07 maj 2010

Negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, ...

Medborgare! Sverige har precis fått bakläxa av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève när det gäller bland annat hatbrott, diskriminering mot minoriteter och brister när det gäller jämställdheten. För vem minns inte sådana hemska brott som glassen Nogger Black och kvarteret Negern i Karlstad? Och nu är det tydligen dags igen för Sverige att skämmas ögonen ur sig. En av de anställda i Bistron på SJ's X2000-tåg mellan Göteborg och Stockholm ropade ut vilken meny de hade att erbjuda för dagen och avslutade det hela med att säga "...och så har vi negerbollar också"! Flera av resenärerna reagerade negativt och upplever ordvalet som kränkande!

Medborgarperspektiv blir bara så trött! När ska det bli dags att växa upp? Läs David Eberhards bok "Ingen tar skit i de lättkränktas land" och börja ta lite ansvar för era egna liv!

Negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll, negerboll och en Nogger Black!

55 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska politiker, journalister och andra politiskt korrekta har skämt ut oss svenskar inför omvärlden.
Jag protesterar mot idiotin:
NEGERBOLL, NEGERBOLL, NEGERBOLL . . .

Anna

Mathias sa...

Personligen ser jag ingen större skillnad mellan ordet "neger" och "svart". Negro spirituals t.ex. Jag såg en svart kille med afrokrull på stan härom sommarn. På sig hade han en T-shirt med texten "Bevara negerbollarna!". Jag gick nästan fram och gav honom en kram.

För övrigt, hur ska man göra med Pippi Långstrump-böckerna. Hennes pappa var väl negerkung? Men det kanske man redan har ändrat. Nä det finns väl värre saker att fokusera på än chokladbollar, kortvuxna (dvärgar), hygientekniker (städare) och förskolor (dagis). Själv tycker jag det är värre med ord som "trygghetskamera".

/Matte Matik

Anonym sa...

Det är faktiskt inget fel med ordet neger som betyder "svart". Hur ska annars spansktalande folk kunna kalla svarta människor om de får ej använda ordet negro? Det finns ju inget annat ord som betyder svart på spanska. Det används altså inte bara för svarta manniskor. Den löjliga pressen här i Sverige överdriver igen(som vanligt.)

Anonym sa...

men Svennebygränd i Stockholmsförorten Rinkeby verkar gå an ...

http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=svennebygr%E4nd

Medborgare X sa...

Matte!

Läste att Tintin kan komma att förbjudas i sitt hemland Belgien, i varje fall albumet Tintin i Kongo. Kan man bli mer trött? Politiskt korrekt censur gör inte saken bättre, tvärtom! Och trygghetsnarkomanin gör inte saken bättre heller! Faan vad jag hatar ordat "trygghet"!

Medborgare X sa...

Anonym 21:18!

Precis, själv äter jag gärna ett par skivor pata negra! Gott som tusan! Så neger den är....

Medborgare X sa...

Anonym 21:22!

Svennebygränd! I Rinkeby! Helt underbart! :-)

Anonym sa...

Det var ju nån som stämt sin arbetsgivare för att ett lösenord till en dator innehöll ordet svart också.
Susanna Svensson

Anonym sa...

En negerboll kommer alltid att vara en negerboll oavsett vad DO eller någon annan säger. Hade jag varit rasist så hade jag knappast velat äta något som jag kallade negerboll, eller...TÄNK TILL.
Sedan undrar jag när DO ska förbjuda alla neger sånger som rapparna i USA och andra länder skeppar hit.

JonteRoyal sa...

Vad gäller glassen Nogger Black så fine! Jag är på er sida. Men negerboll och kvarteret negern? Inte dags att släppa det ordet nu?

Är det så jävla konstigt att det blir liv? När jag gått på stan med kompisar som är svarta har de fått neger kastat efter sig. Det är inte direkt ovanligt så jag kan förstå att ordet neger får de att reagera även i andra sammanhang. Gå vidare, inte så jobbigt att ändra det till chokladboll.

Anonym sa...

Suck. Jag är så förbannat trött på människor som har som blir upprörda när någon försöker "ta vår medborgerliga rättighet att säga negerboll". Ordet är kränkande och har en ytterst tveksam historia. Hur svårt är det att säga choklad?

Anonym sa...

Att vara politiskt inkorrekt är så häftigt! Särskilt coolt är det när människor känner sig kränkta. Därför tycker jag att man alltid ska kalla en kvinna "fitta", en bög "rövknullare" och en invandrare "neger". Det är ju inte mitt fel att fittor, rövnullare och negrer är så lättkränkta. I en demokrati måste det vara tillåtet att skrika politiskt inkorrekta ord efter kvinnor, bögar och invandrare på bussar och tåg.

För övrigt tycker jag man ska få spotta på handikappade eftersom de är så äckliga. Men tyvärr verkar inte ens tuffa bloggare som Medborgare X driva den linjen. Kanske man kan önska en förbättring här. Våga ge de där CP-svinen vad de förtjänar!

//Medborgare Y

Anonym sa...

Det heter negerboll o kommer alltid att heta negerboll. Tänker inte ändra mig för att nå PK-nazister kommer o tycker att en hög bokstäver är kränkande.

Anonym sa...

Är det inte så att vi av hänsyn till andra människor helt enkelt borde utesluta ord som uppfattas som förnedrande ur våra ordförråd?

Eller tycker ni att det känns proportionerligt att för att NI ska få känna glädjen i att säga "negerboll" när ni beställer en, vad jag kallar för, "chokladboll" så ska väldigt många andra människor ta illa upp eller till och med bli sårade?

Det handlar inte om er "rättighet" att få säga vad ni vill. Det handlar om respekt. Respekt för andra människor. Vad än just NI lägger för värdering i ordet "neger" så är det faktiskt många andra som uppfattar det som ett nedlåtande tillmäle. Därför ska vi inte använda det ordet.

Att ni blir upprörda, förbannade och "trötta" tycker jag är fascinerande. Kanske ni också skulle börja bry er om viktigare saker än rättigheten att få kalla människor med annan hudfärg för "neger" bara för att ni tycker att det känns rätt.

Med samma resonemang som ni för skulle jag kunna kalla er för "fittor" utan att ni har rätt att ta illa upp. Fitta är ju bara ett gammalt ord för "våt äng", och det har väl jag rätt att säga om jag vill?

Anonym sa...

Takten på islamiseringen av Sverige är OACCEPTABEL! Bara tack vare fler muslimer kan vi hålla SD stången och säkra våra pensioner!! Att muslimer hatar USA, judar och imperialism är bara en bonus!!//Stolt svensk socialist!!!!

Johnny sa...

Sverige håller på att bli världens löjligaste land. Vi har alltid kallat negerboll för negerboll och det skall vi fortsätta med. Den som inte står ut med det kan flytta till Afrika.

Det är bara stenkastande vänsterfascister och politiskt korrekta idioter som Mona Sahlin som tycker det här är en fråga som har någon som helst betydelse.

Stora fördelen med muslimer är att de hatar socialister och kommer att skära halsen av dem när de inför shaira lagarna.

Conlon sa...

Jag blir oerhört kränkt av orden rättvisa, solidaritet, jämställdhet, integration, värdegrund. Kan vi se till att genast förbjuda dessa ord.

Erik sa...

Fantastiskt roligt Rocky strip på ämnet negerboll:

http://www.rockymagasin.se/seriestrippar/20080819_big.gif

Zune sa...

Snart är det Negerbollens dag - 11 maj.

Fira denna dag med att äta några smaskiga negerbollar.

Anonym sa...

Här är hemsidan för Negerbollens dag:

http://www.negerbollensdag.se

Karin sa...

Problemet är ju att det är nervösa vita svenskar som tar illa vid sig och tycker det är förskräckligt att kalla dem negerbollar med tanken "vad ska de svarta tycka?". Jag har många svarta kompisar som har växt upp i Sverige och som alltid har kallat dem negerbollar och ser inget konstigt i det.

Anonym sa...

Medborgare Y: Bästa inlägget i temat!!! "Politiskt inkorrekt" har blivit så uttjatat. Av någon anledning har ni som "protesterar" mot någon slags inbillad "politisk korrekthet" ett behov av att tala om det. Medan de som är verkligt kontroversiella och utmanar gällande ordning aldrig använder ordet... kolla t ex Piratpartiet, långt mindre välanpassat än medias kelgrisar i SD - kan inte komma på ett enda tillfälle då de slängt PK-klyschan omkring sig...

Anonym sa...

Jag vill dela lite av min upplysning här.
Ge ordet negerboll en annan mening. Folk som vill äta negerbollar ska ju naturligtvis få göra det. Och kan man inte kalla bakverket för chokladboll, eller svart mans pungkula, ja då kanske man kommer kunna det när man har växt upp och lärt känna historien.

Men i alla fall, negerbollar.
"Jag stod i kioskkön med min gode vän från Cuba. Framför oss i kön handlar en tjej godis
... och en negerboll.
Min gode vän, som är mörkhyad, tar ett riktigt banangrepp på sig själv, lutar sig mot henne och säger: Du kan få två..."

Bollar är ju som bekant ett slangord för pungkulor. I en del länder tillagas dom och äts med god aptit. Så visst kan vi fortsätta beställa en negerboll.
Svart mans pungkula.
Jag tycker det låter godare med chokladboll. Men det är säkert bara för att jag inte äter pungkulor.

Ann Helena Rudberg sa...

Här går att läsa om vilken chock det blev att få "svart" slumpvis framlottat som lösenord. Ja jag tycker absolut att färgerna vit, röd och gul borde förbjudas. Tänk på dom färgblinda! De begriper ju ingenting! Att ha färger som lösenord borde det stiftas en lag emot ;)


http://www.folkbladet.nu/?p=173798

Ann Helena Rudberg sa...

Och titta här! Södermalm är rasistiskt!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vita_bergen

Anders Nilsson sa...

På tal om Svenneby, jag bor i Svenneby, som ligger i mitt i Bohuslän, vi är inte så många muslimer här men det går bra ändå, jag får leva ifred och ingen bryr sig längre, vi äter chokladbollar av hjärtans lust och ägnar väldigt lite tid åt att bli upprörda av vare sig det ena eller det andra. Och precis som i resten av världen så kommer vi från jordens alla hörn. Med tanke på universums urtbredning så vore det väl konstigt annars.

Låt negerbollen höra till historien, precis som skallmätningar, judevitsar, kastrering av romer och andra utdöda vanor. Man kan faktiskt njuta av en chokladboll också även om det känns konstigt i munnen, så att säga.

Anonym sa...

För ett antal år sedan protesterade ett antal svarta medborgarrättsrörelser i USA mot att myndigheter, polis m fl i det då PK-influerade USA använde ordet "coloured" i st för "black" eller "negro". Man ville inte bli sammanblandad med t ex indianättlingar och andra färgade raser.
Ordet neger eller negro är också det strikt vetenskapliga namnet på denna ras.
Sverige är lite löjligt...

/ Alexis

Anonym sa...

herregud..man kan ju bara bli så jävla arg! vad har hänt med vårt sverige? NEGERBOLL NEGERBOLL NEGERBOLL

KimhZa Bremer sa...

Det finns en ansträngd och överdriven ängslan kopplade till de här frågorna, inte minst i samband med Nogger-debatten.

Jag har hört flera svarta amerikaner uttala sig om varför de föredrar att kallas för "svarta" och inte "negrer". Jag menar självklart att det är viktigt att respektera det. Personligen har jag ingenting emot att undvika att kalla chokladbollar för negerbollar - men att tolka det faktum att några kallar dessa bakverk för just negerbollar som en rasistisk konspiration, är ju bara löjligt - och tyvärr kontraproduktivt.

I sammanhanget tycker jag att det är intressantare att koppla till en del samtidskonst - och vurmen för vita, äldre kvinnors sexturism till länder som Ghana och Jamaica.

Konstnären Joanna Rytel har ställt ut flera verk där hon slickar på stora, svarta, eregerade penisar, med undertexten "Jag skulle aldrig kunna ha barn med en vit man". Det var också Rytel som myntade begreppet "gubbslem" och på Newsmill gick ut och kallade Konstfacks rektor för "sölkuk" (detta ansågs inte kränkande alls).

Mäktiga och ekonomiskt välhavande vita kvinnor uppmuntras i krönikor, reportage och andra medier att utnyttja yngre män, inte sällan "exotiska" älskare, svarta unga män, i Karibien eller västafrika. Mot några middagar och lite fickpengar kan dessa kvinnor få en kittlande tillfredsställelse och få "släppa loss" och bara vara "sig själva".

Det kallas inte prostitution eller sexturism när det handlar om kvinnor.

Det är inte kränkande att kalla en man för sölkuk, gubbslem, svennepitt eller pedofilkramare. Det är helt OK. Rent av uppmuntrat.

Men att kalla en havreboll för negerboll är ju ett brott mot mänskligheten.

KimhZa Bremer sa...

Det finns en ansträngd och överdriven ängslan kopplade till de här frågorna, inte minst i samband med Nogger-debatten.

Jag har hört flera svarta amerikaner uttala sig om varför de föredrar att kallas för "svarta" och inte "negrer". Jag menar självklart att det är viktigt att respektera det. Personligen har jag ingenting emot att undvika att kalla chokladbollar för negerbollar - men att tolka det faktum att några kallar dessa bakverk för just negerbollar som en rasistisk konspiration, är ju bara löjligt - och tyvärr kontraproduktivt.

I sammanhanget tycker jag att det är intressantare att koppla till en del samtidskonst - och vurmen för vita, äldre kvinnors sexturism till länder som Ghana och Jamaica.

Konstnären Joanna Rytel har ställt ut flera verk där hon slickar på stora, svarta, eregerade penisar, med undertexten "Jag skulle aldrig kunna ha barn med en vit man". Det var också Rytel som myntade begreppet "gubbslem" och på Newsmill gick ut och kallade Konstfacks rektor för "sölkuk" (detta ansågs inte kränkande alls).

Mäktiga och ekonomiskt välhavande vita kvinnor uppmuntras i krönikor, reportage och andra medier att utnyttja yngre män, inte sällan "exotiska" älskare, svarta unga män, i Karibien eller västafrika. Mot några middagar och lite fickpengar kan dessa kvinnor få en kittlande tillfredsställelse och få "släppa loss" och bara vara "sig själva".

Det kallas inte prostitution eller sexturism när det handlar om kvinnor.

Det är inte kränkande att kalla en man för sölkuk, gubbslem, svennepitt eller pedofilkramare. Det är helt OK. Rent av uppmuntrat.

Men att kalla en havreboll för negerboll är ju ett brott mot mänskligheten.

Anonym sa...

Sverige är fantastiskt. Får kakor heta Bondkakor?

Anonym sa...

Anonym 12.12;

Bondkakor? Nej för f-n! Korrekta benämningen skall vara Lantbrukarkakor!

/ Alexis

Anonym sa...

På 60-talet hette en städare en "Städare".
I slutet av 60-talet ändrades titeln till "Ekonomibiträde" och numera heter det "Lokalvårdare". Vad blir nästa? "Traktorförare"???
Nej kalla en spade för en spade och en hink för en hink, en neger för en neger (vad är annars en neger?). Det är inget ont menat med det. Det är mera ont att kalla en neger för "Färgad" eftersom de ju inte är färgade. Men ska man beskriva människor, är ju det lättast att beskriva med rasen. Och ras är ju inget att skämmas för. Alla levande är ju av en eller annan ras! Man diskriminerar inte, bara för att man anger en ras!

Anonym sa...

Vad håller ni på med egentligen? Allt det här är ju bara ordbajseri.
Det viktiga är ju faktiskt hur vi känslomässigt respekterar varandra i dessa globala tider. Och då menar jag ALLA!
Har de som använder sig av teckenspråk samma svårigheter som ni/vi tycks ha?
Och vad är politiskt korrekt/inkorrekt för vilka?
Och vad är respekt? Är det rädsla för andra?
Innebär då självrespekt att man är rädd för sig själv?

Magda sa...

Okej medborgarperspektiv!

Från ett perspektiv till ett annat. Neger, är för mig, ett väldigt laddat ord. Tro det eller ej, men jag tar illa vid när någon skriker neger efter mig, beställer en negerboll eller vägrar byta namn på kv. negern.

Ordet neger har alltid använts i ett nedvärderande syfte - man påstod att svarta var lägre stående människor, och på så sätt kunde man rättfärdiga slaveriet, huggsexan osv.

Jag förväntar mig inte att ni ska förstå. Det handlar verkligen inte om ett gäng PK-människor som är "etniska svenskar" och vill ta ifrån er frihet. Det handlar om att ni vägrar sluta använda ordet neger, när jag, en svart nittonårig tjej, säger att jag känner mig otroligt kränkt.

Det var mitt perspektiv..
p.s. prova på att beställa en chokladboll nästa gång, smakar minst lika gott!

Medborgare X sa...

Magda!

Du blir "otroligt kränkt" av andra använder ordet neger. Conlon (i en av kommentarerna ovan) blir "oerhört kränkt" av orden rättvisa, solidaritet, jämställdhet, integration, värdegrund. På Lärarhögskolan i Stockholm finns det studenter som anser att det är kränkande att det krävs korrekt svenska av blivande svensklärare!

Men inse att det enbart sitter i era huvuden! Det är ni själva som väljer att uppleva det som en kränkning. Ord är bara vad vi väljer att göra de till. Om du väljer att känna dig otroligt kränkt av ordet neger så är det ditt val. Inte de som använder det.

Ordet negerboll är bara en synonym med ordet chokladboll. Om du väljer att bli "kränkt" av ordet neger så finns det säkert någon annan som väljer att bli "kränkt" av ordet choklad. Om det skulle vara förbjudet att använda alla ord som någon världsmedborgare väljer att bli "kränkt" av så får vi alla vara tysta resten av livet!

Neger-Jo sa...

Okej, medborgarperspektiv #2

Neger är för mig ett väldigt oladdat ord. Jag skulle aldrig ta illa vid mig av att någon beställde en negerboll, eftersom det faktiskt heter negerboll och jag själv använder ordet. Att ordet neger alltid har använts i ett nedvärderande syfte är inte sant, inte i min värld i alla fall. Det är faktiskt något mina nära och kära säger ganska ofta.

Min mamma kallade mig för lilla pepparkakan, skall någon börja lägga negativa värderingar i det också snart? Min halvbror kallade hon vetebullen

Dessutom kan jag tillägga att min släkt på fars sida var väldigt rik. Efter att ha blivit såld och skeppad som slav till Brasilien blev han fri. Tog sin husbondes namn och flyttade tillbaka till Afrika – där gjorde han en sig förmögenhet på att sälja slavar.

Sträck på sig i stället – negerbollar är ju goda och fina ting!

/Neger-Jo

Medborgare X sa...

Till alla övriga lättkränkta individer, som tycker att det är så hemskt att man säger negerboll istället för chokladboll, kan jag bara rekommendera att läsa Besserwissers lilla inlägg "De lättkränkta dårarnas paradis".

Anonym sa...

Håller med Neger-Jo.
Magda pratar dumheter och när hon vill påstå att folk på gatan i Sverige (!) idag (!) skulle säga "neger" efter henne får mig att starkt betvivla att hon tillhör den negroida rasen (det sista ett strikt vetenskapligt uttryck). Hon verkar mera vara en svensk viting
fullproppad av PK-fanatism.
Att ordet neger historiskt använts i nedvärderande betydelse - kopplat till slaveri osv - är också helt fel.
(Det är det utbytta första e:t mot ett "i" plus två g som Magda far efter. Det används väl inte idag, utom ibland på Ghanawebs diskussionsforum när arga kombattanter hetsar upp sig på varandra).
Om man googlar på Geteducated (för skolungdom och liknande) ser man i "Slaveri och triangelhandel" att ordet negrer används just som en juste beteckning på människor tillhörande en bestämd ras.
Björn Kumm redigerade en antologi med översatta tal och skrifter från Black Power-rörelsens främsta frontfigurer. I sitt förord skriver han bl a: "Black Power-rörelsen vänder sig mot hela den utvecklingsoptimism, som präglat uppfattningen om negrernas (SIC!) situation i Amerika..."

Men visst, Magda får gärna fortsätta att känna sig kränkt även om det kanske bara har sin grund i fantasier och bristande etymologiskt kunnande... Sverige är nämligen fortfarande ett fritt land!

/ Alexis

Anonym sa...

Förutom bondkakor tycker jag att vi ska förbjuda lappskojs,skomakarlåda, fattiga riddare ock prinsesstårta.

Björn sa...

Jag tycker att Sameskämt skall ersätta Lappskojs.

Anonym sa...

Negerboll Hmmmmmm
Hur gör vi med Vitlöken!!!!

Björn sa...

Och Svartroten?!!!

Anonym sa...

Och rödbetan?

Anonym sa...

Det heter NEGERBOLL!!

Anonym sa...

Och finska pinnar

Ruppen sa...

Så jävla löjligt, det har stått negerboll i kokböckerna i alla tider tills nu för att man är rasist om man säger negerboll.

För mig blir det aldrig chokladboll

Anonym sa...

Tänker: "Får inte säga fel, får inte säga fel, får inte säga fel...."
Det blev: "Is that your ball, nigger?"

Mattias sa...

Jag blir så trött på alla som verkar hamna på treåringars argumentationsnivå så fort ordet negerboll kommer på tal.

"Jag har minsann sagt 'negerboll' hela livet, då ska jag få fortsätta med det!"

Förstår ni inte att ordet är negativt laddat för väldigt många människor? På samma sätt som jag inte går runt och säger 'kärring', 'cp-barn' eller 'gubbjävel' till folk.

Anonym sa...

All of these comments are utter trash! If we were all about to go down on a sinking ship...who the f---would care about race?? WE ARE HUMAN! Race is a white man's pseudo-scientific, base philosophical construction used in order to justify his own fear of sexual and intellectual inferiority...white women and black women are self-made victims of this construction when they decide to play along with white male ideology. We won't get rid of such ARCHAIC thinking and discussions until white men suddenly become enlightened and realize that yes, they are really just about 1|3 of the global population. Sweden is such a little, white country in relation to the rest of the very brown world! Perhaps referring to humans as food stuffs in general is not such a good idea. It dehumanizes us as a people.

Funderare sa...

Får man då inte heller säga att det hänger fägade kulor i grenen på en julgran?

Anonym sa...

Anonym 11:17;

It seems that you harbour a pseudo-scientific, base philosophical stupid thinking about race that dehumanize what you call "the white man".

/ Greenman

Medborgare X sa...

En fortsättning på debatten om negerbollarna finns här: "Mer om negerbollar och om att leva i en liten skyddad verkstad"

Anonym sa...

Anonymous 11:17 is obviously a White man/woman.

Interrogator.

Anonym sa...

Ett djävulusiskt förslag är att helt sonika börja kalla de gamla klassiska ''negerbollarna'' för SVARTABOLLAR.

PG

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!