17 februari 2010

Äntligen - kultureliten blir av med ett privilegium!

Medborgare! Nu har regeringen änligen skrivit färdigt ett förslag om hur den statliga inkomstgarantin (populärt kallad konstnärslön) för särskilt framstående konstnärer ska avvecklas. Redan i höstas, i samband med att regeringen presenterade statsbudgeten och kulturpropositionen, aviserades att den livslånga inkomstgarantin skulle upphöra. Idag garanteras totalt 157 kulturarbetare en villkorslös inkomst från staten livet ut. Nu meddelar regeringen att man i stället vill se att fler får långtidsstipendier och därmed att fler konstnärer få ta del av de 17 miljoner kronor som systemet med den statliga inkomstgarantin kostar per år.

Det blir alltså inte en fattigare konst utan konstnärslön, tvärtom så kommer fler lovande och hungriga konstnärer få en möjlighet att utveckla sig under tiden som de får långtidsstipendiet, istället för att 157 gamla stötar som Jan Myrdal får betalt utan att behöva producera någonting av värde!

Än bättre hade naturligtvis varit att helt avskaffa detta kulturelitens privilegium och behandla konstnärer på samma sätt som vanligt folk. Att helt enkelt låta dem hitta ett annat jobb och yrke om de nu inte klarar av att försörja sig som just konstnärer!

4 kommentarer:

Besserwisser sa...

Nu fattas bara att den absurda copyrighten på 70 år efter upphovsmannens död avskaffas, så kanske Myrdals barnbarnsbarn måste börja jobba ;-)

Ann Helena Rudberg sa...

Ja Jan Myrdal kommer utan vidare att klara sig bra ändå.. herreminje och fortsätta att sprida sina gamla villfarelser om Kambodja och röda khmererna. Visst är det ett mystiskt belöningssystem, som liknar det gamla Sovjet eller Hitlertyskland, när staten ska gå in och belöna de som staten anser är de bästa konstnärerna och därför ska de ha en livslön... annars är ju detta bara förbehållet nomenklaturan... vilket vi har haft (och har) alldeles för mycket av också i Sverige.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nomenklatura

Medborgare X sa...

Besserwisser!

Ja, tänk om det ändå vore så väl. Kulturelitens barn och barnbarn behöver också lära sig att göra rätt för sig!

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Visst har vi en nomenklatura även här. Den lever i högsta välmåga och med allt längre avstånd från vanligt folk. Se bara på Göran Persson som sitter i sin nybyggda herrgård och lyfter pension, ersättningar och EU-bidrag.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!