05 januari 2010

Är det verkligen tufft att betala skatt?

Medborgare! Sedan årsskiftet har Sverige på nytt världens högsta marginalskatt. Detta efter att den danska borgerliga regeringen har sänkt inkomstskatterna så att den högsta marginalskatten landar på 55,4 procent. Detta medför att Sverige går förbi Danmark och numera intar förstaplatsen med en marginalskatt på 56,7 procent. Högst i hela världen! Marginalskatten är den högsta inkomstskatt som man får betala på sin arbetsinkomst, det vill säga kommunalskatt, landstingsskatt och statlig inkomstskatt tillsammans. Till det kommer i praktiken dock ytterligare ett antal skatter som medborgarna tvingas betala.

Utöver inkomstskatt på lönen utgår även arbetsgivaravgiften på 31,42 procent. Den ser arbetstagarna inte på sin lönespec och de flesta tänker inte på att det är ytterligare en skatt som tas ut på inkomsten.

Så snart vi använder den lön som är kvar efter att inkomstskatten (och arbetsgivaravgiften) är betald så belastas all konsumtion med olika former av konsumtionsskatt. De flesta varor och tjänster är moms-belagda, vilket innebär att upp till 25 procent skatt läggs på priset. Till det kommer ytterligare produktspecifika punktskatter såsom bensinskatt och alkoholskatt.

Totalt medför detta att staten tar hand om cirka 75 procent av medborgarnas eventuella lönehöjningar! Själva får vi bara behålla 25 procent!

Om vi får en rödgrön regering efter valet kommer medborgarna att få behålla ännu mindre och Sverige kommer att dra ifrån ytterligare i skatteligan. Den rödgröna alliansen har nämligen för avsikt att höja skatterna ännu mer!

Men trots att vi redan har världens högsta skatter så har vi inte världens bästa välfärd. Vi har usla skolor och elever som presterar allt sämre i internationella jämförelser. Vi har en sjukvård som blev hysterisk över svininfluensan och kastade flera miljarder kronor i sjön i en massvaccineringskampanj. Vi har en undermålig sjukförsäkring med karensdagar, låg ersättning och som dessutom är begränsad i tid. Vi har ett pensionssystem som kommer att få stora problem när 40-talistgenerationen går i pension. Vi har ett undermåligt energisystem där elpriserna okontrollerat rusar i höjden vintertid.

Sverige behöver inte högre skatter, vi behöver fler som arbetar och bidrar med nettoskatteinbetalningar. Detta kan enbart göras genom att skapa fler kvalificerade jobb i den privata sektorn, få ner arbetslösheten och att öka sysselsättningsgraden (få bort bidragsberoendet). Samtidigt krävs en effektivisering inom stat, landsting, kommuner och myndigheter. Det krävs att andelen byråkrater och administratörer minskar rejält och att man istället fokuserar på den operativa verksamheten.

Det är faktiskt inte alls tufft att betala skatt, som Mona Sahlin påstod en gång. Bara lata politiker vill ha höjda skatter. Däremot är det tufft att skapa nya jobb och att effektivisera samhällssektorn. Det borde våra politiker göra (istället för att blogga och twittra dagarna i ända) om de verkligen vill skapa ett bättre liv och en ökad välfärd för medborgarna!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den här regeringe lär ju inte lyckas med att skaffa jobb det enda de är dktiga på är att fixa bidragsjobb som tränger bort riktiga jobb så att arbetslösheten ökar ännu mer.

Skatterna försvinner pga EU medlemskapet och en havererad flyktingpolitik.
susanna

Anonym sa...

När en har världens högsta skatter men ändå inte de bästa välfärden så måste något vara fel. Förstår inte vad alla dessa politiker gör. Det går ju bara utför med sverige.

Eva

Thomas sa...

för 15 år sedan kunde man åka till helsingör och handla. då var det mycket billigare där. nu går det inte längre. allt har blivit jättedyrt. svenska kronan har sjunkit och lönerna hamnat på efterkälken. danskarna tjänar numera 50% mer än oss svenskar. de kommer till sverige och handlar istället. de köper snart upp hela skåne och småland. svenskarna har blivit fattiga, men våra politiker verkar inte bry sig. de har väl sitt på det torra kan jag tro.

Anonym sa...

Politikerna tänker bara på sitt eget bästa. De skiter totalt i folket.

doublecorona sa...

Jag röstar SD om 9 månader och jag är långt ifrån ensam. De 7 partierna i riksdagen skiter fullständigt i sveriges äldre. Det enda de bryr sig om är att sko sig själva och ge Sveriges framtid till kulturberikarna som rasar in över Sverige i horder. Är du invandrare så är du välkommen, du behöver inte jobba och får bidrag efter bidrag efter bidrag. Är du svensk och 65+ - gå och dö...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!