23 augusti 2010

Kommer rättsväsendets prestige att fälla Julian Assange till slut?

Medborgare! Hela världens blickar är just nu riktade mot det svenska Åklagarmyndigheten och speciellt på chefsåklagaren Eva Finné. Samtidigt förundras utländska journalister och reportrar hur rättssystemet fungerar i Sverige, när en åklagare direkt kan anhålla Julian Assange i sin frånvaro enbart baserat på muntliga anklagelser om våldtäkt från två kvinnor. Än mer stiger deras förundran när de inser att detta är vedertagen praxis inom det svenska rättsväsendet. Jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand, som tog det ursprungliga beslutet att anhålla Julian Assange, säger själv till Expressen att det brukar räcka med en kvinnas muntliga uppgifter för att anhålla och frihetsberöva en utpekad man för våldtäkt.

Samma sak bekräftar Åklagarmyndighetens talesperson Karin Rosander i en intervju med en mycket förvånad och förundrad reporter från nyhetskanalen Al Jazeera. Hon hävdar att det inte alls var något misstag att anhålla en man som anklagas för våldtäkt, utan att överhuvudtaget ha talat med honom först. Att enbart lita på en kvinnas ord är "normal procedure" för svenska åklagare.


Även om själva våldtäktsmisstankarna har avskrivits av chefsåklagare Eva Finné och anhållan har hävts, så kvarstår fortfarande misstankarna om sexuellt ofredande. Utredningen kommer därmed att fortsätta och Eva Finné räknar med att den kan slutföras under denna vecka, kanske redan i morgon. Men hon har ännu inte talat med den anklagade, Julian Assange, och har inte ens beslutat om hon kommer att göra det!

Utredningen är alltså snart inne på sin fjärde dag och den anklagade har ännu inte fått komma till tals och än mindre fått veta vad det är han anklagas för!

Till skillnad från de flesta andra fall, där en man anklagas för våldtäkt av en kvinna, så har åklagaren och de övriga rättsvårdande myndigheterna ögonen på sig i fallet Julian Assange. Här iaktar och granskar hela världen varje ny uppgift som kommer fram. Det gör att samma typ av schablonmnässiga agerande som vanligtvis görs från polis, åklagare och domstolar inte är möjligt i detta fallet. Det borde rimligen innebära att det kommer krävas riktiga bevis för att fälla Julian Assange och inte enbart en "trovärdig berättelse" från ett kvinnligt "offer", vilket vanligtvis räcker.

Samtidigt har en hel del politisk prestige nu börjat byggas upp i fallet Julian Assange. Det vore en enorm pinsamhet för hela Sveriges rättsväsende om det till slut visar sig att man anhållit honom på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt respektive ofredande och att det sedan visar sig inte finnas någon som helst riktig grund för det. Att allt är baserat på två kvinnor som talat ihop sig och som sedan gjort en falsk anmälan mot honom, av motiv som vi idag inte känner till.

I Sverige gäller dock den feministiska doktrinen att man inte får ifrågasätta en kvinnas berättelse. Detta gör det svårare för åklagare Eva Finné att avskriva hela ärendet, ty då återstår fortfarande en hel världs frågor om vad det var som låg till grund för kvinnornas (falska) anmälan och varför de gjorde den. Då skulle de två kvinnorna plötsligt behöva stå till svars och behöva ta ansvar för sina handlingar. Det är vi inte alls vana vid i Sverige. Istället låter vi anklagade män bli dömda enbart baserat på en kvinnas ord. För en kvinna ljuger ju inte om något så hemskt och traumatiskt som en våldtäkt eller andra sexuella övergrepp! Det säger den statsfeministiska ideologin.

Så frågan är om inte rättsväsendets presige till slut kommer att tvinga chefsåklagare Eva Finné att åtala och göra allt för att fälla Julian Assange på åtminstone någon punkt? Annars måste ju de två kvinnorna förklara sig inför hela världen och ta offentligt ansvar för sitt agerande!


För den som vill ta del av hela händelseförloppet i Assange-gate rekommenderar Medborgarperspektiv att kronologiskt läs följande inlägg på Aktivarum:

11 kommentarer:

Hmm sa...

Klart att man/kvinna kan ljuga om vad som helst. Frågan är varför du anser vissa bevis som mer trovärdiga än andra.

Anonym sa...

Bidrar gärna med den här upplysningen, från bloggen politiskt inkorrekt.


Polisanmälan har diarienummer 0201-k246336-10 ofredande
Utredande polis är Mats Gellin, utredningsroteln ku/f tel 4010838
Målsägare: Anna Ardin

Twitter/Kristen vänster
Twitter/Ardin
Newsglobe

Anna är en oerhört politiskt korrekt person, och fokuserar mycket på invandrarfrågor, HBT-frågor (drivit queer-klubb i Visby) etc. Men framför allt: hon är projektledare för sossejippot; tidningen Islam & Politik.

Undrar om muslimerna vet att hon driver HBT-frågor och haft queerklubb? Islam är ju som bekant emot alla former av homosexualitet. Där pratar vi riktig krock. Och vad säger alla vänstermänniskor som hyllar Assange om att det var en ledande sosse som anmälde honom för ofredande?

Medborgare X sa...

Hmm!

Det är precis just det som jag kritiserar. Att vissa (kvinnor) per automatik ses som mer trovärdiga än andra (män). Att rättsväsendet inte ens behagar tala med den anklagade mannen innan de begär honom anhåller eller t.o.m. häktas med restriktioner. Åklagarna måste bli mer objektiva och våga ifrågasätta både den som anklagar och den som blir anklagad! Ingen ska ses som mer trovärdig per automatik!

Anonym sa...

Enligt åklagaren är väl Assange i nuläget misstänkt för ofredande av fröken Ardin, INTE sexuellt ofredande.
En viss skillnad.
Knuffade han på Anna?

Sverige är fantastiskt.

/ Alexis

Anonym sa...

That's not something I say as a way of saying how successful we are – rather, that shows you the parlous state of the rest of the media. How is it that a team of five people has managed to release to the public more suppressed information, at that level, than the rest of the world press combined? It's disgraceful.

--Assange -

En man som har mer guts i sitt liv än den politiskt korrekta Anna, HBT(pedo) etc.

Kenneth Ohlsson sa...

Stackars Anna som skall förnedras av Assange:s anhängare. En bekräftelse att kvinnor på nätet förnedras på alla möjliga sätt för att de anmäler en man.

Medborgare X sa...

Kenneth!

På vilket sätt har Anna Ardin förnedrats på nätet? Att det har avslöjats att det med största sannolikhet är hon som är personen bakom anmälan är väl inte mer förnedrande än att media har avslöjat att det är Julian Assange som är den anmälde?

Anonym sa...

Kenneth: Att Assange anklagas och smutskastas för en påstådd våldtäkt ses som ett bevis på att män förnedras överallt på internet då eller?

Anonym sa...

@Kenneth: Vad tycker du då om att Anna Ardin gått ut i media och sagt att Assange har dålig kvinnosyn och inte kan ta ett nej? Är inte det entydlig bekräftelse på att kvinnor mitt under en pågående förundersökning kan förnedra män, inte bara på nätet, utan även i världens alla tidningar!

Anonym sa...

Det ser ut som prestigen vann till slut. Nu har överåklagaren hoppat in för att sparka rumpa.

Medborgare X sa...

Anonym 13:12!

Ja, det ser ut som om prestigen vunnit. Läs mer om det här.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!