08 juni 2010

Polismörderskan Annika Östberg sommarpratar

Medborgare! Idag var det dags att presentera årets sommarpratare. Som vanligt är det en stor spännvidd bland namnen som presenteras. Mest uppmärksamhet har polismörderskan Annika Östberg fått. Hon som är dömd för att ha medverkat i dubbelmordet på en restaurangägare och en polis 1981 i USA. Under alla år har gammelmedia engagerat sig i hennes sak och bedrivit kampanjer för att få henne frisläppt eller i varje fall överflyttar från fängelset i Kalifornien till Sverige. Förra året flyttades hon till slut till svenskt fängelse och strax därefter tidsbestämdes straffet av svensk domstol. Nu förväntas hon komma att friges i maj nästa år.

Gammelmedia har i alla år framställt Annika Östberg som i princip oskyldig och haft styftreportage efter snyftreportage om hennes situation som fängslad i USA och hennes olyckliga liv. Att hon faktiskt har medverkat i ett dubbelmord, varav ett var på en polis, har ständigt nedtonats. Nu är det tydligen dags igen att sätta Annika Östberg på en pidestal och låta henne vara ett av huvudnumren bland årets sommarpratare.

För ett par veckor sedan var det HIV-kvinnan Lillemor som gammelmedia omhuldade. Kvinnan som trots att hon var fullt medveten om att hon var smittat med HIV gifte sig med en man och födde två barn, utan att någon gång avslöja att hon faktiskt var smittat. Nu ska det göras en film om hennes liv och snyftas över hur synd det är om henne. Att hon riskerade både sin mans och sina barns liv talas det tyst om.

Hur kommer det sig att gammelmedia ständigt tar kvinnliga grova brottslingar till sitt bröst och framställer dem som offer? Varför ska de till och med hyllas och ges specialbehandling?

Samma sak hade aldrig hänt manliga brottslingar i samma situation. Vem tror att vi någonsin kommer att få se Tony Olsson som sommarpratare eller en film som framställer HIV-mannen som ett stackars offer?

62 kommentarer:

Anonym sa...

Anna Odell är en annan kvinna som bara är känd för sin brottslighet.

anna sa...

DU SOM KALLAR ANNIKA MÖRDARE ÄR SJÄLV EN MÖRDARE!

Medborgare X sa...

Anna!

Oj så man kan skrika! Om du läser lite noggrannare så ser du att jag aldrig kallat Annika Östberg för en mördare, utan en mörderska! En polismörderska till och med!

Tommy Jonsson sa...

Jag tycker ocksa att det är fel att höja henne till skyarna pa detta sätt. Jag kommer inte att lyssna pa hennes sommarprogram. Det är helt klart.

Anonym sa...

Någonting har gått snett i Sverige, mycket mycket snett.

Monica Antonsson sa...

Hur f-n kan du?
Dels var det inte hon som mördade poliserna och dels har hon sonat sitt brott med 27 års fängelse. Hon är frisläpp och därmed lika mycket värd som du och jag. Hur kommer det sig att du tar dig friheten att sparka på en som redan ligger? Vad begär du? Dödsstraff?
Med ens förstår jag varför är så angelägen om din anonymitet.
För övrigt finns även en svenskamerikansk man här i Sverige som har suttit för mord i USA, är utvisad därifrån och bor i Sverige och som ofta intervjuas som kändis i media. Så på den punkten - den fjantiga könskampen - högg du allt i sten.

Anonym sa...

Gammelmediat förhåller sig neutralt och vetenskapligt till världshändelserna.
Endast i ETT fall har gammelmediat varit klandervärt: när det körde över Monica som en ångvält.
Och det var ju synd.

Fast det är ju allmänt känt att Monica lider av sporadisk amnesi.
Ibland händer det att hon förväxlar ångvälten med strålande recensioner.

De dokument som slår fast den aktiva delaktigheten inklusive sannolikheten att Östberg snarare var den pådrivande parten är falska: se det som en ångvält tillverkad i Amerika för att köra över den såpiga Monicas Östberg.

Och så finns det inget könskrig heller, därför att inga tjejer är lika aggressiva som somliga killar.
"Sug på det du" som Monica säger.
//Xena

Medborgare X sa...

Monica!

Nej, Annika Östberg är inte frisläppt! Hon har dock fått sitt livstidsstraff tidsbegränsat och kan nu bli frisläppt tidigast i maj 2011. Hon sitter fortfarande inspärrad på Hinseberg. Alltså är det en fängslad brottsling som kommer att sommarprata!

Nej, jag begär inte dödsstraff. Det var dock nära att domstolen i USA utdömde det straffet till Annika Östberg, men efter en uppgörelse med åklagaren så strök denne yrkan på dödsstraff och hon dömdes till ett långt fängelsestraff istället.

Annika Östberg har tillsammans och i samförstånd mördat två personer. Enligt domen ska det dessutom ha varit hon som var drivande bakom morden, även om det inte var hon själv som höll i vapnen. Hon är även dömd för ett knivdråp 1972, något som inte belysts speciellt mycket i svenska media.

Annika Östberg är långt ifrån den oskyldiga ängel som gammelmedia har förmedlat bilden av. Hon har ett brottsregister som är väl i klass med Malexandermördarna. Men inte gullas det lika mycket med Tony Olsson och de övriga mördarna.

Läs med om Annika Östberg på Wikipedia eller i krönikorna "Hon är inte bara dömd för medhjälp" och "Annika Östberg är ingen nationalhjälte" av Stefan Wahlberg i Metro.

Intressant kan även vara att läsa artikeln i dagen SvD om att "Antalet kvinnor som begår brott fördubblat". Här diskuteras även hur olika samhället ser på kvinnliga och manliga mördare och grova brottslingar.

Monica Antonsson sa...

Okej då,
Hon är inte frisläppt än kanske. Det förändrar inte saken. Bestraffning sköts av samhället. Inte av enskilda. Skampåle med möjlighet till kast med rutten potatis är avskaffad för länge sedan.
Det där med kvinnliga och manliga mördare som du för fram ovan är rena rama nyset. Men du får förstås tro och tycka vad du vill. Att sparka på en som redan ligger är däremot aldrig acceptabelt. Sträck på dig, medborgare, och stå för dina åsikter. Det är töntigt att vara anonym.

Xena
Jag vet inte vem du är men du yrar.
Men visst finns det ett könskrig. Det bedrivs av intelligensbefriade typer främst på nätet som älskar konflikter. Något samarbete och samförstånd vill de absolut inte ha. Dessbättre är vi inte många som sänker oss till den nivån och deltar. Det är som jag skrev - fjantigt.

Ann Helena Rudberg sa...

Mmm det är lite märkligt det där med sommarprateriet... förr i tiden så var det en utmärkelse att bli sommarpratare. Men nu är det mer en kändisgrej och det spelar ingen roll om det är förbrytare eller ökändhet, som har orsakat berömmelsen.

I samma andas barn så tycker jag verkligen att de ska släppa fram polismördarna och huliganerna som bränner ned Rinkeby, somaliern som slog ihjäl Nancy Tavsan i Hjällbo och den där kvinnan i Växjö som knivmördade två män.

För att inte tala om trippelmördaren i Härnösand. Jag begriper aldrig de där människorna, men om de får prata ut i Sommar så kommer vi nog att förstå dem bättre.

Anonym sa...

Återigen. Tänk bara hur exempelvis HIV-kvinnan beskrivs i media: Hon var en naiv och oerfaren 19-åring som förälskade sig i en spännande, vacker man..
Detta betonas både i gammelmedia och i filmen som gjorts av hennes barndomskamrat.
Men det var ju inte 1986 som HIV-kvinnan förälskade sig i sin blivande man som hon skaffade två barn med. Utan först i medelåldern. Allstå pratar vi om en välutbildad medelålderskvinna som VALDE att inte berätta om sin HIV-smitta för sin livskamrat (och sina barn) som hon utsatte för livsfara.
Varför är det så synd om henne? Är det inte alls synd om hennes man? (Eller hennes barn?)
HIV-kvinnans enda ursäkt är att hon var rädd för att förbli ensam om hon berättade. Dessutom hade hon ”förträngd” saken. Trots att hon dagligen åt bromsmediciner och gick i kontroller flera gånger per år..
Det horribla i filmen var också HIV-kvinnans mammas attityd. Hon tittade på när hennes egen dotter försökte misshandla grovt en snäll man som dottern påstod sig vara förälskad i.. för HIV-smittan var dotterns ”egen sak”. Inget att tala om för den blivande svärsonen.
När några pratar om ensamheten som Lillemor måste ha känt, tänker jag snarare på hur ensam Lillemors exman måste ha känt sig när han med hjälp av sjukhuspersonalen fick veta sanningen.

P.S. Märklig inställning Antonsson har. En brottsling som fortfarande har ett år kvar av sitt straf har enligt Antonsson "sonat sitt brott" och är "frisläppt". Men sådär brukar det vara med Antonsson. Hon läser inte på, honb är inte med, men hon VILL gärna delta i diskussioner trots att hon inte har något underlag för sina åsikter..

Anonym sa...

@MA: Bestraffning sköts av samhället säger du. Har påstått något annat? Jag kan inte läsa in någon form av bestraffning i varken detta eller andra blogginlägg om AÖ. Många reagerar på att AÖ utses till sommarvärd, trots att hon fortfarande sitter i fängelse. Dessutom framställs hon som betydligt mer oskyldig än vad hon egentligen är och så har det varit sedan lång tid tillbaka. Varför media har behandlat henne med silkeshandskar under alla år kan man verkligen fråga sig!

Peter

Anonym sa...

TV-filmen om Lasermannen var väl ganska nyanserad eller hur? Han framställdes som en tragisk och ensam person, ett offer om du så vill. Det finns även en biografi om honom.

Tony Olsson har utkommit med en bok. Har inte Clark Olofsson också gett upphov till något kulturellt där vi fått ta del av hans tragiska bakgrund?

Lasse Strömstedt är en gammal kåkfarare som blev hyllad för sina böcker. Var ofta med i TV och tyckte saker. En snubbe som alltså fick en nystart efter avtjänat straff.

Östberg är kvar inom kriminalvården. Hennes straff är avtjänat och nu ska hon efter att i närmare 30 år varit avskiljd från samhället slussas ut igen. Det görs via ett arbetskollektiv där hon alltså inte är inspärrad.
En nychans för henne verkar inte vara en lika stor självklarhet som för exempelvis Strömstedt som byggde sin karriär i frihet på den tidigare kriminella, en rättighet och en möjlighet som borde gälla oavsett kön.
Östberg kanske aldrig kommer att skriva några böcker som kan hyllas av världen men ett litet radioprogram kanske hon kan få delta i utan att det behöver bli ett ramaskri.
Det står var och en fritt att lyssna eller stänga av och det är lika fritt att avstå från att läsa böcker av och om kriminella. Östberg har en historia att berätta och det är det hon får tillfälle att göra nu, precis som manliga fd kriminella och ni som har problem med det är bara ömkansvärda.
Hur media valt att skriva om Östberg och hennes fall kan inte Östberg stå till svars för, det förstår ni väl?

Anonym sa...

Ni är bara en bunt anonyma intelligensbefriade och modersinstinktsbefriade (hivsmittad eller ej) fega kräk som inte vet bättre än att sparka på kvinnor som redan ligger.

Just det!
Lyssna och lär av Monica (som inte alls deltar i ett fjantigt könskrig):
"Tjejer inte alls så våldsamma som somliga män..."

Bara liiite....

Och i regel med kvinnliga tillhyggen. Ett populärt sådant är hammare (igår var det t.ex. om en rysk kvinna som tydligen har slagit ihjäl 20 pensionärer bl.a. med hammare).

Men som vanligt är det ovanligt att kvinnor begår de brott som vanligtvis begås av män.
"Sug på det ni"
//Xena

Monica Antonsson sa...

Anonym 11.08
Du har så rätt så. Jag läste inte på, tyckte inte det var så viktigt när det rör sig om detaljer. Det var ju bra för dig som då fick något att gnälla på.
Östberg är på någon sorts utslussning till samhället och jobbar med hundar. Jag såg ett klipp i går där hon knallade omkring i skogen. Det är inte min sak att döma henne. Det har andra gjort. Jag tycket det är bra om hon kommer ut i samhället och kan jobba med hundar resten av sitt liv.
Och så har hon mycket att berätta, sånt som kanske kan rädda andra från att begå samma misstag. Det är väl i herrans namn bra. Lasse Strömstedt var också en sådan. Han gjorde väldigt mycket nytta för unga människor på glid. Vad gör du Anonym?
För övrigt deltar jag sällan i diskussioner annat än på min egen blogg. Har du inte läst på?

Och glöm för all del inte den svenskamerikanske MANNEN som avsuttit straff för mord och utvisats ur USA men som jag glömt namnet på och som också bor här och har fått stort medialt utrymme. Konstigt att du inte kommenterar det. :-)

Xena
Jag vet inte varför du skriver om hivsmitta i en kommentar som riktar sig till mig. Det ämnet har jag aldrig berört. Jag tror inte heller att jag har skrivit "sug på den ni" mer än någon enstaka gång. Jag får nog söka reda på det för att få veta vem jag har att göra med.
För övrigt tycker jag att du har helt rätt i första stycket. Andra också.
I tredje stycket är du tvungen att gå till Ryssland för att hitta en kvinnlig mördare. Nåja, Jag har varit där ganska mycket. Du anar inte hur många manliga mördare det finns där. Jösses!

Nu får ni spotta i luften eller på varandra. Jag har sagt mitt och har inte tid att följa med i diskussionen längre.
Tja ba!

profanum_vulgus sa...

Det har aldrig någonsin nedtonats eller förljugits VAD hon har gjort. Det började inte ens påstås förrän för några år sedan.

De enda som ljuger är ju de som påstår att hon är mördare, polismördare eller dubbelmördare. Hon har ju aldrig mördat någon.

Anonym sa...

@ Monica
Behöver gå till Ryssland för att hitta en kvinnlig mördare?
Hehe!
Ska det föreställa dagens skämt?

Äntligen - får man hoppas - att du har förstått att vad vi alla har önskat är att du slutar slösa bort din tid.
Du är ju fortfarande inte klar med arkiverandet av alla de uppemot tusen artiklar + de strålande recensionerna av ditt magnum opus.
//Xena

Anonym sa...

@ profanum
Hennes brott nedtonas för jämnan.
Bara i går i Aftonbladet:
'hon gjorde inget för att hindra morden', eller något liknande.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Ja, hur är det en nedtoning?
Det är ju EXAKT vad som har fällt henne via yrkande-förhandling. Åklagaren skulle köra på dödsstraff för mord, men visste att det skulle bli svårt att bevisa så han föreslog att hon skulle erkänna och att han yrkade på lägre straff. När hon hade erkänt så kunde hon ju inte neka längre och hennes f.d. försökte skylla allt på henne.

Maria sa...

Jag håller inte med riktigt i din beskrivning av fallet Annika Östberg (framförallt inte att hon är mörderska, möjligen har hon medverkat till mord och har också dömts för det) och jag tycker att det är obehagligt att en kvinna som trots allt har tjänat av sitt straff med råge inte ska kunna tas emot med mer värme än vad som har varit fallet. Förhoppningsvis har Östberg behandlats bättre av sin närmaste omgivning sedan hon kom tillbaka till Sverige än av nätpöbeln. Östberg själv kan väl inte lastas för hur medierna har valt att framställa henne. För övrigt hade hon avtjänat tio år i fängelse innan någon svensk journalist uppmärksammade hennes fall. Alltså, att gång på gång uppmärksamma vad hon har gjort är så att säga meningslöst, hon har inte kommit undan på något sätt, och har uthärdat sitt öde, till skillnad från mördaren som hängde sig i häktet. Vem här skulle ha klarat av att sitta 28 år i amerikanskt fängelse?
Möjligen hade man kunnat vänta med att låta henne bli sommarpratare till nästa sommar då hon kommer att vara helt fri.

Anonym sa...

Jag måste bara få säga att det är beklämmande att någon som Annicka Östberg är sommarpratare i radio. Det är så många som drabbats av hennes kriminella bana och sen ska hon få utrymme i media och göras till någon intressant person. Eftersom vi är en familj som också drabbats av detta så skulle jag utifrån det säga att för mig är det fruktansvärt om den som begått denna kriminella handling fick uppmärksamhet på det här viset. Hon är ingen ängel och kommer aldrig att bli i mina ögon har hon begått avskyvärda brott och borde inte få någon positiv uppmärksamhet alls. Det är så lätt att säga när man inte själv drabbats att det skulle vara så intressant att höra henne mm. För oss som råkat ut för dessa människor är det en kränkning att dom får den uppmärksamhet och tyck synd om syn som vissa visar. Vi får må dåligt av det i hela våra liv som mist våra kära. Nej skrämmande att man satsat så mycket pengar på få ut hon till sverige är hon dömd och begått brott i USA ska hon få det straff hon utmätts där och inget annat....

Anonym sa...

Annika är orättvist dömd av ett ruttet system som ägnar sig åt hämnd istället för rättvisa.

Hon har inte dödat någon vilket är lätt att ta reda på för den som bryr sig.

Men alla här som yrkar på straff är väl förstås arbetslösa loosers som inte har något bättre för sig.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Är du en ängel då eller är dina nära och kära änglar? Varför i helvete skulle det vara synd om er för att ni drabbats om ni inte är änglar? (För det ju tydligen inte synd om Östberg eftersom hon inte är en ängel).

Vilka avskyvärda brott är det hon har begått?

Man har inte satsat en spänn på att få ut henne. Kalifornien var tvunget att minska på fängelsepopulationen för att det tyngde budgeten för mycket under finanskrisen, därför skickade de henne till Sverige (tusentals fångar frigavs).

Anonym sa...

profanum_vulgus du är inte ens värd att lägga ner energi på att besvara. Att få någon nära anhörig mördad har du tydligen inte fått då skulle du inte svara så korkat som du gör....

Maria sa...

Annika Östberg skulle förmodligen ha fått sitta livet ut i kaliforniskt fängelse om inte delstaten hade fått dålig ekonomi och såg sig tvungen att släppa ut henne av det skälet. Inga diplomatiska ansträngningar från Reinfelts eller någon annans sida har eller hade hjälpt. Annat var det efter Perssons besök hos Bush. Mehdi Gezahli släpptes kort efter det besöket, antagligen som tack för avvisningen av egyptierna.

Visserligen lade Sverige ut en del pengar på att hämta hem Östberg, vilket väl ändå får ses som humant. Jag själv är glad att Sverige satsar på sina medborgare, oavsett hur länge de har vistats utanför Sverige.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Om man inte är en ängel så får man väl skylla sig själv? Varför skulle någon sitta och snyfta över ditt öde om du inte är en ängel?

Anonym sa...

En del människor tar hellre livet av sig än att medverka i eller begå mord.

En del mördare begår självmord när de har insett det fasansfulla i det de har gjort.

Men en del mördare eller medhjälpare tycker att livet ändå är så kärt att de hellre sitter 28 år i fängelse än att bli av med det.

Anonym sa...

Yrande Xena har ätit för många Mediaplex-spårningcookies. Lagret där hon kommer från är stort.
Mannen från USA hade jag som elev på en folkhögskola när han kom hit. En mycket lugn, reserverad och sansad person, vilket man kanske blir efter ett stort antal år på vissa ställen. Antar att detta gäller Östberg också.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
En del som önskar livet av andra begår självmord när de inser hur värdelösa de är.

Men en del som önskar livet av andra väljer att kommentera på bloggar och verka utvecklingsstörda.

Anonym sa...

Annika Östberg var redan dömd för dråp (knivhuggit en man till döds) INNAN hon blev dömd för polismordet och mordet på restaurangägaren. Hade Annika varit en ostraffad kvinna och förstagångare hade även straffet denna gång blivit annorlunda. Jag är helt säker på att hon skulle ha släppts tidigare OM hon inte var återfallsförbrytare och OM hon redan på ett tidigt stadium hade erkänt och sagt att hon ångrar sig djupt.

Nu skrev hon istället en bok där hon la skulden helt och hållet på andra. Dvs. sina pojkvänner. ÄVEN i det första fallet där hon gick och erkände sin skuld EFTER det att pojkvännen redan hade blivit dömd för dråpet. Är man oskyldig men ändå erkänner dråp så att pojkvännen slipper sitta inne.. ja då är man så korkad att man förtjänar att sitta inne. En LÅNG tid..

Anonym sa...

@ profanum
Jag citerar vad en annan anonym nyss tyckte om dig:

"profanum_vulgus du är inte ens värd att lägga ner energi på att besvara."

//utvecklingsstörd

Anonym sa...

För min del får Östberg gärna jobba med sina hundar och promenera i skogen bäst hon vill, men jag själv vill gärna slippa se hennes nylle i TV eller höra hennes röst i radio. Det räcker att hon redan har skrivit en snyfthistoriabok, det har gjorts flera tv-program om henne och otaliga tidningsartiklar har försäkrat oss läsare om hon inte alls är skyldig utan bara offer för omständigheterna. Det räcker så.

Hon HAR haft redan möjligheter att yttra sig och berätta "det som skulle kunna hindra andra att begå samma misstag". Hon skulle ha kunnat skriva om detta i sin bok. Men hon VALDE att lägga energin på att skylla ifrån istället.

Den svenskamerikanska mannen som frisläpptes (men inte hämtades av privatplan från USA), har fått yttra sig i media först efter att han hade avtjänat hela sitt straff. Dessutom hade det inte figurerat några som helst snyfthistorier om hans barndom och ungdom i media. Inte ett ord om hans familj eller dåligt sällskap..

Själv har jag ägnat min tid åt att hjälpa föräldralösa barn att komma på fötterna. Eller föräldralösa är de ju inte. Deras föräldrar bar ägnar sig åt något annat än uppfostrar sina ungar. Annika hade också förresten en egen son. En son som hon övergav..Men fortfarande tycks det vara mest synd om henne själv.

Anonym sa...

En liten fråga bara: NÄR blev Annika drogfri? För det sägs ju i media att "så fort hon blev drogfri" erkände hon sin delaktighet och även konstaterade att hon ångrade sig.

Men detta måste ha hänt på sistone. I de tv-program jag har sett och den boken som hon själv har skrivit har hon INTE erkänt sin delaktighet. Tvärtom. Hon har ursäktat sig genom att säga att hon var drogmissbrukare, hamnat i fel sällskap, hon tog på sig skulden på dråpet (innan polismordet) för att rädda sin pojkvän från ett långt fängelsestraff etc. Aldrig att hon tog på sig skulden och ansvaret över sitt eget agerande.

Lite rakrygghet skulle inte ha skadat och skulle säkerligen ha uppskattats av de amerikanska fängelsemyndigheterna..

Anonym sa...

Det är minst sagt obehagligt att läsa hur hämndlystna och oförsonliga många är.
Östberg har avtjänat sitt straff, sonat sina brott. Inget av det hon gjort kan göras ogjort men hon har betalat för det hon gjort. Därmed ska hon ha samma rätt som exempelvis Lasse Strömstedt att få möjligheten att börja om på nytt.
Vi har inte dödsstraff i det här landet och ingen ska straffas av omgivningen när lagens straff är avtjänat.
Sånt håller bara små ömkliga individer på med. Men det kanske är såna som kommenterar här.
Försök hitta nåt trevligt i era egna liv istället för att missunna andra personer deras rätt till ett hyfsat liv.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
..och om det dråpet hade lagts fram i svensk media så hade ni skrikit om att hon borde ha fått medalj istället för straff. Precis som barnamördaren i Rödeby.

Utvecklingsstörd:
Jag säger som din Sambo sa till dig igår kväll:
"Är du inne än"


Anonym:
Du behöver väl inte lyssna på programmet om du inte vill?

Men de ungarna får väl skylla sig själva om de hamnar snett?


Anonym:
Det hade inte hjälp eftersom Kalifornien har sharialag och där har offrets anhöriga möjlighet att styra över straffet.

Anonym sa...

Profanum som sade:
"Jag säger som din Sambo sa till dig igår kväll:
'Är du inne än'"

Vilken infantil idiot.
Fortsätt gärna göra bort dig du.
I gott sällskap med MA, Alexis, Lena och andra pajaser.
Vi gillar nämligen pajaser.
Kul underhållning.

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Bra, men vilka är MA, Alexis och Lena?

Medborgare X sa...

Tack för alla kommentarer! Syftet med det här inlägget är inte att döma Annika Östberg. Det har redan domstolen gjort. Hon är de facto dömd för dråp 1972 samt för att (tillsammas och i samförstånd) ha mördar en restaurangägare och en polis i början på 80-talet. Till detta finns ett antal andra domar.

Vissa anser att hon inte är en mördare, eftersom det inte var hon som höll i vapnet vid dubbelmordet. Hon är dock dömd på samma grunder som Tony Olsson och Andreas Axelsson i Malexandermorden. De är dömda för mord, trots att det var Jackie Arklöv som avfyrade skotten mot poliserna. Gemensamt för dem är dock att de varit aktivt involverade i morden! I Annika Östbergs fall ska hon dessutom ha varit den drivande parten enligt domen.

Vad detta inlägg handlar om är gammelmedias omhuldande av Annika Östberg och andra kvinnliga brottslingar. I Annikas fall började detta redan i slutet på 80-talet då media började rapportera om hennes fall och framställde henne som i princip oskyldig. Att hon bara var ett oskyldigt offer för sin uppväxt och sin omgivning. Att hon inte hade något ansvar för vad hon gjort. Denna bild har gammelmedia förmedlat år efter år. Det har gått så långt att flera regeringar har engagerat sig i hennes fall och gjort påstötningar för att få henne överflyttad till svenskt fängelse.

Annika Östberg blir behandlad på ett helt annorlunda sätt än Tony Olsson och Andreas Axelsson, trots att deras historier har många likheter. Vem tror att gammelmedia skulle börja skriva lika ursäktande om Tony Olsson och Andreas Axelsson för att få dem frigivna?

Att Annika Östberg nu, innan hon är frigiven, får vara sommarpratare är bara toppen på ett isberg.

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Hon är inte dömd för att ha gjort något tillsammans och i samförstånd, begreppet finns inte i amerikansk rätt och fanns inte i svensk då hon dömdes.

Nej Tony Olsson sköt också mot poliserna, och kulorna från hans vapen visar att han hade uppsåt att döda, och han har också träffat minst en av poliserna. (Men det är riktigt att han inte borde ha dömts för mord) Andreas Axelsson gjorde inte ett smack mer än att bli skjuten själv.
Hade du själv varit där och plockat svamp så hade du nog också dömts för mord.
Anledningen till detta är att de dömdes i media och av pöbeln, det har inget med rätt, rättvisa, mord eller annat begrepp att fatta.

Det skulle gammelmedia ha kunnat gjort om de var dömda på 80-talet innan sharialagarna kom.

Maria sa...

Intressant med dina iakttagelser, anonym 19.39. Det måste röra sig om Rikard Flinga, eller hur? Han är tillsammans med Annika Östberg och Mikael Schiöld de enda svenska medborgare som suttit i amerikanskt fängelse för mord. Mikael är väl den som gjort minst väsen av sig men här finns hans story i en intervju:
http://www.dn.se/nyheter/hemma-efter-arton-mycket-langa-ar-1.234811
Rikard Flinga har skrivit en bok och föreläser:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rickard_Flinga
På hans hemsida:
http://www.rickflinga.se/
kan man se att han behärskar svenska om än inte fulländat.
Här är en recension om hans bok:
http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/rickard-flinga_31469.svd
Det finns många intressanta iakttagelser man kan göra genom att jämföra dessa tre fall.
Att Annikas fall uppmärksammats mer under tiden hon suttit i fängelse kan ha att göra med att hon är kvinna, men hennes fall är ändå unikt genom att hon suttit så länge. Ingen annan svensk medborgare har suttit så länge som hon, även om Leif Axmyr gör henne rangen stridig.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1979749/livstidsfangen-leif-axmyr-fri-om-tre-ar

Maria sa...

Några blogginlägg från förra året kan rekommenderas:
http://amerikareportage.blogspot.com/2009/04/ostberg-har-sonat-sina-brott.html
http://annafairandtrue.blogspot.com/2009/04/annika-ostberg-returns-to-sweden.html
Rapporteringen om Annika Östberg i svenska medier är nog ämne för en uppsats.

Anonym sa...

Det är jag som var Anonym 19.39, alltså enligt en certifierad somatiker här en pajas, tydligen i gott sällskap.
Jo, Richard Flinga var det. Lugn och stillsam person. Det framgick att han hade läst väldigt mycket. Han gifte sig, alternativt blev sambo, med en av de kvinnliga lärarna på skolan men vad det sedan blev av honom vet/visste jag inte. Kul att höra att han föreläser.

/ Alexis

profanum_vulgus sa...

Maria:
Sen kan det ju bidra att Östberg till skillnad från Flinga och Sciöld INTE HAR MÖRDAT NÅGON.

Maria sa...

Alltså, jag vet inte om det vore så god idé att låta alla mördare sommarprata, men helt klart är det överrepresentation av folk från kultur- och mediaeliten bland sommarpratarna:
http://www.second-opinion.se/so/view/547
64 procent av sommarpratarna mellan 2000 och 2009 har varit skådespelare! Just en sådan yrkeskategori som jag tycker är överskattad. Ur den synvinkeln är det bra att någon från samhällets bottenskikt också kan få komma till tals. Annika Östberg har trots allt unika erfarenheter efter att som ensam svensk kvinna ha suttit så länge i amerikanskt fängelse.

Maria sa...

Rättelse: "Second Opinions granskning spänner över tiden 2000-2009 och sammanlagt 580 sommarpratare. Av dem är 64 procent skådespelare, artister, mediaprofiler, journalister och författare. Däremot företräder endast 6 procent vetenskapen, 5 procent näringslivet och 1 procent är religiösa ledare."

Rick sa...

Okej, ta in Helge Fossmo som sommarpratare. Det var ju faktiskt "barnflickan" som begick morden. Visserligen antas Fossmo ansvara för en f.d. frus död, men så var ju Österberg dömd för dråp sedan tidigare. Parallellen är nästan perfekt.
Att anse att Österberg inte är lämplig som sommarpratare har ingeting att göra med att t.ex. förespråka dödsstraff eller "sparka på den som redan ligger". För min del får Österberg gärna leva ett stillsamt liv i frihet, men jag kan inte acceptera att hon ges några som helst privilegier, till vilka sommarpratare definitivt hör.

Anonym sa...

Rick, om du inte kan acceptera att Östberg får prata i radio så får du det jobbigt nu.
SR har ju tagit ett beslut ovanför ditt huvud så hur tänker du hantera detta för dig oacceptabla faktum? Vad gör du åt det???

Rick sa...

Jag ska förklara någonting för dig, Anonym 13:14, som du kanske inte känner till. Åtskilligt som sker i ett öppet samhälle är sådant man inte kan acceptera. I sådana fall använder man sig av yttrandefriheten. Förstod du eller ska jag det det en gång till?

profanum_vulgus sa...

Rick:
Varför skulle han antas göra det när man utrett saken två gånger för flera miljoner kronor och andra gången t.o.m plockade in experter från utlandet och ändå inte kunde komma fram till någon annan anledning till dödsfallet än att hon halkat i badkaret?

Men det är helt riktigt; Fossmo är oskyldig till mord.

Duis sa...

Bjud in familjerna (till sommarpratanded med AÖ) till offren som AÖ assisterat att avliva. De är nog lite mer insatta i situationen och om de nu skulle vara negativt inställda till AÖ då är de väl "onda" personer som inte kan förlåta. Deras dom är livstid utan sina anhöriga. Det är att spotta i deras ansikten att göra AÖ till en mediakändis. Men ni som skyddar henne saknar ju empati så ni skulle aldrig förstå.

Anonym sa...

Rick du får ägna dig lite åt studier av ordkunskap.

Oacceptabelt innebär att man inte kan acceptera något. Att inte kunna acceptera något är samma sak som att inte kunna godta något, dvs man gör något åt en oacceptabel situation så att den blir, om inte helt bra så iaf acceptabel. Ibland kan man inte påverka, att protestera hjälper inte och vad händer då tror du?
Jo, man får vackert acceptera det "oacceptabla".

I ditt fall är ordvalet om din oförmåga att acceptera ett beslut bara ett löjligt sätt att markera en makt som anser dig ha.

Det finns mycket i samhället som man inte tycker om, inte gillar, och som man kan protestera emot men som man ändå får stå ut med = acceptera.

Det finns en skillnad i ords betydelse och innebörd förstår du. Om man inte är svensk kan vara svårt att uppfatta de där nyanserna i språket och man tar lätt till ord med fel betydelse och laddning.

Men nu ska du alltså skicka skrivelser till SR, skriva insändare, blogga, twittra, starta upp en anti-östberg-i-radio-grupp på Facebook och producera debattartiklar till pappermedia för att maximalt utnyttja din yttrandefrihet och kunna påverka SRs beslut?
Det kanske imponerar på några, men verkar lite överarbetat och löjligt.
När det räcker med att på en specifik dag stänga av radion under en begränsad tid. :D

profanum_vulgus sa...

Duis
haha, och mitt straff är livstid omgiven av lågpannor som du, så Ni borde fan inte få yttra er.

Anonym sa...

@ anonym 14.55
Menar du att man inte får säga "oacceptabelt" om ett visst samhällsfenomen så länge man inte planerar att störta hela statsapparaten?
Du talar om en nyansskillnad mellan "betydelse" och "innebörd" i samma vända som du angriper någon som uttrycker en sådan skillnad för att inte ha förstått nyansskillnaden.
Den skillnad du åsyftar är i själva verket en skillnad mellan "betydelse" och "mening" och den här inget med svenska språket att göra (utan är en universell skillnad i allt mänskligt språk).
Läs åtminstone en introduktionsbok i språkfilosofi innan du utövar en språkfascism.

Anonym sa...

Anonym 17:39, nu drog du lite väl höga växlar på det jag skrev om att agera för att försöka ändra det "oacceptabla" till något acceptabelt.
I de flesta fall tror jag människor är kapabla att acceptera mer än de faktiskt tror att de kan. Att "störta hela statsapparaten" är väl inte det jag skriver, eller uppfattar du det verkligen så?
Nej jag tycker du dramatiserar och överdriver! Det gör även Rick som påstår sig inte kunna "acceptera" att en specifik person får prata i radio.

Det kanske är dags för både Rick och dig att skaffa ett liv. Och läsa bruksanvisningen så ni lär er hur man stänger av radion. Ha en bra kväll! :D

Rick sa...

@Anonym kl 14.55
Läs om ditt inlägg. Känns det fortfarande lika smart som när du skrev det? Förstås var det bara fånigt. Jag kan förstå att ett och annat fånigt slinker ur vem som helst, men i ditt fall handlar det om ett förment resonemang.Det slirade liksom under mer än ett ögonblick.

Anonym sa...

Anonym 17:39:
"Du talar om en nyansskillnad mellan "betydelse" och "innebörd""

Nej det gör jag inte.

Anonym sa...

Och Rick fortsätter med sitt maktspråk...

Rick sa...

Jasså, Anonym 20:32, nu beskärmar du dig över vad du kallar mitt maktspråk. Läs i stället lugnt och sansat det urpsrungliga inlägget, så kanske kommer du på bättre tankar. Vad den av dig föreslagna "ordkunskapen" beträffar, så kan jag upplysa dig om att jag ingenstans i det ursprungliga inlägget skrev "oacceptabel", vilket du ondgör dig över, utan "inte kan acceptera". Samma sak förvisso, men hur kan en pedant som du drabbas av en sådan lapsus? Lessen över att ha förstört din kväll...

Anonym sa...

Det är urkomiskt när en obildad feminist leker språkfilosof.
H*n snappar upp ett ord här och ett ord där, såsom "skillnad", "betydelse", "innebörd" och sedan är h*n igång ...
H*n har förstås inget intresse av att fördjupa sig i ämnet eftersom syftet är att fortsätta smitta sin omvärld med sin egen fördumning och okunskap.

Anonym sa...

Det har i och för sig till och från funnits en pinsam idealisering i media av manliga brottslingar som till exempel Clark Olofsson, och Svartenbrant.

Anonym sa...

Ingen idealisering tack. Helt oavsett kön. Och inga snyfthistorier i världen ursäktar att man tar livet av en annan människa. Dråp, medhjälp, mord eller vad det nu än månne heta.
Sluta dalta med Annika och sluta beundra män som Svartenbrant. Tragiska figurer hela bunten. Inget att lyssna på..

Anonym sa...

Ursäkta att jag så här i elfte timmen uppmärksammar Er på att det är en träff imorgon måndag den 14/6 på Bishop´s Arms i Malmö kl 18:00. Som vanligt så kommer det att diskuteras jämställdhet ur ett nytt perspektiv och vi hoppas naturligtvis att du Medborgare X kommer samt att dina bloggföljare känner sig manade...

Upp till kamp för pro... nej nej nej
Välkomna till de sansade människornas hörna!
Väl mött och varmt välkomna!
/Adam Weisshaupt

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!