01 februari 2010

Alexandra - en bluff?

Medborgare! För drygt tre månader sedan publicerade Aftonbladet den första debattartikeln av den då helt okände trebarnsmamman Alexandra Johansson. Hon frågade då tidningens läsare om de ville ha hennes sjukskrivna liv? Hon presenterade sig som en 30-årig kvinna med tre barn som bodde i ett vanligt hus (med pool), med en vanlig bil och en vanlig hund, i ett vanligt samhälle i mellersta Sverige. Uppenbarligen levde hon med en ganska bra materiell standard (inklusive frys med ismaskin) av fotografierna att döma. Ett par månader senare skrev hon en ny debattartikel där hon beklagade sig över att ha blivit utförsäkrad. Hon hävdade då att hennes säkerheten att sätta mat på bordet åt mina barn var borta. Hon hävdade att hon inte längre kunde hämta ut sina mediciner. Hon hävdade att hon varit tvungen att flytta och att hon istället stod kvarskriven på sin gamla adress!

Men varför skulle en person som Alexandra Johansson överhuvudtaget stå kvarskriven på sin gamla adress? Kvarskrivning är något som en person som löper risk för att bli utsatt för brott, förföljelser eller allvarliga trakasserier kan nyttja. Då står personen kvar som folkbokförd på sin gamla adress och det blir svårare att finna denne. Men knappast en person som blivit tvungen att flytta för att hyran för den före detta bostaden varit för hög!

Överlag framgår av Alexandra Johansson debattartiklar att hon anser sig ha rätt att leva ett liv försörjd av skattebetalarna. Hon beklagar sig över att behöva besöka arbetsförmedlingen och att bli granskad vad gäller hennes arbetsförmåga. Hon anser sig ha rätten att bli sjukpensionär och att få leva resten av livet försörjd av andra.

Vad kostar denna dam samhället? Bara hennes sjukersättning lär landa på ett par hundratusen kronor per år. Till detta kommer bostadsbidrag på ett par tusen i månaden, vilket ger omkring 25000 kronor/år. För hennes tre barn får hon 43248 kronor/år i barnbidrag per år. Bara detta ger alltså omkring 300 000 kronor/år. Därtill får hon minst 1273 kronor/barn och månad i underhållsbidrag från fadern eller i underhållsstöd från Försäkringskassan. Det ger ytterligare knappt 46000 kronor/år. Alltså totalt omkring 350000 kronor/år.

Sedan ställer skattebetalarna upp och betalar för barnens dagis och skola. Sjukvård och läkemedel får Alexandra också i princip gratis. Det ger ytterligare ett par hundratusen om året.

Totalt bränner alltså Alexandra minst en halv miljon kronor i skattemedel per år! Det krävs alltså att ett antal helt vanliga svenska hårt jobbande skattebetalare bara för att finansiera Alexandras och hennes barns liv. Själv bidrar hon inte med så mycket som ett kopparmynt!

Kanske kan det tyckas hårt av moderaterna Helena Rivière och Gunnar Axén när de ifrågasätter Alexandra Johansson i Aftonbladet? Men precis som Simply skriver kan det knappast anses vara en bra politik som tillåter att individer går sjukskrivna och bli passiva utan utredning och rehabilitering. Tvärtom så är det positivt att ställa krav på dem som går hemma dagarna i ända och att förvänta sig att även dessa ska kunna hjälpa till att bidra till samhället istället för att leva år ut och år in på andra människors arbete.

Men Alexandra Johansson visar med all tydlighet i dagens Aftonbladet att hon förväntar sig att andra ska stå för hennes försörjning. Frågan är dock om det verkligen är Alexandra själv som står bakom dessa ord? För varför skulle Aftonbladet redan i oktober månad ha skickat ut en fotograf för att ta ett par vackra bilder av en då helt okänd småbarnmamma i hennes hem bara för att hon skrev en debattartikel? Samma fotografs bilder har illustrerat alla hennes debattartiklar i Aftonbladet. Redan från början togs fler välarrangerade bilder på Alexandra Johansson och hennes barn. Redan då hade nog de som planerade kampanjen insett att det skulle bli mer än en debattartikel! För är det ens Alexandra Johansson som skrivit dessa artiklar? Eller är de måhända skrivna på Socialdemokraternas partikansli?

38 kommentarer:

Humana Värderingar sa...

Det är jusst denna typ av inhumana värderingar som skapar denna hetsjakt på sjuka. Ingen annan kan avgöra om hon eller någon annan ska få vara sjukskriven och stanna hemma. Det måste den sjuka få avgöra, annars kan vi lika gärna införa ättestupan.

Tristan sa...

Medborgare X, är det inte lite att slå in öppna dörrar söka visa att Aftonfabeln saknar trovärdighet och tillförlitlighet? Jag menar att Aftonfabeln har inte haft någotdera på länge. Fast, varje ny sanningstörstande generation måste förstås övertygas, och du gör det bra denna gång.

Tristan sa...

Humana Värderingar, det låter som du utgår från att Aftonfabeln för en gångs skulle inte skulle fabricera ihop en sensationsartikel.

Humanisten sa...

Nej, "Humana Värderingar", det är inte den som känner sig sjuk som ska avgöra sjukskrivning eller inte. Möjligtvis första veckan, som lagen ser ut just nu, men sjukskrivning ska sen grunda sig på läkare utlåtande och diagnos.
Det handlar inte om hetsjakt. Allmäna medel ska gå till dem som behöver dem, inte till dem som själv anser sig behöva dem.

Anonym sa...

moderatfacshisten riviere fötnekar sig inte som vanligt men när vi ska betala kungapacket 3 milijoner i veckan i lyxsocialbidrag då håller borgarpacket käften

Ann Helena Rudberg sa...

Jag tycker att hon verkar vara en korsning mellan Linda Skugge/Liza Marklund/Unni Drougge. Har inte följt det hela, men helt klart är det nåt ideologiskt över debatten, så klart. Det är ju valår.

Anonym sa...

Humana Värderingar... Tack!
Kände mig sjukligt trött nu på morgonen. Helt rätt! Det är jag själv som avgör ifall jag är sjuk. Så, nu har jag sjukskrivit mig och nu ska jag gå och lägga mig igen.

Medborgare X sa...

Humana Värderingar!

Varför skulle det vara inhumant att ifrågasätta var de skattemedel som jag och andra har bidragit med tar vägen? Varför skulle någon överhuvudtaget få tillskansa sig skattemedel utan att ifrågasättas? Precis som Humanisten skriver så är det inte man själv som avgör om man är sjuk nog för att få sjukersättning eller blir sjukpensionär. Har man arbetsförmåga så är det knappast inhumant att begära att man också ska bidra till sin egen försörjning och inte förlita sig på att skattebetalarna ska stå för hela notan.

Medborgare X sa...

Michael Gebel!

Håller med dig, kungahuset är landets största socialbidragstagare. De får gärna fortsätta vara kungliga för min del, men de ska knappast representera landet och än mindre ha något skattefinansierat apanage (=kungligt socialbidrag)!

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Visst är det något ideologiskt över hela debatten. Det är knappast någon slump att Alexandras debattartiklar dyker upp i Aftonbladet just nu. Än mer skumt är det när debattartiklar av helt okända privatpersoner får så stort utrymme och illustreras av snygga fotografier tagna i hemmet. Det känns som om någon står i bakgrunden och arrangerar det hela!

Simply sa...

Jag anser att det Alexandra behöver ( om hon nu inte är en mediahype modell Joe the plumber) är redskap för att gå vidare både med alla de diagnoser hon har samt med att få bort den nattsvarta synen på sin arbetsförmåga. Att fokusera på hindren gör bara att hindren växer sig större och individen inte ser de möjligheter som faktiskt finns även för en individ med flertalet diffusa jobbiga diagnoser..Nu hamnar hon istället i spotlighten som ett offer för borgarnas illvilligheter. Jag undrar vad det gör för hennes depression och stress??
Humana värderingar? Utifrån mitt perspektiv är det en human värdering att INTE vilja lämna en individ passiv och deprimerad utan vård och rehabilitering..

Bitten sa...

I mina ögon tycker jag att propagandan faktiskt går åt motsatt håll mot vad ni verkar tro här... Genom att klistra upp denna Alexandra och hennes sätt att se på rätten till sjukersättning ger det väl bara Alliansen mer luft under vingarna i sitt jobb med att få bort alla sjuka ur statistiken och lämna över ansvaret till soc??? För inte gör väl en sån person som Alexandra att någon får sympati för folk som är illa ute i sjukskrivningshänseende???

Ann Helena Rudberg sa...

Medborgare X: Du inspirerade mig till ett eget inlägg i denna sak... hänvisade till din blogg ;)

Denna 30-plussare är uppenbarligen en kollektiv varelse, inte en individ.

http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/02/alexandra-johansson-har-det-sa-elandigt.html

Anonym sa...

Humana Värderingar, ja då skulle hela systemet falla. Vem vill jobba när man kan vara hemma under veckorna & 24/7 pyssla med sådant man känner för. Twittra, fotografera, surfa på nätet, shoppa, ta långa skogspromenader, resa. Sen om man ev får tid över städa, klippa gräsmattan & grovrengöra poolen.

Dr Mabuse sa...

Mycket bra inlägg Medborgare X! Jag reagerade själv när Alexandra J:s första insändare kom i AB, vilket trams helt enkelt. Sjukskriven för diverse flumdiagnoser toppat med "lätt ångest"! Vem fan har inte lätt ångest bara av att gå till arbetet, men det är väl där skon klämmer. Själv har jag haft svår ångest i 40 år, kronisk depression, värk och diverse krämpor men lik f-bannat gått till arbetet i alla år, knappt haft en sjukdag faktiskt. Nu tappar jag dock lusten när man ser hur sossarna underblåser parasiter som AJ. Är det därför vi jobbar för att försörja dylika, arbetsskygga stycken? Kommer Mona till makten och återinför den eviga sjukpenningen m m lägger jag ner och sjukskriver mig!!!!!

Anonym sa...

Jag reagerade faktiskt också på att de fick så mycket skit för att de gick i svarsmål moderatarna.

På något sätt ska man inte kunna ifrågasätta varför någon är sjuksrkiven. Det ses typ som kränkande av integritet.

För mig hade det känts mer vettigt att få veta vad exakt hon har för sjukdom som gör att hon inte kan jobba, istället för att höra hur eländigt hon har det hos AF. Då hade hon kanske vunnit mer sympati.

Anonym sa...

Att ha tre små barn är inte det lättaste. Det är därför människor i andra länder med mindre generösa socialförsäkringssystem skaffar färre barn, varvid endast de med mycket små utgifter eller med stora inkomster skaffar många barn. Alexandra verkar ha skaffat sitt senaste barn medan hon var sjukskriven. Antingen trodde hon då att hon snart skulle bli frisk eller så hade hon inga större besvär.

narran sa...

Jag känner en del människor med en del av de diagnoser som Alexandra har och vore jag en arbetsgivare så skulle jag deffenetivt inte anställa någon med den historiken. Det verkar som att alliansen håller på att bli utraderade i opinionsundersökningarna efter skriverierna om Alexandra. Det som däremot upprör mig betysligt mer när det gäller att utnyttja skattemedel för att betika sig själv är när arbetsgviare får bidragsjobbare gratis från AF. Bidragsjobbare som sedan genererar höga intäckter för företaget. http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/20/svensk-arbetsmarknad-f-rl-t-praktikmarknad-0

Anonym sa...

Tack för denna information.

Leroy sa...

Ja just det Medborgare X!
Det är ju valår man bör analysera vad som är sannt och löfte. Beskriver man verkligheten korrekt?

Det är lätt att anklaga, påstå men man måste visa att man kan genomföra och leverera.

Vilja,lämplighet och förmåga skall utredas Tristan sen skall man så klart undersöka om det finns någon dold Agenda. Fundera på perspektivet.

Leroy

Ola Jennebrink sa...

Dr Mabuse//Måtte den dagen komma åter när vardagshjältar som du blir idealet och de "utmattade" masar sig iväg till det där jobbet som var så besvärande.

Anonym sa...

Men härregud människor... Hon har ju i en tidigare blogg beskrivit hur hon kopierat symptomlistan för fibromyalgi för att: "...min självbild av mina symptom blir lättare att framhäva..." (för en läkare).

Anonym sa...

Helt otroligt att så många kan gå igång på en sjuk trebarnsmamma.
Det här handlar inte om henne personligen utan om nya regler i sjukförsökringen som i stort sett leder till att INGEN har rätt till sjukpenning/ersättning.
Kravla er upp ur sandlådan och fundera lite på vad NI ska göra den dagen även ni drabbas av sjukdom.
För så puckad är väl ingen att den tror att just han/hon är garanterad hälsa fram till 65.
Eller är de blå fotfolket verkligen så blåsta?

Anonym sa...

Läs tråden om Alexandra på Flashback.info Där har grävt fram varenda blogg och fakta om henne som finns på nätet. Då framträder plötsligt en helt annan bild än den som finns på Aftonbladet. Tråden hittas i skvaller-sektionen, under Media.

Anonym sa...

Här är en till som vart tvungen att flytta, sluta prata saker som man inget vet något om, och varför denna hets, vad vinner man på otäckheter?

Anonym sa...

Alexandra är ingen bluff inte är hon köpt av AB eller av någon annan heller, alla kan drabbas av detta sjuka sjuksystem som byggts upp tyvärr.

Medborgare X sa...

Anonym 19:58!

Nej, Alexandra är nog ingen bluff. Hon är livs levande. Hon tycker och tänker säkert precis som hon skrivit i Aftonbladet. Däremot är det inte osannolikt att hon fått lite hjälp på vägen av Aftonbladets journalister eller t.o.m. från Socialdemokraternas partikansli. Eller så är hon bara en nyttig idiot.

Medborgare X sa...

Ett par tips angående Alexandra-debatten. Tråden på Flashback är mycket läsvärd och innehåller mycket fakta om Alexandra och hennes liv som inte kommit fram i den offentliga snyft-debatten. Läs gärna även en läkares reflektion om Alexandra och hur hon skulle ha agerat om Alexandra var hennes patient!

Funderare sa...

Vet inte riktigt men detta kan komma 2 gånger för datorn hängde sig.

Medborgare X, du skulle prova gå i mina skor en dag. Oj, glömde, jag kan inte gå och inte knyta skorna för händerna är sönder värkta. Ryggen är slut, kan inte sitta eller stå längre stunder. Men jag byter, när du vill.

Låt mig förklara lite när det gäller hur mycket vi "stackars" (o)sjuka människor har det. Råkade ut för en olycka för 3 år sedan efter att ha bidragit till samhället i över 30 år. Tyvärr så lyckades sjukvården att förstöra min kropp för all framtid.

Jag får ut 9 800 efter skatt varje månad. Det ska räcka till det vardagliga sakerna som andra har råd med men det ska även räcka till att betala för att någon ska städa åt mig, handla maten, sjukresor och färdtjänst. Högkostnadskortet för medicin ligger på 1 800 och för läkaravgiften på 900. Skulle man bli inlagd på sjukhuset så kostar även det ett visst antal kronor per dag. Det jag förlorar för att jag inte kan arbeta vill jag inte tänka på för det är flera tusen. Jag vet att det kostar att ta sig till arbetet, men jämför man med vad en sjukresa kostar per gång så är det ren vinnst att åka till ett arbete.

Mina barn har jag delad vårdnad av men har precis samma fasta utgifter som en ensamstående. Något underhållsbidrag får jag inte och inte bostadsbidrag och barnbidraget ska räcka till saker på 2 ställen. När det gäller dagis och fritids så betalar jag det efter inkomst. Har man delad vårdnad så räknas det på den sammanlagda inkomsten så jag betalar dyrt för att pappan tjänar mycke pengar. Socialbidrag får jag inte heller för att mina barn har pengar på banken de fått av pappan och hans släkt.

Blir lite fundersam när du skriver:

Totalt bränner alltså Alexandra minst en halv miljon kronor i skattemedel per år! Det krävs alltså att ett antal helt vanliga svenska hårt jobbande skattebetalare bara för att finansiera Alexandras och hennes barns liv. Själv bidrar hon inte med så mycket som ett kopparmynt!

Måste tyvärr göra dig lite besviken där. Bara för att man är sjuk så slipper man inte betala skatt. Vi betalar skatt på sjukpenningen och på varor och tjänster precis som friska.

Min dröm är att kunna arbeta igen. Att kunna bidra till samhället. Kunna åka på semester, frisör,bio och restaurangbesök, kunna unna sig något och slippa oroa sig för oförutsedda utgifter så som barnkalas och utflykter. Vem tror du vill anställa mig med min diagnos när det är subventionerat att anställa yngre och friska människor? Håller med "Narren" där.

Tänk att slippa känna sig skyldig inför trångsynta männsikor för att man ofrivilligt är sjuk. Att få ett människovärde igen, att kunna betala mer i skatt så att människor som har det sämre kan få ett drägligt liv.

Konstigt att Sverige är ett av de länder som bidrar med mest per capita när det är katastrofer i världen men vi är alldeles för snål om våra skattemedel för att hjälpa svenskar. Ca 350 barn lever hemlösa i Stockholm 2009, utan en fast adress.

"Usch vilka parasiter som tär på våra skattemedel (ironi)"

Var tror du regeringen tagit pengarna till för att sänka skatten för arbetarna ifrån? Inte är det någon hemlig skattkista i alla fall..... Jag var en av dem som tyckte att det nya systemet var bra tänkt. Men någon rehabilitering via arbetsförmedlingen finns inte, kanske i nått fall. Utan rehabilitering så blir man inte friskare utan utkastad från Ams och icke välkommen hos FK för de vet ju att vi är friska. Spelar ingen roll hur många läkare som säger att man är sjuk. FK har bestämt utan att ens träffa människorna. Utredare på FK som inte har någon vårdutbildning, ingen kunskap om arbetsmarknaden. Så det är bara fina ord som du och många fler tror på, precis som jag gjorde, medans verkligheten ser helt annorlunda ut.

Medborgare X sa...

Funderare!

Om du läser inlägget lite noggrannare så kanske du noterar att det handlar om Alexandra Johansson? En ganska vanlig tjej som har tre barn, hus, bil och hund. Som Twittrar, bloggar, rengör poolen, bär in ved, städar källaren, åker rutchkana på Busborgen, fixar nyårsfest med oxfilé, osv. En tjej som jobbat ett par år och sedan varit föräldraledig ett antal år och därefter sjukskriven i fyra år. Men som trots det gör och orkar med ungefär samma saker som andra föräldrar gör. Men någon större lust att besöka sjukvården och att rehabilitera sig har hon däremot inte. Istället skriver hon debattartiklar och medverkar i tidningsintervjuer för att hävda sin "rätt" till evig sjukersättning.

Och även om man betalar skatt på sin sjukersättning så genererar det inga nya pengar till samhället. Det är bara en rundgång på pengar som i sig kostar pengar! Hon bidrar inte till samhället, utan lever på alla övriga arbetande skattebetalare. Inte heller visar hon minsta önskan att vilja bidra heller.

Att man som ensamstående har mindre kvar i plånboken än de som bor tillsammans är en självklarhet. De som lever tillsammans delar ju på allt. Om man som ensamstående då blir avundsjuk och tycker att det är synd om en själv för att man får mindre kvar så finns en alldeles utmärkt lösning. Hitta någon annan som är ensamstående att flytta ihop med (så att man kan dela kostnaderna med varandra), istället för att snyfta och tycka synd om sig själv.

Anonym sa...

kära funnderare
Ingen har anklagat dig för att simulera ingen vill byta med det öde Du har drabbats av men ta inte din ärlighet som intäckt för att det inte finns en hel del simulanter som utnyttjar systemet.
Det har gått så långt att till och med en del läkare har resignerat till att anser att frågan om sjukskrivning inte längre är en medicinsk fråga utan en social d:o

Funderare sa...

Jag förstår att huvudpersonen i detta är denna Alexandra, men du skriver även:

"Men precis som Simply skriver kan det knappast anses vara en bra politik som tillåter att individer går sjukskrivna och bli passiva utan utredning och rehabilitering. Tvärtom så är det positivt att ställa krav på dem som går hemma dagarna i ända och att förvänta sig att även dessa ska kunna hjälpa till att bidra till samhället istället för att leva år ut och år in på andra människors arbete."

I denna kommentar från dig så vänder du dig inte direkt till Alexandra utan till de som "som går hemma dagarna i ända och som lever på andras pengar". Därför vill jag påpeka att nästan alla som är sjukskrivna är det för att de är sjuka och inte för att leva på andra människors arbete.

Och vadå utredning och rehabilitering? Utredning, ja möjligtvis av en kontorsanställd som inte har någon vårdutbildning och rehabilitering....var finns den. Bra tänkt men fungerar inte i verkligheten, och detta måste man ta i beaktan innan man dömer människor.

Vad denna Alexandra kan och inte kan har jag ingen aning om. Känner henne inte och tänker därför inte döma henne heller. Men OM det du skriver är sant så förstör hon för oss som är sjuka men som sagt, jag känner inte henne och vet inte hur hennes liv ser ut. Men vad hon hade innan hon blev sjuk borde man kanske bortse ifrån, i alla fall lite. Eller ska alla som blir sjuka tvingas flytta för att sedan leva på existensminium tills den dag dom blir frisk?

Sen undrar jag om den enda skatteintäkten vi har i detta land är på arbetstagarnas inkomster? För jag antar ju att hon handlar och nyttjar samhället i övrigt precis som andra och missminner jag mig inte så är det skatt på allt.

Av mitt exempel så tänkte jag mer på föräldrar som har deladvårdnad. De har det än sämre ställt än de som har ensamvårdnad. Nice lösning du hade på det problemet....... Sen ville jag visa på att bara för att man är sjukskriven så är man inte rik och att det kostar en hel del.

Björn, jag vet att det finns simulanter vilket jag även skrev. Men ska vi sparka på de 9 som verkligen ligger ner för att sätta dit den 10:e för att den fuskar? Sen har det gått så långt att läkarna snart inte tror på patienterna när det behöver vara sjukskrivna. Alla som är sjuk idag är tydligen lite simulandet. Lite att kommentaren om SBG-kärring kommit tillbaka.

Och mitt öde, nä jag är inte sjuk och jag har inte ont, oooo nej. Jag är nog en SBG-kärring, i alla fall enligt de som beslutar på FK. Men jag har läkarintyg, många och långa.

Medborgare X sa...

Funderare!

Ja, jag tycker att det är bra att man ställar krav på dem som är sjukskrivna och att man snabbt utreder vad man kan göra för att hjälpa dem tillbaka till arbetsmarknaden. Bara för att man är sjuk innebär det inte alltid att man inte kan arbeta! Om utredningen kommer fram till att det överhuvudtaget inte går för personen att arbeta och att det inte är troligt att denne kommer att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden så bör man bli förtidspensionerad. Dock får detta inte ske på så vaga grunder som under den föregående Socialdemokratiska regeringens tid då 140 nya personer förtidspensionerades varje dag!

Alexandra Johansson har uppenbarligen en viss arbetsförmåga. Då ska hon också ta vara på den och solidariskt medverka till att bidra till samhället!

Att man betalar skatt även på sin sjukersättning och att man betalar moms när man konsumerar upp den innebär inte att man verkligen bidrar till samhället. Det är bara en rundgång på skattemedel. En ineffektiv rundgång som i sig kostar pengar. Varje person som kan gå från att leva på bidrag till att arbeta och betala skatt är väldigt bra för samhället i stort. Det leder både till lägre kostnader för samhället och högre skatteintäkter. Det är en dubbel vinst att få bidragsberoende personer att istället börja arbeta och själva bidra istället.

Funderare sa...

Jag håller med dig MX, men det ska vara rimliga krav. Precis som man ställer på alla i ett väl fungerande samhälle. Tyckte precis som du innan jag hamna i denna cirkus. Innan jag insåg att så himlans fel jag hade. Att förtidspensionera någon bara för att de är sjuk under en längre tid är ingen bra lösning.

Men att komma med en lösning på detta problem utan att ha sett till att vägen dit fungerar är bara vansinne. Och att hävda på detta med utanförskap som regeringen gjorde är bara svammel. När de räknar på detta så ser det på varje person som är sjukskriven. Men som alla vet så har socialbidragstagarna ökat enormt mycke. Alla de som anses vara för friska för att vara sjuk och för sjuka för att kunna arbeta har bara ett ställe och vända sig till. Och när man räknar utanförskapet hos de som uppbär socialbidrag så räknas hela familjen. Detta har ökat antalet personer som hamnar i utanförskap inte minskat.

En snabb utredning av en person som inte ens vet vad tibia är i ett läkarintyg, en person som ska fatta beslut när det gäller sjukdom och vård. Bra tänkt men blev så fel. Så jag vet inte vilka utredningar du hänvisar till.... Du kanske kan upplysa mig så att jag vet var jag ska vänta mig, du verkar ju veta.

Vad är det för rehabilitering folk skriver och Husmark uttalar sig om? Den enda rehabilitering som finns får man söka själv idag. Behöver inte ens en remiss från en läkare, vilket gör att köerna till en bra sjukgymnast, arbetsterapeut och liknande är milslång. Kan ta månader innan man får hjälp och undertiden ska man var frisk och stå till arbetsmarknades förfogande. Man kan tro att regeringen har haft han i "Min västa fot" som förebild........tyvärr fick han inte heller ett jobb utan fick fixa allt själv.

Och att jag inte skulle bidra till samhället för att jag varit sjukskriven, tack den värmde. Vilken tur att jag har barn som kommer att göra det den dag du blir äldre och måste nyttja systemet.

Det är denna inskränkta syn, skvaller-trådar på FB, förstå-sig-påare, människorna på FK och AF, politiker uttalanden, mediaskriverier och de som utnyttjar systemet som förstör för de som verkligen är sjuka. De flesta är faktiskt sjuka. Grannar som tittar snett när man kommer med rullstolen i snömodden, beslutsfattare hos FK och AF, läkare som ifrågasätter allt osv.

De flesta sjuka vill vara friska, vill bidra lika mycke till samhället, tjäna pengar, ha råd att unna sig saker, slippa värk, sova på nätterna, bli fri från magsår pga oro och mediciner och få ett människovärde igen. Ett människovärde som okunskapen hos vissa har förstört....sjuka bidrar inget till samhället de bara kostar och kostar och ligger stackars arbetstagare till last.

Men om det nu ska sparas pengar varför har höginkomsttagare barnbidrag. Totalt får ett barn ca 200 000 under sin barndom. Tycker du att det är bra att dina skattepengar går direkt in på barnen Rausings bankkonto?

Så, jag håller med dig om en del men vet inte hur vägen ser ut för att nå fram till dessa mål. Men lika väl som sjuka har rätt att få bli frisk och kunna arbeta måste de ha att få vara sjuk......

Medborgare X sa...

Funderare!

Att det finns praktiska problem med rehabilitering (som brist på sjukgymnaster och arbetsterapeuter) och annat som inte alltid fungerar perfekt inom systemet, innebär inte att principerna i systemet är felaktiga. Naturligtvis ska man lägga resurser för att så snabbt och effektivt utreda vilka åtgärder som passar respektive individ bäst och som medför att denne får den hjäp som behövs för att så snabbt som möjligt komma tillbaka till arbetslivet. Att Alexandra Johansson har fått lulla på i fyra år som sjukskriven tycker jag är bedrövligt, men själv vill hon tydligen fortsätta att lulla på i samma visa. Det tycker jag är ännu mer bedrövligt!

Du tycker att det hårt att påstå att sjukskrivna inte bidrar till samhället, men det är ett faktum! Det genereras inga nya skatteintäkter av den moms du betalar när du konsumerar upp din sjukersättning. Det är en rundgång på pengar inom systemet.

Att ha satt barn till världen är heller inte att bidra till samhället i sig själv. Det är först när de vuxit upp och själva börjar arbeta och betala skatt som de bidrar till samhället, men då är det de själva som bidrar, inte deras föräldrar!

Vad gäller barnbidrag håller jag dock med dig. Det är inte rimligt att skattepengar går till bidrag till föräldrar som själva har arbetsförmåga nog att försörja de barn de satt till världen. Barnbidraget borde avskaffas helt och hållet! Istället borde det ersättas av ett höjt grundavdrag för föräldrarna, så att barnfamiljer får betala lite mindre skatt på sina inkomster.

Medborgare X sa...

För övrigt finns en fortsättning på detta inlägg här, som handlar om varför det är så viktigt att få tillbaka personer som Alexandra Johansson i arbete igen.

Anonym sa...

Det är sådana människor som gör alla skattebetalare till offer för stöld. Hon håvar in mer pengar än många som arbetar hårt och det är självklart att människor som hon anser att de inte kan jobba. Som tur är ger Moderaternas arbetslinje inte längre möjlighet att själv bestämma när man ska vara sjuk vilket ökat rättvisan.

Anonym sa...

Nog är du en lättlurad dumskalle alltid. Det är på grund av obildade drängar som du som det ser ut som det gör. En skiftnyckel på två ben är vad du är.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!