11 februari 2010

Journalistisk ohederlighet

Medborgare! Hos Trollan kan man läsa några tankar kring sjukvårdförsäkringen. Även är på Medborgarperspektiv har detta ämne diskuterats i spåren efter Alexandra Johanssons debattartiklar om sitt sjukskrivna liv och sitt utförsäkrade liv i Aftonbladet. Trollan gör en jämförelse mellan Alexandra Johansson och Mia Eriksson från Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl. Varken Alexandra Johansson eller Mia Eriksson framstår som några speciellt trovärdiga representanter för de grupper de framställs företrädda.

Efter Monica Antonssons sensationella avslöjande att historien om Mia Eriksson inte alls var en sanningsenlig historia, utan till stora delar bestod av överdrifter och lögner, visade det sig att Mia Eriksson och Liza Marklund fört både myndigheter och allmänheten rejält bakom ljuset. Plötsligt framstod inte längre Mia Eriksson som en speciellt trovärdig representant för alla de misshandlade och jagade kvinnor som Liza Marklund tidigare gjort gällande. Alla artiklar och TV-intervjuer som gjorts genom åren, där Mia Eriksson fått stå som typexempel på en misshandlad kvinna, känns med ens avslagna och fadda. När det dessutom framkommer att hon under alla år manipulerat myndigheterna att betala ut miljonbelopp i olika former av ersättningar och bidrag till henne kan man som medborgare inte annat än känna sig grundlurad och blåst på sina skattepengar. Mia Eriksson har brutit mot det sociala kontraktet och utnyttjat den solidaridet som det svenska samhället bygger på.

En liknande känns uppkommer när man tar del av den bakgrundsinformation om Alexandra Johansson som finns att läsa på Flashback. Plötsligt framkommer en helt annan bild av Alexandra Johansson än den som hon själv har förmedlat i sina debattartiklar i Aftonbladet. En bild av en ung kvinna som har många strängar på sin lyra och som klarar av att leva ungefär samma vardagsliv som de flesta andra småbarnsföräldrar i samma ålder. Några större fysiska och psykiska hinder verkar hon inte ha. Ändå framställer hon sig själv som ett typexempel på en långtidssjukskriven som drabbats hårt av regeringens nya sjukskrivningsregler. Som medborgare infinner sig dock samma avslagna och fadda känsla som Mia Eriksson uppbådar.

Om journalister och gammelmedia vill använda sig av riktiga människor för att representera olika fenomen i samhället är det oerhört viktigt att de som ska representera dessa drabbade grupper också håller för en närmare granskning. Ingen vinner på att lyfta fram snyfthistorier som vid en närmare granskning visar sig innehålla allvarliga tveksamheter och rena lögner.

Misshandlade och jagade kvinnor vinner inte det minsta på att representeras av Mia Eriksson, tvärtom har de förlorat på att hon har utnyttjat deras hemska situation för egen vinnings skull. Frågan är om sjukskrivna och utförsäkrade har vunnit något på att representeras av en uppenbarligen arbetsskygg person som Alexandra Johansson? Tiden får utvisa detta.

Journalister som Liza Marklund och tidningar som Aftonbladet uppvisar en skrämmande ohederlighet när de utan att ifrågsätta framställer personer som Mia Eriksson och Alexanda Johansson som offer och representanter för utsatta grupper i samhället. Denna typ av journalistisk ohederlighet vinner ingen på i det långa loppet. Sanningen brukar komma ju fram till slut!

De som drabbas hårdast av journalistisk ohederlighet är tyvärr alla som är drabbade på riktigt. Därför är det oerhört viktigt att journalister redan från början i detalj granskar de som säger sig vara drabbade, så att inte fler Mia Eriksson och Alexandra Johansson får utrymme i gammelmedia!

MER INTRESSANT OM: , ,

16 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

För att inte tala om Marina Engan, som raderade sin hemsida om sitt företag Barnens Röst, när jag hade länkat till den... hon är 40 år och förtidspensionär... och har i den positionen förföljt pappor allt vad hon kan.

Liza Marklund gick i den fällan också (faktagranskning vad är det?) och skrev åtta krönikor om pappa C och ordnade så att denna pappa inte längre kunde träffa sitt barn utan istället måste fly utomlands...

narran sa...

Är skvaller på flashback en trovärig källa? Journalistisk ohederlighet kan jag hålla med om när det gäller sjukförsäkringen men denna ohederlghet består i att media inte tillräckligt har belyst det faktum att sjukförsäkringen är en vinstmaskin för staten.http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/10/sjukf-rs-kringen-r-en-vinstmaskin-som-heter-duga En annan ohederlighet är att fokusera helt på att sjuka är sjuka alldeles för länge utan att nämna att tolleransnivån för krassliga människor inom arbetslivet är lika med noll i dag. Många av de som går sjukskrivna i dag med olika av hetsarna beskrivna som typiska fusksymtom typ utmattningsdeppression och fibromyalgi platsar i dag inte ens på samhall.

Anonym sa...

När fick Flashback den status du tillskriver den?
Allmänt tyckande har inte med sjukvård eller andra människors diagnoser att göra.

Medborgare X rekommenderas att konsultera Flashback nästa gång han känner sig krasslig och fråga om de som skriver där anser att sjukdom förligger. Om inte så är han nog frisk och kan jobba i stället för att vara hemma och lata sig.

Unknown sa...

Om ni som kritiserar FB tar och går in och läser tråden om AJ så kan ni se att den mesta infon om hennes sysslor kommer från hennes egen (nu nerlagda) blogg, twitter (nu nerlagd, nerlagd några dagar efter det kom fram att hon var hyffsat aktiv) och hennes fotoblogg (dit man kunde höra av sig om man behövde ha något fotat).

FB har kanske inte någon seriös status generellt sett, i detta fallet är källan dock "offrets" egna alster...

Anonym sa...

På vilket sätt höjs FB-folkets medicinska kompetens för att de får förstahandsinfo?

Tristan sa...

Var enda jävla opportunist som utmanar lojalitetstanken bryter mot samhällskontraktet.

Tyvärr blir det ibland svårt att klandra alla opportunister eftersom de inte har fått vara med om att själva forma villkoren för samhällskontraktet.

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ja, det finns många fler exempel på journalistisk ohederlighet! Många! Många!

Medborgare X sa...

narran!

Att kalla sjukförsäkringen för en vinstmaskin för staten visar bara att man inte inser vem som är staten. Det är vi medborgare. Sjukförsäkringen är enbart en kostnad för medborgarna. Ju fler som är sjukskrivna desto större är kostnaderna för staten. Att skatten är för hög idag och att det blir "pengar över" innebär inte att sjukförsäkringen "går med vinst". Det innebär att skatten är för hög!

Medborgare X sa...

Anonym!

Nu handlar ju inte Flashbacks inlägg främst om diagnoser av sjuka, utan om vad Alexandra själv har berättat om sitt eget liv och vad hon kan göra. Läs vetja!

Medborgare X sa...

Jag rekommenderar även att läsa Ordinationer!

Anonym sa...

Det krävs kompetens och erfarenhet för att avgöra vad som är sjukdom eller ej.
Den kompetensen saknas på Flashback och deras berättelser kan inte användas som underlag i en bedömning av en människas hälsa eller ohälsa.
Din egen slutsats om att Alexandra är arbetsskygg, dragen utfrån den information du hämtat på Flashback, visar din egen brist på ett tydligt sätt. En brist på kompetens som du rimligvis borde vara medveten om själv kan man tycka.

Funderare sa...

Tack för att du rekommenderar Ordinationer, även om jag inte kan förstå varför. Och varför du håller med han på hans blogg....

Han förklarar det jag vill säga på ett enklare sätt och som du motsatt dig hela tiden. Att överskottet som blir ska stoppas i de hål som finns inom området vård. Inte som du, sänka skatten för löntagare. Att pengarna ska gå till behandlingshem, vård utomlands och korta vårdköerna. Om du läser vad han skriver så är ni inte överens i mycke fast du har tydligen inte fattat det ännu.

Men lite roligt är det =)

Medborgare X sa...

Anonym!

Nu handlar som sagt inte tråden på Flashback om Alexandra har någon sjukdom eller ej. Det är heller ingen som hävdat att någon annan är hennes läkare ska göra den diagnosen.

Men sjukdom och rätt till sjukersättning är inte samma sak. Även om man är sjuk i medicinsk mening så kan man samtidigt vara arbetsför. Är man det så ska man inte uppbära sjukersättning, utan jobba och ta ansvar för sin egen försörjning istället för att ligga skattebetalarna till last.

Medborgare X sa...

Funderare!

Uppenbarligen läser du in egna saker i det jag skriver, för själv så sympatiserar jag med det som Ordinerat skriver. Dessutom utesluter inte det ena det andra, det "överskott" som finns i sjukvårdsförsäkringen kan användas både till att förbättra rehabiliteringsresurserna och att sänka skatterna. Och än mer i "överskott" blir det när man får tillbaka arbetsskygga personer som Alexandra Johansson till arbetslivet igen.

Anonym sa...

Lite kul att man helt sågar FB som källa´, utan att titta på tråden själv.

Tur att man alltid kan lita på Aftonbladet i alla fall :)

Känns som kritiskt tänkande är viktigt när man läser - oavsett var man läser.

Medborgare X sa...

Trollan!

Klart man kan lita på Aftonbladet!

De är ju mycket trovärdigare och hederligare än Flashback... ;-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!