07 januari 2010

Svininfluensan - århundrades största medicinska skandal

Medborgare! Allt eftersom smittspridningen av svininfluensan avtar börjar nu allt fler att reflektera över den pandemivarning som WHO utlyste i juni 2009. Som Medborgarperspektiv påpekat tidigare så finns det mycket som tyder på att svininfluensan bara var en svinaktig bluff, som i sin tur lett till en mediahype utan dess like och att läkemedelsindustrin har kunnat kapa åt sig kontrakt på vaccin värda åtskilliga miljarder. Dagens Information rapporterar nu att ordföranden för Europarådets Hälsokommitté, den tyske epidemiologen Wolfgang Wodarg, avfärdar svininfluensan och anser att pandemihysterin är en av århundradets största medicinska skandaler.

Wolfgang Wodarg menar att läkemedelsindustrin har påverkat vetenskapsmän, myndigheter och regeringar över hela världen med syfte att kunna sälja sina patenterade mediciner. Genom den typ av avtal som läkemedelsföretaget har tecknat med regeringar i olika länder har de dessutom sett till att friskriva sig från ansvar. På detta sätt har de kunnat säkra enorma vinster utan att ta någon som helst finansiell risk!

Wodarg är mycket kritisk till WHO's hanterande av svininfluensan. Han efterlyser en ökad transparens av beslutsprocessen vid pandemivarningar och en bättre kontroll av de rådgivare från läkemedelsindustrin som WHO använder sig av. Han pekar även på att vaccin är en etisk fråga och att vaccin mot pandemier inte borde vara patenterbara överhuvudtaget. När en riktig pandemi uppstår ska alla som har den tekniska möjligheten kunna producera vaccin så snabbt som möjligt. Det ska inte begränsas av läkemedelindustrins patent och vinstintressen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag har hela tiden känt att det varit en hysteri över denna influensa som inte varit i proportion till den reella faran. Dessutom så har flera bekanta till mig blivit sjuk i veckor efter att ha tagit sprutan, inte våldsamt sjuk, men i alla fall.

Ann Helena Rudberg sa...

Pengar, pengar som vanligt... och jag skrev redan i april på Newsmill att den orsakar hysteri... http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/28/svininfluensan-orsakar-hysteri
Har inte funnits någon anledning att ändra sig efter det... tror aldrig jag har upplevt ett år då auktoriteterna har tappat så mycket makt. Det kan vara trenden.

Lyssnade just på Gomorron TV:s fredagsdebatt om aktuella ämnen. Dom kan ju ingenting utan kör på i sina gamla hjulspår. Jättedåligt...

Medborgare X sa...

Catta och Ann Helena!

Ja, vi är nog många som länge tyckt att det varit en allt för hysterisk stämning kring svininfluensan. Nu börjar tydligen även en del auktoriteter göra sina röster hörda kring detta. Sent skall syndaren vakna...

Besserwisser sa...

Så slapp jag skriva om Wolfgang då ;-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!