07 februari 2010

Frihet är jämställdhet!

Medborgare! I höstas stack plötsligt Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ut hakan och skrev en debattartikel i DN om vänsterelitens förakt av vanligt folk. I artikeln gav han flera exempel på hur personer inom den etablerade kultureliten, gammelmedia, statsfeminismen och vänsterns politiska elit sitter på höga hästar och ser ner på hur vanligt folk lever sina liv samt vilka åsikter de har. Han pekade också på att det finns ett tydligt demokratiproblem bakom den typ av förtryckarstruktur som denna elit representerar.

Nu tar åter Göran Hägglund bladet från munnen och kräver i en ny debattartikel på DN att de rödgröna redovisar för Sveriges medborgare deras speciella tolkning av begreppet jämställdhet egentligen innebär. Han frågar sig om det väntar en ny kvoteringsoffensiv efter en rödgrön valseger? Detta efter vad som framkom under förra söndagens partiledardebatt. Göran Hägglund skriver om detta:
"För dem som såg partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” förra söndagen gavs ett tydligt åskådningsexempel. Miljöpartiets Peter Eriksson stod till tjänst då han skulle förklara för svenska folket varför de rödgröna vill bestämma åt föräldrar hur de ska ta hand om sina barn.
Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel."
Den vänsterradikala makteliten visar ånyo att de inte bryr sig om vanligt folks vilja och frihet. Istället får de sina rättigheter och valmöjligheter åsidosatta och sina egna livsval ifrågasatta. Göran Hägglund påpekar också att detta inte enbart handlar om en jämställdhetsdiskussion, utan att det dessutom är en fråga om vilken demokratisyn man har. Han skriver:
"Är det demokratiskt riktigt att underkänna de enskildas och familjernas självständiga val baserat på att det sammanlagda utfallet av valen inte passar? Medborgarna ses som statsegendom i stället för att staten ses som medborgarnas tjänare."
Det är ett överhetsperspektiv som präglar de rödgrönas syn på medborgarna. De ser sig inte som tjänare åt medborgarna, utan tvärtom ser de medborgarna som sina egna små schackpjäser som de kan flytta runt på bäst de vill. Den vänsterradikala maktelitens syn på demokrati är skrämmande.

Och precis som Dick Erixon skriver så är detta en oerhört viktig debatt som Göran Hägglund har startat. Den handlar om demokrati och vilken makt medborgarna ska ha att forma sina egna liv. Det är en fråga om frihet. Frihet att själva skapa och besluta om sina liv.

Jämställdhet handlar, precis som Pelle Billing skriver, om att alla individer ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Även detta är en fråga om frihet. Friheten att få bli betraktat och bedömnd som den individ man själv är.

Den kvoteringsiver och den pekpinneiver som den rödgröna makteliten uppvisar handlar däremot om att begränsa individernas frihet. En friheten som är grunden för hela jämställdheten. En frihet som är grunden för en väl fungerande demokrati.

6 kommentarer:

feminix sa...

Bra! Hoppas att fler kan inse det!

Ann Helena Rudberg sa...

Jo, redan på 70-talet kämpade Olof Palme och co med det här... ett tag så var slogan i sossepartiet "det starka samhället", dvs att samhället skulle ta hand om allt, men tack och lov så fanns det motkrafter den gången, som insåg att det skulle bli någon slags kommunistisk diktatur till slut om staten skulle sköta allt.

Men nu finns det väl inga sådana avskräckande exempel i omvärlden att peka på.. förr så hade sossarna en rågång mellan sig själva och kommunisterna, men nu är allt sammanblandat.

Och tanken att staten ska tjäna medborgarna och inte tvärtom är naturligtvis liberal... det verkar som om alliansen mer är som folkpartiet var då på 50-talet (när det var stort).

Joseph Campbell har sagt så här i intervjuboken Myternas Makt:

- Människan ska inte vara i samhällets tjänst, det är samhället som ska betjäna människan. När människan betjänar samhället, då får vi en monstruös stat, och det är det som hotar världen just nu.

Joseph Campbell undervisade vid Sarah Lawrence College i nästan 40 år och han dog 1987, så hans ord är inte nya, men fortfarande aktuella.

Det var Jacqueline Kennedy, som var redaktör för boken Myternas Makt hos Doubledays förlag...

Mia sa...

Ja som jag ser det är politik väl ständigt en delikat balans mellan kampen för frihet och jämlikhet.

Anonym sa...

Frihet o demokrati! I norrbotten har ett antal i sina kommuner folkvalda socialdemokrater blivit strukna från valbara platser till landstinget o riksdag som det verkar pga att dom protesterat kraftigt mot nedläggningar inom sjukvården som verkar centraliceras till luleå främst.
Man ska då veta ått det mellan vissa ställen bilvägen är 500 km till kustssjukhuset. Tydligen bör man inte avika från majoritetens linje inom partiet i yttrande o tyckande frihet?? Föga troligt att något nytt då får utrymme inom gruppen. Se gärna svt nordnytt 8 feb 22.15 svt play.

anders

Nils Dacke sa...

Problemet med KD är att dom kastar sten i ett glashus då de precis som socialisterna vill styra oss fast på ett annat vis. I många fall sammanfaller det som tex. sexköpslagen och groominglagen och de andra livstilslagarna.

Medborgare X sa...

Dacke!

På den punkten håller jag med dig till fullo. Om Göran Hägglund verkligen vill få Kristdemokraterna att framstå som ett friheterligt parti så har han en räjäl byk att tvätta! Skönt dock att någon på den politiska arenan börjar ifrågasätta alla pekpinnar från makteliten!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!