12 maj 2010

De lättkränktas överfall på yttrandefriheten

Medborgare! Så har samhället åter en gång fått uppleva hur ett antal lättkränkta människor med våld stoppat en annan människa från att uttrycka sina åsikter. Det var i går eftermiddag som konstnären Lars Vilks blev överfallen av en man i samband med en konstföreläsning vid Uppsala Universitets filosofiska fakultet. Detta samtidigt som en stor del av de övriga åhörarna börjar skandera slagord. Bland annat kan man på videoupptagningarna höra en person som skriker "Allahu Akbar", vilket betyder ungefär "Gud är stor" på arabiska.

Attacken föranleddes av att Lars Vilks visade en videoinstallation av en holländsk konstnär med nakna män i sängkammarmiljö. Bilderna anspelade på religion och homosexualitet, närmare bestämt två homosexuella män som har sex med varandra samtidigt som de bar masker som påstås avbilda profeten Muhammed. Något som uppenbarligen ett antal av åhörarna valde att känna sig kränkta över och dessutom ansåg sig ha rätt att med våld stoppa visningen!

Varför dessa personer valde att besöka föreläsningen med Lars Vilks, när de med alla säkerhet på förhand visste om att han har för vana att visa provocerande konst, kan man verkligen fråga sig! Det framstår onekligen som om de redan från början valt att känna sig kränkta, vad än Lars Vilks sagt eller visat!

Vi har alltså återigen fått se ett exempel på lättkränkta personer som anser att deras subjektiva känslor står över andra människors yttrandefrihet. Personer som anser att andra inte får uttrycka sina egna åsikter om religion och sexualitet.

På samma sätt som det finns andra personer, som Maja Bredberg och Amat Levin, som redan från början valt att känna sig kränkta över att tågvärden glatt berättar att de har negerbollar på menyn i Bistron. Tyvärr är det antagligen bara en tidsfråga innan även den här typen av personer börjar använda våld för att tysta de som glatt säger negerbollar istället för chokladbollar.

Någonting är verkligen fel i samhället när de lättkränkta gång på gång anser sig ha rätt att göra överfall på yttrandefriheten och med våld tysta andra medborgare!


Ett tack till Ann-Helena Rudberg för tipset på Lorry-sketchen!

15 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Du har hittat samma video som jag... och här är den video, som en iransk konstnär har gjort och den som visades när de djupt troende muslimerna blev så upprörda att de kastade sig över Lars Vilks:

http://www.dumpert.nl/mediabase/33434/98ff6c9b/allah_ho_gaybar.html

Anonym sa...

Instämmer helt! Vi kan aldrig acceptera att lättkränkta människor får tysta ner andra människors föreläsningar, Lars Vilks har rätt att provocera vad man än tycker om honom. De som nu framstår som nollor är de muslimer som skrek och våldförde sig på Lars Vilks. Inget är heligt. Muslimer måste acceptera den västeuropeiska tryckfriheten.

Anonym sa...

Äntligen en blogg med 100% sunt förnuft. Tackar för god läsning!

Anonym sa...

Jag är själv muslim och troede, men ser ingen nytta med det som hände igår. Vilks konst är inget som attraherar mig personligen, och jag förstår inte hans poäng. Men vi muslimer måste börja tänka utanför lådan, faktiskt. Gud är stor (allahu akbar). Och Gud ser allt ändå. Alla får precis vad de har förtjänat i slutändan, så det tjänar absolut ingenting till att använda våld. Kommer ni inte ihåg vad Gud säger om tålamod?

Anonym sa...

South Park visade MUHAMMED redan under säsong 5, innan muslimerna i europa blev överkänsliga för ngt oförargligt

Observera att Muhammed även var med i vinjetten till VARENDA AVSNITT under säson 6 och 7 ;-D

http://www.xepisodes.com/episodes/504/Super-Best-Friends.html

Anonym sa...

Ingen ska slås till tystnad i Sverige.
Våld är våld och ska aldrig försvaras oavsett ifrån vem det kommer.
När jag tittade på videoklippet så kändes det helt overkligt. Händer detta i Sverige?
Det såg närmast ut som ett inslag ifrån vilda västern ur svenska ögon mätt.
Otäckt och hårresande.


I övrigt tycker jag att du skriver intressanta inlägg. Din blogg är bra.

Anonym sa...

Mellan östern mentalitet

Vare det på en föreläsning eller på en parkerings plats.

Hans Odeberg sa...

Hur kan vi skylla detta på mellanösternmentalitet? Gör inte våra helyllesvenska AFA:are samma sak när SD marscherar? Idioter utan spärrar finns nog tyvärr i alla länder, hudfärger och religioner.

Revisorn sa...

Medborgare X gör som vanligt en träffsäker analys av situationen. Mycket bra skrivet!
Islamska extremister har inget i Sverige att göra!

Medborgare X sa...

Anonym 10:23!

Precis! Det finns överhuvudtaget ingen anledning för troende människor att döma andra människor under jordelivet. För om det nu finns en Gud som dömer oss alla en dag, så är det att vänta till den dagen. Om Lars Vilks nu har gjort fel så kommer säkert Gud att döma honom för det den dagen han står vid Pärleporten. Det är bara att ha tålamod och vänta till den dagen!

Medborgare X sa...

Hans!

Du har helt rätt. Det är långt ifrån någon "mellanöstenmentalitet" att gå till attack mot människor man inte sympatiserar med eller som har en annan åsikt än en själv. Som du säger så har många vänstergrupper gjort precis samma sak. Vem minst inte Stoppa Matchen kravallerna i Malmö för något år sedan? Den autonoma vänstern har gång efter gång visat att de inte tvekar att ta till våld för att tysta sina motståndare. De är en skam för alla riktiga arbetare!

Lättkränkta idioter finns som sagt i alla länder, hudfärger och religioner!

Ola Jennebrink sa...

Om jag får välja en svensk symbol för yttrandefriheten så tar jag Peter Dalle. Inte Lars Vilks.

Anonym sa...

Det är tydligen skillnad på om kristna eller muslimer får sin religion kränkt av konstnärer. När ecce homo bilderna var på tapeten fanns det ingen som hellst förståelde bland proffstyckarna i det här landet för att de kristna kände sig kränkta. Bilderna visades tom i kyrkorna. När muslimer känner sig kränkta över konstyttringar finns tydligen en helt annan försåelse för att de känner sig kränkta. Varför?
Jag tycker både ecce homo och rondelhundar är helt ok. Man måste få ifrågasätta och driva även med religioner. Men kyrkor och moskeer måste få vara en frizon från sådant. Där grå gränsen för mig.
Susanna Svensson

Proman sa...

Tycka vad man vill om Vilks. Men han har rätt att i ett demokratiskt samhälle uttrycka vad han vill utan att bemötas med våld. Vad gör muslimerna i Sverige? De har flytt till ett bättre land tycker de förmodligen - till ett land som inte hyser terror och åsiktsförtryck.

Det är just de demokratiska fri- och rättigheterna som skapat de bra länder som de hellre vill bo i. Muslimerna är naiva nog att tro att islams dogmatiska och fundamentalistiska kraft inte är en av orskarna till att deras hemländer styrs på det sätt som görs. Något som har tvingat dem att fly sitt hemland.

De säger själva att islam är en fredlig religion, vilket de har demonstrerat att den inte är. I ett demokratiskt land diskuterar man med stöd av yttrandefrihet, inte med knytnävarna.

Om muslimerna inte kan acceptera att islam utsätts för kritik så får de väl åka tillbaka till sina hemländer igen och kritisera sina egna regimer i stället. Då får dom se vad yttrandefrihet innebär.

Till sist en försynt undring från en ateist. Hur kan man avbilda Mohammed när ingen vet hur han såg ut.

Alah bevare oss från islam och alla andra religioner ;<)

Proman

KimhZa Bremer sa...

Håller med, MX!

/KB

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!