11 maj 2010

Mona Sahlin förstår verkligen inte hur det fungerar!

Medborgare! Så har återigen Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin visat att hon definitivt inte är lämpligt att leda landet. I SVT's Agenda påstod hon nyligen att det finns 7 miljoner löntagare i Sverige, men där har hon helt helt fel. Det finns ungefär 4,4 miljoner löntagare i landet, varav cirka 1,3 miljoner är offentliganställda och 3,1 miljoner är anställda inom det privata näringslivet. Mona Sahlin har uppenbarligen inte speciellt bra koll på elementära samhällsfakta eller så vet hon inte skillnaden på en löntagare och en skattebetalare!

Inte heller verkar hon förstå var pengarna till välfärden kommer ifrån. I morgonens utfrågning i SVT's Godmorgon Sverige lovade oppositionsledaren satsningar på offentlig sektor och skattehöjningar för att mota arbetslösheten. Hon hävdade att "för att klara jobben måste vi skjuta till större resurser till vården, skolan och omsorgen". Nej, Mona! Det är precis tvärtom! Vi behöver skapa fler riktiga jobb för att klara välfärden. Välfärden skapar inga jobb av sig själv.

På samma sätt skapas heller inga nya jobb genom att besluta att det är en rättighet att ha ett heltidsjobb. För precis som tittaren Harriet Bellafesta sa i dagens Godmorgon Sverige så verkar inte Mona Sahlin förstå hur det fungerar i verkligheten. Om ett antal deltidsanställda kräver att få jobba heltid så kommer detta endast leda till att arbetsgivaren tvingas säga upp ett antal andra deltidsanställda på grund av arbetsbrist, vilket Daniel Snällman så pedagogiskt visar på sin blogg. Inga nya arbetstillfällen har ju skapats bara för att Mona Sahlin har bestämt att det ska vara en rättighet att jobba heltid!

Det enda sättet att klara välfärden är genom att skapa fler jobb inom det privata näringslivet! Så att vi får fler löntagare som kan bidra med mer skatteintäkter till välfärden än vad de själva kostar i skatteutgifter.

Det är inom det privata näringslivet som landets välstånd genereras. Det välstånd som även betalar de skatter som finansierar välfärden och den offentliga sektorn. När det privata näringslivet minskar drabbar detta inte enbart alla de anställda, utan även indirekt alla som arbetar inom den offentliga sektorn och alla som är beroende av samhället för sin försörjning eller för vård, skola och omsorg.

Därför är den enda möjliga vägen för att långsiktigt ökat landets välstånd och förbättrad medborgarnas välfärd att skapa goda förutsättningar för det privata näringslivet. Målet borde vara att genomföra ett miljonprogram för jobben, med målet att under de kommande 10 åren skapa minst en miljon nya arbetstillfällen inom det privata näringslivet och att öka kvalificeringsgraden på jobben. Så att vi långsiktigt kan skjuta till större resurser till vården, skolan och omsorgen!

Först måste välståndet skapas, sedan kan välfärden utvecklas!

Det är på tiden att Mona Sahlin börjar förstå hur det verkligen fungerar!

17 kommentarer:

Matte Matik sa...

Skamligt pinsamt av henne. Handlar rätten till heltidsjobb om att de som jobbar inom offentlig sektor, t.ex. vården, ska få jobba heltid, är hon ute och cyklar där också. Visst var det en LO-undersökning nyss som visade att 3/4 av alla som jobbar deltid inom vården som inte vill jobba heltid. Jag skakar på huvudet inombords när jag går förbi affischer med vårdpersonal och texten "Rätten till heltid".

D S sa...

Tackar för de fina orden! :)

Björn sa...

Mona och hennes gelikar har uppenbarligen inte förstått att alla offentliganställda, förutom de som råkar vara anställda i konkurensutsatta och vinstdrivande verksamheter, KONSUMERAR skattemedel.
Offentlig konsumtion kräver ett näringsliv som finansierar den. Inga politiker värper pengar. Motorn i samhället är ytterst den vinstgivande verksamhet i varor och tjänster som genererar löneskatter och vinster till gemensamt gagn för det allmänna och ägarna.

Björn sa...

Att som Mona kräva rätt till fulltidsanställning är lika intelligensbefriat som att kräva att arbetsgivare ska vara skyldiga att anställa alla arbetslösa personer.
I det forna Sovjet var det förbjudet att vara arbetslös. Vilken fantastisk lösning för att stävja arbetslösheten. I kombination med insitamentet, för arbetscheferna, att många anställda gav hög status var det ett oslagbart sätt att öka antalet anställda. Anställningen var bara förknippad med ett närvarokrav ingat prestationskrav. Produktions kvoten var fylld redan på vårkanten därför att årets råvarutillgång var förbrukad.
Låt oss för allas skull bevaras från den politik som Mona och hennes gelikar förespråkar.
Jag jobbar internationellt och kommer att skämmas ögonen ur mig när jag ska förklara varför vi valt en obildad Mona att företräda en i övrigt medveten nation. Vi får välja mellan en företrädare som kallar oss för "mänsker" och en som kallar oss människor. Svårt!?!?

Anonym sa...

"Det är inom det privata näringslivet som landets välstånd genereras. Det välstånd som även betalar de skatter som finansierar välfärden och den offentliga sektorn."

Hahahihi! Hade du studerat vid ett riktigt universitet så hade läraren frågat om du verkligen inte skulle ha tänkt igenom ovanstående några gånger till eftersom det knappast är mer än ett tyckande. Någon analytisk insikt och förmåga till kritiskt tänkande uppvisar du då inte.

Logik är något du borde satsa på också, kolla bara här - "Det är precis tvärtom! Vi behöver skapa fler riktiga jobb för att klara välfärden. Välfärden skapar inga jobb av sig själv."
Hur fan får du ihop det här på slutet...och inget jävla tyckande nu?

Jag är säker på att du får en indignerad min när någon ifrågasätter påståendet om näringslivets viktiga roll som garanti för den offentliga sektorns upprätthållande. Du kan liksom inte tänka dig något annat perspektiv än det du bestämt dig för och vill att det ska vara. Jättekul, en slags lyteskomik.

För övrigt är väl en obildad Mona inte värre än en "Syndetikon" som inte kan stava rätt och som särskriver ord.
Det är uppenbart att bloggandet är en företeelse som har haft sin blomstringsperiod men nu håller på att vissna.

Kritiskt tänkande, mina ovänner, är inte enbart att kritiskt granska andras uttalanden och argument, det är också att granska vad man själv har att komma med ...innan man öppnar truten!
Tack, adjö!

Björn sa...

Kära anonym.
Jag är åtminstone begåvad med så mycket självinsikt så att jag inte har några som helst ambitioner att kandidera till statsministerposten. Ett gott exempel som Mona borde ta efter

Peter sa...

@Anonym 10:42, visa mej gärna det land som har en hög allmän välfärd men som inte har ett framgångsrikt privat näringsliv...

Björn sa...

Anonym igen (10:42)
Det finns fler riktiga universitet i världen än de Cubanska Du förmodligen avser som riktiga.

Anonym sa...

Till Syndetikon...

"Det finns fler riktiga universitet i världen än de Cubanska Du förmodligen avser som riktiga."

I Sverige stavar vi oftast Kuba med K istället för C.
Vad är det i mitt inlägg som får dig att tro att jag avser just Kubanska universitet?

Mona Sahlin är väl fri att kandidera till statsministerposten om hon vill, eller är det du som bestämmer vilka kvalifikationer som krävs?
Vad är du ute efter egentligen, ett elitistiskt expertvälde eller?
Förklara gärna.

Till Peter...

"@Anonym 10:42, visa mej gärna det land som har en hög allmän välfärd men som inte har ett framgångsrikt privat näringsliv..."

Läs igenom vad jag skrivit ett par gånger till, fundera över det och se om du förstått poängen med vad jag vill säga. Det kan komma något gott ur det...

Med vänlig hälsning

Medborgare X sa...

Anonym 10:42 och 17:10!

Du är varmt välkommen att beskriva vad du anser vara felaktigt med att det är inom det privata näringslivet som landets välstånd genereras samt att välfärden och den offentliga sektorn är skattefinansierad!

Björn sa...

Anonym 17:10
Bara så att Du förstår så är Cuba det spanska ordet de själva använder som namn på republiken. Men stava det på svenska Du om Du vill. Mona får naturligtvis göra som hon själv vill. Jag föreslog bara att hon skulle följa mitt exempel att avstå.

Björn sa...

Anonym 17:10
Dina meriter tycks inskränka sig till rättstavning och grammatik. De övriga meriterna framgår inte med samma tydlighet.
Du valde att indignerat och med invektiv säga tack och adjö, men hänger kvar här ändå.
Hej då och lycka till.

Anonym sa...

Man kan diskutera näringsliv och offentlig sektor med utgångspunkt i ekonomiska premisser...vilket de flesta gör. Därmed utesluts en mängd olika infallsvinklar som breddar och fördjupar analysen.
Ekonomi är egentligen ingen riktig vetenskap, vilket ju ett flertal ekonomer faktiskt också medger.

Det påstås här att det är det privata näringslivet som skapar den ekonomiska grunden för att det ska kunna existera en offentlig sektor. Då kan man fråga sig följande: varifrån kommer de ekonomiska incitament till det privata näringslivet som exempelvis det geografiskt avgränsade rummet där produktion sker, råmaterial, arbetskraft och inte minst stålar?

Här påstås också att "Vi behöver skapa fler riktiga jobb för att klara välfärden. Välfärden skapar inga jobb av sig själv."
Riktiga jobb förekommer således inte inom offentlig sektor, och offentlig sektor generar ingen välfärd påstås det också. Men detta beror helt och hållet på vilken utgångspunkt man har, på vilka grunder det värderas och så vidare.
Om äldrevård bedrivs i offentlig regi, skattefinansierat, så finns där inga riktiga jobb och ingen välfärd genereras heller där. Om äldrevård bedrivs i privat regi, finansierat med avgifter, så är jobben "riktiga" och så genereras välfärd. Men varifrån kommer pengarna, marken osv?
"Välfärden skapar inga jobb av sig själv" Inte? Vad menas egentligen med "välfärden" i detta sammanhang?

Till Syndetikon...

Det är märkligt hur det här med Mona Sahlin och hennes (påstått) bristande utbildning nu dyker upp överallt, på Flashback och idag på radions Ring P1. Är man inte akademiker skall man tydligen inte ens tänka tanken att bli statsminister. Hur väl går det ihop med de demokratiska principer som ligger till grund för styrelseskicket i det här landet?
USA:s "selfmade man" är tydligen inget som går hem i vissa kretsar har i Sverige.

Mina meriter?
Menar du det bokstavligen?
För övrigt, du svarade aldrig på mina frågor.

"Du valde att indignerat och med invektiv säga tack och adjö, men hänger kvar här ändå."

Vad är det nu prästen säger i slutet av Fanny och Alexander - "Mig slipper du inte!"

Med vänlig hälsning

Björn sa...

Den genomsympatiska prästen minns alla.

Björn sa...

Till anonym 00:05
Vad har "selfmade" med Mona att göra. Hon är Bommersvikmade och i brist på någon annan framskickad att traska på i sossarnas gamla filttofflor. Ja... de gjorde nytta i några år men stelnade snabbt i ett förmyndarskap över oss "vanliga männsker" (Mona uttal).

Lövet sa...

troll@anonym 00:05: Ja om jag förstår dig rätt så har du nu förtydligat de tendentiöst formulerade frågor du ställde i ditt 10:42-inlägg: Kortfattat uppfattar jag i grunden frågsetällningen som "Var skapas medlen i samhällsekonomin egentligen?"

Ja det är naturligtvis ingen lätt fråga att svara på, men att döma av dina "von-oben-formuleringar" så har du alltså svaret!

Låt höra nu: Låt öven oss andra "granska vad [du] själv har att komma med" - eftersom du har "öppnat truten"!

Isak sa...

Jag tror att Den Anonyme inte har klart för sig skillnaden mellan välstånd (wealth) och välfärd (welfare).

Det är väl inte så konstigt att välståndet betalar välfärden.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!