14 april 2010

Borgström är bara en liten bricka i den rådande rättsosäkerheten

Medborgare! Idag går Claes Borgström ut i en debattartikel i DN och kräver att Advokatsamfundet ska granska hans agerande som försvarsadvokat åt Thomas Quick. Detta efter att under lång tid ha anklagats för att ha åsidosatt sina skyldigheter som försvarare. Bland annat har det sagts att Borgström ska ha känt till bevismaterial som visar att Thomas Quick är oskyldig till de mord han erkänt och att Borgström under utredningarna har accepterat att polisen vid rekonstruktioner instruerat Thomas Quick hur han skulle hitta en viss plats. Thomas Quick (eller Sture Bergwall som han numera kallar sig) har även själv sagt att Borgström har svikit honom under hans uppdrag som försvarare. Formellt sett har dock Advokatsamfundets disciplinnämnd ingen skyldighet att pröva en anmälan mot Claes Borgström då ärendet ligger mer än tre år tillbaka i tiden.

Nu är det dock långt många fler än Claes Borgström som bör granskas i ärendet Thomas Quick. Ansvaret för rättsosäkerheten går ända upp till toppen av samhället! Mängder av utredningsmaterial som talar till Thomas Quicks fördel har undanhållits och mycket tyder på att seriemördaren Thomas Quick bara är en konstruktion byggd på fantasierna hos en drogad psykpatient. Skulden för att detta fått ske ligger inte enbart hos Claes Borgström, utan i högsta grad även hos polisens förhörsledare Seppo Penttinen, åklagaren Christer van der Kwast, chefspsykologen vid Säter Birgitta Ståhle samt minnesprofessorn Sven Å Christianson.

Tyvärr är fallet Thomas Quick inte det enda där det med tiden framkommit att grova fel begåtts i förundersökningarna och vid rättegångarna. Det har under de senaste åren visat sig vara många oskyldiga som tvingats skaka galler.

Med tanke på alla de uppmärksammade fall av oskyldigt dömda så kunde man tänka sig att detta borde vara ett område där de rättsvårdande myndigheterna granskat sig själva och undersökt varför detta kunnat ske. Men inte! Rättssäkerhet verkar tyvärr vara ett oerhört lågt prioriterat ärende. Högsta Domstolen har inte ens statistik över antalet resningsärenden. Det är inte underligt att förtroendet för rättssystemet sjunker när de rättsvårdande myndigheterna inte tar alla de fall av oskyldigt dömda på allvar och följer upp dessa. Inte blir det bättre när man dessutom inför rättegångsfabriker á la EMR!

Det är bra att Claes Borgström anmält sig själv till Advokatsamfundets disciplinnämnd, men han är bara en liten bricka i den rådande rättsosäkerheten. Det behövs en oberoende granskning av hela rättsväsendet för verkligen komma till botten med orsaken till att mängder av oskyldiga svenskar dömts till långa fängelsestraff utan att detta på ett tidigt stadium fångats upp av rättsväsendet.

10 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Visst är det trist med en människa som denne brottsling som aldrig slutar att kosta samhället pengar. Jag har alltid tyckt att det är för jävligt hur mycket tid, medieutrymme och just pengar som slösas på den här sortens människor. Denne bov njuter förstås i fulla drag av all uppmärksamhet. Jag känner fler som gärna åtnjuter samma centrala roll genom sin avvikande personlighet. Gud vad jag är trött på detta ältande av en brottsling och mentalpatient.

Visst är det fel på hela vårt samhälle. Det kommer aldrig att bli perfekt. Att leva i ett himmelskt paradis får vi nog vänta med tills vi kommer dit, till himlen alltså.

Så trist att Claes Borgström nu måste ge sig in i det här en gång till. Varför inte bara skita i hela denna idioti? Men han har väl också fått för lite uppmärksamhet på sistone kanske? Och så är det ju valår.

Rick sa...

Var lite försiktig, Medorgare X. Plöstligt blir du åtalad för att ha sänkt Titanic och kan få Borgström som försvarare...
Nej allvarligt talat, Borgström gör en skenmanöver. Han har förstått att korthuset kring den fiktiva karaktären Thomas Quick håller på att rasa ihop och då vill han rentvå sig själv. Genom den här sortens konstiga utspel förväntar han sig ansvarsfrihet in blanco.
Ann Helen, du skriver om "denne brottsling som aldrig slutar kosta samhället pengar". Exakt vem syftar du på...?

JD sa...

Rudberg: Det händer titt som tätt att du ventilerar åsikter om att det bästa vi kan göra åt problem inom rättssystemet är att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting.
Inte för att angripa dig men borde inte strutsmentalitet vara ett handikapp för en journalist?

Det är inte Quick som allt det här handlar om. Det handlar heller inte om den älskvärde feministen Borgström.
Det här handlar till 100% om hur grundprinciperna för ett demokratiskt rättssamhälle ska fungera!

Ingrid sa...

Värst av allt är väl att denne oduglige advokat och feminist av värsta sorten, påstås vara påtänkt för en ministerpost om de rödgröna vinner valet.

Bevare oss!!!

Medborgare X sa...

Rick!

Visst är det en skenmanöver som Borgström gör. Han inser att hela fallet Thomas Quick är på väg att avslöjas som den största rättsskandalen i Sveriges historia och vill bara rädda sitt eget skinn. Han har ju sin vidare karriär som minister att tänka på...

Medborgare X sa...

Ingrid!

Jepp, bevare oss för Bodström och Borgström i en kommande regering. Om Ask är ett stolpskott när det gäller rättssäkerheten så är dessa två herrar en division värre!

Anonym sa...

Tror inte att Borgström har så mycket att förlora på det här, men van der Kwast som har byggt hela sin karriär på diverse "erkännanden" från Quick har nog lite svårt att sova på nätterna för närvarande.

Medborgare X sa...

Anonym 10:17!

Håller med dig till fullo. Van der Kwast har verkligen en hel del att förlora på detta. Tror inte han sover så gott om nätterna just nu!

Michael sa...

För att travestera Armstrong:

"En liten bricka för rättsosäkerheten - men en stor pajas i politiken."

Även pajasar kan ha förödande effekt här i världen.

Anonym sa...

Van der Kwast synes vara Statens egen advokat när det gäller att fria hel- och halvstatligt anställda från vapenexportbrott.
Där har han varit riktigt duktig!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!