24 februari 2010

Lång näsa för sexköpslagen med gratis bordeller

Medborgare! Det är drygt tio år sedan sexköpslagen infördes i Sverige. Lagen innebär att det är förbjudet att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja. Lagstiftningen innebär även att försök till köp av sexuella tjänster är straffbelagt. Socialdemokraterna Inger Segelström och Margareta Winberg var två av förgrundsfigurerna i kampen för införandet av sexköpslagen. Politiskt har lagen fått starkt stöd från riksdagspartierna, även om Moderaterna och Folkpartiet motsatte sig lagen i justitieutskottet med motiveringen att den inte skulle bli effektiv. Under åren som gått sedan lagen infördes har en hel del kritik mot den framförts. Petra Östergren och Susanne Dodillet menar att lagen grundar sig på radikalfeministiska argument och har även påpekat att inga sexarbetare har fått vara delaktiga i utformningen av lagen.

Internationellt är det fortfarande ovanligt att kriminalisera enbart sexköpare. Sverige var det första landet som införde en sådan typ av lag. Men under 2009 har både Island och Norge infört liknande lagstiftningar som den svenska. Den norska lagen innebär dessutom att sexköp utomlands är olagligt. Nu kan man dock läsa i Aftonbladet om ett knappt hundratal personer i Norge som hittat sin egen metod att protestera mot sexköpslagen och dess konservativ syn på sex. Organisationen Fripolitisk Movement planerar att öppna fem bordeller som ska användas för att ge bort gratis sex! 60 kvinnor och 30 män har redan anmält intresse att arbeta på dessa bordeller. De har ett okomplicerat förhållande till sex säger Frank Horn Hartvedt, ordförande i Fripolitisk Movement. Vidare säger han:
"Först och främst gör vi detta för att sätta fokus på vårt fripolitiska budskap. För det andra vill vi klargöra att det är fel med ett förbud mot vad man kan göra med sin egen kropp. Människor har olika relation till sex. Det är inte bara något man gör för att göra barn, eller för att två människor är kära. Sex kan också vara djuriskt. Men nu vill politikerna att folk ska avstå från sex, trots att det är den bästa gåvan Gud har gett människan – ja, om Gud existerar."
De 90 sexarbetarna som hittills anmält sig gör det av egen fri vilja. Det handlar om mer än bara sex för dem. De brinner dessutom för frihetsaspekten som är själva fundamentet till gratisbordellerna. Men det är faktiskt inte de första gratisbordellerna som öppnas i Europa. I Prag finns faktiskt redan en bordell där man kan ha sex gratis, även om fundamentet är lite annorlunda.

Medborgarperspektiv kan bara applådera det sätt som Fripolitisk Movement ger den norska sexköpslagen och radikalfeministerna bakom denna en lång näsa.

9 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Nä, nä, nä det där är inte alls något progressivt... tycker jag. Kropp och själ hänger ihop faktiskt och vi är inte bara kropp. Att ha sex så där som djur är inte mänskligt. Det finns inte något okomplicerat förhållande till sex enligt min mening, för det hänger ihop med så mycket annat. Och man ger bort något mer än kroppen i den intima akten.

För mig är människor som har ett vilt sexliv lika skadade som polischefen, som sitter häktad för gangbang och annat. De bryr sig inte om sig själva, att de har en själ och att de utbyter energier med folk, som de inte vet ett smack om.

Alltså sex handlar inte om först och främst att få barn eller vara kär. Det handlar i första hand om att ta hand om sig själv. Sin kropp och själ. Att inte lättvindigt gå med på att lämna ut sig själv. Varken sin kropp eller själ. Och alla har vi faktiskt själar, även om en del inte tror det heller.

Anonym sa...

Eller så är det så enkelt att sex är en fråga som upplevs väldigt olika av olika människor.

Orion sa...

Ann Helena Rudberg: Sådana som du som vill tvinga på andra sin egen snedvridna sexmoral är lika vidriga som polismannen, låt vuxna människor ha sex hur de vill och med vem de vill utan att du ska komma dit och sätta sig över dem och deras åsikter.

Anonym sa...

Man bildar en ideell klubb med medlemsavgift. Denna ska täcka kostnader för lokaler, el med mera. Alla som kommer dit och blir medlemmar skriver på ett kontrakt.

Ekonomiska utbyten får inte ske.

Lätt mat och drycker kan säljas där för att öka trivseln(tillstånd hos kommunen ev. hälsovårdsmyndigheter).

Filmer och eventuell pole-dans kan erbjudas för att skapa god stämning.sGrandor
vän av gränslös kär-lek

Anonym sa...

Gratis på bordeller eller på krogen, människor väljer olika. Men det kostar nog en hel del mer på krogen:)
Om de vill sälja så ska de få göra det också. Vare sig det är kvinnor eller män. Moralpaniken i feministregeringen ger jag inte mycket för.
Se gärna komedin "Rika barn leka bäst" där några kvinnor ställs utanför arbetsmarknaden/samhället. De får sparken efter många års löne-slaveri och öppnar egen bordell - arbetarägd sådan - blir välbeställda och får åter ett värde i samhället. Givetvis så ska man se filmen som just det den är, en komedi som driver gäck.
Naturligtvis så ska trafficking/tvång inte finnas i vårt samhälle, men att helt förbjuda sexköp är fel, och ska inte dikteras av moraltanter som säger sig tala för kvinnors väl och ve. Det enda de vill är att deras åsikter och ord blir lag.
/Sara

Anonym sa...

Du gör en helt korrekt och relevant analys av något som stigmatiserar VUXNA människor i dagens samhälle.
Obs!
Det finns både moral tanter och moralgubbar.

SGrandor

Helena Palena sa...

Det är inte förbjudet att sälja sex. Men det är förbjudet att köpa. Märklig! Till vem ska man sälja om det är förbjudet att köpa kan man då undra!

Ann Helena Rudberg sa...

Hej Orion... jag skrattade gott när jag läste ditt hatiska kommenterande. Ajajaj känsliga tår det där... du får visst bli salig på din fason. Fortsätt att pippa allt vad du orkar med hur många som helst... jag framförde min åsikt precis som du fick framföra din... skillnaden med min var att jag inte hoppade på någon, som du gjorde. Ha en väldigt trevlig lördag :)

Anonym sa...

Ja nu var det ju det här med RUT-avdraget ...eller det så kallade "hushålls nära tjänster".

Jag tycker att Massage i hemmet också bör ingå i hushålls nära tjänster. Och varför inte sexterapeuter som gör livet lite behagligare att leva.

Detta är inget skämt utan passar bra i den här debatten.

SGrandor

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!