05 september 2011

Som man förväntas du inte säga nej, då blir du skadeståndsskyldig

Medborgare! Det brukar alltid hävdas att ett nej är ett nej, men tydligen beror det på könet på den som säger nej. Om det är en man som tackar nej så accepteras det inte alltid, varken av den avhysta kvinnan eller av rättsväsendet. En 51-årig man i Frankrike har nyligen blivit dömd att betala drygt 90 000 kronor till sin ex-fru, efter att hon hade stämt honom i samband med skilsmässan för att de, enligt hennes tycke, haft sex för sällan under tiden de varit gifta.

När kvinnan ansökte om skilsmässa angav hon att anledningen var hennes mans ovilja att bjuda till i sängkammaren. Domaren som godkände skilsmässan fastslog att mannen var ensamt skyldig till uppbrottet.

Kvinnan nöjde sig dock inte med detta, utan valde därefter att även stämma sin ex-man med motiveringen ”brist på sex under 21 års äktenskap”. Domstolen tog kvinnans parti och konstaterade i domslutet att:
"En sexuell relation mellan man och hustru är ett uttryck för den kärlek de har för varandra, och i det här fallet saknades det."
"Genom att gifta sig är man överens om att dela sina liv och det här innebär utan tvekan att man kommer att ha sex med varandra."
Mannen dömdes därmed att betala 90 000 kronor som kompensation för utebliven sex till kvinnan.

Att ett nej inte alltid accepteras är kanske ingen nyhet, men om du som man säger nej kan du tydligen även bli skadeståndsskyldig!

MER INTRESSANT OM: , , , ,

27 kommentarer:

Anonym sa...

Är du man och dessutom utlänning, ses det som ett hån om inte tanten vill ha sex

Anonym sa...

herregud vilka monster till kvinnor vi lever med.

Anonym sa...

Om min fru inte vill ha sex lika ofta som jag vill så ska jag stämma henne!

Anonym sa...

äntligen en dom som avkläder den verkliga anatomin i många äktenskap.....

Anonym sa...

Det här borde rimligen innebär en män stämmningsanökningar i Frankrike, från MÄN som anser sig ha fått för lite sex... eller.. skulle inte tro att det skulle gå igenom..

Anonym sa...

....men kanske kom han billigt undan, bara 90 000 för att slippa))) det blir mindre än 12 kr per dag - nog definitivt värt utgiften

Lottaonline sa...

Jag tror inte att möjligheten att få skadestånd pga. av uteblivet sex finns i Sverige.:-)
Undrar varför hon väntade i 21 år, före hon ansökte om skilsmässa!? Leva med någon som med en bror känns onödigt. Han var nog en bankomatman för henne.

Anonym sa...

Ingenstans där kvinnor som är bäst på allt ger fan i plånboken ens? Kan man inte stämma kvinnan för att spendera alla ens pengar?

Äktenskap handlar tydligen om sex men handlar det om pengar?

Annars ett sedvanligt knep för att luckra upp en viss sida i en viss konfllikt som vi haft nu i 50 år tack vare Europeisk socialism.

Denna lag kommer enbart att gälla för viss kulturer - den som ska bort...såsom alla pålagor åt ett håll.

Anonym sa...

Det här är ett brott mot mänskliga rättigheter, och en form av våldtäkt. Vafan håller Frankrike på med?

Medborgare X sa...

zoega59!

Säger du det. Är det inte en ganska rejäl generalisering du gör där?

Medborgare X sa...

Anonym 23:26!

Nu ska man kanske inte dra allt för stora växlar på ett enskilt fall. Det är antagligen långt ifrån alla kvinnor som tänker som den 51-årige fransmannens ex-fru och än mindre är alla kvinnor monster.

Medborgare X sa...

Lotta!

Ja, man kan verkligen undra varför hon väntade 21 år med att ansöka om skilsmässa. Om hon nu var så missnöjd med sexlivet och det var så viktigt för henne så borde det naturliga ha varit att ansöka om skilsmässa betydligt tidigare, istället för att vänta i flera år och sedan begära skadestånd.

Om det kan hända i Sverige? You never know, konstigare saker har hänt även här...

Jo'El sa...

Vi behöver fler fall av detta, där män drar sina fruar inför rätta för att de säger nej, där man hänvisar till det franska fallet och faktiskt med tydlighet kan hävda att man HAR rätt att kräva sex även av en partner som inte vill.

Måtte denna värld gå under snart. Den är för knäpp för att bevaras.

Anonym sa...

Nu kan han stämma henne för att hon tog alla hans pengar...

Lottaonline sa...

@JoÉl
Det finns ju rimligen sundare metoder, att tjäna sitt uppehälle än att stämma folk!

Är folk inte nöjda med sina förhållanden. Eller inte får ut det som önskas, om det så gäller uppmärksamhet, kommunikation eller sex, så finns det två möjligheter:

1) Lös era problem själva genom kommunikation eller rådgivning.

(Allt gnäll kring jämställdhet och könsfrågor är bara tecken på människor, som inte haft riktiga problem i livet. Eller någonsin löst något själva.)

2) B r y t u p p f ö r h å l l a n d e t.

Ingen kan heller tvinga en annan till sex! Oavsett kön. Befinner man sig i en sådan risig relation, se punkter ovan.

Tack för ordet.

Hmm sa...

Hahaha: Jag har bla bott i Frankrike. Man kan säga att de har en liten annan syn på sex och kärlek där än i övriga världen. De som kommer närmast är nog Italien.

Jo'El sa...

Lottaonline,

"Ingen kan heller tvinga en annan till sex! Oavsett kön."

Uppenbarligen kan man ju göra precis det eftersom frankrike fastställt att man blir skadeståndsskyldig om man säger nej för ofta.

Min kommentar byggde på att lagar förändras genom att man driver dem in absurdum. Därför tycker jag att ALLA män skall stämma sina kvinnor som de inte vill ha sex tillräckligt ofta, så att en lagändring till slut blir nödvändig för att fastslå att sex inte är en rättighet, utan ett privilegium.

Lottaonline sa...

@JoÉl

Då måste väl även det omvända gälla!? Alla kvinnor i Sverige stämmer sina män, för otillfredsställande sex!? (inlägget handlade ju ändå om Frankrike)

Anonym 00,35 var ju till och med beredd, att betala för att slippa ha sex med kvinnor. Det måste väl ändå ses som både könsdiskriminering, förtal och kränkande behandling..;)

@Mx et al.
Min parentes i kommentar klockan 13,35 var skriven, då jag befann mig i lågtblodsockerlunchbristhungrigt tillstånd. Jag har ju egentligen inget belägg för att andra inte haft djupa problem i livet tidigare. Trots att de ofta drar upp det exotiska ämnet kön och jämställdhet...:)

Medborgare X sa...

Jo'El!

Jag tror knappast vi behöver fler fall som detta. Snarare tvärtom. Vi får hoppas att detta är ett enstaka fel i arbetet från det franska rättsväsendets sida och att det inte blir några fler liknande fall i framtiden (oavsett rollfördelningen mellan könen).

Medborgare X sa...

Hmm!

Tja, kanske beror fallet på att man i Frankrike har en liten annan syn på det här med sex och kärlek än i övriga världen. Men förhoppningsvis var det en engångsföreteelse även där. Den som lever får se...

Medborgare X sa...

Lotta!

Du får se till att alltid ha lite snask vid din sida, så att du snabbt kan ta dig en liten sötsak när blodsockerhalten börjar sjunka. ;-)

Lottaonline sa...

@Mx
När jag läser ditt svar fick jag plötsligt behov av något sött! Du får sända upp lite skånsk "spiddekauga"!? Har för mig att du håller till i de halvdanska trakterna.

Inte alls för att vara förbjudet chevaleresk nu! Utan det bör hellre ses som en nödvändigmuta till den tuffa kvinnomaffian! ;)

Anna1 sa...

"En 51-årig man i Frankrike har nyligen blivit dömd att betala drygt 90 000 kronor till sin ex-fru, efter att hon hade stämt honom i samband med skilsmässan för att de, enligt hennes tycke, haft sex för sällan under tiden de varit gifta"

Hahaha... det tycker jag var bra gjort!!

Anna1 sa...

Vad jag menar är att jag också skulle kunna tänka mig att ta en man till domstol om han han inte levde upp till mina önskemål på detta plan. Man gifter sig av några anledningar, varav en är sex. Därför kan jag förstå att kvinnan som beskrivs ovan känner sig lite lurad...Här gifter man sig och så kommer detta

Anna1 sa...

Obs - jag skämtade!

Men visst är det helt fantastiskt hur människor "tänker" och beter sig mot varandra!

Anonym sa...

Det framgår inte av texten huruvida domaren var en man eller en kvinna. Apropå synen på ett äktenskap och särskilt då sexlivet inom ett äktenskap. Det framgår inte heller huruvida det fanns nämndemän inblandade.
Ibland kritiserar man här och på andra ställen domstolsbeslut som ”partiska” – fast domaren i själva verket representerar andra könet.
I Frankrike har man kanske mer generellt den syn på mannen att han vill jämt. Och är oförmögen att säga nej – därav alla älskarinnor och otrohetsaffärer vid sidan av. Men självklart är det fel ifall han sen inte orkar/vill/ids idka sex med sin äkta maka. Det går inte för sig..
I Israel dömdes en man till att dansa med sin fru en gång i veckan. Mannen hade i domstolen klagat över att han inte orkade pga arbete och trötthet, men den förklaringen accepterades inte av domaren.
Jag har svårt att se hur dessa domar skulle kunna användas som riktlinjer i svenska domstolar. Och i synnerhet har jag svårt att se chansen till skadestånd när just skadeståndslagen är så ynklig generellt i Sverige.

Monica

Anna1 sa...

@ Monica

Tack för berättelsen om dansen. Det var väldigt lustigt tycker jag. Hoppas bara inte att Sverige ser Israel och Frankrike som ett föredöme vad gäller rättsäkerhet och straffpåföljd.

Herregud!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!