14 februari 2010

Sent ska syndaren vakna!

Medborgare! Äntligen börjar gammelmedia ifrågasätta de massiva åtgärder som myndigheterna drog igång efter att WHO klassat svininfluensan som en pandemi. I dagens Aftonbladet frågar man sig om svininfluensan bara var en bluff. Exakt samma sak frågade sig Medborgarperspektiv redan för ett par månader sedan. Redan i juni 2009, när WHO klassade spridningen av svininfluensaviruset som en pandemi, stod det laget klart att influensan för de allra flesta smittade gav milda symptom eller inga symptom alls. Spridningen var visserligen omfattande och man visste att viruset kunde ge svår lunginflammation och systemkollaps hos vissa personer. Speciellt barn och unga var i riskzonen för allvarlig sjukdom och död, vilket inte vanligtvis är fallet vid vanlig säsongsinfluensa.

Med facit i hand kan man dock fråga sig om de miljardbelopp som satsats på en massvaccineringskampanj har varit väl spenderade pengar. Statsepidemiolog Annika Linde på Smittskyddsinstitutet anser att det är alldeles för tidigt att säga något om det och hänvisar till att arbetet med att utvärdera hur pandemin hanterades just har påbörjats. Hon säger dock:
"Vi vet lite grann och vi vet att vi nog har halverat antalet dödsfall i Sverige."
Det kan nog stämma. Redan när Sverige fick sitt första fall av smitta i början av maj spådde Smittskyddsinstitutet att cirka 50 personer skulle dö om ingen vaccinerades. Till dags läge har ungefär halva befolkningen vaccinerats och hittills har 27 personer avlidit till följd av den nya influensan. Cirka 25 personer har alltså räddats till livet av den enorma insats som myndigheterna och sjukvården gjort i kampen mot den befarade pandemin.

Men är det verkligen värt pengarna? Bara inköpet av vaccin kostade staten drygt en miljard kronor. Till det kommer kostnaderna för att planera för och genomföra massvaccineringen. Det är inte otroligt att den totala kostnaden ligger kring 2,5 miljarder kronor. Detta innebär att kostnaden för varje räddat liv är 100 miljoner kronor!

Är någon människa verkligen värd 100 miljoner kronor? Väldigt få betalar själv in så mycket i skatt under hela sin livstid. Frågan är om inte staten kunde ha använt dessa pengar på betydligt bättre ting?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det är ett lite ensidigt argument att rädda liv. Fundera istället på hur många människor som skulle insjuknat, de miljoner vi tjänat på utebliven tillfällig sjukpenning, en siffra som kan räknas dubbelt, eller åtm 1½ eftersom arbetsbortfallet också är en stor kostnad för företagen. Lågt räknat 150 000 personer, till en kostnad av 15 000 kr ger tillbaka de miljarder som du efterlyser. Är det då så mycket att gnälla över?

Medborgare X sa...

Anonym 21:53!

Visst har du rätt i det, men med tanke på att många även insjuknat av svininfluensavaccinet så har ju faktiskt massvaccinationen även lett till extra kostnader för tillfällig sjukpenning.

Nils Dacke sa...

Än en gång så verkar det som Sverige är en isolerad ö inte alls ihopkopplad med resten av världen. Fascinerande.
Nu ska väl utredningar göras om hur mycket vi sparade när facit redan finns i alla andra länder som INTE gjorde någonting och se hur många som dog där. Inte så många.... En mild influensa med andra ord. De enda som skrattar idag är läkemedelsbolagen och deras hejdukar i FN ledda WHO. Igen visar FN systemet sin totala korruption.

Medborgare X sa...

Dacke!

Så sant, kan inte annat än hålla med dig!

Janne sa...

Såg att GlaxoSmithKline, Baxter mfl läkemedelsjättar samarbetat med WHO i tio år, och att Big Pharma betalat 81% av WHO:s budget för 2009.

Regeringar litar på FN organen. Det ska inte vi göra.
Börjar du läsa lite vilka spelare det är som satt upp FN får du en helt annan bild: Det är en korporativ företagsvärld.

Tyskarna och polackerna och i viss mån fransoserna fattade att svininfluensan var ett vaccinkontrakt för Big pharma mer än någonting annat.

På den amerikanska radioshow som jag lyssnar på började de gapa om den här pharma-skandalen i JANUARI-FEBRUARI 2009!!

Alltså innan influensan dök upp!!!

Det här är centrala kampanjer: i det här fallet en global hälsokampanj.

Tyskarna skrev om detta "test" i höstas och vägrade ta vaccinerna.
Nu ska EUs hälsodep. undersöka vad som hänt under influensaskräcken.

Om vi svenskar ska ha något land kvar, så måste vi lära oss att läsa internationell press och glömma DN och SvD och Fokus, ett tag.

www.wodarg.de
www.infowars.com

Juristen sa...

I Europa var det nästan endast Sverig som vaccinerade sina medborgare. Det skulle vara intressant att ta del av jämförelser hur stora kostnader övriga länder - som inte vaccinerade - har drabbats av. Jag tror inte att dessa kostnader är särskilt höga. De enda som verkar ha tjänat på influensahysterin tycks vara läkemedelsföretaget.

Janne Xavier Jesper Figo Fenerbahce Blogg sa...

Svininfluensavaccinet var bara en fräsch start!
Snart kommer nya globala företagsskandaler!

(Liten amerikansk bakgrund)

Under Obama administationens första år han/de stödja/rädda baila ut:

* Wall street x 10 (TARP, TALF, AIGx3, sen betalades 100-200 milj per chef i bankbonusar)
* GM/Chrysler (fick pengar att flytta till Brasilien, Europa)
* 700 miljarder dollar i stimulanspaket lanserades för att få ekonomin på fötter, men arbeslösheten ökar fortfarande 2010! (Vad gick de pengarna till?)
* Försäkringsbolagen fick en hacka (Health care bill)
* Militära säkerhetskomplexet fick nya kontrakt (Google cyber security naked body scanners etc.)
* Big pharma fick vaccinkontrakt under "svininfluensan".
* Pentagons budget höjdes till 708 miljarder dollar (minst) trots att ca 320 miljarder försvann i subcontractor svinn (korruption) under 2009.

USA lånade upp pengar för att klara statsskulden på 12 triljoner dollar under dec 2009 - alternativet hade varit KONKURS!

Inte en mysig lista, precis!
Det här korporativa rånet fortsätter av USA:s statskassor under 2010.

Sen sitter vi svenskar i sofforna och beundrar när Obama ler sitt vackra leendepå någon ny global konferens och forsätter sälja nya globala löften och nya kontrakt för de multinationella kompisarna som finansierade hans valkampanjer.

EU är inte bättre - STOREbror USA och lillebror EU äter upp!

Stoppa korporatismen!!!
Bojkotta storföretagen och deras politiska konsulter (i båda partierna) vi ser på TV!

Separera privat och offentligt!! TACK!
(Om politikerna kunde fatta något!)

KRAM!

Medborgare X sa...

Juristen!

Ja, det hade varit intressant att se vilka totala kostnader som de länder som inte massvaccinerade sina medborgare hade jämfört med Sverige. Det är nog ytterst tveksamt om deras kostnader varit högre!

Men som sagt, läkemedelsbolagen är de stora vinnarna!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!