16 januari 2010

Automatisk gemensam vårdnad är en riktig jämställdhetsreform

Medborgare! Det talas ofta från politiskt håll om att föräldraledigheten borde kvoteras mellan mamman och pappan. Det hävdas då att detta skulle vara en viktig jämställdhetsreform, så att både mamman och pappan skulle ta ut lika ledighet med barnen. Något som man då tydligen helt har glömt bort är att ungefär hälften av alla barn i Sverige föds utanför äktenskapet. Det innebär även att barnets pappa inte har någon som helst vårdnad om barnet när det föds. I Sverige krävs nämligen att ett barn ska vara fött inom äktenskapet för att båda föräldrarna automatiskt ska få gemensam vårdnad om barnet. Och för att överhuvudtaget få rätt till föräldraledighet krävs att man har vårdnaden om barnet!

För barn som föds utanför äktenskapet, av till exempel en mamma och pappa som är sambos, så tillfaller hela vårdnaden mamman vid barnets födsel. Därmed är det också mamman som får hela föräldraledigheten. För att pappan överhuvudtaget ska räknas som förälder till barnet krävs att han erkänner sitt faderskap till barnet. Det enda som sker när han gör detta är att han blir underhållsskyldig för barnet.

För att han ska få gemensam vårdad och därmed få tillgång till den eftertraktade föräldraledigheten krävs dock att mamman godkänner och skriver under en ansökan till Socialtjänsten om att att pappan ska få gemensam vårdnad om barnet. När mamman har godkänt att pappan ska få gemensam vårdnad så tillfaller även hälften av föräldraledigheten till pappan.

En likartad typ av lag har man tydligen i Tyskland. Hos Daddy kan man läsa att den tyska staten i december förlorade ett mål i Europadomstolen mot en pappa som förlorat vårdnaden om sitt barn enbart på grund av att modern inte godkände honom som far. Paret var inte gifta. Europadomstolen har som uppgift att se till att konventionen om dom mänskliga rättigheterna följs av de stater som har undertecknat konventionen.

Detta är ett tydligt tecken på att dagens lagar som skiljer på män och kvinnor när det gäller vårdnaden om barn inte är förenliga med de mänskliga rättigheterna. De är heller inte förenliga med tanken om ett jämställt samhälle. För vill man verkligen ha ett jämställt samhälle så är det inte i första hand en kvotering av föräldraledigheten som man bör fokusera på, utan istället att både män och kvinnor ska ha automatisk gemensam vårdnad om de barn de sätter till världen, oavsett om det sker inom äktenskapet eller ej!

MER INTRESSANT OM: , , ,

27 kommentarer:

Leroy sa...

100 % helt rätt.

Leroy

Anonym sa...

Ja 100% rätt, o den som motsätter sig bör mycket nogrant granskas.

anders

Cuben sa...

Jag tycket att barnens rätt till sina båda föräldrar är fundamental. Självklart ska barn inte diskrimieras på detta sätt genom att bara en förälder får vårdnaden. Europadomstolen har återigen fattat ett riktigt beslut.

Lilla My sa...

Helt rätt!
Undrar vad tokfeministerna (och en del mammor) skulle säga om det blev verklighet en dag?

Ann Helena Rudberg sa...

Jovisst är det rätt... lite konstigt att det ska behövas att en pappa godkänns. Återigen utgår lagarna inte från barnens bästa utan från att en vuxen ska ha makten över barnet. Inte att barnet behöver två vårdnadshavare och helt naturligt de som barnet är närmast släkt med.

Mycket märkligt. Detta bygger återigen på tanken att det är mammorna som är bäst för barnen i alla lägen.

Och visst är det konstigt att man även om man har bott ihop i åratal så kan inte pappan få vårdnaden om barnen automatiskt.

KinhZa Bremer sa...

Absolut helt rätt!

Och detta fullkomligt självklara i att föräldrar med gemensam vårdnad också skall dela på barnbidraget. Idag går 100% av barnbidraget till mamman, även om barnen bor 50/50 hos mamman och pappan (Ja, om inte en snäll mamma då vill dela med sig...)

Anton sa...

Dock så har läget förbättrats lite för pappor som "orkar" kämpa hela vägen, och lyckas få växelvist boende.

Delat barnbidrag existerar faktiskt.

http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Blanketter/5160.pdf

Sarbaz sa...

När barnet föds borde både mamman och pappa få ett år ledigt, det där kallas jämställdhet. Så barnet växer upp och får spåret av att både mamman och pappan tog lika stort ansvar och i framtiden inte tänker "jag är pappa därför ska inte jag ta ansvar för något där hemma, jag skall arbeta" Angående vårdnaden ska vårdnaden gå till den som är bäst lämpad och med hänsyn till barnets vilja. Vill barnet att mamma ska ta hand om honom ska det bli så, såvida mamman inte har de ekonomiska möjligheterna eller är missbrukare av något slag.

Lilla My sa...

När är ett barn tillräckligt moget för att ta ett beslut om vem som ska ha vårdnaden?
Jag tror inte det går att lägga ett sådant ansvar på ett barn.

Michael sa...

Nej, barn skall få vara barn. En modifierad version av dagens ordning - gemensam vårdnad för bägge föräldrar, oavsett civilstånd samt 50/50 boende om inget annat (mycket gott) skäl finns samt att barnets vilja om boendet skall i hög grad beaktas vid 12 års ålder.

Dock inte något om att barnet skall säga till om vårdnaden

feminix sa...

Här tycks bara finnas socialister/kommunister? De korkade föräldrarna kan inget få bestämma. De intelligenta politikerna ska bestämma allt, in i sängkammaren och barnkammaren. Förlåt mig men jag mår illa.
Vi människor är däggdjur precis som de stora människoaporna. Lika lite som politiker ska tvinga apmödrar att dela vården av ungarna med en hanne, lika lite ska någon bestämma över oss människor.
Däggdjurshonor(och kvinnor) har genom miljoner år av evolution fysiskt och psykiskt anpassats till att vårda avkomman. Hannarna(och männen) har anpassats till att skaffa föda och försvara sin familj genom jakt och kamp mot fiender.
Därför gott folk, är de flesta kvinnor och däggdjurshonor de bästa att vårda barnen. De flesta män och hannar är mindre lämpliga, en del rent av olämpliga att vårda spädbarn.
Dessutom får den nyblivna modern extra hjälp genom sina "vårdabarnhormoner" som utsöndras i hennes kropp, men inte i faderns kropp. Han har bara sina vanliga testosteroner, klart olämpliga för spädbarnsvård, alltså.
En annan sak som ni bortser ifrån är att en hanne(en man) är skapad för att befrukta så nånga honor som möjligt. Teoretiskt kan han bli far till 100 barn på en gång, utan att påveras det minsta.
En kvinna däremot påverkas enormt av sitt enda barn. Hon investerar helt enkelt mer än mannen i sitt barn.
Kvinnan vet dessutom alltid till hundra procent att det är hon som är modern. Det vet aldrig mannen.

KimhZa Bremer sa...

Feminix;

Bevare oss från din biologiska, semi-fascistoida däggdjursretorik.

Ja, du får gärna må illa för min del. Du verkar inte förstå en enda liten del av allt detta som står på spel.

Låter som att du frustar runt inne i en bur... Kanske läge för lite terapi?

Medborgare X sa...

Feminix!

Jag kan bara hålla med KimhZa Bremer. De flesta människor är tänkande sociala varelser och inte någon form av biologiska amöbor. Men det gäller som sagt inte alla...

För övrigt betackar jag mig alla former av trackbacks från dig!

Anonym sa...

Um - "vårdabarnhormoner" som Feminix tog upp - är det detsamma som Baby blues, som jag fått, och förlossnings depresioner som en del mammor drabbas av?

Annars är det väl inte så mycket att säga.
Förresten, jag har försökt att kommentera vissa inlägg hos dig, men de kommer inte fram. Är det jag som gör någon miss, eller dissas jag? Började bli van vid det nu :)

Medborgare X sa...

Trollan!

Ibland bråkar Blogger även för mig. Man blir tvungen att klicka två gånger för att publicera kommentaren. Första gången kommer det upp någon röd text med ett felmeddelande. Men om man klickar en gång så brukar det gå bra. Jag har upplevt det problemet både då jag skriver kommentarer här och på andra Blogger-bloggar. Så det är inte du (eller någon annan) som blir dissad. Det går inte ens (mig veterligen) att utesluta vissa specifika signaturer från att få kommentera.

Anonym sa...

Har du egna barn, Feminix?

feminix sa...

Vilken ilska! Jag vill bara att människor själva ska få bestämma över sina egna familjers liv! Är det så skrämmande?
Är det verkligen politikernas sak att bestämma hur föräldrarna delar föräldraledigheten? Är inte det att omyndigförklara föräldrarna? Sovjetstaten var ju inget lyckat experiment eller hur?
"Vårdabarnhormoner" hjälper till att modern fokuserar sitt intresse på barnet. Barnet blir viktigast, allt annat mindre viktigt. Och de frigörs t.ex. vid amning.
Dagens karriärkvinnor som ammar så lite som möjligt förlorar detta utan att begripa det.
Att först dagis, fritids och, vid 12 årsålder, kompisgänget tar över barnens fostran är det vad ni vill? (Jag har både barn och barnbarn.)

Bernt sa...

Anton!

Jovisst finns blanketten. Men poängen är fortfarande att mamman ska godkänna att barnbidraget delas.

Feminx: Förstår din inställning. Det är nog fler än vi tror bland kvinnorna som har den, men det är lika fel i alla fall att frånta barnen rätten till sin pappa.

[Att först dagis, fritids och, vid 12 årsålder, kompisgänget tar över barnens fostran är det vad ni vill? (Jag har både barn och barnbarn.)]

Hur kan du vinkla det så snett när tråden handlar om att pappan ska ta/få sin del av vårdnaden?

Unknown sa...

FEMINIX //

Nu skall jag kanske akta mig för att frestas gå loss i en debatt med dig, då jag misstänker att den kanske inte skulle bli alltför konstruktiv, men måste ändå komma med en kommentar. Du skriver:

"Jag vill bara att människor själva ska få bestämma över sina egna familjers liv!"

Ehh, nej...? Så som du formulerar dig är vi ju biologiskt predisponerade att låta kvinnor ta hand om barn och män inte. Det finns alltså ett generellt gångbart "rätt" sätt, vilket rimligen ger litet utrymme för den egna viljan.

Att du säger dig verka för den individuella rätten är alltså bara något du gömmer dig bakom, som ett sätt att rättfärdiga din syn på "hur det borde vara"...

Kvinnor som inte ammar förlorar mycket av förmågan / möjligheten till närhet med barnen, säger du vidare. Då undrar jag följande:

1. Hur mycket ammade DU dina barn?

2. Om svaret på förra frågan är "inget alls", hur dålig kontakt har du då inte med dem?

Enligt dig är det ju bara de biologiskt predisponerade, ammande mammorna som kan ha en bra och nära kontakt med barnen...

Anonym sa...

Den där Feminix verkar ha lika mycket fördomar mot småbarnspappor som mot invandrare, det vill inte säga lite. Kolla in bloggen den som känner sig manad.

Jag yrkar därför att vi låter bloggaren med ap-argumenten dröja sig kvar på apstadiet och istället röstar ja till Medborgarperspektivs förslag.

KimhZa Bremer sa...

Just så!

Typer som "feminix" är det sista vi behöver. De uppfyller alla tänkbara kriterier för dumhet och kvinnoförakt (eller människoförakt).

Högerextremister är lika otäcka som vänsterextremister.

Vi som tror på kärleken måste angreppa dessa galningar, från vilket håll de än kommer.

feminix sa...

Allt som "apan" vill är att föräldrarna själva ska få bestämma över barnens vårdnad, inte politikerna. Nu styr makthavarna helt över hur barnen ska tas omhand. Ett enda ynkligt år är det ekonomiskt möjligt för föräldrarna att ta hand om barnen, sen måste ju båda jobba. Alltså efter ett spädbarnsår kan ingen av föräldrarna ta hand om barnen annat än på kvällar och helger.
Båda föräldrarna har ju berövats barnen. Det är ju staten som fostrar och vårdar. Borde inte ni som säger er kämpa för barnens rätt till sina föräldrar kämpa för en vårdlön till hemmaföräldrarna? Kämpa för det ekonomiska dagistvångets upphörande?
Vad är det ni kämpar för? Att papporna automatiskt ska få ta barnen varannan vecka, eller? Ett sådant arrangemang måste väl bygga på ett ömsesidigt förtroende parterna emellan?
Måste inte mannen och kvinnan båda noga välja vem de skaffar barn med? Menar ni att samhällets jurister ska avgöra vem som ska få barnet, kanske mot moderns vilja? Ska polisen slita spädbarnet ur moderns famn?
Om en man inte kan vinna kvinnans förtroende som barnavårdare, ska han ändå få vårdnaden?
Borde inte mannen vara klok nog att välja en klok kvinna, som mor till sitt barn? Och inte en psykopat?
Vad ligger egentligen bakom dessa hemska vårdnadstvister? Är alla dessa kvinnor psykopater och alla dessa män väldigt olyckliga om de inte får vårdnaden om sina små barn? (Är inte småbarn ett väldigt hinder för en fritt levande ungkarl?)
Är inte kvinnan av naturen bäst på spädbarnsvården? Blir inte mannen viktig först när barnet blivit lite större och vill upptäcka världen?
Varför skulle en man frivilligt vilja vårda ett skikande, hungrigt, spädbarn, hellre än att låta modern göra det?
Vad ska samhället göra? Ge automatisk vårdnad till mannen vid vårdnadstvister?

Unknown sa...

Hörde ni något? Nej, vänta, det var inget.

"Varför skulle en man frivilligt vilja vårda ett skikande, hungrigt, spädbarn, hellre än att låta modern göra det?"

Tja, kanske för att jag ÄLSKAR MINA BARN och tycker om att vara nära dem (även när de skriker och är allmänt odrägliga) - hur svårt det än kan vara för dig att förstå, din snedträff...

(Alltså, ursäkta min bristande etikett. Jag brukar försöka vara trevligare, men det här var bara för j-a dumt!)

feminix sa...

Genderrorist! Förlåt mig jag var kanske otydlig. Jag menade att en man som älskar sitt barn inte tränger sig emellan barnet och dess mor. Han kräver inte att få "amma" med nappflaska varannan måltid. Däremot kan han gå omkring med lilla barnet om natten, när uttröttade mamman behöver sova.
En man som älskar sitt barn skyddar barnet OCH barnets mor. Men jag som tycker det är ju bara gammalmodig nog att tro på Darwin och sånt strunt. Och så tror jag att könen av naturen är skapade olika. Manligt och kvinnligt är inte inlärt. Varken hos oss eller hos aporna. Så j-a dum är jag. Jag ber om ursäkt för det.
Det här med genus och att flickor blir kvinnor (som vill vara hemma med barnen) för att de år rosa kläder och får leka med dockor får mig att tänka på det engelska talesättet: Naturlig dårskap är illa nog, men inlärd dårskap är outhärdlig.

Madde sa...

feminix:

Jag förstår att du inte står för jämställdhet och jämlikhet.

Detta visar du tydligt.

Okej, så långt är jag med dig.

MEN, det du skriver är riktigt korkat.

Så pass korkat så jag misstänker att du skriver inbart för att provocera fram något så du kan gotta dig i pappor som tappar fattningen och få rätt i att pappor inte skall vara förälder.

Hur tänker du ur barnperspektiv?
DET skulle vara intressant att få ta del av dina tankar där.
Det är väl ändå barnen det handlar om, eller?

Ta denna feminix med en nypa salt tänkte jag först.
Men så insåg jag att detta är ett tänk som finns hos så många tyvärr.

Dvs skit i barnen och tänk bara på mamman.
Mamman är det allra viktigaste som finns, det är så dessa människor tänker.
Tyvärr.

Märkligt är att de inte ens reflekterar över att utan barnen finns inga mammor.
Utan papporna finns inga barn.
Utan papporna finns inga mammor.

Och barnen som skall berövas sin rätt till båda föräldrar, detta är något som den här feminix står för.

Dsv en sann avsaknad för empati och sympati och ett tänk ut ett barnperpektiv.

Jag mår inte illa över detta, då jag inser att feminix är så långt ifrån ett barnperspektiv det bara går och det gör att jag kan avskärma mig helt och hållet.

Däremot får inte sådana här personer gå emotsagda, för den dagen som en person som feminix får härja fritt är barnen dömda till ett liv i fångenskap.

Madde sa...

feminix, du skriver att ett man som älskar sitt barn tränger sig inte emellan barnet och dess mor.

Förstår du att en mor som älskar sitt barn inte skall hindra barnet från att ha sin pappa i sitt liv.

Detta var riktigt dumt skrivet av dig, då borde du inse att du samtidigt skriver att det finns enormt många mammor som inte älskar sina barn då de hindrar barnet att få ha sin pappa i sitt liv.
Trots det så gör dessa mammor allt för att få ha barnet hos sig.

Hur tänker du här?

En missnöjd pappa sa...

KimhZa Bremer du e så skööön!

Feminix du är ett skämt!

Sverige är just sjukt på den här punkten. Vi män har låtit kvinnor diktera vilkoren runt hela jämställdhetstjafset så att vi gett bort rätten till våra egna barn.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!