19 augusti 2010

Lata och bortskämda svenska ungdomar

Medborgare! Bert Karlsson skriver idag på Aftonbladet Debatt att de svenska ungdomarna är för lata för att plocka bär och att det är en skam att vi ska behöva importera arbetskraft från Asien för att utföra vissa typer av jobb i samhället, samtidigt som ungdomsarbetslösheten är rekordstor. Bert Karlsson slår huvudet på spiken när han beskriver att problemet med ungdomsarbetslösheten till stora delar beror på att dagens ungdomar är lata och bortskämda som inte vill ta de instegsjobb som faktiskt finns i samhället samt att facket bidrar till situationen genom att motarbeta politiska lösningar som skulle kunna öka antalet ungdomsjobb och deltidsjobb. Bert Karlsson skriver:
"Dagens ungdomar är helt enkelt förbannat lata och bortskämda. Den första frågan du får av en ung som söker ett jobb är: Hur hög är lönen?

Och det är vi själva, med god hjälp av facket, som skapat krisen. För så fort någon föreslår att några av de hundratusentals ungdomar som går arbetslösa ska få en chans att komma in i arbetslivet, fast med lärlingslön eller liknande, så sätter facket stopp. Det ska vara avtalsenliga löner och följden blir att ungdomarna hellre går arbetslösa. Och lågavlönade jobb som städare, bärplockare eller på hamburgerrestaurang fnyser ungdomarna bara åt. Vad tror de egentligen?
Att de direkt ska få en direktörslön eller något annat toppavlönat jobb, trots att erfarenheten är noll?"
Att Sverige har en oerhört hög ungdomsarbetslöshet beror till stora delar på att det inte är lönsamt att skapa instegsjobb i Sverige. Detta på grund av de anställningsregler och på de lönevillkor som råder på arbetsmarknaden. Det måste helt enkelt bli lättare och billigare att temporärt anställa personal för enklare instegsjobb.

Dessutom måste attityden hos de svenska ungdomarna förändras. I de flesta andra europeiska länderna förväntas ungdomar i gymnasieåldern arbeta på kvällar, på helger och under studieuppehåll. Detta för att tjäna lite extra pengar, men fram för allt för att få in en fot på arbetsmarknaden samt för att lära sig att ta ansvar för och sköta ett jobb! Och det är just den typ av jobb som Bert Karlsson nämner som dessa ungdomar brukar utföra, att packa upp varor i butiker, att städa, att dela ut reklam, att plocka bär eller att vända hamburgare på McDonalds.

Som Medborgarperspektiv skrivit tidigare så är just sysselsättningen den viktigaste politiska frågan just nu. Fler svenskar måste komma i arbete och ta ansvar för sin egen försörjning istället för att leva som parasiter på skattebetalarna. Idag lever stora grupper av arbetsföra individer hellre på bidrag och ersättningar än av eget arbete. Detta måste förändras. Ungdomar måste komma ut i arbetslivet tidigare samtidigt som pensionsåldern måste höjas, något som Nils Lundgren med son nyligen påpekade i en debattartikel i Aftonbladet.

Fler svenskar måste i arbete! Då duger det inte med lata och bortskämda svenska ungdomar som förväntar sig att mamma och pappa eller skattebetalarna ska försörja dem långt efter att de blivit myndiga! Väx upp svenska ungdomar! Det är dags att ta eget ansvar redan i gymnasieåldern! Ut och plocka bär!

16 kommentarer:

Hmm sa...

Japp!

Anonym sa...

Det märks bara alltför väl att du inte har någon insyn på ungdomar överhuvudtaget. När var senaste gången du faktiskt diskuterade med en? 20 år sen? Går bra att kritisera när man inte har någon koll.

Hmm sa...

Anonym 14:49: Det är klart att det finns undantag som bekräftar regeln.

Själv pratar jag med ungdomar så gott som dagligen, och kaan bara hålla med om synen som presenteras ovan.

Anonym sa...

Vi vuxna får de ungdomar vi förtjänar. Nu kommer curlinggenerationen ut i arbetslivet. Uppväxta utan ansvar, utan att hjälpa till hemma och med allt de vill ha i elektronikväg. Knappt ens behövt hänga upp sin egen jacka. Tror BK att dessa ungdomar vill plocka bär för 10 kr kg (50 kr/h?) när föräldrarna ändå köper senaste iPhone åt dem.

Visst finns det ungdomar som lärt sig jobba, ansvar och inte fått allt på silverfat. Det finns även de som tar det mesta i arbetsväg, men som sagt, det är inte endast deras fel att de har orealistiska förväntningar på arbetslivet. Vi tutar i dem att de minsann kan bli vad som helst och inte behöver kämpa för något...

AV

Hmm sa...

AV: Håller med!

Samtidigt så blir alla myndiga en dag och kan tänka själv. Då får de börja att ta ansvar för vilka de är som individer och sluta att skylla på sin uppväxt.

Medborgare X sa...

AV!

Bra skrivet. Naturligtvis finns det ungdomar som lärt sig att jobba och ta ansvar för sig själva. Men tyvärr är det allt för många som fått allt serverat på silverfat och som tror att de kan få allt de pekar på utan att själva behöva anstränga sig. Curlingföräldrarna är tyvärr ansvariga för mycket av detta! Tyvärr kommer många av både barnen och föräldrarna få ett hårt uppvaknande med tiden!

gamlingar = inkompetenta, eller? sa...

Snacka om att vara bakom en sten.
När jag sökte till mcdonkan var det 1000 sökande på runt 80 deltidstjänster. Så snälla, håll bara käften om det du inte vet någonting om. Vuxna arbetslösa skulle aldrig få för sig att söka till mcdonkan ens. Men det sägs det ingenting om.

Ungar idag delar också ut reklam, hur tror du att du får din söndagsreklam? Eller är ungen på språng får du väl den på lördagen. Slavlön är det också. Men jag har gjort det i vintertider, så som många andra.

Sen vill jag seriöst be dig att gå in på platsbanken, titta på ett städjobb och se vad som krävs i många fall. Flera kräver flera års städerfarenhet, krav på att ha städat förut, blablabla. Har du ens någon koll? Eller du kanske har gömt dessa "instegsjobb" för oss ungdomar? Ta gärna fram dem. Jag vill gärna ha ett.

granntanten sa...

Instämmer helt och dessutom så får dessa ungdomar vara lite flexiblare när det gäller arbetsorten. Det skall var möjligt att titta längre bort än kvarteret runt om efter jobb. De allra flesta är flyttbara och vill man bemötas som vuxen får man bemöda sig om att uppträda som en sådan.

Anonym sa...

oj vilken okunskap har en son som gått arbetslös i flera år. Tyvärr måste man ha fyllt 25 för att få stöd med att flytta till annan ort för jobb. Han hade möjlighet att få bo hos en kompis i Stockholm under ett halvår också den ända tid han har haft jobb. På de orter där det finns jobb finns inga bostäder tyvärr ser det ut så i Sverige i dag. Mc donalds har 100 tals sökande på varje jobb lika så städbolagen. Men den typen av arbetsgivare behöver oftast inte anställa överhuvud taget eftersom de får bidrag i form av gratis arbetskraft från staten. Allians regeringen har förvandlat svenska företag till bidragsparasiter och vi skattebetalare betalar lönen i form av aktivitetsstöd. Så ser sanningen ut men allt för många stoppar huvudet i sanden och vägrar se den.
Förbjud allt vad praktikplatser som inte har en tydlig koppling som en del av en utbidning och det kommer genast att bli 1000 tals riktiga jobb lediga. Min uppfattning i den frågan stöds dessutom av en rapport som kom från riksrevisionsverket i våras som slog fast att praktikplatser tränger undan riktiga jobb.
Susanna Svensson

Nicklas Eriksson sa...

"Den första frågan du får av en ung som söker ett jobb är: Hur hög är lönen?"

Jaha, so? Jag är 36 och det är ändå den första frågan en arbetsköpare får av mig. Jag vill inte jobba för någon annans vinning, och när jag ändå måste det vill jag såklart ha ut mesta möjliga av arbetsköparen. Inte det minsta konstigt, snarare smart av ungarna.

Medborgare X sa...

Anonym 01:49!

Nej, vuxna arbetslösa är knappast i behov av ett instegsjobb. De har förhoppningsvis hunnit skaffa sig både kunskaper och erfarenhet som gör att de klarar av mer kvalificerade jobb än att vända hamburgare på McDonalds. Men det finns naturligtvis undantag.

Jag har själv jobbat en sommar som städare, när jag var 16 bast, utan att ha några andra "förkunskaper" än att städa mitt eget rum. Har det blivit mer komplicerat att städa numera?

Medborgare X sa...

Susanna!

Jag håller med dig på en punkt. Alla former av aktivitetsstöd, lönebidrag och praktikplatser borde bort omedelbart! De löser ingenting. Det är själva grundförutsättningarna som måste förändras så att det blir mer attraktivt för arbetsgivare att både anställa okvalificerad arbetskraft samt att det blir mer attraktivt att ta ett instegsjobb än att leva på bidrag.

Medborgare X sa...

Nicklas!

Har du verkligen inga viktigare frågor som du ställer före du frågar om lönen? Vill du inte veta vad tjänsten innebär? Vilka arbetsuppgifter du förväntas göra? Vilka arbetstider som gäller? Vad det finns för möjligheter att avancera och vad som krävs för det? Vad arbetsgivaren har för förväntningar på dig?

Om du inte vill jobba för någon annans vinning, varför startar du då inte ett eget företag och arbetar för dig själv? Du är ju 36 år gammal, då borde det rimligen finnas något som du hunnit få både erfarenhet och goda kunskaper kring. Har du inga visioner om vad du vill göra med ditt liv och hur du ska kunna ta eget ansvar för din egen försörjning?

Unknown sa...

Men om dom inte är lata, vad ska vi göra åt ungdomsarbetslösheten då? Kolla in jobbgrillen.se och se representanter från alla riksdagspartier plus PP och FI diskutera förslag och bli grillade av ungdomar om vad de egentligen tycker!

Anonym sa...

det är med fasa jag läser många som skrivit har ungdomar själv,det är inte frågan om dom vill jobba....mina barn vet att det kostar att leva,som ensamstående för tre barn tror jag mig veta va jag pratar,det är inte bara bara.Själv har jag jobbat sen jag var sexton år,numera förtidspensionär tack vare allt slit men också mycket roligt,många minnen,men,man lever inte på minnena,arbetsskada nej men ingen ide att gnälla rösta rätt så vi få tillbaka nån trygghet och då menar jag inte bidrag mm börja m värdighet osv.

Anonym sa...

Tror ni att det är generations problem eller bara svenska ungdomar ??

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!