07 april 2010

Löjligt låga straff för kidnappning av barn

Medborgare! En dag i slutet av december 2008 när Karl-Erik Bohlin skulle hämta sina barn Emmy och Sammy hos deras mamman visade det sig att de alla var borta. I mammans lägenhet kunde man finna ett avskedsbrev till hennes vänner, med fullmakter till dem att förvalta och sälja hennes bil och lägenhet. I brevet stod ingenting om vart hon rest eller för hur länge, men det framgick tydligt att hon skulle vara borta länge och eventuellt aldrig återvända. Med tiden visade det sig att mamman åkt med barnen till Irak, som hon ursprungligen kom från. Karl-Erik inledde en lång strid för att få hjälp att få tillbaka sina barn, som de både hade vårdnaden om och som bodde hos Karl-Erik. Efter närmare ett år kom till slut barnen tillbaka till Sverige i slutet av 2009.

Förra veckan hölls brottsmålsförhandling mot mamman i Lunds Tingsrätt, vilket Saknade Barns Nätverk har rapporterat om här. Där framgår att barnen känt en enorm saknad av sin pappa under tiden i Irak. Sonen dessutom har blivit omskuren mot sin vilja!

Nu meddelar Lunds Tingsrätt att man dömt mamman till 160 timmars samhällstjänst samt 60000 kronor i skadestånd till barnen. Ett löjligt lågt straff med tanke på att ha barnen varit kidnappade under ett års tid och att sonen utsatts för fysiska övergrepp. Pappan har idag enskild vårdnad om barnen.

Det ligger onekligen något i Elisabet Höglunds krönika i Aftonbladet, att kvinnor många gånger behandlas med silkesvantar av rättsväsendet och slipper ta ansvar för sina brott!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Hade det varit en man så hade domen blivit flera års fängelse

Anonym sa...

Ja tänk om det vore en man som tagit med sin dotter till hemlandet och könsstympat henne.
Susanna

Medborgare X sa...

Hos Ann-Mari Maukonen kan man läsa vad andra föräldrar som kidnappat sina barn fått för straff. I de flesta fall betydligt strängare straff än vad barnen Bohlins mamma fått. Dessutom verkar pappor som kidnappar sina barn få strängare straff än mammor.

Tristan sa...

Medborgare X

Hur mycket mer är du beredd att lägga i skatt för att kunna hålla brottslingar inspärrade längre tid?

Förresten, vad är dina motiv till att hålla skurkar längre tid i fängelse - hämnd, allmänprevention, individualprevention (googla begreppen och om du inte begriper dem, då menar jag inte hämndbegreppet för där har du väl full insikt)?

Anonym sa...

Ja Tristan.
Tänk om perspektivet vore annorlunda och prövningarna gjordes objektivt. Det inte handlade om föräldrar eller kön.

Surealistiskt men sant.

Leroy

Leroy sa...

Tristan Svara själv vet ja i stället för att påstå eller så.

Det har så många gjort under så lång tid.

Ställ inte andra till svars.- Försök svara själv och tala om din inställning.Leroy

OlaJennebrink sa...

Roligt att du är tillbaka Mr.X. Med hyfs och ordning i debatten.

Medborgare X sa...

Tristan!

Inlägget handlar varken om vad det kostar att hålla brottslingar inspärrade eller vilka syften straff har. Dock anser jag att det bör finnas en proportion mellan efterföljder för olika brott. Tycker inte du det?

Medborgare X sa...

Ola!

Tusen tack!

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Jag trodde att inlägget handlade om att lika ska bedömas lika. Alltså att en kvinna som begår ett brott som en man skulle få två års fängelse för inte ska komma undan med 160 timmars samhällstjänst. Detta då en sådan ordning förtrycker männen som får högre straff för samma gärning. Inte för att det skulle vara fel att skattebetalarna sparar in två onödigt utkastade miljoner.

KimhZa Bremer sa...

Härligt att se dig tillbaka, MX!

Håller med, jämställdhet eller jämlikhet gäller inte kön, då människor ställs inför rätta i Sverige. Det finns krafter som alltid vill lyfta upp förmildrande omständigheter om en kvinna gör sig skyldig till ett brott.

Misshandel (när en kvinna slår en man), kallas "att ge sin man stryk" (i den formuleringen ligger ett raljerande, nästan berättigat tonläge - han gjorde sig säkert skyldig till något?). Att en kvinna slår en man på käften blir i 9 fall av 10 omnämnt som ett slags friskt, härligt agerande (den här tjejen låter sig minsann inte kuvas).

När en kvinna mördar och skjuter ihjäl människor (Knutby t ex), eller skär sönder män för att hon hatar dem - så gör hon säkert det för att det finns en ondsint man där bakom någonstans, som har "styrt" henne.

När mammor kidnappar sina barn, så är det naturligtvis i något slags "gott uppsåt".

Könsstympar hon dem, så är hon naturligtvis utsatt för påtryckningar.

Ja, det är ett löjligt lågt straff. Men det förvånar inte.

I en tid där offer och förövare redan är definerade sedan födseln, är det kanske inte så konstigt att det blir problematiskt att straffa "offren". Att det tar emot.

-------------

Tristan, kan du inte ta ditt pubertala häcklande och bege dig någon annanstans?

/KB

Tristan sa...

Medborgare X

Proportion mellan brott och straff?

Kan man bedöma dylikt objektivt?

I vissa länder har man dödsstraff för mord, i andra länder inte.

Det viktigaste ur rättsstatsperspektivet är förmodligen, som profanum framhållit, att då straff i förhållande till brott är något godtyckligt fastställt av staten det är viktigt att lika gärning bestraffas lika.

Du talar om "löjligt lågt straff" i detta fall. Hur kommer du fram till den slutsatsen?

Medborgare X sa...

Profanum!

Jag tycker nog att det ingår i att det ska finnas en proportion i påföljden.

Medborgare X sa...

KimhZa!

Tyvärr stämmer det som du säger.

Medborgare X sa...

Tristan!

Om du nu tycker att det är viktigt att lika gärning bestraffas lika kan jag rekommendera att läsa om just detta hos Ann-Mari Maukonen. Vad tycker du om uppgifterna som hon presenterar?

Tristan sa...

Medborgare X

Hennes statistikuppgifter indikerar att lika gärning inte bestraffas lika.

Men, som sagt, hur mycket mer är du beredd att betala i skatt för att kunna låsa in människor längre tid?

Sådant kan i vart fall vara bra att reflektera över då blodtörsten vinner mark i strupen.

Anonym sa...

@Tristan - Borgström och Bodström vill enligt en debattartikel i Svenskan höja straffen för synnerligen grova våldtäkter till 10 år. Vad är din syn på den typen av brott? Är det också en följd av "blodtörst"? Eller är det något som du är beredd att betala skatt för?

Tristan sa...

@Anonym

Det finns knappast ett behov av kriminalisering av tredje gradens våldtäkt när redan första gradens våldtäkt är kriminaliserad. Däremot borde rättspraxis ses över så att grov våldtäkt bestraffas på adekvat sätt.

Sossarna Borgström och Bodström är opålitliga opportunister i oppositionsställning.

Medborgare X sa...

Tristan!

Det finns en hel del pengar att spara inom kriminalvården. Så även om mammor som kidnappar barn börjar dömas till samma typ av straff som pappor som kidnappar barn så bör det knappast behöva innebära några skattehöjningar. Hur ser du själv på frågan?

Anonym sa...

har fyra pojkar varav två på 8 o 10 år dom bor hos pappan varannan helg blev bestämt av tingsrätten.pappan har nu tagit barnen har haft dom i sju veckor anklagar oss för att vi misshandlar barnen att dom är livrädda för mig som mor.han har hotat dom psykiskt förut men har blivit rent hemskt,allt började när jag sökte underhållsbidrag.socialen bryr sig inte att barnen mår mycket psykiskt dåligt av denna psykopatvad ska jag göra en förtvivlad mamma jag har ansökt om enskild vårdnad.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!