13 januari 2010

Bloggtips den 13 Januari 2010

Medborgare!

Missa inte vad Apelsineld skriver om att det egentligen inte spelar speciellt stor roll om vi får en borgerlig eller en rödgrön regering efter valet. Vi kommer fortsätta att vara hyfsat fria och fortsätta att vara både rika och mätta. Värre är det ställt med fattigdomen i många andra delar av världen, men vad är det som avgör att vissa länder är fattiga? Är det etnicitet, klimat, tillgång till naturtillgångar, kolonial historia eller något liknande som avgör? Nej, säger Apelsineld. Däremot finns det ingen liberal, kapitalistisk, parlamentarisk marknadsekonomi där det råder svält!

Under gårdagen avslöjades att regeringen avser att avskaffar könskvoteringen inom högskolan. Inom kort ska ett förslag skickas ut på remiss om att ändra högskoleförordningen så att positiv särbehandling tas bort. Det tycker Medborgarperspektiv är bra. Alla ska antas på sina egna personliga meriter och inte baserat på könskvotering. Det intressanta är dock högskole- och forskningsminister Tobias Krantz's motivering:
"Utbildningssystemet ska öppna dörrar - inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor."
Precis som Johan Ingerö noterat så är det alltså inte kvoteringen som sådan som är problematisk, utan att den just i detta specifika fall råkade drabba kvinnor. Att slå igen dörren i ansiktet på studiemotiverade unga män hade däremot varit helt okej.

Läs även hos Daddy om den chockerande forskningsrapport från US Department of Justice, som kartlagt situationen rörande sexuella övergrepp på ungdomsanstalter och ungdomsfängelser. Det visar sig att 95 procent av alla minderåriga som rapporterat övergrepp sade sig ha blivit offer för kvinnliga övergripare! Detta samtidigt som endast 43 procent av de anställda på dessa anstalter var kvinnor. Dessa siffror går stick i stäv med den svenska officiella statistiken som säger att 75 procent av sexövergreppen mot barn och ungdomar utförs av män och 25 procent av kvinnor. Passa även på att läsa Genderrorism's analys av forskningsrapporten!

MER INTRESSANT OM: , , , ,

4 kommentarer:

The Genderrorist sa...

Krantz kanske kan vinna pris som årets komiker...? :-)

Tack bör länkningen btw!

Medborgare X sa...

The Genderrorist!

Det var så lite, väl förtjänt tycker jag. Tycker för övrigt att din blogg är väldigt bra!

Josef Boberg sa...

"... Missa inte vad Apelsineld skriver om att det egentligen inte spelar speciellt stor roll om vi får en borgerlig eller en rödgrön regering efter valet. ..."

Näääh... - det är ju ett och detsamma - "vet" Josef B.

Besserwisser sa...

"inte kvoteringen som sådan som är problematisk, utan att den just i detta specifika fall råkade drabba kvinnor. Att slå igen dörren i ansiktet på studiemotiverade unga män hade däremot varit helt okej."
Precis...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!