29 augusti 2009

Paniken sprider sig i trygghetsnarkomanernas land

Medborgare! Den första vågen av svininfluensan ebbar nu ut i Storbritannien och antalet insjuknade har sjunkit från 20 000 personer för två veckor sedan till drygt 5 000 idag. Trots att 60 personer har omkommit i Storbritannien beskrivs influensan där som relativt mild. Samtidigt fortsätter svenska tidningarna att hamra ut WHO:s skräckbudskap om influensans blixtsnabba spridning. Enligt deras uppgifter sprider sig svininfluensan fyra gånger snabbare än andra virus och de meddelar även att A(H1N1) nu är den vanligaste förekommande formen av influensa. För att ytterligare piska upp paniken varnar WHO:s chef Margaret Chan att svininfluensan slår hårt mot personer som annars inte räknas till riskgruppen. Ett uttalande som detta bidrar inte minst:
"40 procent av offren är unga personer - vid god hälsa - som dör inom fem till sju dagar.”
Hittills har drygt 200 000 personer testats och konstaterats vara smittade av svininfluensan. Antalet faktiska fall är troligen betydligt högre eftersom alla som faktiskt smittas inte testas och rapporteras till WHO. Av de konstaterade fallen ha 2185 personer omkommit. Man räknar med en dödlighet på cirka 0,5 procent för A/H1N1 utbrottet 2009.

Socialstyrelsen är nu orolig för att vaccinet mot svininfluensa ska försenas på grund av EU:s väldiga byråkrati och undersöker nu tillsammans med Läkemedelsverket möjligheterna att snabbgodkänna det svenska vaccinet (Pandemrix från GlaxoSmithKline). Detta för att inte riskera att massvaccineringen inte kommer igång som planerat. Huvudskälet till detta är naturligtvis att de svenska myndigheterna, landstingen och regeringen (som skjutit till en extra miljard för vaccinet) inte vill stå där med skägget i brevlådan och 18 miljoner betalda doser vaccin som inte kommer till någon nytta. Då skulle kritiken om bortslösade skattemedel inte bli nådig!

Samtidigt är det fler än Medborgarperspektiv som börjar ifrågasätta både den hysteriska rapporteringen om svininfluensan, nyttan med massvaccinringen och de ekonomiska intressena som finns i bakgrunden. Västergötskan kalkylerar på risken att hon skulle dö i influensan och frågar sig om det verkligen är rimligt att vaccinera sig. Livet på Stenstugu rapporterar om ett reportage i Gotlandsradion imorse som hävdade att biverkningarna av vaccinet kan bli allvarliga och att fler riskerar att dö av sviterna efter vaccineringen än av själva influensan. Jinge skriver om sina hypokondriska tendenser och kommer till slutsatsen att antingen får han utrusta sig med konservburkar för tre månader och bo i skogen till dess vaccinet är färdigt eller så måste han sluta läsa kvällstidningarna! Röda Malmö är mer rak på sak och tycker att det får vara nog med medias hysteri kring den nya influensan. Andra är mer maniska och kräver att vaccinet ska godkännas på stört!

Ann Helena Rudberg resonerar i en kommentar på bloggen om dödligheten i svininfluensan och andra sjukdomar. Hon pekar på att folk verkar tycka att det bästa vore att ingen skulle behöva dö någonsin. Att det bästa vore om vi lyckades utrota alla hemska sjukdomar så att vi alla fick leva i evighet och aldrig behövde dö.

För visst är det väl just denna rädsla för döden som är drivkraften bakom larmrapporter som den om svininfluensan? Utan denna rädsla hade larmrapporterna fallit döda till marken och folk hade rykt på axlarna. Men idag verkar många vara rädda för själva livet och en viktig del av livet är också döden. Förr var döden något som var ständigt närvarande, från barnsben kom man i direkt kontakt med den. Det var farmor som låg sjuk i sängen intill och plötsligt dog en dag. Det var lillebror som fick influensa och dog i sviterna av den. Det var grannen som fick ett träd över sig i skogen. Numera är vi helt avskärmade från döden och vågar i många fall knappt tala om den, än mindre tänka oss att vi själva en dag ska drabbas.

I trygghetsnarkomanernas land vill vi bli skyddade av staten från allt som har med döden och andra tråkigheter i livet att göra. Vi kräver att samhället ska skydda oss, istället för att växa upp och själva ta ansvar för vårt eget liv, så länge det nu varar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där var ju bara svammel. I kontrast till tvärsäkra besserwisserbloggare som ägnar sig åt tvärsäkert slafstyckeri med armarna i kors har vi denna länk för en sakligt intresserad publi.

http://skyddsrummet2.blogspot.com/2009/08/svininfluensan-lanksamling.html

Apéritif:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/spelet-om-vaccinet-1.941501

http://www.sr.se/gavleborg/nyheter/artikel.asp?artikel=3055394

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=176348

http://sv.wikipedia.org/wiki/Svininfluensa

http://www.eleven.se/rengoring-g934.html?gclid=CO_w98_uyZwCFU1_3godd0iXKA

http://www.familjeapoteket.se/web/Hemapotek/Antibac_handgel_250_ml-653.aspx?gclid=CJHnirnuyZwCFZeD3godJ3kTIg

http://blogg.aftonbladet.se/16204/2009/07/svininfluensa-bla-bla-bla

- Peter In gestad, Solna

Medborgare X sa...

Peter!

Är du seriös eller? Din sista länk talar väl för sig själv, men tack för den om SBL Vaccin. Den hade jag inte hunnit läsa än. Men så är den ju bara någon timme gammal....

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!