19 maj 2010

När kommer sanningen fram?

Medborgare! Under flera dagar har vi nu fått höra i gammelmedia att Klaudija, en 10-årig flicka från Svenljunga, var försvunnen och att polisen sökt igenom ett stort område i jakten på henne. Flickan försvann vid 19-tiden i fredags från en lekplats när hon lekte med sina bröder. Polisen har bara fått in ett fåtal tips sedan flickan försvann. Vi är säkert många som har varit oroliga och det har inte stått långt bort att tänka sig det allra värsta. Vem minns inte jakten på försvunna Engla för ett par år sedan, som slutade i en hemsk tragedi. Tänk om Klaudija drabbats av samma öde!

Igår meddelade polisen att de avbryter sökandet efter Klaudija. Trots att ett hundratal personer, mestadels hemvärnsmän, sökt igenom ett stort område kring Svenljunga hade flickan inte återfunnits. Slutsatsen var att polisen inte längre tror att flickan finns i området.

Ett par timmar senare meddelades att Klaudija återfunnits! Vi är säkert många som pustar ut och tänker att det var väl ändå för väl!

Det visar sig att på tisdagskvällen omkring klockan 21.10, drygt fyra dygn efter försvinnandet, så känner personalen på Willys i Knalleland i Borås igen den försvunna flickan. Hon var vid god vigör och till synes ensam när hon återfanns inne i butiken. Personalen meddelar snabbt polisen och därefter omhändertas Klaudija av de sociala myndigheterna.

Borås ligger ungefär tre mil från Svenljunga. Hur Klaudija tagit sig dit är ännu oklart. Lika oklart är det hur hon efter 4 dygn kan vara i så god vigör! För precis som Norah4you så undrar Medborgarperspektiv:
- Varför väljer en 10-åring att förflytta till en annan stad istället för att bara vara kvar i Svenljunga och be någon om hjälp att hitta hem?
- Hur klarar en 10-åring att själv förflytta sig 3 mil samt vara utan mat och vatten i 4 dygn, utan att det syns på hälsan?
- Hur kan någon, som sovit utomhus i 4 dygn med småruskigt väder, vara i god vigör?
- Hur kan en efterspanad person, som inte är känd med omgivningarna, förflytta sig 3 mil utan att vittnen finns?

För det kan väl inte vara så enkelt att det faktiskt finns någon annan vuxen person, eller organisation som gömmer utvisningshotade, som har hållit Klaudija gömd för att fördröja det utvisningsbeslut som hängde över familjen? Vad är det för människor som inte drar sig för att utnyttja barn för egen vinnings skull? Kommer vi någonsin få veta sanningen om vad som verkligen hänt Klaudija?

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det viktiga är att avvisningsbeslutet verkställs så att inte vi får en epidemi av försvunna romska barn.
Allemand

Ann Helena Rudberg sa...

Jag hoppas vi får veta sanningen. Men säkert är det inte eftersom flickebarnet inte vill prata. Enligt vad som har framgått hitills, men det är klart att hon har varit omhändertagen på något sätt. Visst. Och inte känt sig otrygg heller. Och hon verkar lojal mot någon eller några.

Påminner lite om tefatspojken i USA, där pappa ville blir berömd. Och grabben var undangömd.

Alltså jag kan förstå dessa människor som försöker ta sig till ett bättre liv. Själv har jag invandrare i släkten precis som så många andra. Fast det var ett tag sedan de kom hit.

Serbien är inte något dåligt land och det är klart att de inte kan få stanna här. De får väl se det som en utflykt till en ny miljö. På vår bekostnad.

Anonym sa...

En zigenarfamilj som skall utvisas placerar ett barn hos släktingar, varefter barnet anmäls som försvunnet. Utvisning skjuts upp tills vidare. Lätt som en plätt.

Jakob sa...

Många romer från Kosovo och vissa delar av Serbien har flytt sina hemtrakter undan trakasserier och förföljelse och flera av dessa har sökt asyl i Sverige. Många gånger erkänns deras asylskäl i Sverige, men de asylsökande hänvisas till internflykt i Serbien. Detta står i strid med UNHCR:s rekommendationer. De romer som avvisas från Sverige till Serbien som internflyktingar blir inte klassade som internflyktingar i Serbien eftersom de ankommer från ett tredje land.

Sociala rättigheter såsom skola och sjukvård är i Serbien knutna till den del av landet där man är skriven. Utan jobb och fast bostad är det mycket svårt att bli registrerad i en annan del av landet. Detta gör att dessa människor antingen motvilligt söker sig tillbaka till den trakt som de flytt från eller tvingas till ett liv i utanförskap och misär på gatan och på soptippar. Det är ett väldokumenterat problem som beskrivs bl.a av Sida och UNHCR. Länderkommittén för fd Jugoslaviens rapport från besöken hos de sk. Batjnikromerna och ett reportage i Amnestypress 1/08 visar detta med all önskad tydlighet.

Romer från Serbien som utsatts för förföljelse och diskriminering i sina hemtrakter och inte kan återvända dit hamnar i samma svåra situation som romerna från Kosovo. Deras möjlighet att bosätta sig i nya delar av landet är även de begränsade av diskriminering och svårigheten att registrera sig i en ny kommun.

Sveirge bör följa UNHCR:s rekommendationer angående internflykt i Serbien för romer från Kosovo och låta dem även omfatta romer från Serbien som riskerar att hamna i samma svåra situation.

Dessa människor är inte i behov av ett teoretiskt internflyktsalternativ i Serbien utan ett reellt skydd i Sverige undan förföljelse och trakasserier.

Desperata människor gör desperata saker.

marianne sa...

VERKSTÄLL UTVISNINGEN GENAST AV DENNA LÖGNAKTIGA SLÄKT!

Anonym sa...

Jakob. Varför just till Sverige? Lasse

MARIE sa...

bLIR HON ETT 'APATISKT FLYKTINGBARN' NU?
DET TJÄNAR HELA SLÄKTEN PÅ!

Nils Dacke sa...

@Jakob. Det stämmer inte att dom far så illa i Serbien att dom inte kan bo kvar. Att det är fattigt är sant men detta är inget flyktingskäl. Någon har satt i system att skicka dom hit till Sverige.

Revisorn sa...

Håller med Marianne fullständigt. Verkställ utvisningen omedelbart!!

Jakob sa...

@Nils, nej fattigt är inte ett flykting skäl, men en person som känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras eller nationalitet är det. Jag skrev generellt utifrån den situation som råder för romer i Serbien. När du säger "dom" Nils menar du denna familj specifikt eller romer i serbien generellt? Om du menar generellt så kan jag ha fel, mina källor var som sagt Sida, UNHCR,Länderkommittén för fd Jugoslavien och Amnesty. Om du har information som visar att dessa organisationer har missbedömt situationen så tar jag gärna del av den.

@Lasse, hur menar du? Varför denna familj sökt sig till Sverige eller varför romer söker sig till Sverige eller varför sverige ska följa UNHCR:s rekommendationer. Gällande UNHCR är det så att det är FN:s flyktingkonvention som ska följas och det är också denna som UNHCR utgår ifrån när man gör sina rekommendationer.

Dock kan det vara så att denna familj inte har haft asylskäl utan blivit hitlurade och det är inget asylskäl.

Men det jag vänder mig emot är att många romer från Serbien idag HAR asylskäl och dessa erkänns också men man skickar ändå tillbaka dem och hänvisar dem som interflyktingar, det är detta som UNHCR och jag vänder mig emot. Om detta gäller berörd familj vet jag inte men många här verkar ju sitta på den informationen.

Jakob sa...

@Marie, man kan nästan tro att du med din kommentar tror att det på något sätt skulle vara självvalt att bli apatisk. I studien om detta publicerad i Acta Paediatrica ingår 29 av de svårast sjuka barnen som vårdades av Sachsska barnsjukhuset i samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm mellan 2004 och 2007.
Granskningen visar att inga spår fanns av lugnande eller sömngivande mediciner i de blod- och urinprover som togs på barnen. Inte heller är det troligt att barnen simulerade sitt tillstånd, enligt studien.

Anonym sa...

Jag blir chockad över att det inte finns någon förståelse och att folk skriver här att UTVISA OMEDELBART! trots att det handlar om ett barn. Ni vet ju inte varför hennes familj kommit hit, om det fanns en god anledning eller inte. Så länge det inte är ert jobb behöver ni ju inte lägga er i, vad rör det er om denna flicka och hennes familj får stanna?
Skrämmande när smygrasisterna kryper fram!

Juristen sa...

Att flickan gömdes för att undgå en avvisning är uppenbart.

Jakob säger många kloka saker om romernas situation i delar av f.d. Jugoslavien, men det har framgått i media att den nu aktuella familjen kommer från trakterna runt Belgrad. Där förekommer ingen sådan förföljelse som det talas om UNHCR's rekommendation. Såvitt jag kan förstå är referensen till till dessa rekommendationer inte relevant i det nu aktuella fallet.

Genom sitt agerande framstår det som tämligen uppenbart att familjen har gjort sig skyldig till brottet falsk larm. Ett brott som faller under allmänt åtal.

Anonym sa...

09:39 - Det är kanske inte vårt jobb, men det är definitivt våra skattepengar som det handlar om! Har vi inte rätt att uttala oss om hur våra skattepengar ska användas?

Ralf Carlsson sa...

Det finns mycket som vi aldrig får reda på !

http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

brodeur sa...

Det viste alla från början med koko vänsterjournalisterna skriver om "försvinnandet", samma korkade visa som tjejen i Malmö för ett tag sedan. Hur dum får man vara för att bli journalist. Notera att kommentarsfälten har varit stängda på dessa artiklar i kokopressen.

För några år sedan hade vi epidemin med ”apatiska flyktingbarn”. Då ställde sig en massa vänsterstollar på barrikaden och försvarade bedrägeriet.

Anonym sa...

För att inte tala om skattepengar och resurser som slösats på att "rädda/finna" henne. Det kunde väl ha använts någon annanstans. Matchande bil till nya lägenheten åt en flykting t.ex

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!