03 januari 2010

Gott om plats för vargarna i Stockholm!

Medborgare! Under lördagen inledes den första licensjakten på varg i Sverige på 45 år. Omkring 12000 jägare hade registrerat sig för att jaga totalt 27 vargar i Värmland, Dalarna, Västra Götaland, Gävleborgs och Örebro län. Vargarna får jagas fram till mitten av februari, men redan efter första dagen hade Dalarna och Värmland fyllt kvoten för antalet djur som får skjutas! Totalt har 22 vargar fällts redan under första dagens jakt! I Dalarna verkar kvoten ha överskridits med marginal. Jägarna skyller detta på att trasiga komradioapparater och mobiltelefoner har hindrat dem att kommunicera ut hur många vargar som skjutits.

Väldigt många bloggare är upprörda över regeringens rovdjurspolitik i allmänhet och än mer över de blodtörstiga jägarnas vargslakt i synnerhet! De verkar anse att det råda ett enormt varghat bland bondläpparna ute i landet.

Medborgarperspektiv anser att det nu är dags för alla politiskt korrekta storstadsbor i Stockholm att föregå med gott exempel. Istället för att tillåta jakt på 27 vargar borde dessa fångas in och släppas ut i alla de fina naturområden och naturreservat som finns kring huvudstaden. Här skulle vargen få leva i frid, utan att hotas av en massa blodtörstiga bondläppar!

29 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle absolut inte ha något emot vargar här där vi bor. Vi har sett vargar en gång och de var otroligt vackra. Med fler vargar och björnar skulle man kunna tjäna pengar på ekoturism.

Men till dessa skjutglada jägare och "bondläppar". Vill man bo nära naturen så får man leva med att man delar den med olika djur så som varg. Vill man inte ha vargar runt knuten får man ta och flytta till någon av våra storstäder där det inte finns någon varg (eller björn). Svårare än så är det inte.

Robert sa...

Gott om plats hos mig!

Ni är välkomna att lämna av vargarna hos mig i mellersta norrland här finns gott om renar de kan äta. Så ni bondläppar i mellersta Sverige inte behöver gråta över detta.

Ann Helena Rudberg sa...

I Italien kan 60 miljoner människor samsas med 500 vargar, men inte här i Sverige förstås där ytan är 449 964 kvadratkilometer att jämföra med Italiens 301 230 kvadratkilometer och folkmängden mycket mindre.
http://www.de5stora.com/illustrationer/fil_20070509104246.pdf

Anonym sa...

I lilla Rumänien finns det över 2000 vargar som samsas om utrymmet med människan. Vad är det som gör Sverige mindre lämpat att ta hand om sin vargstam? En sorglig jakt med tusentals skjutglada "naturvårdare" som kör ner skogen och skapar kaos och panik i naturen!
/Sara

Medborgare X sa...

Anonym!

Bra att du inte har något emot att vargarna bor i närheten av dig! Sverige är ett stort land, men vargen finns bara i en liten del av landet. Nu är det dags för Stockholm att ta emot sin del av vargpopulationen. Dessutom kan man passa på att ta bort stängslen runt alla rovdjurshägn på Skansen också!

Medborgare X sa...

Ann Helena och Sara!

Visst har vi gott om plats för mer varg. Stora delar av landet har ju ingen varg alls idag, t.ex. Stockholm.

Att jägarna vill skjuta mer varg beror helt enkelt på att både vargen och människan är ett rovdjur som kämpar om samma byten! Jägarna vill minska konkurrensen från vargen.

Det mest sorgliga i denna vargjakt är hur myndigheterna har skött utdelningen av licenser. Varför har man inte begränsat licenserna till ett fåtal? Det behövs inte 12000 jägare för att skjuta 27 vargar! Det hade räckt med ett hundratal licenser!

lena sa...

Vad är det med människan som gör att vi tror att vi ska styra över allt?

Vi har väl inte mer "rätt" att leva än dom andra varelser som vi delar denna jord med.

Ett hemskt förakt för livet!

Här i Roslagen finns det ett vargpar, underbart.
En sund hane från Ryssland och en sund hona.
Vi hoppas innerligen att dom får en fin kull med valpar.

Det som är riktigt skrämmande är dessa blodtörstiga jägare som i ett sjukt antal, kastade sig ut för att avrätta så många vargar som möjlig på kortaste tid.

Tristan sa...

"De skjutglada natuvårdarna" är dagens hittills roligaste ordkombination. =))

Anonym sa...

bara för det var så många anmälda jägare så betyder det ju inte att alla jagade.. o att jägarna fick skjuta 27 vargar av alla vargar vi har i landet.Det är lite luddigt hur många vargar vi har i landet. Men om man säjer 150 st o då är det lågt räknat, man behöver inte ha gått på högskola gör att kunna räkna ut att 27 vargar av 150 inte påverkar beståndet ett dugg. det kommer att bli 27 st nya o mer därtill till nästa år. Nej alla vargvänner var inte oroliga, er lilla kelgris kommer inte att försvinna.

Besserwisser sa...

Skulle vilja se om stockholmarna accepterade att 500 vargar strök kring husknuten och anföll hundar, katter och kaniner... F.ö. är de italienska vargarna begränsade till otillgängliga bergsområden (http://www.parchionline.it/lupo-appenninico.htm).

Anonym sa...

Ja gott folk – när såg ni senast en demonstration för ett gott ändamål, en bättre värld för oss alla att leva i, utan sociala orättvisor, med jämlikhet och broderskap och med 12 000 deltagare?
Nix, de har inte tid, för de är ute i skogen och dödar.
/Sara

Anonym sa...

Varg jakten är dagens ansikte av rasistiskt hat. Det finns ingen som helst moral eller etik i att ge sig ut och skjuta ner en redan hotad varg stam. Inget annat djur är utsatt för detta rasist hat som varge, ta tillexempel björnen som är många fler och dessutom farlig för människan och inte finns det i närheten ett sådant hat mot björnen som det gör mot vargen. För de som har vargfobier finns det beteende terapi att få, bni kanske skulle anmäla er dit istället för till varg jakten och avrätta helt fredliga oskyldiga djur!!!! Ni som inte klarar av att dela erat livsrum med andra arter borde skämmas!!!!!!

lena sa...

Det har faktiskt funnits vargar i Stockholm.
Men det är lite knepigt för en varg att obehindrat kunna vandra i Stockholmsområdet.
Dom blir överkörda.
På 1 varg går det 200,000 bilar.
Inte lätt att vara varg då.

Som vanligt har människan, den mest egoistiska, blodtörstiga rovdjuret som funnits på jorden lagt beslag på allt.
Med bilar, flyg och vapen försöker vi bestämma över vår planet.

Man skäms.

Nils Dacke sa...

I Rumänien, Serbien osv där dom har en stor population varg och björn så har dom kvar herdar som vaktar sin sina får vilket vi i Sverige har rationaliserat bort. i USA har dom vargar i de stora nationalparkerna. Redan idag så är antalet byråkrater som håller på med rovdjur vida överstiger antalet vargar i sann Svensk anda där vi ska skattas till döds.
Att stammen mår bra av jakt är givet men de skulle precis som medborgarsperskektiv inte delat ut detta till 12000 jägare. vi jagar ju björn, räv, mård, grävling utan att dessa försvinner så varför inte varg?

Medborgare X sa...

lena!

Som du säger så har det ju en gång i tiden funnits varg även i Stockholms-trakten (och det har funnits en och annan varg som vandrat i närheten av Stockholm även de senaste åren). Men eftersom människan har erövrat mer och mer av området kring Stockholm och gjort om det till betongdjungel så har det blivit svårare och svårare för vargen (och andra djur) att leva där.

Av någon anledning så tycker många storstadsbor att de som bor i landsbygd får acceptera att det finns varg där, men själva har de medverkat till att försämra miljön för varg och andra djur så att de inte längre kan bo i storstan. Varför ska just landsbygdsfolk acceptera varg när inte storstadsborna själva lagt två fingrar i kors för att hjälpa vargen i storstadsområdena? Tvärtom så har de drivit vargen därifrån! Det tycker jag är dubbelmoral i kubik!

Istället för att vara upprörda på jägarna och bondläpparna borde alla dessa stadsbor se till att fler vargar flyttas till Stockholm och andra storstäder!

KimhZa Bremer sa...

Hmm, ibland kan det bli lite tröttsamt när alla vi politiskt korrekta storstadsbor är så översvallande positiva till något som är på så långt avstånd från oss själva... Vi tar ställning utifrån ett Natur-tv-perspektiv... Det är skönt att sitta hemma i tv-soffan och naturligtvis vilja ha många fler vargar ute i "naturen".

Jag tror att vi också måste försöka förstå hur det är för dem som verkligen bor ute i naturen. med tamdjur, småbarn och flera mil till närmsta granne.

Fattades också bara en likställning mellan denna avskjutning och "rasism"..., som en Anonym ger uttryck för här ovan... Ja, det är säkert också bara islamofober som smyger runt där ute i skogarna med gevär...?

Samtidigt – ja, jag menar nog ändå att Sverige har rum för några fler än 200 vargar iallafall – och många, många fler lo-djur. Vårt allra finaste och vackraste rovdjur...

Medborgare X sa...

Sara!

Jag kan inte annat än hålla med dig att det vore önskvärt att flertalet av de 12000 jägarna kunde visa lika stort engagemang för betydligt viktigare frågor i samhället!

Det ledsamma i hela vargjaktsfrågan är att myndigheter (och jägarförbundet) inte skött tilldelningen av licenser på ett bättre sätt. Eftersom stammen dessutom är så pass liten och så pass inavlad borde kanske t.o.m. myndigheterna ha pekat ut exakt vilka av vargarna som skulle ha skjutits (de som är mest inavlade!). Man har ganska god kontroll på alla individer och vet ganska väl vilka släktband de har med varandra. Då hade man också kunnat plockat bort de vargar som är de mest inavlade. Det hade antagligen stammen som helhet tjänat på. Speciellt jämfört med att släppa ut 12000 jägare i skogen som själva får panga på vilka vargar som helst!

Medborgare X sa...

Dacke!

Helt klart sysselsätter rovdjuren fler byråkrater än vad det finns vargar i vårt land. Sverige är ju experter på att spendera skattepengar på byråkrati! Byråkrater och statliga administratörer behöver inte oroa sig för att förlora jobbet. Snart är väl alla svenska företag nedlagda eller sålda till utlandet, men de statliga byråkraterna består.

lena sa...

Medborgare x!

Du är lite lustig där;)...


" Av någon anledning så tycker många storstadsbor att de som bor i landsbygd får acceptera att det finns varg där, men själva har de medverkat till att försämra miljön för varg och andra djur så att de inte längre kan bo i storstan. Varför ska just landsbygdsfolk acceptera varg när inte storstadsborna själva lagt två fingrar i kors för att hjälpa vargen i storstadsområdena? Tvärtom så har de drivit vargen därifrån! Det tycker jag är dubbelmoral i kubik!"

Dubbelmoral...jag vet inte riktigt, men anledningen till att Stockholm växer så vansinnigt mycket är att folk från landsbygden flyttar hit. Och har alltid gjort.

Medborgare X sa...

Kimhza!

Kan bara hålla med dig. Det är allt för många stadsbor som bara upplevt rovdjur via Fablernas Värld, Disneyfilmer och på Skansen. Som ser dem som något gulligt, men som inte inser att det faktiskt är djur som lever av att jaga och äta andra djur och som inte är speciellt gulliga att verkligen leva nära inpå.

Håller även med dig att Sverige har rum för långt fler vargar än 210 st. Men som jag har förstått så har stammen ökat med ett 40-tal djur per år under de senaste åren, så en avskjutning av 27 djur medför fortfarande att beståndet ökar.

Medborgare X sa...

lena!

Haha, ja det är ju sant! Så hur man än vänder på det så är det bondläpparnas fel...

Unknown sa...

Jag håller med, varg i skogen runt Haninge skulle vara trevligt, men är det inte lite orättvis att säga att att stockholmare skulle bli rädda om det fanns 27 vargar på några få kvadratkilometer, när varg-hatet i Sverige i stort baserar sig på ett fåtal vargar utspridda över några av Sveriges största landskap?

Anonym sa...

Här i Stockholm har vi säkert plats för 12000 vargrädda bonnläppar.

Medborgare X sa...

Anonym 19:58!

Det finns säkert plats för 12000 vargrädda bondläppar till. Det bor ju redan en dryg miljon vargrädda stackare i Stockholm som jagat bort vargarna från området kring huvudstaden. Så någon procent till gör väl knappast från eller till....

Anonym sa...

Jag föreslår ett byte; 27 vargar mot Stockholms alla ligister. Tänk er hur adrenalinstinna bondläpparna då skulle bli, ett byte som skjuter tillbaka!

//Marie
- som inte har tillräckligt starka nerver för att bo i Stockholm.

Michael sa...

Finge vi ut ligisterna i skogarna, så skulle det bli snack om licenjakt jävligt fort.

Nils Dacke sa...

Ligisterna är en ett speciellt djur som egentligen är mycket rädda av sig och därför alltid går i flock, ungefär som babianer där den babian som har största kindtänderna styr flocken dvs intelligens står inte högt. Troligtvis lättjagat byte då det bara gäller att splittra upp dom, låta dom sova ensamma i ett dygn och sedan kommer dom frivilligt till civilationen. Se bara när några av dom värsta rymde från Hall fängelset. Höll ut i 2 dygn max. Helt klart för mycket muskler och för lite hjärna.

Anonym sa...

Från annan blogg :D

"Oj Oj Oj! vad de inavlade bonnlurkarna värnar om sitt djurplågeri.
Vore det inte bättre om ni jagade fästingar istället? – De är ju trots allt ett betydligt större och farligare problem; nå vad säger ni ? – Ni som värnar om en riskfri natur? – Fram med storsläggan bara! – sen är det bara att gå ut och jaga i blåbärsriset – inga kvoter! Obegränsad jakttid! – spika upp så många jakttrofeér ni vill på väggen, och inga problem om du vill ta dig en sup eller två under tiden!.

Är det inte lite märkligt att det finns länder med mångfallt högre befolkningstäthet – som samtidigt har 20-falt fler vargar , men som ändå inte ser något större problem?

Kan det vara så att de små älg- och hjortjägarna har svårt att släppa storviltsvittringen? ??? – Era små rackare där!
"

profanum_vulgus sa...

Jag hade gärna haft varg i min närhet, det är få av de stora däggdjuren i Sverige som är så ofarliga och så nyttiga.

Min svärmor besväras däremot av rådjuren på tomten som äter av hennes trädgårdsväxter, men skjuter jag mer än ett om året så blir det liv på markgrannarna som tycker att de har för liten mark. Jag skulle kunna skjuta 10 om året utan problem. Samma sak är det med min släktgård, vi vill inte ha kronhjort i skogen eftersom den förstör återväxten, men skjuter vi av hela beståndet så blir det liv som fan på grannarna som också vill jaga.

Borde inte jaktgrannarna ta ansvar för att de vill ha hjortdjuren som förstör på våra marker? Borde inte de som gnäller få betala för förstörd skog och förstörda trädgårdsväxter, alternativt mata djuren med skog och växter från egen mark?

Det visade sig ju att det inte var någon inavel bland vargarna, det var ju jägarna som var inavlade.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!