11 januari 2010

Eva-Britt Dahlströms g(l)ömda bakgrund

Medborgare! Det har bara gått ett par dagar sedan journalisten Ingrid Carlqvist avslöjade att den socialdemokratiske politikern och nämndemannen Eva-Britt Dahlström från Karlskrona ljuger om sin bakgrund. När Ingrid Carlqvist talat med hennes före detta man framkommer en helt annan historia än den som Eva-Britt Dahlström byggt sin politiska karriär på. Där framträder bilden av en dominant kvinna som redan under deras äktenskap ständigt tryckt ner sin handikappade man och som fortsatt göra livet surt för honom efter skilsmässan. Och det lyckades hon med, rejält! Han fick inte träffa sina barn på omkring tio år, förrän hans då 14-årige son själv tog kontakt med honom igen.

Idag framkommer ännu mer intressanta detaljer om Eva-Britt Dahlström. Det är Monica Antonsson som, i ett mycket välskrivet inlägg, redovisar att Eva-Britt Dahlströms egen historia om att hon skulle ha varit tvungen att hålla sig gömd från sin före detta man till stora delar liknar historien om Mia Eriksson i Liza Marklunds bok Gömda. En historia som Monica Antonsson för ett drygt år sedan visade var en lögn i sin bok "Mia: Sanningen om Gömda" (finns även som pocket).

Monica Antonsson jämför dels vad Eva-Britt Dahlström har skrivit om sin egen bakgrund i olika sammanhang och kommer fram till att hon motsäger sig själv och anpassar sitt budskap efter situationen.

Dessutom berättar Monica Antonsson att hon har varit i kontakt med Eva-Dahlström för flera år sedan i samband med ett projekt som Eva-Britt Dahlström startat, Projektet G(l)ömda. Ett projekt som skulle forska kring kvinnor och barn som var tvungna att hålla sig gömda från sina män. Syftet med kontakten var att Monica Antonsson ville komma i kontakt med en av de kvinnor som forskningen handlade om. Detta för att få göra ett reportage om henne, precis som hon tidigare gjort om Mia Eriksson. Monica Antonsson skriver:
"Vid den tiden var jag fortfarande starkt engagerad i Mia och hennes öde. Anledning till att jag ringde Dahlström var följaktligen att jag ville ha anonym telefonkontakt med den gömda kvinnan. Vi pratade om Gömda-böckerna och mina möten med Mia (som Dahlström aldrig hade träffat). Dahlström berättade att hennes projekt fått sitt namn med anledning av Gömda-böckerna. Vi pratade också om de gömda kvinnor hon påstod sig stå i kontakt med.

Jag minns Eva-Britt Dahlström som försiktig, avmätt och tämligen kylig. Ändå pratade vi i ett par timmar. Min bestämda känsla var att den kvinna hon berättat om i tidningen troligen inte fanns utan var en mix av flera gömda kvinnor. Det gjorde emellertid inte så mycket. Det var vällovligt ändå, tyckte jag då."
Det är fantastiskt vilket genomslag som Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl haft i samhället. Det är många som har inspirerats av böckerna och tagit dem till sig som en ren sanning. Att speciellt politiker som Mona Sahlin, Inger Segelström, Marita Ulvskog och Eva-Britt Dahlström svalt dem med hull och hår har framgått med all tydlighet. Dessutom har de fått stort genomslag på universiteten och i forskningsvärlden. Det är inte bara enskilda projekt, som Projekt G(l)lömda, som hämtat sin inspiration i böcker. Inom genusvetenskapen har Gömda och Asyl används som referenslitteratur. Genusvetenskapen har fått så stort genomslag att den nu är på väg att ta över hela Södertörns Högskola.

Medborgarperspektiv lyfter på hatten för Monica Antonsson fantastiska inlägg. Missa inte det!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde nämna bla. förre jämställdhetsministern (1998):

http://www.youtube.com/watch?v=Tw-jt6h1ZSw

Se även de andra delarna av denna granskning.

Leroy

Medborgare X sa...

Leroy!

Det har du rätt i. Margaretha Winberg ska vara med på listan också!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!