16 juni 2010

Jämställdhet - inte feministernas starka sida

Medborgare! När det talas om jämställdhet talas det ofta om att representationen av kvinnor är väldigt låg inom börsföretagens styrelser eller att det behövs en kvotering av föräldraförsäkringen för att få män och kvinnor att ta ut lika stor del. De rödgröna partierna och landets feminister är de som talar sig varmast över dessa frågor, trots att könsrepresentationen sakta med säkert blir allt mer jämn för vart år som går. Idag består cirka 22 procent av börsbolagens styrelser av kvinnor, men de rödgröna vill gärna införa en lag lik den i Norge som stipulerar att det skall vara minst 40 procent av vardera könet. På samma sätt visar statistik att papporna tog ut 22,3 procent av föräldraledigheten under 2009, vilket är nytt rekord.

Men hur står det till med jämställdheten bland landets feminister och genusvetare? De som ofta mest högljutt förfasas över att könsrepresentationen inom olika delar av samhället är ojämställd (och då oftast till kvinnornas nackdel). Matte Matik har roat sig med att undersöka hur det står till med könsrepresentationen på de genusvetenskapliga institutionerna vid landets universitet. Resultatet borde vara ytterst nedslående för landets feminister, endast 8 procent av de anställda är män och hela 92 procent är kvinnor! Av de total 156 anställda är endast 12 män!

På samma sätt kan man undersöka hur det står till med könsrepresentationen i styrelsen för Feministiskt Initiativ. Siffrorna är precis lika nedslående, av de 11 personerna i styrelsen är endast 1 man. Alltså består endast 9 procent av styrelseledamöterna av män, långt sämre än hos landets börsbolag!

Kan det bli tydligare att feminism och jämställdhet inte är samma sak? Inte ens baserat på deras eget sätt att mäta den!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så typiskt feminister! Vilken dubbelmoral!

Juristen sa...

Lysande spaning! Ditt arbete med att skrämma fram feministernas lik i garderoben är viktigt!

Medborgare X sa...

Juristen!

Tusen tack, men det är Matte Matik som ska ha den stora elogen. Det är han som sammanställt könsrepresentationen på de genusvetenskapliga institutionerna på landets universitet!

Medborgare X sa...

Anonym 16:58!

Så sant, dubbelmoral är ordet!

Anonym sa...

Feminister är riktiga hycklare!

Peter

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga. När det gäller genusfrågor på universiteten så är det kanske inte det mest prioriterade området för män - än så länge i alla fall. Vilket förklarar fördelningen.
Jämför kvinnor på vissa tekniska utbildningar/forskningsområden. Men självklart ska man jobba för jämställdhet överallt.
Och leva som man lär......

Medborgare X sa...

Anonym 07:51!

Angående kvinnor på tekniska utbildningar. Där har staten satsat miljontals kronor i kampanjer för att locka kvinnor att söka sig till dessa utbildningar.

Men som sagt, att leva som man lär verkar inte vara feministernas grej...

Ingenjören sa...

Suck. Varför blir så många män gnällspikar så fort andelen av män i samhällets topp underskrider 90%, istället för att gnälla över att några av våra privilegier har avskaffats så kanske ni skulle, hehe, försöka att lyckas på egna meriter?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!