29 september 2011

Floskler och politiska parasiter

Medborgare! Riksdagen har fått en politisk vilde. Det är sverigedemokraten William Petzäll som har valt att lämna sitt parti. Detta efter att partiet uppmanat honom att lämna sitt uppdrag i Riksdagen på grund av de missbruksproblem han visat sig ha. Partiet har erbjudit honom hjälp till rehabilitering, men William Petzäll har trots hjälp återfallit i missbruk. Istället för att ta emot ytterligare hjälp och satsa på att bli kvitt sitt missbruk, så väljer William Petzäll att satsa på att trygga sin ekonomiska framtid. Om han blir kvar i Riksdagen så får han nämligen under de kommande 4 åren totalt 3 miljoner kronor för att göra ingenting. Han behöver inte ens närvara i Riksdagen. Utöver det har han dessutom rätt till betald bostad i Stockholm och fria resor i hela Sverige. Något som William Petzäll hittills nyttjat med glädje. Han har nämligen under sitt första år i Riksdagen åkt taxi för drygt 100 000 kronor av skattebetalarnas pengar.

En annan politiker som glatt låter sig bjudas av skattebetalarna är Vänsterpartiets kandidat till partiledarposten, Rossana Dinamarca. Hon har under förra året åkt flyg och taxi för drygt 220 000 kronor. Något som varken framstår som speciellt kostnadseffektivt eller klimateffektivt! Varför ta jetplan mellan Trollhättan och Stockholm när det finns tåg? Tidsbesparingen kan inte vara många minuter.

Men Rossana Dinamarca är inte ensam om tillhöra ett parti som gärna talar om att alla ska ta ansvar för miljön och sedan agera precis tvärtemot. Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand visade sig vara en riktig miljöbov som ofta tog flyget för att umgås med familjen istället för andra mer miljövänliga alternativ. Naturligtvis då på skattebetalarnas bekostnad.

Men att det finns gott om politiska parasiter är ingen nyhet. I takt med att politiken inte längre är ett kall och en fritidssysselsättning, utan ett yrke, så har också lönerna och ersättningarna sprungit i höjden. Riksdagsledamöterna har haft en löneökning under de senaste årtiondena som vida överstigit vanligt folks löneökningar och deras grundlön uppgår numera till 56 000 kronor i månaden. Till det kommer alltså fri bostad i Stockholm, ett skattefritt traktamente om 110 kr per dygn ledamoten är i Stockholm samt fria resor i hela landet.

Många politiker har dessutom ytterligare ersättningar från partiet eller från annat håll. Dessutom har man en inkomstgaranti som faller ut när man lämnar Riksdagen, vilken är betydligt förmånligare än vanligt folks a-kassa.

Har man dessutom suttit i regeringen så faller än mer manna från himmelen. Förutom en ännu högre lön än riksdagsledamöterna så toppar ofta partiet upp med ytterligare lön. Vissa partier mer än andra. Centerpartiet värderar tydligen sin partiledare högst för Annie Lööf kommer efter att ha blivit näringsminister att totalt sett tjäna mer än statsminister Fredrik Reinfeldt. Detta trots att Annie Lööfs enda praktiska erfarenhet av arbetslivet och näringslivet är att ha sommarjobbat som barista på ett café.

Praktisk kompetens, kunskap och erfarenhet spelar inte så stor roll längre inom politiken. Numera är det viktigare att känna rätt personer, kunna le falskt i TV och att ha munnen full av floskler.

De politiska parasiterna är uppenbarligen här för att stanna och de finns inom alla partier. Ty den politiska eliten håller gärna varandra om ryggen, oavsett partifärg. Allt för att kunna förse sig själv och de sina av skattebetalarnas pengar!

AB1 AB2 AB3 AB4 DN1 DN2 DN3 EX1 GP1 GP2 HD1 SkD1 SkD2 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6
MER INTRESSANT OM: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!