02 januari 2010

Ännu ett barn kidnappat

Medborgare! Ännu ett barn har kidnappats av en av sina föräldrar. 4-åriga Maryam Ali Abdulhadi försvann strax efter midnatt från nyårsfirandet på Gustav Adolfs torg i Malmö. Redan på ett tidigt stadium misstänkte hennes mammas familj att hon förts bort av någon för att tas till Irak där hennes pappa bor. Under eftermiddagen bekräftade polisen i Skåne att Maryam med största sannolikt befinner sig välbehållen i Irak. Detta konfirmeras även av mamma Wafaa, som talat med sin dotter på telefon. Enligt henne var Maryam trött och förstod inte riktigt vad som hänt. Wafaa säger att det är Maryams pappa, som inte sett sin dotter sedan hon var fyra månader, som ligger bakom kidnappningen av dottern. Maryam ska ha förts till Bagdad för vidare färd till Basra där pappan finns.

Att kidnappa sina egna barn är inte acceptabelt! När de dessutom förs utomlands hjälper inte alltid vanligt polisarbete för att söka reda på dem. Då blir det ett ärende för utrikesdepartementet (UD). Eftersom Irak inte har ratificerat Haagkonventionen är det dock svårt för UD att hjälpa till att få hem Maryam till Sverige igen.

Tyvärr finns det ett flertal aktuella fall av barn som kidnappats av en av sina föräldrar. Saknade Barns Nätverk presenterar alla aktuella ärenden som de arbetar med på sin hemsida. Förhoppningsvis kommer med tiden alla dessa barn och även lilla Maryam snart till rätta. Precis som "Matilda" och bröderna Valette gjort innan dem!

Läs även om Amber Alert hos Ann-Mari Maukonen!

Uppdaterad 2010-04-15 efter önskan av Saknade Barns Nätverk.

5 kommentarer:

Leroy sa...

Så fel att ta!

Så klart skall man inte sätta sig över lagen även om utredningar tar tid.

Tycker verkligen Saknade barns nätverk gör ett bra arbete., med hänsyn till dommar och det juridiska läget. Kan inte vara en lätt balansgång. Veta vad som är sannt i alla lägen.

Har läst om Amber Alert hos Ann MArie och man blir förvånad att det inte ännu fungerar. Att barn kan föras ut ur landet hur som hellst, men även in i andra länder.

Får hoppas att UD agerar på en gång.

LEroy

Ann Helena Rudberg sa...

Kommer verkligen UD att agera? De är irakiska medborgare, men ingenstans har jag sett att de är svenska medborgare.

Är de alltså här på flyktngstatus? Och vad gjorde en fyraåring ute klockan tolv på natten? Det får man väl inte undra, men ska inte så små barn sova då?

Och varför var hon inte med sin mamma? Utan med sina mostrar? Det kanske är olika kulturer, som spelar in, men så sent har mina barn, när de var små, aldrig varit uppe, Inte ens på nyårsafton.

Och vad kommer polisen att göra? Inte kan de följa spåren längre än till gränsen. Och det bygger väl på att någon berättar för dem?

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Håller med dig att det finns en hel del frågetecken i detta fallet. Frågetecken som måste rätas ut innan det är möjligt att uttala sig i detalj. Hur som så verkar Maryam dock blivit kidnappad och bortförd från sin normala hemmiljö i Sverige. Det kan knappast vara acceptabelt enligt svensk lag, vare sig föräldrarna är flyktingar, irakiska medborgare, svenska medborgare, bor hos moster etc.

filtsulan sa...

Vad härligt det är med ett mångkulturellt samhälle. Det måste vi kämpa för.

maggan sa...

man kan allt undra hur det där är egentligen jag har hört någonstans att det är mannen som barnen följer därnere och är det så så är ju barnet redan kidnappat en gång av mamman, fast det är klart låter lite underligt alltihopa.

vi får väl se vad det landar i....

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!