17 september 2011

Byxmyndig utan ansvar?

Medborgare! I Sverige blir man enligt lag byxmyndig vid 15 år ålder. Vid den åldern bedöms alltså att en ung människa har uppnått en sådan grad av mognad att han eller hon kan ge ett juridiskt giltigt samtycke till samlag eller annan sexuell handling och antas kunna bedöma effekterna av detta val på ett moget vis. Kort sagt bedöms man vid denna ålder kunna ta ansvar för sin egen sexualitet och de sexuella handlingar man själv ger sin in på.

Men det är uppenbarligen inte alla som delar den synen, speciellt inte om det handlar om unga flickor som har sex som faller utanför den gängse normen. Som den 16-åriga flicka som aktivt sökte efter män på ett internetforum för BDSM-sex och som var den som tog initiativ till ett dylikt möte med en 32-årig man. Efter att först ha chattat med varandra under en tid spenderade de två en helg tillsammans och ägnat sig då åt BDSM, men dock aldrig åt någon sex i traditionell bemärkelse (samlag). Den 16-åriga flickan var fri att avbryta när helst hon så önskade. Allt skedde med fri vilja och samtycke.

När den 16-åriga flickan efter helgen blev ställd mot väggen av en vän ville hon dock inte att hennes sexuella läggning skulle avslöjas och inte heller ville hon avslöja den 32-årige mannen. Den ena lilla lögnen efter den andre ledde därför till att hon hittade på en falsk historia och sa att hon blivit kidnappad av tre män som turats om att våldta och misshandla henne. Detta kom både till hennes föräldrars kännedom och till polisens kännedom. Detta ledde i sin tur till att åklagare Ulrika Rogland häktade en helt oskyldig 28-årig man. Han fick sitta inlåst i tre veckor misstänkt för grov våldtäkt innan det avslöjades att han inte hade något som helst med historian att göra. Istället blev den 32-årige mannen till slut blev åtalad för grov misshandel, trots att den 16-åriga flickan haft BDSM-sex med honom av fri vilja och med samtycke.

Hela historien bakom det så kallade "sextortyr"-målet har Medborgarperspektiv skrivit om tidigare. Där framkom allt det som media valt att inte skriva om. Som att det varken var mötet med den 32-årige mannen eller hennes tidigare självskadebeteende som den 16-årige flickan mått dåligt av under tiden för rättegången, utan att det istället snarare var åklagare Ulrika Roglands agerande gentemot flickan som var orsak till hur hon mådde! Åklagare Ulrika Rogland har nämligen drivit detta mål mot den 16-årige flickans uttryckliga vilja. Flickan vill absolut inte vara en del av målet och vägrade därför infinna sig i Tingsrätten. Istället skrev hon brev till den 32-årige mannen där hon uttryckte hur ledsen hon var för vilken hemsk vändning deras ömsidiga möte hade tagit.

Till skillnad från åklagare Ulrika Rogland och frilansjournalisten Caroline Engvall så anser sig nämligen den 16-åriga flickan vara fullt kapabel att själv ta ansvar för sin egen sexualitet, även om hon tidigare (i unga år) haft ett självskadebeteende.

Det verkar för övrigt även den 32-årige mannen vara. När flickan efter helgen lämnade hans lägenhet var det bara en sak som hon var förvånad och lite besviken över, nämligen att han under hela helgen inte haft traditionell sex (samlag) med henne en enda gång!

Frågan är nu hur Hovrätten kommer att döma? Anser de att man kan vara byxmyndig utan eget ansvar?

Läs också sanningen om "sextortyr"-målet!

DN1 DN2 EX1 EX2 EX3 SDS1 SDS2 SR1 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4
MER INTRESSANT OM: , , , ,

54 kommentarer:

Lottaonline sa...

@Mx

Det känns ganska billigt på något sätt, att som du och Maukonen strider för att småtjejer ska straffas. Så mycket hat.

Det måste ju finnas ädlare mål i livet?

Johan sa...

@ Lottaonline
Det enda straffandet jag kan utläsa i texten är att tjejer, i en ålder då de är både straff- och byxmyndiga, ändå inte anses kunna ta egna beslut. I alla fall om det är inbegriper sådant som inte ses som rumsrent eller fint. Du bidrar till det skuldbeläggande som den här tjejen kommer att få leva med.

Lottaonline sa...

@Johan

"Bidrar jag till skuldbeläggandet som tjejen kommer att få leva med! haha det var mycket underhållande!

Lottaonline sa...

@Johan

En sak till om du eller MX eventuellt gillar att smiska tjejer har jag ingen åsikt om.

Syftet med den här typen av inlägg är mer att "ge igen" "hämnas" för att smågrabbar kan ha blivit anklagade orättvist.

Det är omoget och barnsligt! Och inte försvarbart av vuxna män och kvinnor att syssla med! Två fel gör inte ett rätt!

Anna1 sa...

Verkar finnas många trasiga tonårstjejer i det här landet. Den här tjejen tycker jag emellertid verkar vara sund på det sättet att hon erkänner att hon ljugit och ångrar sig. Det är verkligen dålig stil att man inte lyssnar på henne, det måste vara skitjobbigt för henne. Dessutom är hon ju väldigt ung.

Och det var klantigt och omdömeslöst av den 32-åriga mannen att inleda en sexuell relation med henne. När man är 16 har man inte så mycket erfarenhet av livet och förstår nog inte hur sårbar man är. Det borde han ha förstått. Dock var det hon som aktivt sökte kontakt och hon är ju byxmyndig. Sexet var dessutom frivilligt och verkar på det stora hela vara uppskattat av båda parterna.

Vad gäller BDSM och andra sexuella uttryck är det skrämmande att staten även ska blanda sig i detta! Jag är ganska insatt i just BDSM eftersom jag skrev min uppsats om ett våldtäktsmål där de inblandade praktiserade detta. Maktdimension verkar vara hela poängen, njutningen, för de som utövar BDSM och mot den bakgrunden förstår jag inte varför man inte glädjs åt att andra s a s "hittat hem".

Medborgare X sa...

Lotta!

Vad menar du med att "småtjejer ska straffas"?

Det handlar om att även flickor som fyllt 15 år och därmed blivit byxmyndiga ska ses som lika ansvariga för sina egna sexuella handlingar som 15-åriga pojkar. Att inte se dessa flickor som ansvariga vore ytterst ojämställt. Pojkar och flickor måste behandlas lika.

Om man inte kan se 15-åriga flickor som ansvariga för sina sexuella handlingar så är det uppenbarligen någonting fel i lagen. Då måste lagen förändras. Frågan är då om man ska ha olika lagar för flickor och pojkar? Jag tycker det verkar vara en ytterst dålig idé.

Än mer underlig skulle den vara om man dessutom tar hänsyn till att flickor sägs mogna fortare än pojkar i den åldern. Med det i åtagande vore det snarare mer logiskt att ha en högre byxmyndighetsålder för pojkar!

Anonym sa...

Jag trodde det var olagligt att ha sex med någon som är 15-17 om man själv är över 18. Trodde byxmyndig menades att man bara fick ha sex med andra 15-17åringar.

Anonym sa...

Lotta varför har du sådan ilska mot mx och andra som försöker ta upp det som inte är jämställt i samhället? Är du en i raden av kvinnor som är rädda för det?

Lottaonline sa...

@Medborgare X

”Vad menar du med att "småtjejer ska straffas?”

Bilden utifrån av ofta postade inlägg kring småtjejer och kvinnor, som gör sig skyldiga till brott kan inte ses på annat sätt än, att ni vill ge en sämre bild av det andra könet.

Talar vi jämlikhet mellan könen varför då fokusera så mycket på mindre moraliserande händelser kring kvinnor och tjejer!?

Talar vi om likabehandling mellan könen varför då inte gå på lagen och dess kärnpunkt istället för att gottande visa, – Minsann se här vad tjejer kan vara dåliga!

”Om man inte kan se 15-åriga flickor som ansvariga för sina sexuella handlingar så är det uppenbarligen någonting fel i lagen. Då måste lagen förändras.”

Ja hellre det. Visst ska de anses ansvariga för sina handlingar, under normala förhållanden!

Det är ändå mer givande, att fokusera på lagen än att hänga ut småfolk. Kan även tycka att när det handlar om en stor ålderskillnad och hon haft självskadebeteende, så är det diskutabelt. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvskadebeteende

Problematiken kring dem inkluderar ofta en dålig självbild. Inte direkt ett bra underlag för att fatta egna sunda beslut. Det gäller både killar och tjejer. Jag fick faktiskt vara stödperson till en kille när jag bara var 19 år, med ett sådant beteende. Skära sig med rakblad, dricka allt möjligt som inte hör hemma i en mänsklig kropp o.s.v.

”Med det i åtagande vore det snarare mer logiskt att ha en högre byxmyndighetsålder för pojkar!”

Vet inte hur det ser ut rent vetenskapligt, med pojkars och flickors mognad. Ofta talar vi ändå om att flickor mognar snabbare. Tycker att alla straff för tonåringar mellan 13-15 som haft umgänge i en relation bör avskaffas.

Tonåringar ska inte behöva hamna i ett straffregister. Det ska dock inte förmildra enstaka och grova brott. Det finns ju vissa störda människor. Även bland unga. De sista bör dock få vård snarare än straff.

Alla vettiga och friska människor vet redan, att även kvinnor och tjejer kan utföra brott. Jag ser inte det goda syftet med att repetitivt måla upp en sämre bild av kvinnor och tjejer!

Det som ofta läggs upp koncentrerat på era forum har dessutom alltid redan publicerats i media. Nu är skillnaden bara att det på ett skadeglatt sätt ska hackas och moraliseras över dessa tjejer och kvinnor.

Jag vet att en del uppfattat att media hackar ner på män. Något jag kan förstå kan upplevas som störande.

Samtidigt måste ni ju förstå, att dessa krönikor och artiklar blir extra koncentrerat belysta! De läggs upp, förstoras och diskuteras.

De upplevs då självklart som ett mycket större problem, än det nödvändigtvis egentligen är i verkligheten!

Lottaonline sa...

@Anonym 16,50

Rädd för vadå?! :-) Jag står på egna ben, gör du?

Jag kan nästan uppleva att vissa av er män är mer radikalfeministiska, än de feminister ni sägs strida mot.

Medborgare X sa...

Anonym 16:49!

Nej, när man fyllt 15 år så är man enligt lagen myndig att själv avgöra om och med vem man vill ha sex (så länge denne också är över 15 år). Mer om den sexuella myndighetsåldern kan du läsa här.

Medborgare X sa...

Lotta!

En flicka som fyllt 15 år gör sig inte skyldig till brott om hon har sex med en annan person (så länge denne också har fyllt 15 år). Inte heller gör en pojke/man sig skyldig till brott om denne har sex med en annan person så länge båda fyllt 15. Samma regler oavsett kön.

Detta inlägget tar upp är att representanter för rättsväsendet (i detta fall åklagare Ulrika Rogland) och media (i detta fall Caroline Engvall) inte verkar accepterar detta. De försöker istället omyndigförklara flickor som fyllt 15 år baserat på deras sexuella läggning, hur de väljer att ha sex och med vem de väljer att ha sex.

Det är mot dem som detta inlägget riktar sig. Inte mot den 16-åriga flickan!

Olle sa...

Lotta - Tjejen har förvisso begått ett väldigt allvarligt brott, nämligen att vittna falskt mot en person hon aldrig överhuvudtaget träffat. Men det har MX inte tagit upp i detta inlägg och han kritiserar inte tjejen överhuvudtaget.

Jag tycker du ska träna lite mer på läsförståelse, alternativt komma till insikt om att du har en stor svaghet på den punkten, och införa rutinen att läsa varje inlägg minst tre gånger innan du klickar på 'kommentera'. Då skulle vi kanske slippa dina eviga halmgubbar där du går i taket av ilska över saker som folk aldrig skrivit.

Lottaonline sa...

@Olle

Jag bryr mig otroligt mycket över dina kommentarer, så jag springer genast och hämtar anteckningsblocket.

Olle sa...

Lotta - Om du inte vill att dina kommentarer ska bemötas av folk som inte håller med, så kan du ju låta bli att skriva dem.

Lottaonline sa...

@Medborgare X

”En flicka som fyllt 15 år gör sig inte skyldig till brott, om hon har sex med en annan person (så länge denne också har fyllt 15 år).”

Jag har inte heller i min text påstått att det skulle varit hennes brott.

”Inte heller gör en pojke/man sig skyldig till brott om denne har sex med en annan person så länge båda fyllt 15. Samma regler oavsett kön.”

Vart i min text har du läst in att jag INTE skulle förstått den rättsdelen? Däremot har hon ju falskeligen anklagat någon man för våldtäkt.

”De försöker istället omyndigförklara flickor som fyllt 15 år baserat på deras sexuella läggning, hur de väljer att ha sex och med vem de väljer att ha sex.”

Jag förstår att det som stör är att ni upplever att tjejer får mer rättsskydd än pojkar i en motsatt situation.

Min poäng var att det är bättre att sluta hänga ut rättsfall på flickor och kvinnor för att som det stort kan tolkas, påvisa att även de kan hänge sig åt ett icke normativt eller moraliskt försvarbart beteende. Därför att det mer upplevs som en hämnd eller tävlan mot det andra könet.

Kan även tillägga att min opposition kring ämnet inte var mot Medborgare X själv utan just det jag skrev.

Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...

Lotta!

Ja, det är riktigt att hon också hann med att falskanklaga en 28-årig man för våldtäkt. Det borde hon naturligtvis stå till svars för. Precis som man vid 15 års ålder anses vara byxmyndig så anses man även vid samma ålder vara straffmyndig. Så naturligtvis borde hon därmed inte bara ses som ansvarig för sina sexuella handlingar, utan även för sina brottsliga handlingar. Nu var det dock inte det som inlägget i första hand handlade om!

Nej, det är inte i huvudsak "att tjejer får mer rättsskydd än pojkar i en motsatt situation" som stör mig. Det är snarare att tjejer/kvinnor inte ses som ansvariga för sina egna handlingar som stör mig.

Hur ska man någonsin kunna uppnå jämställdhet om feminister gång på gång envisas med att se kvinnor som viljelös mähän som inte klarar av att ta samma ansvar som män i motsvarande situation?

Jämställdhet handlar om att samhället ska behandla män och kvinnor lika. Att både män och kvinnor ska ses som förnuftiga människor som är kapabla att ta ansvar för sina egna handlingar och sina egna val. Det gör uppenbarligen varken Ulrika Rogland eller Caroline Engvall (i varje fall inte vad gäller kvinnor)!

Observer sa...

Erhöll 28 åring monetär kompensation för att ha suttit oskyldigt inspärrad i tre veckor för ett så allvarligt brott? Eller var det igen en gång "gratis"?

Anna1 sa...

"Så naturligtvis borde hon därmed inte bara ses som ansvarig för sina sexuella handlingar, utan även för sina brottsliga handlingar"

Instämmer till 100 procent. Det märkliga i sammanhanget är att hon faktiskt försökte att ställa saker och ting till rätta men inte fick göra det... det är fruktansvärt dåligt.

Anna1 sa...

Observer: när jag läser dina kommentarer känns det som att jag skulle vilja ge dig en STOR varm kram. Det är ju inget fel på svenska tjejer utan på hon som sårade dig. Hoppas att du kan se skillnaden.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anna1 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Raoul Wallenberg sa...

@Anonym

Det tycker jag med, d.v.s. att den är värdelös, då jag slutade mina dagar där.

Medborgare X sa...

Observer!

Jag vet inte om 28-åringen erhöll någon monetär kompensation för att ha suttit oskyldigt inspärrad i tre veckor. Även om han fick det så brukar den endast täcka förlorad arbetsförtjänst och inte alls ta hänsyn till alla övriga förluster i livet som det innebär att bli anklagad och häktad för ett brott man inte har begått.

Åklagare Ulrika Rogland har antagligen inte ens bett honom om ursäkt och den 16-åriga flickan har, som vi alla vet, inte behövt ta något som helst ansvar för sin falska anklagelse.

Medborgare X sa...

Anonym 23:32!

Om du vill skriva här så ska du hålla dig till ämnet och inte bara kasta ur dig en massa personangrepp. Ditt inlägg raderas!

Det gäller alla! Håll er till ämnet och håll er till sakargument!

Medborgare X sa...

Anonym 23:50!

Samma sak gäller dig!

Anonym sa...

@Raoul

Vi får väl låna uttrycket "Många som skyndat före sin tid tvingas invänta den på obekväma tillflyktsorter" för att beskriva ditt öde. Maktmissbruk hette det väl visst.

Medborgare X sa...

Anonym 00:42!

Och även dig! Håll er till ämnet!

Medborgare X sa...

Observer!

Det gäller även dig. Håll dig till ämnet och diskutera med sakargument. Jag vill inte se en massa meningslösa personangrepp. Det finns heller ingen anledning att svara på personangrepp med nya personangrepp.

Om du (eller någon annan) har synpunkter på en kommentar som du tycker går till personngrepp mot dig så är det bättre att du skickar mig ett mail än att gå till motangrepp!

Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...

Lotta och Observer!

Jag har tröttnat totalt på er personliga vendetta! Jag vill inte se en enda ytterliga kommentar där ni diskuterar varandra istället för att diskutera inlägget!

Håll er till ämnet eller bli raderade! Förstått?

Medborgare X sa...

Lotta och Observer!

Om ni (eller någon annan) har synpunkter på vad andra skriver om er i kommentarerna så kan ni vända er till mig i ett mail.

Lottaonline sa...

@Medborgare X

Blir det enklare att läsa dem i ett mejl, än att se påhoppen offentligt publicerade?

Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lottaonline sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Observer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...

Lotta och Observer!

Inget av era senaste kommentarer har haft det minsta med själva inlägget att göra! Ni är varmt välkomna att diskutera inlägget, men håll er då till ämnet och använd sakargument! Annars ryker kommentarerna! Förstått?

Jag har heller inte den minsta lust att se några personangrepp mot varken mig själv eller mot andra som kommenterar här i några mail. Däremot går det bra att skicka synpunkter om eventuella övertramp i kommentarer till mig per mail, men håll då en god ton även där!

Olle sa...

Domen har meddelats. Hovrätten fastställer Tingsrättens friande.

Anonym sa...

Hur ska man säkert kunna:

1. veta rätt ålder på en tillfällig sexkontakt (fråga efter leg?)
2. vara helt säker på att personen ifråga är psykiskt stabil (ringa psyket och ange personnummer på leget man kollat?)...

Skönt att rättsväsendet i Sverige fungerar!

storatanken sa...

(Signerade förut med "Feminist")
Håller faktiskt med dig här, tjejen ska naturligtvis ta ansvar för sina egna handlingar. Förstår dock inte varför du taggade inlägget med "feminism", då jag anser att målet inte har det minsta med det att göra.

Medborgare X sa...

storatanken!

Det låter bra att du tycker att tjejen ska ta ansvar för sina handlingar. Tyvärr har hela inte hela bilden kommit fram i media och flera feminister har uttalat sig i en helt annan riktning än dig. De skuldbelägger mannen och offergör flickan. Dessutom blundar de helt för alla övriga turer i fallet, som att flickan falskanklagat en helt annan man för kidnappning och våldtäkt. Det vet även åklagare Ulrika Rogland, som helt blundat för detta. Det är en av anledningarna till att inlägget är taggat med feminism.

Raoul Alexandersson sa...

Djupt imponerad av insikten att någon vågar stå upp för det faktum att en 16 åring väljer sina lustar själv. Men ej vågar stå för dom senare. Jag hatar ordspråket : förbjuden frukt smakar bäst. För en tugga och du förlorar allt. Modigt av dig !
R
PS: SEN KOMENTAR MEN DET ÄR DET VÄRT

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!