09 maj 2010

Mer om negerbollar och om att leva i en liten skyddad verkstad

Medborgare! Negerbollar är uppenbarligen något som rör upp djupa känslor hos många människor. Det framgår inte minst av kommentarerna till Medborgarperspektivs lilla inlägg i debatten. En som blev riktigt upprörd är Maja Bredberg, som tycker att undertecknad är en rädd och aggressiv person med småsinta tankar! Man kan inte annat än undra vad det är som gör att människor blir så oerhört upprörda över ett litet ord? Ett ord som är en benämning på ett litet bakverk. Varför väljer vissa människor att känna sig kränkta av att en tågvärd med glad stämma ropade ut vad som finns på menyn i Bistron på ett X2000-tåg och avslutar det hela med "...och så har vi negerbollar också"?

För det är just viljan att känna sig kränkt som är roten till det hela. Maja Bredberg med fler väljer att känna sig kränkt av ordet negerboll, trots att tågvärden inte hade den minsta intention att såra någon när denne berättade vad som fanns på menyn!

Det har gått inflation i att känna sig kränkt i det här landet. Sverige har helt enkelt blivit de lättkränkta dårarnas paradis, som Besserwisser så klokt beskriver det. Även journalisten Maciej Zaremba har beskrivit detta fenomen i en artikelserie i DN för en tid sedan. En artikelserie som han passande nog kallade "Först kränkt vinner". Ett av de exempel han tog upp var den student på Lärarhögskolan i Stockholm som ansåg att det var kränkande att det krävdes korrekt svenska av en blivande svensklärare! Därför anmälda studenten sin lärare till diskrimineringsombudsmannen (DO)! Att känna sig kränkt har blivit ett vapen för att tysta andra människor. För att begränsa yttrandefriheten.

Men viljan att känna sig kränkt sitter faktiskt enbart i huvudet på de om väljer att se sina medmänniskor och sin omvärld som ett hot mot dem själva! Det är de själva som väljer att uppleva det andra säger och gör som en kränkning. Ett ord är bara vad vi väljer att göra det till. Om Maja Bredberg och andra väljer att känna sig kränkt av ordet negerboll så är det deras eget val. Inte de som använder ordet för att beskriva ett bakverk.

Ordet negerboll är bara en synonym med ordet chokladboll. Om Maja Bredberg väljer att bli kränkt av ordet neger så finns det säkert någon annan som väljer att bli kränkt av ordet choklad. Om det skulle vara förbjudet att använda alla ord som någon världsmedborgare väljer att bli kränkt av så får vi alla vara tysta resten av livet!

Det är dags för Maja Bredberg och hennes gelikar att kliva ut ur sin lilla skyddade verkstad och börja interagera med sina medmänniskor och sin omvärld utan att förvänta sig det värsta av dem. Tågvärden på X2000-tåget mellan Göteborg och Stockholm vill er inget ont. Inte Medborgarperspektiv heller. Sluta vara så himla rädda för era medmänniskor!

35 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl snarare så att vi har skapat en synonym för ordet negerboll nämligen chokladboll som en del i utvecklingen mot världens mest lättkränkta folk.
Susanna

Medborgare X sa...

Susanne!

Ja, så är det!

Ann Helena Rudberg sa...

Visst är det fantastiskt! Och att vi inte längre kan säga "svart" eller att ett lösenord som detta adjektiv i datorn kränker.

Jag kom på att för att vara riktigt logiskt korrekt så borde vi kallas blekta istället för att svarta som senaste pk-ord kallas för "färgade". För färgade är ännu värre. Därför att då utgår man ifrån att allt var vitt från början. Men var det verkligen så?

Enligt vetenskapens nuvarande ståndpunkt så blev det en sk tratt i Afrika för ungefär 75 000 år sedan vid ett superstort vulkanutbrott så mänskligheten dog nästan ut.

De som överlevde (några tusen fertila kvinnor plus diverse män) borde väl rimligtvis ha varit bruna eller svarta? Och vi är de sedan dessa blekta.

För övrigt är du en konservativ man, men rädd och aggressiv och med småsinta tankar har jag aldrig upplevt dig som ;) Det var nog en ack så vanlig projektion från denna Majas sida.

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ja visst är det fantastiskt att vi inte längre kan säga neger eller svart eller negerboll, utan att det kommer en hel kader av personer som känner sig kränkta.

Den färg vår hud råkar ha gör ingen som helst skillnad på vår insida och vårt värde som människor.

Men precis som man bland vita utgår från sig själv när man beskriver andra så gör alla övriga detsamma. De vita som koloniserade Amerika kallades ju till exempel blekansikten av indianerna. Fullt logiskt faktiskt. Man behöver inte lägga mer värde i orden än just det.

Anonym sa...

Tänk på att engelsmännen har samma ord för svensk och kålrot, dvs "swede"! Jag blir både sårad och förbannad....

Anonym sa...

Jag vet inte om det är sant, men det sägs att det kinesiska ordet för "vit man" är "stornäsa"!! Nu dj-vlar ska detta upp i FN!

Anonym sa...

Jag hade en portvakt som hette Kiss och en kollega som hette Paska (paska= skit på finska). Båda var från Ungern. Vågar man kalla dem vid deras rätta namn? Bör man göra det?

Neger-Jo sa...

Klockrent, Medborgare X!

Jag kunde nog inte ha sagt det bättre själv. Skrev lustigt nog ett inlägg om det där med att bli kränkt häromdagen (http://smoothie.se/?p=1118).

Jag funderar på att genomföra en studie, vilket troligen kommer ta några år. Jag berättade ju i kommentaren till förra Negerbollsinlägget att min mor alltid kallade mig för lilla pepparkakan.

Om man gör en massiv insats och börjar kalla negrer för pepparkaka - i nedvärderande syfte så klart - hur lång tid skulle det ta innan peppakakan bli bannlyst i luciatågen och pinsam att uttala? / J

Anonym sa...

Varför säger folk inte "afroeuropeiska bollar"?

Det är ju politiskt korrekt och ingen kan invända mot det :)

Lilla My sa...

Ha ha!
Det är såå larvigt : )

Ska vi i Sverige inte kunna använda de ord vi använt så länge, för att någon har bestämt att nu är det en förolämning.

Att göra så skapar mer problem än positiva händelser för oss alla.

Medborgare X sa...

Neger-jo!

Jag tog en liten titt på din Smoothie-blogg. Läste både inlägget om kränktelikränk-kränk och negerbollen. Jättebra skrivet! Jag håller med dig precis!

Tycker du verkar vara en jätteschysst pepparkaka, med lite lagom kryddigt sting så där. :-)

Anonym sa...

Det är bara tama svenskar som inte vågar kalla det negerboll. Varför ska vi alltid bara ställa oss och leka nickedocka så fort någon klagar.Finns ingen rygg rad kvar i detta landet. Det heter och har alltid hetat negerboll.
jimbo

Ingrid sa...

X, här ska du få en riktigt rolig historia som är sann:

Två lite fiiiinare unga herrar står på ett fik och väljer bland bakverken. Den ene stryker sig över hakan, pekar på negerbollarna och säger på dumdryg stockholmska:

"Jo, fröken, jag tar en sån där ... afrikansk småkaka!"

Hahaha! Är den inte helt fantastiskt rolig?!

Anonym sa...

Men herregud hur svårt är det att säga chokladboll? Varför ska man envisas med att fortsätta med någonting om det kränker människor även om man håller med eller inte? Uppenbarligen fattar du inte eftersom du är vit antar jag.

Anonym sa...

Varför ska människor envisas med att bli kränkta när uppsåtet helt klart inte är illa ment.
När begreppet negerboll infördes hade de flesta svenskar aldrig sett en livs levande neger. Negerboll var något extra gott, kanske lite sällsynt eftersom man var mycket mer restriktiv med godis på den tiden.
Skärpning. Ta det som en komplimang i stället.

Neger-Jo sa...

Anonym 11 maj 09,28:
Inte svårt alls, men det är ju knappast det saken handlar om. Men rent språkligt tycker jag nog det är aningens lättare att säga negerboll.
Varför skall man envisas med att bli kränkt av saker och ting?
Jag är inte vit, så vad är mitt problem?

Medborgare X:
Tack för din fina kommentar. Jag är rätt schysst, för det mesta. Lite dåligt med tid att blogga bara, men ibland kan jag bara inte låta det va. Just det här med att bli kränkt och diskriminering ligger mig varmt om hjärtat . Det kommer nog komma mer framledes, mest för att viljan att skriva i sig är ganska pockande.
Får RSS:a dig, så jag får läsa lite vettiga bloggar och få inspiration.

Medborgare X sa...

Ingrid!

Underbar liten historia!

Medborgare X sa...

Anonym 11:44!

Helt korrekt. Finns det inget uppsåt att mena illa så finns det heller igen anledning att känna sig kränkt. För det är ju just uppsåtet det handlar om! Och då spelar det ingen roll om ordet råkar vara negerboll, blekansikte, Falukorv eller julgran. Alla ord kan användas med ett ont uppsåt. Men det är inte ordet i sig som är kränkande! Tågvärden på X2000-tåget hade knappast det minsta uppsåtet att göra någon av passagerarna illa! Skulle någon trots detta har tagit illa vid sig så säger det mer om den personen än om tågvärden!

Medborgare X sa...

Neger-Jo!

Tack för dina fina ord. Jag får lägga till dig i min blogglista och hålla lite koll på dina framtida inlägg också!

Anonym sa...

Själv säger jag numera brunboll i ren protest mot alla som vill byta namn på något så harmlöst som negerbollen. Så, den är brun. Det är en boll. Brunboll. Eller brunboll med vita fläckar. Ska vi döpa om ska vi göra det riktigt, tycker jag. ;)

Anonym sa...

STÅ UPP MOT ANINGSLÖS RASISM

Ja vad ska man säga...herregud.
Det är så tröttsamt när folk som den som skrivit detta blogginlägg vill bagitallisera ett faktum. Jag kan tycka det är både obildat och historielöst men framförallt totalt inlevelsefattigt. Det är skralt att inte fatta, veta eller vara så avklippt känslomässigt vad det gäller förståelse för att man kan bli kränkt av ordet "negerboll".

Det är en korkad benämning som kommit till under en tid då man just hade en märklig syn på svarta. Aparteid i Sydafrika och en lång historia av grovt förtryck och mördande av svarta människor i USA. Då rasism i dess värsta bemärkelse rådde, där inte ens kända musiker inte fick gå in i samma ingång som sina vita bandmedlemmar, där man inte fick sitta längst fram i bussen. Läs biografier om detta om ni vill skaffa er lite mer allmänbildning. Har man upplevt sådant tror jag inte man tycker det är så kul att chokladbollar benäms "negerbollar". Är det så svårt att fatta (!?)

Ordet "neger" har använts som skällsord och i nedsättande tongångar och just därför blivit politiskt inkorrekt att använda.
Det är inte ok helt enkelt. Att tjafsa och ifrågasätta det i nåt infantilt bjäbbande är bara historielöst nonsens.

Om en tjej ropar ut "negerbollar" i högtalarna på SJ är det självklart inte ok. Om hon kommer från nån förlegad miljö där man fortfarande talar ett sånt språk tyder ju bara det på att hon är omedveten och obildad. Då får hon lära sig och bli medvetengjord om vad som är korrekt och inte. Det är väl inget mer med det? det är väl bra att folk får en chans att växa och medvetandegöra sig mer.

Det finns ju ingen anledning att försvara nåt som är uttryck för något obildat och omedvetet. Gå framåt istället för bakåt.
När jag arbetade i norrland en sommar haglade det jude och - negerskämt. När man sa ifrån blev man betraktad som en svikare, som en skurk som förstörde firmafesten. Många tänkte som jag men få vågade stå upp och säga i från märkte jag. I efterhand kom de till mig och sa att de känt likadant och att det var bra att jag sa i från. Själva vågade de inte reagera.

Så STÅ UPP MOT korkade förlegade spår av rasism och ren dumhet i aninglösa uttryck och kvarlevor från en korkad tid.

Anonym sa...

Anonym,

Bara för att man skriva tusen ord om ingenting innebär inte detta att man har rätt att kalla någon annan för nedsättande saker.

Det är du som inte har alla hästar hemma. Stå du upp för dina saker så står jag upp för mina.
Negerboll,
Negerboll,
Negerboll.

Allemand

Anonym sa...

Ja det lilla inlägget ovan, skrivet av Allemand som börjar "Bara för att man skriver tusen ord...)
sa väl allt om intellektuell kapacitet, empati och klokskap om man ska vara ironisk:)
Dumhet är verkligen en viljekraft liksom envis barnslighet.

Nej STÅ UPP MOT ALL FORM AV IDIOTI.
Dagens samhälle har nog med ansvarslöst larv som Big Brother och att man inte vågar ta nåt på allvar.

Anonym sa...

Förra året anmäldes 5 900 hatbrott, 72 % av dem var rasistiska.

Hatbrott = brott riktade mot människor på grund av exempelvis etnicitet, kön eller sexuell läggning.

Det råder internationell enighet om att brotten är resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde.

Ordet "neger" används som skällsord och i nedsättande ordalag och är ett arv från en förlegad tid. Svenskar lever på sätt och vis i en bubbla och har sällan själva varit offer för rasism eller förtryck av det slag att de ens kan föreställa sig vad det innebär. Många svennar kan verka förgrovade i sin aninglöshet just för de helt enkelt svårt att leva sig in vad det innebär för en människa som utsätts. Det handlar ofta även om ren bildning men även i toppskikt råder dold rasism. Det är just i vardagen som små rasistiska tongångar kan leva vidare just för att de verkar så oförargliga.

"Herregud!? Jag är INTE rasist!? Negerboll negerboll negerboll...herregud det betyder väl inget att säga det? Det är därför det är så viktigt för mig att få säga det, negerboll negerboll just för att jag inte är en aningslös smygrasist.Varför kalla det för chokladboll - när det just ÄR en chokladboll."

Medborgare X sa...

Anonym 16:31!

Hur klassar du gårdagens attack mot Lars Vilks? Var det också ett "hatbrott"?

Anonym sa...

Vet ej , har inte läst vad som hänt, för jag tycker det är en ganska ointressant konstnär som man inom konsten egentligen inte räknar med. Han försöker göra kontroversiella saker bara för att få uppmärksamhet. Vad gör man inte för att bli känd typ, men det ju är inte bara han som beter sig så. Känns ganska obegåvad enligt min åsikt.

Men om du är ute efter detta att fundamentalister hoppar på och slår eller hotar folk av annan åsikt så är det ju också hatbrott. Alltså som det dödshot Vilks har fått. Sedan att man inte för sitt liv kan förstå varför han ska in och gegga och göra Muhammed till en rondellhund är en annan sak. Vissa tycker att han ber om stryk då han kränker en en religion där det ingår att inte avbilda heliga personer. Inom kristendomen t ex är avbildning ok även om det kan bli ramaskri då Jesus avbildas på ett sätt som vissa inte gillar, som Marti Scorseses "The last temptation" t ex eller fotografen Elisabeth Ohlsons Ecco Homo utställningen.

Men att hota att döda någon oavsett om den är den är stupid eller ej – är ju ett brott.

Anonym sa...

Kristna fundamentalister mordhotade Martin Scorsese:
http://socyberty.com/people/famous-death-threats-against-film-makers/

Medborgare X sa...

Anonym!

Ja, det finns en strid ström av människor som blir "kränkta" av än det ena och än det andra. Det är människor som blir "kränkta" av att andra kallar ett bakverk för negerboll. Det är människor som blir "kränkta" för att en konstnär målar en rondellhund med skägg. Det är människor som blir "kränkta" av att två män har sex med varandra i en videoinstallation. Det är människor som blir "kränkta" av att Jesus avbildas som homosexuell. Det är människor som blir "kränkta" av att det krävs korrekt svenska för att godkännas som svensklärare.

Finns det någon hejd på vad vissa väljer att bli "kränkta" av?

Ska vi låta alla dessa lättkränka människor tysta alla andra människor?

Anonym sa...

OJ VILKEN NEGATIV ENERGI - HELT ONÖDIGT TJAFS!

Du blandar ihop saker på ett inte direkt intelligent vis. Tjafsigt bara. Ingen relevans. Det är däremot bra att det finns krav på svensklärare så barnen lär sig nåt.

Det är bestickande att du blir så kränkt för att du inte får använda fördomsfulla utryck.
Vill vi ha ett smidigt samhälle eller ej. Finns det inte viktigare saker att bli upprörd över än att inte få säga "negerboll" och rita nedsättande rondellhundar föreställande Muhammed!?

Det här sakerna fyller dessutom ingen som helst funktion.
Om man ska gå på mesta möjliga nytta och välmående åt alla blir är det väl en självklarhet att respektera om folk blir kränkta.
Det är ju inte någon speciell stor uppoffring ens för en historielös person som inte kan se eller förstå VARFÖR en sådan benämning känns otidsenlig och klumpig. Man kan inte lära gamla hundar att sitta brukar man säga så du är väl en sådan:)

Men SJ står ju för något annat så det är förståeligt att de reagerat liksom alla andra. Så säg vad du vill så kan alla vi andra kalla chokladbollen chokladboll och så kan du fortsätta säga negerboll om du vill:)
Snart är det ingen som förstår vad du beställer på kaféet så beroende på hur gammal du är kan du få svårigheter på ålderns höst att få det du bestäler. Du får använda pekfingervalsen så att säga:)

Medborgare X sa...

Anonym 12:51!

Sorry to say it, men om du verkligen vill ha ett smidigt samhälle så måste du börja acceptera att alla inte ska sjunga efter din pipa. Att gå runt och känna sig "kränkt" för att andra säger negerboll eller ritar rondellhundar är ett uttryck för bristande yttrandefrihet och demokrati.

Det är sådana som du som attackerar och slår ner de som inte tycker och tänker som dig. Det är sådana som du som kastar brandbomber mot dina åsiktsmotståndares bostad. Att du förespråkar den typen av samhälle säger tyvärr allt för mycket om hur lite du accepterar andra människor. Vi som står upp för yttrandefrihet och demokrati låter dig gärna få göra din röst hörd, men när du börjar attackera dina motståndare fysiskt och blir en fara för demokratin och yttrandefriheten har det gått för långt. Då visar du allt för väl att du inte är någon riktig förespråkare för ett "smidigt samhälle".

Anonym sa...

Ditt senaste inlägg säger väl allt om dig och den nivå på disskusionen du vill föra, din intellektuella förmåga att läsa och ta in vad andra skrivit ovan:)

Anonym sa...

Jag har en mamma som kommer från ett afrikanskt land och en pappa som är svensk. Även om jag alltid har sett lite annorlunda ut har det aldrig varit ett problem under min uppväxt eller som vuxen. Kan inte påstå att jag mött någon rasism att tala om i Sverige. Visst hände det att mina ovänner gjorde sig lustiga över min hudfärg när jag var liten, men det var ju likadant för de andra barnen. Min rödhåriga kompis fick höra att han hade eld i håret och liknande kommentarer när det blev bråk. Riktigt löjligt är det att så många verkar reta sig på ordet negerboll numera. Det hette alltid negerboll när jag var liten och inte tog jag det minsta illa vid mig av det.

Enda gångerna jag verkligen har råkat ut för rasistiska kommentarer är de gångerna jag varit på besök i min mammas hemland.

Anonym sa...

Men på allvar, gör du yttrandefrihet av frågan om chokladbollens gamla och förlegade namn? Otroligt överdrivet!

Jag tycker det är som är lättkränkt, som upplever dig orättvist behandlad, som blir upprörd och ställer dig på barrikaderna när någon försöker tala om för dig att ordet neger faktiskt är nedsättande.

Stina sa...

En börjar ju undra var det här landet är på väg. Muslimer som attackerar konstnärer och försöker elda upp hans hus, bara för att de känner sig kränkta. En kille som mördar sina två halvsyskon och deras pappa för att han känner sig kränkt. Folk som känner sig kränkta för att personalen på tåget säger negerboll. Helt snurrigt!

Anonym sa...

Får man säga svart arbetskraft?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!