01 augusti 2010

Miljöboven Maria Wetterstrand

Medborgare! Miljöpartiet verkar ha hittat vägen in till de svenska väljarnas hjärta. De ligger stadigt kring 10 procent i de senaste opinionsundersökningarna och språkröret Maria Wetterstrand hyser ett väldigt stort förtroende bland väljarna. Idag ägnar Expressen en artikel åt henne och konstaterar att nästan alla i Miljöpartiet lovordar henne. Men bakom kulisserna beskriver partikamrater Maria Wetterstrand som en slipad politiker som låter andra göra grovgörat. Det får dock helst inte sägas högt, ty inget får störa den positiva bilden av jungfru Maria. Det är viktigt för den rödgröna valsegern att Maria Wetterstrand fortsätter att framstå som en av maktspel och skandaler obefläckad politiker! Men låt er inte luras av förpackningen!

Anybody har noterat detta under en längre tid och frågat sig varför Maria Wetterstrand är så osynlig i den politiska debatten. Varför håller hon sig i bakgrunden och låter andra göra grovjobbet? Varför är det Mona Sahlin som hittills har fått stå ensam i kylan och försvara den ena ohållbara idéen efter den andra? Det kritiserade rödgröna valmanifestet är väl en gemen produkt? Men det är Socialdemokraterna som har fått se sina opinionssiffror sjunka under sommaren!

Men är jungfru Maria så ren och obefläckad som media vill göra gällande, eller har de bara inte grävt djupt nog?

En av Miljöpartiets huvudpunkter är det gröna samhället. Att vi måste minska vår miljöpåverkan och snabbt sänka bland annat våra koldioxidutsläpp. Visserligen ligger Sverige väldigt bra till redan idag när det gäller koldioxidutsläpp per capita. År 2007 var våra utsläpp 5,1 ton per capita, jämfört med till exempel Danmarks 9,2 ton per capita (trots all vindkraft) och USA som vräkte ut hela 19,1 ton per capita!

De största källorna till koldioxidutsläpp är förbränning av fossila bränslen, främst olja och kol, men även naturgas. Utöver koldioxid så bidrar utsläppen även med stora mängder kväveoxid och svaveldioxid, vilka bidrar starkt till surt regn. Politikerna vill ofta få oss att tro att privatbilismen är den huvudsakliga källan till utsläppen från transportsektorn, men inget annat oljebaserat motorbränsle är så rent som just modern bensin och diesel. För dessa typer av bränsle gäller betydligt strängare miljökrav än det bränsle som används till flygplan (flygfotogen) respektive fartyg (bunkerolja). Bunkerolja innehåller stora mängder svavel och andra orenheter. Helsingborg är en av de svenska städer som har sämst luft. Det beror inte på biltrafiken, utan på alla färjor som anlägger hamnen mitt i centrum av staden.

Vad har då detta med Maria Wetterstand att göra? Maria Wetterstrand är gift med den finske politikern och forskaren Ville Niinistö. Han är vice ordförande och riksdagsman för Gröna förbundet i Finland. Vid sidan om politiken arbetar han på Åbo universitet, där han och Maria Wetterstrands familj har ett av sina hem. De bor även i Tullinge söder om Stockholm.

Maria Wetterstand och hennes familj befinner sig alltså ofta på resande fot mellan Sverige och Finland. Det blir väldigt många och långa resor med antingen färja eller flyg. Med transportmedel som totalt sett genererar stora mängder utsläpp, inte bara koldioxid utan även kväveoxid och svaveldioxid. Med allt sitt resande med flyg och färja så bidrar Maria Wetterstrand till mångdubbelt mer utsläpp och miljöförstöring än medelsvensson.

Så jungfru Maria är alltså inte speciellt ren, hon är snarare en liten miljöbov!

16 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Det var en bra affisch, är det copyright på den eller får man låna?

Maria är slipad, vi får se om det räcker in i planket i höst.

Tommy Jonsson sa...

Detta var jag ovetande om, tack för kunskapen MedborgarreX.
Här ser vi skälet till varför hon inte deltar i det politiska arbetet och hon lever verkligen som hon lär.

Håkan sa...

"Alla djuren är jämlika, somliga djur är mer jämlika än andra!" (Orwell)

"Do as I say, don't do as I do! (Genesis, Jesus he knows me

Bara några av de citat jag kommer att tänka på.

Medborgare X sa...

Dacke!

Jag har själv hittat den på nätet, via Anybody. Låna på på du! Allt på nätet är fritt ;-)

Medborgare X sa...

Tommy!

Jag tror du missade ett "inte" på slutet.

Medborgare X sa...

Håkan!

Ja, det finns nog en hel del passande citat som passar väl in här. Keep 'em coming!

Medborgare X sa...

En av anledningarna till att Sverige har relativt låga koldioxidutsläpp per capita (jämfört med andra industriländer) är naturligtvis att vi har en stor andel kärnkraft. Men den vill ju Maria Wetterstrand och Miljöpartiet lägga ner!

Håkan sa...

Jo det är ju bättre att lägga ned de svenska kärnkraftverken och köpa kolkraftverksel istället, så länge den inte produceras här.

En taxiåkande Ruweida eller Peter Ericsson med en V8-utrustad SUV är andra exempel på deras miljöhycklande.

Juristen sa...

Lysande och informativt. Tack för detta.

Här tror jag dock att det blev ett litet fel.

"...fartyg (flygfotogen) respektive flygplan (bunkerolja."

Tror att det skall vara tvärtom.

Medborgare X sa...

Juristen!

Tusen tack, ja det blev visst lite fel i farten. Ska fixa till det. Tusen tack för en skarp blick!

Medborgare X sa...

Håkan!

Ja, av någon konstig anledning så verkar de rödgröna tycka att det är bättre att importera skitig el istället för att tillverka ren el inom landets gränser.

Och det finns som sagt en hel del annat miljöhyckleri från deras sida. För många år sedan satt Birger Schlaug i TV och sa att "han bara hade en gammal Amazon" när han blev tillfråga i en valdebatt vilken bil han körde. Just en fin bil att köra om man vill framstå som miljövän. Det finns inte ens en antydan till katalytisk avgasrening på en så gammal bil!

Anonym sa...

Skaffa ett liv va!? Puckopartiet Piraterna borde väl satsa lite på att jaga de som köper sex och utreds för folkrättbrott istället för de som står i framkanten och vill förändra Sverige och världen i rätt riktning. Pinsamt dålig blogg!

Anonym sa...

Nåja, nu är det väl så att miljöpartiets politik i första hand går ut på att ställa om samhället som helhet i hållbar riktning. Dvs, göra det smidigare och billigare att exempelvis åka tåg än att flyga. Jag flyger från Umeå till Stockholm ofta. varför? För att flyger kostar 500 kronor och tar en timme, medan tåget kostar 1500 och tar 8. Röstar på miljöpartiet för att jag vill att det ska vara rimligt att agera miljövänligt. Tills det är det, tar jag flyget.

daniel sa...

Håller med föregående talare. Alla partier erkänner väl klimatförändringarna, skillnaden är att miljöpartiet vill ha en politik som gör det lättare för medborgaren att leva grönt.

Alltså borde väl miljöpartister om några få flyga, de är ju de enda som inser att systemet som finns idag måste ändras för att individen ska kunna fatta miljövänliga beslut.

Anonym sa...

Gud så dumt. Hon kan väl inte fara runt på cykel. Hon är inte ansvarig för de färmedel vi har i samhället.

Vad tycker du mer? Är man lagd åt väster kan man inte tjäna mycket pengar eller?

naivt MEN jävligt rolig läsning. Du borde skriva om alla partiledarna. Alla har väl något att gräma sig över. :-))

Christin Wennerhulth sa...

Tack för ett mycket bra inlägg som bör uppmärksammas !

Helt klart sker det något på vår himmel som är onaturligt, vårt väder förändras, nya märkliga moln.

Många nya sjukdomar har gjort sin entré bla mykoplasma, folket är sjuka allt oftare, deta är min övertygelse att här finns en koppling till utsläppen på himlen, det man kallar chemtrail eller kemikalispår som breder ut sig.

En sak jag noterat i år är att det inte syns mycket av varken humlor eller bin, även att andra insekter verkat minska i antal, hur går det då för fåglar som är beroende av insekter för att föda upp nya kullar ?

Om bi och humlor utrotas hur ska vi kunna trygga pollinering av viktiga grödor ? vi kommer ju att drabbas oerhört.

En vännina till mig i Skåne berättar att sparvar försvunnit nästan helt i Skåne, själv har jag märkt att fågelborden dom 2 sista vintrarna gapat allt mer tomma ! Vad är det som händer ?

Det finns ett samband som jag förstått mellan kemikalieutsläppen på himlen och NATO´s stolleprojekt man kallar "robotsköld"
vad ska vi med den till ? Det fins väl inga hot som nödvändiggör detta ? Eller är det en dold agenda av USA för att ta kontroll över vårt väder ? isf på bekostnad av en stor förstörelse och förgiftning av Moder Jord.

Vi måste gemensamt agera och det nu ! Politiker och ansvariga för förstörelsen bör skyndsamt avsättas och ersättas.

Vad jag förstått efter att ha sett en svensk film om ödeläggelsen av himmel och jord har förre statsministern och Socialdemokraten Göran Persson ett stort ansvar för det som nu sker, att han i tysthet givit sitt medgivande till denna miljöförstörelse i vårt land.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!