05 januari 2010

Peter Andersson har dåligt med läsare

Medborgare! Igår uppmärksammande Svenska Dagbladet att fyra av tio riksdagsledamöter bloggar, men att deras insatser i de sociala medierna sällan väcker någon större uppmärksamhet. Detta trots att de politiska parterna har satsat stort på att synas på nätet. Istället är det främst gräsrötterna inom politiken som härskar i bloggosfären. Enligt Knuff är socialdemokraten Peter Andersson från Huddinge den mest inflytelserike av alla bloggare. Hans blogg heter Peter Andersson - Med rätt att tycka och uppdateras dagligen med flera inlägg, antagligen ofta skrivna på betald arbetstid. Peter jobbar som partiombudsman för Socialdemokraterna i Solna och hans lön finansieras alltså av det partistöd som alla vi medborgare betalar via skattsedeln.

Man kan ju få intrycket att Peter Andersson skull ha väldigt många läsare och att han för en ständig dialog med väljarna på sin blogg eftersom hans blogg toppar rankingen på Knuff. Men så är inte alls fallet. Merparten av alla inlägg som Peter skriver har inte en enda kommentar. Det Peter skriver verkar inte engagera läsarna alls.

Sanningen är att Peter inte alls har speciellt många läsare. Enligt Sitemeter (se bild nedan) så har han endast 320 unika besökare per dag i medeltal! De läser dessutom i medeltal endast 1,3 sidor per besök. Totalt har bara 2921 sidor visats på Peters blogg under den senaste veckan.

Detta kan jämföras med journalisten och författaren Monica Antonsson, som för ett drygt år sedan publicerade boken Mia: Sanningen om Gömda. Monica har enligt Sitemeter (se bild längst ned) 851 unika besökare per dag i medeltal. Dessa läser i medeltal 2,9 sidor per besök och spenderar långt mycket mer tid på bloggen vid varje besök. Totalt har hela 17411 sidor visats på Monicas blogg under den senaste veckan. Monica Antonsson har alltså långt många fler läsare än Peter Andersson, läsare som dessutom är intresserade av vad hon skriver och som engagerar sig genom att skriva många kommentarer till varje inlägg. Trots detta finns inte Monica Antonsson ens med i Topp 50 listan från Knuff!

Den enda anledningen till att Peter Andersson och många av de övriga politikerna hamnar så högt i rankingen hos Knuff är att de länkar till varandra titt som tätt. Väldigt få väljare läser dock vad de skriver. Det de skriver engagerar helt enkelt inte vanligt folk, utan består mest av ett ständigt upprapande av politiskt korrekta åsikter och klappande på varandras axlar.

Någon ny politisk elit kommer dessa politiker knappast bli. De har ju i de flesta fall inget intressant att säga, trots att många av dem spenderar en stor del av sin (av skattebetalarna) betalda arbetstid med att blogga!

MER INTRESSANT OM: , , ,

28 kommentarer:

Viveka sa...

Jag kan inte annat än hålla med dig. Alla de där politikerna som ligger högt upp i listan hos Knuff verkar mest vara klubben för inbördes beundran. Inte har de speciellt mycket läsvärt att säga heller. Keep up the good job!

Anonym sa...

Politiker är alltid medvetna om betydelsen av väl tillrätalagda siffror/fakta och hur de ska använda sig av dem.
Politisk korrekthet har aldrig lockat mig som läsare. Däremot om någon säger sanningen där man anat falsariet bakom masken:)

Viveka; Ryggkliarna har man inte mycket till övers för:)

/S

Anonym sa...

Ursäkta, gammal vana i kommentaren ovan.
Det ska vara Sara och inte bara S :)

/Sara

Mary X Jensen sa...

Man ska inte bry sig så mycket om siffror eller antal läsare. I princip behöver du bara EN läsare. Den rätta läsaren. Eller hur? Däremot så skapar det en dynamik i att månag länakr till varandra och samtalet kring just politiska frågor får en större vikt, för oss som är intresserade av just de frågorna. Den som inte bryr sig behöver inte heller besvära sig.

Monica Antonsson och Marklunds bok var inget som intresserade mig överhuvudtaget så jag brydde mig inte så mycket om det. För mig är den frågan ytterst irrelevant. Massa personbråk och tjafs. Men smaken är som baken. Delad.

Sen om Peter Andersson skriver sina krönikor på sin fritid eller på sin arbetstid vet inte du, eller hur? Liksom att du anklagar mig för att driva min logg på skattebetalarnas bekostnad utan att veta ett enda smack om mig.

Det är ovederhäftigt.

Gert Frost sa...

Intressant inlägg. Frågan i luften, om de politiska bloggarna är på väg att bli en maktfaktor, är lite förbryllande. Jag tror inte att vi är där ännu. Så länge de hämtar "allt" från tidningar radio och TV och bara kommenterar i stället för att aktivt driva egna frågor kommer det inte att hända särskilt mycket.

Peter Andersson sa...

Diskussionen om sociala mediers betydelse kan ha intressanta och mindre intressanta perspektiv. Det Gert Frost pekar på är ett av de intressanta o viktiga. Dvs hur "går bloggare" vidare och ligger först och mindre citerar "gammelmedier". Viktigt.

Tyvärr förstör inlägg som Medborgare X preseterar mycket av trovärdigheten. Tänker inte främst på att "Medborgaren" vad jag kan se uppträder helt anonym. Tänker här främst på de redan lögner som vi inte någon annanstans accepterar som del i en saklig debatt. Men dessvärre verkar det vara helt accepterat i delar av bloggosfären. Det underminerar trovärdigheten för oss alla.

När den gode Medborgaren kan häva ur sig att mitt bloggande sker på betald arbetstid är det en lögn som hämtas ur det egna, för många av oss, anonyma huvudet. Mitt bloggande sker till största del tidig morgon o sen kväll. Ibland på lunchtid och när något särskilt händer kan det ske inom ramen för den oreglerade arbetstid jag har.

När det gäller Medborgarens rabblande av statitisk osv kommer han långt efter mig själv. Jag har i en rad inlägg pekat på att det kan vara ett kul inslag i bloggeriet men att det finns oerhört många reservationer jag har mot listningar.

En av bloggarnas styrkor skulle kunna vara den inriktning som Medborgare X själv har i sitt skrivande. Inlägg utifrån ett medborgarperspektiv som visar på brister när enskilda drabbas i samhället...

Tyvärr faller trovärdigheten både på Medborgarens egen och på andras bloggar om man inte ens vid angrepp på andra kan bygga angreppet på fakta utan gör det på osanningar.

/pa

Medborgare X sa...

Viveka och Sara!

Ja, det är mest en massa politiskt korrekt bloggpetting som våra politikerbloggare ägnar sig åt. Pillar du på mig så pillar jag på dig.

Medborgare X sa...

Mary!

Som politiker med en önskan att bli invald i Riksdagen räcker det inte med en väljare! Inte heller med 320 väljare.

Om du bara vill nå en dialog med en läsare är nog ett direkt samtal över en kopp kaffe betydligt mer givande. Då får båda samma möjlighet att uttrycka sig, om du nu vill lyssna på din väljare också.

Vill du nå fler väljare med ditt budskap är det antagligen effektivare att spendera tiden på att knacka dörr och dela ut flygblad.

Om du vill ägna sig åt bloggpetting med dina twitterkompiar (som till stor del också är wannabe-politiker) så är det väl upp till dig, men någon dialog med potentiella väljare är det definitivt inte som du och dina politikerkollegor ägnar er åt.

Medborgare X sa...

Gert!

Precis, de ägnar sig mest åt att kommentera aktuella händelser i media. Det är inte ofta man ser dem presentera några egna politiska idéer eller att de reflekterar över samhällets grundläggande struktur. De flesta av dem rapar mest upp politiskt korrekta synpunkter utan djup och tanke.

Ett undantag är Anders Nilsson! Hos honom kan man läsa betydligt intressantare och djupare politiska tankar.

Medborgare X sa...

Peter!

Det går enkelt att se när dina inlägg är skrivna. Det är bara att föra musen över datumet som står under respektive inlägg i din blogg. Visst stämmer det att en del av dina inlägg är skrivna på morgonen och på kvällen, men väldigt många är också skrivna under normal arbetstid!

Det var länge sedan du var en riktig arbetare som bidrog med skatt till samhället. Att du sedan många år tillbaka lever som en parasit på oss övriga skattebetalare förstår alla som läser din egen presentation. Din lön finansieras av skattemedel som vi medborgare tvingas betala. En skatt som du och ditt parti vill höja ytterligare.

Det är inte tufft att betala skatt, det är bara ett tecken på misslyckad politik och fega politiker när man ständigt höjer skatten. Vad som däremot är tufft är politiker som skapat nya riktiga jobb och som effektiviserar samhällssektorn så att byråkratin minskar. Är du tuff eller feg?

Herkules Svensson sa...

Vilket klockslag det står vid ett specifikt inlägg säger ingenting om när det faktiskt är skrivet.

För övrigt; vad är det som säger att ett inlägg skrivet mitt på dagen har tagit tid från själva jobbet om det jobb du har är flytadande över en större del av dagen än ett "vanligt" 8-timmarsjobb med stämpelklocka?

Scaber Nestor sa...

Jag tror det passar med det berömda citatet:
"Det finns lögn, förbannad lögn och statistik"

Nu tycker jag att det är felaktigt att peka ut statistik som boven i dramat.
Siffror ljuger inte, däremot handlar siffrorna om hur frågan är ställd och hur svaret redovisas.

De olika bloggportalernas räkneverk skiljer sig åt markant och räknare som inriktar sig på ip-nummer berättar inte hur många på just det ip-numret som läser.

Tex så har riksdagen ett enda utgående ip-nummer.
Så är man läst av riksdagen så visas det som en unik läsare, fastän det kan handla om flera hundra.

Och jag gissar att Peter Andersson blir läst av "riksdagen" dagligen.


mvh.
Niklas Starow aka Scaber Nestor

Anonym sa...

bloggpetting, LOL!!!

Strängnäs sa...

Jobbade ihop med Peter A för många år sedan. Han var ganska arbetsskygg redan på den tiden!

Din vän sa...

Min blogg ligger ofta långt ner på Knuffs lista, trots att vi har hyggligt med besökare, drygt 2.000 per dag, ibland mer och relativt många kommentarer.
Anledningen till att Kulturbloggen rankas dåligt på Knuff tror jag är att vi inte länkar till andra bloggar i vartenda inlägg, för vi har ofta nyheter inom vårt område som vi är först med och då är det svårt att länka till svenska bloggar, som ju hellre skriver först när de kan Twinglylänka.
Knuff fångar inte upp om man länkar till bloggar och sajter utomlands, till exempel.
Nu bloggar vi på Kulturbloggen inte för att rankas högt av Knuff, det är inte direkt vårt mål.
Jag ville bara ta upp det som ett exempel som visar att du har rätt i den iakttagelse av Knuff.

Medborgare X sa...

Herkules!

Det är delvis sant. Klockslaget anger när inlägget skapades, när det började skrivas.

Medborgare X sa...

Scaber Nestor!

Det stämmer säkert som du säger att olika bloggportalers räkneverk skiljer sig åt och att besök från enskilt ip-nummer bara räknas en gång. Dock räknar Sitemeter även hur många sidor som ett visst ip-nummer har besökt. Med tanke på att varje enskild besökare hos Peter Andersson bara tittar på i medeltal 1,3 sidor så är det knappast troligt Peter har ett flertal olika läsare från samma ip-nummer.

Jag hoppas för övrigt att inte våra riksdagsledamöter spenderar sina dagar med att läsa bloggar! Visserligen är de allt för många idag, men lite viktigare saker borde de väl ha för sig med tanke på de höga arvoden och vidlyftiga pensionsvillkor som de har!

Medborgare X sa...

kulturbloggen!

Tack för att du visar på ytterligare ett exempel på en blogg som har betydligt fler läsare än Peter Anderssons, men som inte hamnar högt i rankingen på Knuff.

Va sa...

Fast ingår det inte i tjänstebeskrivningen som politiker, oavsett vad man nu tycker om dylika (jag håller med dig till viss del), att blogga på jobbet även som politiker?

Ska dom inte "umgås" med väljarna även digitalt så att säga? Dom jobbar ju inte på ICA precis.

Anonym sa...

@Va - En kan ju tycka att de ska "umgås" med väljare digitalt oxå, men det verkar ju inte va speciellt många väljare som läser PA's blogg. Pinsamt få faktiskt. Kul avslöjande av MX :)

Va sa...

Fast "umgås" "de" egentligen med väljarna exempelvis på ett torgmöte där de står på en pall och talar ut i tomma intet. Jag har personligen sett Göran Hägglund stående på en låda i centrala Stockholm och "tala" till förbipasserande medborgare. Inte fan lyssnade dom.

Jag ser inte riktigt skillnaden, men som sagt, de borde jobba hårdare, där är jag helt med.

Anonym sa...

@Va - Nä, inte "umgås" de speciellt mycke med väljarna när de är på torgmöten heller. De verkar inte bry sig så mycke om va folk tycker och tänker. Tänker väl mest på sig själva. Syns väl ganska tydligt på PA's arroganta och stöddiga svar här uppe. Efterfrågar fakta. Vet han inte var pengarna som betalas hans lön kommer från? Inte verkar han jobba speciellt hårt heller!

Niklas Starow sa...

@kulturbloggen.

Det handlar om vilka och hur många som länkar till er blogg, inte hur många du länkar till.

Att vara först brukar innebära att man får fler inlänkningar än om man kommer sent på den.

Så varför ni inte får fler inlänkningar trots att ni är "först" vill jag inte spekulera i.

Kan bara säga att när jag är "först" så får jag mellan 3 och 10 inlänkningar, trots att jag bara snittar på 200-225 unika besök om dagen.

Medborgare X sa...

Va och Anonym!

Håller verkligen med om att politikerna borde umgås mer med väljarna. Med tanke på hur mycket tid de politiska bloggarna spenderar på att skriva inlägg, så verkar det vara ett väldigt ineffektivt att få ut sitt budskap. Läsarna verkar vara väldigt få och väldigt många av läsarna bestå av andra politiska bloggare. Dessutom skriver läsarna få kommentarer, så det blir inte mycket till dialog.

Om de verkligen ville träffa potentiella väljare och diskutera med dem så är det nog betydligt mer effektivt att knacka dörr.

Medborgare X sa...

Niklas!

Kulturbloggen ägnar sig kanske inte åt bloggpetting. Det är väl förklaringen till att de inte får lika många inlänkar.

Calle Fridén sa...

Sitemeter är ju skitkass som räknare *road*

Thomas sa...

Förvånande att så få läser den blogg som har flest Knuff-poäng. Trodde det skulle vara betydligt fler som läste den än bara drygt 300 pers.

Tar Knuff bara hänsyn till antalet inlänkar eller räknas även antal läsare och kommentarer? Nån som vet?

Thomas sa...

@Calle: Om Sitemeter är skitkass eller inte borde ju knappast spela någon större roll för den jämförelse mellan två bloggar som görs här.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!