköp med våldtäkt. Som ytterligare ett bevis på att män är talibaner hänvisar hon till en undersökning från Folkhälsoinstitutet, där var sjätte svenska män mellan 18 och 60 år uppgett att de någon gång köpt sex. Några siffror på hur många kvinnor som har köpt sex anges dock i vanlig ordning inte, vilket Mr Galahad har uppmärksammat.

Samma undersökning skriver även Aftonbladet om idag och pekar på att sedan sexköpslagen infördes 1998 så har antalet anmälda fall mångdubblats. Sexköpsbrotten har stigit från 92 stycken år 2000 till 352 förra året. I artikeln uttalar sig Martin Grann, psykolog och utvecklingschef inom Kriminalvården, som menar att mörkertalet är enormt när det gäller sexköpsbrotten. Samtidigt gör han en mycket intressant notis varför så är fallet:
"Det är ett brott med väldigt låg anmälningsbenägenhet, då ett grundproblem ofta är att du har två samtyckande personer."
Här erkänner alltså denna representant för myndigheterna att det alltså oftast handlar om två personer som har samtyckt att ha sex mot betalning! Med Gudrun Schymans retorik så handlar det alltså om prostituerade som samtyckt till att bli "våldtagna"!

Samtidigt är det många feminister (till exempel Maria Carlshamne, Gudrun Schyman, Stina Sundberg, Madaleine Leijonhufvud och Josefine Grände) som förespråkar att det införs en klausul om samtycke i våldtäktslagstiftningen. Att det krävs ett samtycke för att det inte ska räknas som våldtäkt.

Låter inte detta som typisk feministisk dubbelmoral?

20 kommentarer:

Matte Matik sa...

Wtf?! Samtyckesklausul? Är inte det själva gränsdragningen där - att våldtäkt är sex utan samtycke? Vad menar de? Betyder det att man skriver på ett papper innan mar har sex med varandra? Ungefär som de där feministerna som menade att man innan man tar en kvinna på brösten ska fråga "får jag röra dina bröst?" och senare "får jag röra din ...?" - ja du fattar. Men det var aldrig något snack om att kvinnorna skulle fråga ifall de fick ta männen någonstans.

Kanske bästa lösningen - att ha var sitt papper med kryssrutor för vad man får göra med varandra. Båda parter fyller i ett sådant i fem minuter innan man drar igång (hur ska man kunna ändra sig under akten?). Snacka om romantik!

Prostitution är, i Norden, för övrigt något fler män arbetat med än kvinnor, speciellt bland yngre män, där det är dubbelt så vanligt jämfört med kvinnorna. Det har jag aldrig hört Schyman säga något om. Sen undrar jag vad hon säger om pojkars situation i Afghanistan. Talibanerna tvångsvärvar som bekant uteslutande små pojkar till att hjärntvättas till självmordsbombare - plus att Afghanistan har en lång tradition av att använda sig av minderåriga pojkar som prostituerade. Men det förstås, de är ju män - de räknas inte.

Matte Matik sa...

Har vi en "Fru klänning" här? "Ung, framgångsrik kvinna som jobbar med mänskliga rättigheter, jämställdhet och konflikthantering - medans hon privat misshandlar sin man och sitt barn.

Ingrid sa...

Jag hade en skojig diskussion med en kompis om samtyckesklausul i dag. Han föreslog att man skulle videofilma akten och att denna sedan kunde spelas upp i tingsrätten.

– Men då ska alltså nämndemännen sitta där och se porrfilm medan de bedömer om hennes stön ska betecknas som äkta upphetsning eller om det är fejkat...?

Jag hoppas nästan det går dithär, för då måste väl ändå alla inser hur stolligt detta är. Eller ...?!

Jah Hollis sa...

Gammelmedia känns som ett väldigt mossigt uttryck.
För övrigt har jag ingen åsikt om detta annat än att det knappast kan ha varit polismannens sexuella läggning som lett till att han åtalas,tvärtemot vad du faktiskt skriver. Även om man kan känna moraliska betänkligheter mot sex med inslag av våld i så är det väl en fullt tillåten form av sex mellan vuxna människor, så länge man inte tvingar sig på någon.

Ann Helena Rudberg sa...

Ja gäsp vem orkar bry sig om Gudrun Schyman... hon är så ute så det är inte sant. Hon kämpar desperat för att få tillbaka den makt hon hade i vänsterpartiet innan hon skattefuskade och blev tvungen att avgå. Det kommer hon aldrig att få.

Dessa damer och herrar kan ta varandra i hand för de fattar inte att sex kan vara något något annat än ett maktspel. Eller något som man avtalar och förhandlar om. I deras värld handlar allt om affärsregler och överenskommelser med en potentiell fiende. Vilken syn på sig själva och andra!

Medborgare X sa...

Matte!

När man talar samtycke med feminister och försöker få svar på vad som konkret krävs som bevis på att den andre har samtyckt så får man alltid undvikande svar. Sanningen är väl att det skulle krävas ett signerat papper. Vad annat skulle kunna användas i rätten som ett bevis på att målsägande har samtyckt? Att hänvisa till dennes ord är knappast möjligt, då verkar det ju konstigt att denne senare har anmält en för våldtäkt! Återigen står ord mot ord.

Som du säger så talas det alltid om att mannen ska be kvinnan om samtycke, men aldrig tvärtom!

Medborgare X sa...

Matte!

Intressant artikel om "Fru Klänning", men som vanligt ses kvinnan som offret. Även när det är hon som tar till våld och misshandlar man och barn. Jämställdhet halllååå!!!

Medborgare X sa...

Jah Hollis!

Tja, gammelmedia kanske är ett mossigt uttryck? Men det är dock ett sätt att peka på att de är en del av etablissemang.

Jag håller med dig att det kanske inte är Göran Lindbergs sexuella läggning som lett till att han nu åtalas. Snarare handlar det väl om han verkligen har kommmit överens om att ha den typen av sex med de prostituerade han har anlitat. Det låter ju inte så i och med att han står åtalad för våldtäkt, men vem vet? Kanske hade de faktiskt kommit överens om det och nu ser de prostituerade sin chans att få ytterligare en hacka pengar genom att hävda att så inte var fallet?

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ja, Gudrun Schymans syn på män, sex och sexköp ställs ju på huvudet när Martin Grann tydligt säger att sexköp oftast handlar om något som sker mellan två samtyckande personer. Samma sak är det ju i folks sovrum, sex sker mellan två samtyckande personer. Det tillhör ovanligheterna att personerna inte samtycker till att ha sex, både när pengar är involverade eller inte.

Anonym sa...

@ anonym 08.43
Du må tro att detta är en vänstervriden feministisk företeelse. Det framförallt Aftonbladet har sysslat med under de sista åren är i själva verket inget annat än extrem fascism som tillåts och legaliseras av majoriteten av dess läsare. Livet har blivit meningslöst för de flesta i det här samhället. Jämför det med Nazityskland. En allmän existensiell tomhet är den bästa grogrunden för fascismen. "Feminism" är dess nya namn. Sedan att den låtsas vara vänstervriden är inte konstigare än att Hitlers parti hette NationalSOCIALISTISKA ARBETARpartiet.

Access sa...

Apropå samtycke, så kan jag inte låta bli att påminna om Blogges Kielotiska Knullkontrakt (googla).
Skulle prostitution alltås vara okej om båda parter fyller i ett sånt först?

Medborgare X sa...

Anonym 08:43!

Varför är det skrämmande att var sjätte man har köpt sex? Är det hög siffra? I sådana fall jämfört med vad? Hur många kvinnor har köpt sex? Det framgår inte av artikeln.

Inte heller framgår hur många män respektive kvinnor som har sålt sex. För om nu prostitution (som ju enligt Martin Grann faktiskt är något som till största del är något som sker i samtycke) är något fult och omoraliskt, varför betraktas då inte sexsäljarna som lika stor paria som sexköparna?

Medborgare X sa...

Access!

Bra påminnelse!

Anonym sa...

Som vanligt är deras siffror påhittade. Här är en intressant artikel om vilka och om hur många män som köper sex. http://www.aftonbladet.se/debatt/article7394851.ab
(Räknas förresten köp av tidingar med sexuellt upphetsande bilder, om man har ett TV-kanal utbud som har någon porrsändning etc som sexköp? Varför inte?)

Anonym sa...

Det finns säkerligen kvinnor som köper sex, tror dock inte att det är så många. Och ja, 16% är mycket, det är därför jag har svårt att tro på de oxå. Alla får tro och tycka vad de vill, o jag tycker det är äckligt om en man stoppar in sin k*k i ett hål som så många andra använt, sedan om de betalat eller ej för upplevelsen betyder mindre. Det är inte bättre på andra hållet heller, om det var tvärtom!
Det är vetenskapligt bevisat att kvinnor oftare söker ömhet och känsloladdade upplevelser under den sexuella akten än vad män gör. Det gör oxå att marknaden för att sälja sex till kvinnor borde vara mindre.
Tro vad du vill, jag tror bara inte att så mycket som 16% av alla män köpt sex, o inte heller att 16% av alla kvinnor skulle gjort det.

Anonym sa...

@ 7:41
Jag tror inte heller att så mycket som 16 proc....
Man förvränger fakta med siffror dagligen.

Men bevisa nu att det är vetenskapligt bevisat att kvinnor oftare söker ömhet. Det tror jag inte ett smack på. Riktigt föråldrad myt det där...

Jag håller också med om det äckliga (åt båda hållen). Men en del gör vad som helst för pengar.

Sexköpslagen är lika idiotisk som att tillåta langning men sätta dit knarkare.

Anonym sa...

I den här debattartikeln av forskaren Jari Kuosmanen så säger han att i den "befolkningsbaserad studie som jag gjorde 2008 visade resultaten att 92 procent av de svensak männen aldrig har köpt sex. Och för hälften av de åtta procent som hade köpt sex var denna erfarenhet mer än tio år tillbaka i tiden. Med andra ord var det ganska få män som hade relativt aktuella erfarenheter av sexköp."

Det verkar alltså råda delade meningar om ur många svenska män som har köpt sex!

http://www.aftonbladet.se/debatt/article7394851.ab

Medborgare X sa...

Anonym 07:41 och Anonym 10:23!

Den debattartikeln ger onekligen en liten annan bild av hur många svenska män som köper sex och vilka de är. Man kan ju fråga sig varför siffrorna skiljer sig så mycket åt?

Unknown sa...

Vill börja med själva begreppet, våldta eller våldtäkt.

Om våldta/täkt är ett begrepp så måste ta/täkt vara dess positiva motsats, dvs det är rätt att ta någon, men aldrig med våld. Min personliga åsikt är att ingen har rätten att ta någon annan.

Ämnet tar upp andel procent av män som köper sex i Sverige. Intressantare vore, åtminstånde för mig, att få statistik på andelen kvinnor som säljer/erbjuder sex till män för att få personliga fördelar, exempelvis bättre ekonomi, bättre social status, en fin titel. Kort sagt som erbjuder sex och sin kropp för att i princip kunna byta socialgrupp eller klass.

Är det någon här på bloggen som känner till statistk över hur många kvinnor det finns i Sverige som egentligen säljer eller erbjuder sex och sina sexuella färdigheter till heterosexuella män för egen vinnings skull?

Unknown sa...

Anonym sa

"Det är vetenskapligt bevisat att kvinnor oftare söker ömhet och känsloladdade upplevelser under den sexuella akten än vad män gör. Det gör oxå att marknaden för att sälja sex till kvinnor borde vara mindre."

Vänligen ge källhänvisning till detta unika forskar rön som är sagolikt unikt!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!