09 januari 2010

Vill du frysa? Rösta på de rödgröna!

Medborgare! Kylan slår nya rekord i hela landet. I norra Sverige uppmättes temperaturer på under -40 grader under trettodagshelgen. Även i södra Sverige är det kallare än på många år och kylan förväntas bestå. När kylan kopplar greppet om landet prövas vår infrastruktur och vårt energisystem till det yttersta. Det är många fryser i sina lägenheter, elpriset slår nya toppnoteringar med upp till 3 kronor per kilowatt och nu meddelar dessutom Svenska Kraftnät att man kan bli tvungna att stänga av elförsörjningen i delar av landet på grund av elbrist!

Orsaken till allt detta är att flera av landets kärnkraftreaktorer står stilla. Många av reaktorerna är 30 år gamla. De är i stort behov av renovering och modernisering. Fem av landets tio reaktorer renoverades med början under våren och sommaren. För Ringhals 1 och 2 har detta tagit längre än förutsätt och dessa båda reaktorer står just nu helt stilla. Oskarshamn 3 har precis startats upp, men går just nu bara med 30 procents kapacitet.

Vindkraftverken ger heller ingen energi när det är kallt. De slås av automatiskt på grund av hållfasthetsskäl. Materialet de är byggda av blir för sprött av den stränga kylan.

Aldrig tidigare har Sverige behövt importera så mycket el som just nu. Samtidigt startas ålderdomliga reservkraftverk som normalt inte används, eftersom de ger alltför stora koldioxidutsläpp.

Sanna Rayman har noterat att det på Miljöpartiets hemsida står att "Kärnkraften i Sverige ska avvecklas snabbt med början omedelbart". Detta trots att det redan idag är elbrist, inte bara när det är som kallast i landet. Efter att Barsebäck lades ner importeras numera smutsig el från danska kolkraftverk till södra Sverige som kompensation. Förr fanns ett elöverskott i södra Sverige och detta kunde exporteras till Danmark. Numera är dock inte danskarna lika avigt inställda till kärnkraft. Tvärtom har en majoritet av dem kommit till insikt att kärnkraft är en viktig bricka för att lösa klimathotet. Kanske skulle flera av dem till och med vilja ladda Barsebäck igen?

Med en rödgrön regering efter valet 2010 kan vi tyvärr bara konstatera att vi kommer att få importera ännu mer smutsig el från Danmark och Tyskland. Annars kommer vi frysa rejält om vintrarna!

7 kommentarer:

Bergatorparen sa...

Du har så rätt. Tyvärr verkar dock inte hellre Alliansen ha någon energipolitik värd namnet. Tiden kanske är inne för ett aldrig så litet uppror? Det finns ju inte måtta på vilka tvångsmedel som vanliga medborgare utsätts för, så varför inte låta energibranschen få känna av samma piskan? Man skapar medvetet underskott för att kunna höja priserna - med politikernas goda minna! F F, säger jag bara!

Anonym sa...

Energipolitiken verkar vara för svår för politikerna och flyktingpolitiken är svenskarna förbjudna att tala om.
Vindkraftvek måste vi investera i tre gånger. Först i själva snurran, sedan i utbyggt elnät och för det tredje i någon annan produktionsenhet som reserv när det inte blåser.
Flyktingpolitiken har lett till ett nytt problem - begränsad yttrandefrihet.
När jag skrev i SvD att om SAAB läggs ner blir 8000 arbetslösa om man räknar in underleverantörer. Tråkigt för de som drabbas men nationellt inget stort problem. Vi tar ju mot så många varje månad som inte kan svenska. Då stängde tidningen ner alla kommentarer.

profanum_vulgus sa...

Eller så slutar vi värma husen med el.

Medborgare X sa...

Profanum!

Vilka alternativa uppvärmningsmetoder förslår du istället?

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Ved, fjärrvärme, bergvärme eller naturgas.

Medborgare X sa...

Profanum!

Absolut, det vore utmärkt om fler började använda alternativa uppvärmningsmetoder. Bergvärme behöver väl dock el för att fungera. Och många kommuner har ju förbud mot att elda ved i tätbebyggt område. Och naturgas är ju en ändlig resurs det med, precis som oljan. Men över lag håller jag med dig.

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Nja, naturgas är inte ändligt eftersom den återbildas, det är ju de fossila bränslena som är ändliga (alltså kommer inte att återskapas så länge människan finns), dessutom kan man ju göra naturgas av sopor.
Sen finns det en massa komplement till elvärme som man kan ha, spritbrännare t.ex. och om man använder oljelampor på vintern så ger de en hel del värme.

Jag hörde förresten på radio nu på morgonen att de stora elbolagen som äger kärnkraftverken (tillsammans) anklagas för att dra ner effekten och dra ut på renoveringarna för att trissa upp elpriserna.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!