08 maj 2010

Fortfarande riskfritt med falska anklagelser

Medborgare! Att det i princip är riskfritt att falskt anklaga andra människor för att ha begått sexuella övergrepp eller andra former av hemska brott har tidigare redovisats på Medborgarperspektiv. Under åren har flera fall av falska anklagelser om sexbrott avslöjats, till exempel Södertäljefallet och fallet Ulf. I inget av dessa fall har de som stått bakom de falska anklagelserna ens blivit åtalade. Detta trots att de anklagade blivit dömda baserat på lögnerna och suttit fängslade i många år innan de fått upprättelse.

Tidigare i år erkände en 16-årig flicka att de anklagelser om gruppvåldtäkt som hon riktade mot hennes förra pojkvän bara var lögner. Hon dömdes till slut av Varbergs tingsrätt för falsk tillvitelse, men fick inget som helst straff.

För en tid sedan skrev Dagens Nyheter om en ung kvinna som anklagade sin mamma och pappa för att ha begått grova övergrepp mot henne ända sedan förskoleåldern. Båda föräldrarna blev åtalade, han för grova sexuella övergrepp mot dottern och även för tortyrliknande misshandel, hon för att ha misshandlat dottern med knytnävsslag i ansiktet. Trots att både mamman och pappan kunde visa att flera av anklagelserna från dottern inte stämde dömde tingsrätten pappan till fem års fängelse. De ansåg att den unga kvinnans berättelse, trots de uppenbara fel som fanns, var trovärdig!

Efter tingsrättens dom fortsatte hon dock att berätta om nya brutala övergrepp. Den här gången gick det att bevisa att hennes berättelse inte var sann. Bland annat kunde pappan visa att han hade haft flera kundbesök i sitt företag samtidigt som han skulle ha utsatt dottern för övergrepp. De mobilsamtal och e-postmeddelanden som dottern berättade om visade sig inte existera. Detta fick åklagaren att yrkade att hovrätten skulle fria föräldrarna och till slut blev så också fallet!

Istället åtalades, för första gången i Sveriges historia, den person som falskt anklagat sina föräldrar för att ha begått sexuella övergrepp. Igår dömdes den nu 19-åriga kvinnan för att ha falskt anklagat sin far för sexuella övergrepp. Södertörns tingsrätt dömde kvinnan till villkorlig dom och samhällstjänst. Detta trots att straffskalan för falsk angivelse är upp till två års fängelse.

Medborgarperspektiv kan återigen konstatera att det är i princip riskfritt att falskt anklaga andra personer för att ha begått hemska brott som kan leda till väldigt lång fängelsestraff. Risken att själv behöva ta ansvar för sina falska anklagelser är nästan obefintlig och om man mot förmodan blir åtalad och dömd för det så är straffen inte alls i proportion till de straff som de oskyldigt anklagade drabbas av.

15 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Tyvärr har du rätt. Jag trodde inte det var sant att domaren i målet mot min släkting, där han anklagades för sexuella övergrepp mot sina barn, bara kunde vädja till kvinnan, som hade falskanklagat honom, att låta pappan träffa dem. Ingenting hände med att hon hade ljugit ihop en historia om pappan och prackat på den både på barnen och resten av världen.

Hon hade dragit honom inför rätta och fick därmed hand om barnen helt och hållet själv. För han var dömd och skyldig i samhällets ögon så fort han var anklagad. En brottslig fader kan ju inte få träffa sina barn. Och när hela historien inför rätta var över så ansåg socialen förstås att mamman var bästa vårdnadshavaren, för barnen hade ju inte träffat sin pappa på så länge.

Gör Barnkonventionen till lag!

KimhZa Bremer sa...

Bra inlägg! Det är verkligen fasansfullt med denna straffrihet. Man får känslan av att män som utsätts för denna slags tortyr, ändå inte är värda mer än att man struntar i deras lidande.

Anonym sa...

Men hur ofta är det falska anklagelser?! Det är ju värre att de som faktiskt begår övergrepp på barn och kvinnor slipper undan med att "hon sa inte nej tillräckligt tydligt" eller "hon har haft sex förut". Det är nog fler som slipper undan än som står falskt anklagade!

Anonym sa...

Konstigt at når en har så mange sexualforbrytare å velge mellom (enligt någon) at man ej klarer på et sekrare sett at velja ut de som verkeleg har gjort overgrepp-men ständig kommer i situationer som detta-det visar seg senare at anklagelsene var falske nok en gong

Medborgare X sa...

Anonym 17:43!

Hur ofta det handlar om falska anklagelser är naturligtvis väldigt svårt att veta. Man måste ju skilja på de fall där den som anklagar någon för ett brott medvetet ljuger och de fall där det rör sig om missförstånd eller att man kommer ihåg fel. Men det finns som sagt ett antal fall där personer dömts till långa fängelsestraff och man senare har kunnat påvisa att de är oskyldiga. I flera av dessa fall har detta byggt på anklagelser som visat sig inte vara korrekta. Läs mer här!

Jag håller inte alls med om att det skulle vara värre att det finns de som har begått övergrepp på barn och kvinnor slipper undan straff. Det är viktigare att fria tio skyldiga än att fälla en oskyldig. Skulle du vilja sitta tio år i fängelse bara för att tio andra också ska göra det? Dessutom är det mest en myt åtalade skulle slippa undan enbart för att "hon sa inte nej tillräckligt tydligt" eller "hon har haft sex förut". Den typen av argumentation kan säkert förekomma då och då, men det är knappast den som fäller avgörande!

Jerker sa...

Om man lusläser artikeln så framgår att flickan redan behandlas för något. "De som behandlar vår dotter kanske också kan tänka att de inte ska tro på allt, säger fadern till DN."

Det kan tänkas att rätten använt den lägsta delen av straffskalan just med hänsyn till det hon behandlas för. Kanske är hon inte tillräckligt sjuk för att kvalificera för rättspsykiatrisk vård men tillräckligt för att det ska finnas ett slags förklaring till varför hon gjort som hon gjort?

Anonym sa...

"och om man mot förmodan blir åtalad och dömd för det så är straffen inte alls i proportion till de straff som de oskyldigt anklagade drabbas av. " ... and that's how you KNOW we're still in the dark ages where witch-hunting is still practised by the whole society.

Anonym sa...

Straffet för falska anklagelser bör ligga på samma nivå som straffet för det som brott som det falskt anklagade. Således fem års fängelse i det här fallet.

Anonym sa...

Den senaste omskrivna anmälningen för våldtäkt, som sägs ha skett på Eriksdalsbadet igår, luktar försäkringsbedrägeri. 100 000 spänn på direkten om tjejen har lämplig hemförsäkring.

Medborgare X sa...

Anonym 17:02!

Jaså, säger du det. Vad har du för bevis för ett sådant kategoriskt påståendet?

Anonym sa...

Om det är sant att föräldrarna är oskyldiga till anklagelserna, hur ska de kunna försonas med sin dotter? Är det lättare om man vet att hon är sjuk? Vem stöttar dem i de arbetet? Av vilken anledning diskutera olika straffsatser i det här fallet? Ingen frisk dotter anmäler väl sina föräldrar för påhittade sexuella övergrepp och tortyrliknande misshandel?

Anonym sa...

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.367498-atalas-for-falskt-larm Det är nödvändigt att sätta stopp för denna brottslighet inte minst för de som verkligen blir utsatta ska slippa bli så ifrågasatta. Att komma med falska anklagelser drabbar både oskyldigt anklagade män, verkligt utsatta kvinnor och sist men inte minst skattebetalarna som får bekosta onödiga brottsutredningar.
Susanna Svensson
PS off topic
Jag har fått jobb börjar på måndag fan vad glad jag är

Anonym sa...

Jag blir så fruktansvärt besviken och ledsen när jag läser så många dumma inlägg. Ni har ju ingen aning om hur det egentligen är. Ni vet väl själva hur mycket tidningarna förvrider sakerna. Tänk om det faktiskt ÄR så att hon har blivit utsatt sen hon var liten. Förstår att ni tror på föräldrarna när ni bara har hört deras version.

Medborgare X sa...

Susanne!

Intressant notis i GP. Lycka till med nya jobbet!

Medborgare X sa...

Anonym 19:40!

Har du läst på om fallet? Det är långt ifrån bara föräldrarnas version som polisen gått på. De har undersökt dotterns version och funnit att det finns mängder av del i den. Tidpunkter stämmer inte alls överens och föräldrarna har alibi vid de tidpunkter som dottern påstår sig blivit utsatt.

De stora förlorarna i fall som dessa är alla de som verkligen blivit utsatta!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!