07 februari 2010

Ett samhälle byggt på rättigheter, men vem är skyldig att upprätthålla dessa?

Medborgare! Precis som inom så många andra områden i samhället talas det ofta om att medborgarna har "rätt" att vara sjuk och få sjukersättning om de själva känner att de inte orkar gå till jobbet. Sjukersättningen ses som en av medborgarnas alla "rättigheter". Precis som att de har "rätt" till sjukvård, "rätt" till arbete, "rätt" till utbildning och "rätt" till dagisplats för barnen. Överhuvudtaget är det ett oerhört fokus på alla "rättigheter" som medborgarna sägs ha och som samhället ovillkorligen ska ställa upp med. Gör inte samhället det eller om det inte sker på exakt det sätt som medborgaren önskar så blir det ofta väldiga skriverier i gammelmedia.

Politikerna, som ofta är feg kappvändare, rättar snabbt in sig i ledet och bjuder över varandra i vilka "rättigheter" de erbjuder väljarna. När gammelmedia uppmärksammar medborgare som har problem att få sina "rättigheter" tillgodosedda är ofta den politiska oppositionen snabba med att skylla alla problem på sina motståndare och påstå att om de själva varit vid makten hade något sådant aldrig inträffat!

De senaste månadernas sjukförsäkringsdebatt är ett typexempel på detta. När Alexandra Johansson skrev sin snyftartiklar i Aftonbladet om sitt sjukskrivna liv och sitt utförsäkrade liv tog det inte lång tid innan oppositionen föll in i klagosången. Miljöpartiets Peter Eriksson och Gunvor E Ericson deklarera snabbt att de var emot nya reglerna i sjukförsäkringen och ansåg istället att det behövdes ökad trygghet i systemen. Socialdemokraternas Veronica Palm rasade mot den borgerliga sjukförsäkringspolitiken som hon menade var inhuman. Samtidigt tackade hon, på sin blogg, Alexandra Johansson för att hon vågade berätta om sitt fall. Vänsterpartiets LiseLotte Olsson tyckte att det var något sjukt med debatten om sjukskrivningarna och ansåg att man borde prata om människor istället för siffror.

Och det var just detta som moderaterna Helena Rivière och Gunnar Axén gjorde när de besvarade Alexandra Johanssons debattartiklar. För en gång skull vågade ett par politiker ifrågasätta snyfthistorien som gammelmedia förmedlade. De vågade bemöta hennes påståenden om att hon fråntogs sin ”rättighet till att vara människa” när sjukpenningen drogs in och att hon utan sjukpenning skulle finnas i ”ett bottenskikt i samhället utan rättigheter”.

För se, där finns det magiska ordet igen - "rättighet"!

Alexandra Johansson, precis som så många andra medborgare och politiker, är helt förblindad av vilka "rättigheter" de anser sig ha, men de verkar aldrig ha reflekterat över vem som är skyldig att tillhandahålla dessa "rättigheter". För precis som Dick Erixon skriver så verkar många människor tappat insikten om hur verkligheten faktiskt ser ut. Det regnar inte pengar från himmelen. Det finns inte “någon annan” som betalar välfärden.

Samhället består av alla oss medborgare. Det är vi själva och ingenting annat. Alla de "rättigheter" som vi anser oss ha är vi också själva "skyldiga" att tillgodose. Det finns som sagt inte "någon annan" som gör det åt oss. Därför är det varje medborgares enskilda ansvar att i största möjliga mån själv stå för sin egen försörjning, genom att arbeta och bidra med sin del av skattemedlen till samhället. Det är en del av det sociala kontraktet!

Tyvärr har de "skyldigheter" som vi har som medborgare helt försvunnit i synen på samhället och istället är det nästan enbart "rättigheterna" som det talas om. Samhället är till stora delar inte speciellt annorlunda än en helt vanlig försäkring. Det är genom att betala skatt som man betalar sin försärkingspremie.

För att ta del av alla de "rättigheter" som finns i det svenska välfärdssamhället måste man dock först uppfylla alla de "skyldigheter" som följer och solidariskt bidra med skattmedel till samhället. Inget försäkringsbolag i världen skulle betala ut ersättningar till dem som inte betalt in försäkringsavgiften eller till de som inte uppfyller villkoren i försäkringen. Det borde tydliggöras även gällande det svenska socialförsäkringssystemet!

12 kommentarer:

Leroy sa...

Klokt resonemang som vanligt Medborgare X,

Det finns en samhällsnytta som dom flesta kan utföra och många vill faktiskt ut i samhället få sociala kontakter och mår då mycket bättre med minskad ohälsa som följd. Man vinner samhällsekonomiskt på att fler kan komma ut i ett socialt sammanhang. Lönsamt blir det när ohälsotalen sjunker folk mår bättre i det dom bidrar till.

Leroy

Ann Helena Rudberg sa...

Miljöpartiet ville ju införa medborgarlön till förra valet... men de insåg väl att om ingen jobbade ihop denna så skulle ingen heller få ut den ;)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tristan sa...

Medborgarlön skulle väl passa utmärkt för alla dessa förtidspensionerade journalister som tycker sig vara för fina för att omskola sig till någon som kan göra nytta för samhället.

Funderare sa...

De som aldrig nyttjar sina rättigheter som att de aldrig är sjuk och behöver sjukvård, har inga barn, nyttjar inga kommunala eller statliga faciliteter, ska de slippa skyldigheterna då?

En som väljer att inte skaffa barn och därmed inte bekosta skattebetalarna i bla föräldrapenning, barnbidrag, sjukvård, dagis och skola, ska de ha lägre skatt då? De kostar ju mindre, nyttjar inte sina rättigheter.

Sen räcker det med att ha betalt in försäkringsavgiften under en kortare tid för att få ersättning för en längre tid, kanske för hela livet. Medans du menar att en person som betalt in skatt i 30-40 år inte ska få vara sjuk och få ersättning. Hmmmm, jobbar du på Folksam.....

Du kan ju klargöra vilka skyldigheter du menar för du benämner ju dem i pluralis. Skatt vet vi ju alla, det har inte undgått någon men mera då?

Kan det vara så att du vill att det ska vara solidariskt när du tjänar på det men inte när det kostar? För barnbidraget ansåg du ju att även höginkomsttagarna skulle få. Pengar som är skattefria och tas från den skatt du betalar in.

Medborgare X sa...

Anonym 17:27!

Vill du diskutera andra enskilda personer som kommenterar på denna blogg så är det minsta man kan begära att du själv identifierar dig!

Ann Helena Rudberg sa...

Anonym 17:27

Jaså du har börjat att förfölja mig lite överallt. Jag ligger ned själv så jag sparkar inte på någon. Jag har påtvingats sjukpension av f-kassan och den ligger på 100 000 ungefär per år. Efter skatt.

I år går den över till påtvingad ålderspension och denna kommer att påverkas av den andra pensionen, som är bestämd av samhället. Livslångt kommer jag att få en låg pension, fast jag har betalat in skatt till samhället i drygt 40 år.

Allt detta har den förra regeringen Persson ordnat till mig.

Om jag inte hade en yngre man, som sambo skulle jag inte en enda dag kunna behålla den levnadsstandard vi tillsammans kan upprätthålla. Och som vi låter vårt enda hemmaboende barn åtnjuta. Det i sin tur betyder att vi inte tar några riktiga semestrar utan är hemma för det mesta.

Men jag hänger inte läpp för det. Är glad att jag har råd att laga min tänder och jag jobbar så mycket jag orkar för att berätta om hur samhället ser ut. Helt gratis.

Fö väntar jag ivrigt på att Fredrik ska ringa ;) för jag är helt ren, har aldrig fuskat med skatten, konkat, eller hamnat hos kronofogden. Till skillnad från vissa makthavare så betalar jag min TV-licens och har inga förfalskade betyg.

Var snäll och sluta förfölj mig nu Anonym.

Funderare sa...

Bara för att visa på vad det är jag pratar om så skickar jag med lite länkar. Hoppas du läser och tar del av dessa. Du verkar ju ha hoppat över den länk jag skickade från socialstyrelsen, annars hade du inte hänvisat till alla dessa fåtal.

http://st.nu/start/sundsvall/1.1730402

Eller varför inte denna, Endast ett fåtal drabbad av denna sjukdom och alla läkare kan allt om den (ironi). Som du ser så är det ca 40 000 i sverige med bara denna diagnos och kunskapen totalt värdelös:

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5166664

Och här en som AF inte ville ha för de ansåg henne för sjuk medans FK ansåg att nu är hon frisk:

http://www.ostran.se/nyheter/nybro/sjuk_och_utfoersaekrad

Och här en annan:

http://www.nsd.se/nyheter/lulea/artikel.aspx?ArticleId=5061170

Här kommer äntligen ett förslag på att lösa rehabiliteringen. Den bit som många anser inte funkar idag. Det som du påstår är så himlans bra. Inse fakta nu, det funkar inte, för AF kan inte och vet inte. Du verkar ju anse att det funkar men inte ens regeringen gör det och med dem många experter inom området. Undra vad du vet som inte de vet......?

http://www.lag-avtal.se/nyheter/forsakringar/socialforsakringar/article114118.ece

Att diagnosen ME inte ingår bland alla tusentals men ovanliga idagnoser har du kanske räknat ut själv. Så alla dessa fåtal verkligen sjuka är inte så få som du vill att andra ska tro.

Man räknar med att ca 3-4 % av befolkningen har bipolär sjukdom. Sen har vi andra allvarliga sjukdomar så som MS, svår allergi och astma, neurologiska funktionshinder och ADHD och Damp. Ja det finns hur mycket som helst. Som tur är kan många leva att hyfsat liv med arbete och familj och små krav på samhället.

Sen har vi reumatikerna, runt 1 miljon. Många av dem är deltidssjukskrivna, vad händer med dem då?

Du verkar även ha glömt alla som arbetat deltid och varit sjukskriven resten. De måste idag säga upp sig från fasta jobb, jobb de haft i massor av år. Nu ska de ut och slåss på arbetsmarknaden mot friska människor. Och vem får deras gamla arbeten då? Friska människor så klar.

Tycker att det kanske är dags att öppna ögonen och komma ur din skyddade verkstad. Det finns en helt annan verklighet här ute.

Anonym sa...

Oerhört tänkvärt blogginlägg! Särskilt det där med försäkringsbolag! Det är alltid bra med paralleller och liknelse. Det gör det enklare att förklara ens resonemang. En fullpoängare. Tack!

Medborgare X sa...

Funderare!

Om du tar och läser "I spåren av Alexandra Johansson" igen så hoppas jag att förstår varför det inte är långsiktigt möjligt för det svenska samhället att allt större grupper av medborgare kommer ut i arbetslivet och själva börjar bidra till sin egen försörjning. Anledningen till att Sverige tappar i välståndsligan är att allt för liten andel av befolkningen försörjer sig själva ochbetalar skatt samtidigt som en allt större andel lever på bidrag och ersättningar.

Det är knappast rimligt att just Sverige skulle ha en högre andel sjuk än resten av Europa och världen. Detta samtidigt som andra undersökningar visar att svenskar är bland de friskaste i världen och har en av världens längsta medellivslängd. Ovanliga sjukdomar är heller knappast vanligare i Sverige än utomlands.

Som jag också har sagt så är heller inte sjuk och inte arbetsför två helt disparata ting. Man kan vara sjuk och samtidigt bidra till sinegen försörjning. Det är i mångt och mycket en inställningsfråga, om man enbart fokuserar på sina "rättigheter" istället för att också inse att det finns "skyldigheter" kopplade till dessa "rättigheter"!

Funderare sa...

Men svara på en enda fråga kan du inte. Kör med samma saker hela tiden. Med ditt resonemang så hade jag ganska bra frågor men de kanske blev för obekväma.

Att fler som försörjer sig själv är bättre är väl en självklarhet, ingen är dum som läser här. Men att inte inse att det förslag som finns inte funkar. Regeringen vet det men inte du. Läs vad generaldirektören för FK anser för hon håller inte heller med dig om lösningen på detta bekymmer.

Men du kör med typiskt politikersnack. Pekar med hela handen åt alla som inte förstår dig, även om man håller med dig. Skriver samma saker igen och igen, vägrar hårdnackat att svara på direkta frågor och avslutar allt med sånt du redan sagt.

Och du ska kalla dig Medborgare. Medborgare och medborgarskap har sina rötter i den Franska revolutionen med dess berömda slagord: Frihet, Jämlikhet och Broderskap. Broderskap är ett annat ord för solidaritet, solidaritet med alla sina medmänniskor.

Medborgare X sa...

Funderare!

Vad är det för relevanta frågor som du inte fått svar på?

Du anser att förslaget inte fungerar för att det finns en brist på rehabiliteringsresurser. Är det då inte detta som bör åtgärdas istället för att påstå att sjukskrivningsreglerna inte fungerar?

Vad gäller generaldirektören på FK så kan jag rekommendera Ordinationer!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!