19 september 2010

Vänsterpartisten som gav Sverigedemokraterna vågmästarrollen

Medborgare! Allt tyder nu på att valresultatet ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll. Just den situation som både de rödgröna och Alliansen har varnat för. För bara ett antal dagar sedan såg dock läget helt annorlunda ut. Då förutspådde flertalet av opinionsundersökningarna att Alliansen skulle nå egen majoritet. Men så publicerade vänsterpartisten Emelie Holmquist sin berättelsen om hur hennes mamma Annica Holmquist var på väg att utförsäkras av Försäkringskassan, trots att flera oberoende läkare intygade att hon inte hade någon arbetsförmåga. Det slutgiltiga beskedet från Försäkringskassan hade dock ännu inte kommit.

Berättelsen spreds snabbt på nätet och även till gammelmedia. De rödgröna valde i sin desperation att använde berättelsen som ett slagträ i valdebatten. Allt i ett försök att smutskasta regeringen. Allt i ett sista försök att vända opinionen till sin egen fördel.

Nu ser vi vad resultatet blev. Att Sverigedemokraterna hamnar i en vågmästarroll. Just det läge som de etablerade partierna varnade för under hela valrörelsen.

Då är det onekligen lite tragikomiskt att det var en vänsterpartist som såg till att det andra extremistpartiet fick en vågmästarroll, men Sverigedemokraterna tackar säkert Emelie Holmquist i kväll!

15 kommentarer:

HD sa...

Samma tankar som dig då jag insåg hur resultatet skulle bli. Men det finns ingen annan att klandra egentligen än hela riksdagen inklusive regeringen.
Riksdagen (inklusive regeringen) borde tidigare ha tagit tag i försäkringskassans resulathysteri som hela tiden offrar männisor pga deras egna läkare som dömer människor utan att ens ha träffat dem.
Regeringen har tagit beslut som har påverkat försäkrningskassans beslut men inte på det sätt som nu drabbat blandannat Annika.
Tyvärr. Varje röst på de rödgröna har gett SD en oförtjänt vågmästarroll.
Varje röst som berott på de senaste skriverierna där även de rödgröna hade ett ansvar är tragiskt eftersom det inte är regeringens fel endast.

HumanLabRat sa...

Alltså hur är du funtad? Vänsterpartiet är SD:s motpol så jag förstår verkligen inte hur folk som har vänster-åsikter skulle ha gynnat SD! Men som vanligt skyller Alliansen allt på vänstern. Jag har för flera månader sedan sagt att Alliansen gärna skulle regera med SD och jag får nu säga: vad var det jag sa. Alliansens partier är strålande glada över att de nu är beroende av SD.

Pappan sa...

Att SD får den position de nu får torde vitalisera svensk politik som kanske aldrig förr. Vad man än tycker och tror om SD så måste man medge att de har ett oöverträffat engagemang och att de, faktiskt, har behandlats mycket, mycket illa av en samfälld journalistkår.

Extremister? Deras migrationspolitik är anpassad till våra grannländers. Således just inte extremistisk. Deras socialpolitik ligger vänster om Blocket och deras säkerhetspolitik höger om Alliansen.

det är väl bra?

Pappan

Anonym sa...

Alltså... Jag fattar inte ett dugg hur du resonerar kring detta. Har slösat bort några minuter av mitt liv på en ogrundad analys.

Anonym sa...

Jag håller delvis med de ovan. Jag tror inte vänsterpartiet är direkt orsak till SD:s intåg. Däremot legitimerar vänsterpartiets extremism Sverige-demokraternas. Och skulden till det är socialdemokratin. Att bjuda in ett extremist-parti som regeringsalternativ är det viktigaste som hänt i svensk politik sedan demokratins införande. Den gav alliansen segern, sossarna slutlig förlust av hegemoni, och Sverige ett gammalt nazistparti i parlamentet.

Anonym sa...

Valet är över. Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen. Istället för att hänga läpp över det är det dags att ställa frågan: hur detta kunde hända! Svaret är att det hände därför att de flesta politiker, media och antirasister inte visste hur de skulle hantera Sverigedemokraterna.

I synnerhet bör Socialdemokraterna ta sig en funderare över vad de gjort. Partiets tjat om att Sd är ett högerparti har troligen legitimerat Sd i många väljares ögon. Hur tänkte S när S valde denna strategi att smutskasta Alliansen genom att använda Sd?

http://ligator.wordpress.com/2010/09/19/jaccuse/


/Torbjörn

Anonym sa...

Dessvärre har även media i sin hysteriska hållning till SD hjälpt dem. Genom att sortera bort rasistiska kommentarer har de lämnat kvar den del av deras argumentation som för vissa framstår som rimlig och förnuftig.

Hade de i stället låtit dem uttrycka sig fritt hade SD ganska snabbt diskvalificerat sig själv då deras rasistiska inställning hade blivit mer framträdande.

Vidare är den nu uppkomna parlamentariska situationen ganska lätt att lösa om de rödgröna står fast vid sin inställning till SD. Det är bara att ignorera dem och rösta med Alliansen i de frågor de annars ändå hade förlorat om Alliansen hade haft egen majoritet...

Medborgare X sa...

Anonym 00:52!

Det ligger väldigt mycket i det du skriver. När Socialdemokraterna bjöd in Kommunisterna till regeringssamarbete öppnade det även upp för andra extremistpartier, som Sverigedemokraterna. Nu har vi fått ett extremistparti på vardera sida i Riksdagen.

Medborgare X sa...

Pappan!

Ja, det kan vara positivt att migrationspolitiken diskuteras och kommer högre upp på dagordningen. Det är ett område som är dåligt skött av både den rödgröna sidan och av Alliansen.

Dock är Sverigedemokraternas retorik i frågan allt annat än demokratisk. Den bygger på skuldbeläggande av gruppen invandrare. Den ser inte individerna. Sverigedemokraterna är ett extremistparti på samma sätt som Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Alla partierna förenas av ett svart-vitt skuldbeläggande av utpekade grupper i samhället. Sådant hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle som bygger på tolerans och respekt för individen.

Medborgare X sa...

Torbjörn!

Så sant. Det ska bli intressant att parternas och medias analyser över hur detta kunde hända! Tyvärr tror jag inte de kommer att vara speciellt ödmjuka och granska sin egen del i detta. Risken är att de istället kommer att skylla i från sig i vanlig ordning.

Anonym sa...

Fjanten Ohlys vägran att vara i samma sminkrum som Jimmie Å var ett typiskt utslag av främlingsfientlighet!

Funderare sa...

Men hur ställer du dig till SD? Du har ju tidigare skrivit om deras broderparti i Danmark och vilka bra regler de fått igenom. Så läser man vad du skrivit där så borde du ju tacka vänserpartisten...

Medborgare X sa...

Funderare!

Tänker du på det här inlägget? Det tycker jag är fullt rimliga regler. Tycker inte du det?

En stor skillnaden mellan mig och Sverigedemokraterna är att de vill begränsa invandringen. Jag tycker att vi ska ha fri invandring. Alla som vill komma hit för att leva och arbeta ska vara välkomna.

Däremot anser jag inte att man per automatik ska ha rätt att ta del av socialförsäkringssystemet som det är idag. En försäkringssystem bygger nämligen på att man solidariskt betalar sin premie innan man kan få ut någon ersättning.

En sak som jag dock håller med Sverigedemokraterna om är att det är rimligt att ställa vissa villkor för att få bli medborgare i Sverige, som att ställa upp på de lagar och regler som gäller i samhället, att inte ha en kriminell bakgrund och att ha lärt sig svenska. Men det är ju heller inte Sverigedemokraterna ensamma om att tycka i Riksdagen, även Folkpartiet har ju lagt fram liknande förslag.

Själv tycker jag att det är synd att Sverigedemokraterna kommit in i Riksdagen. Det hade varit betydligt bättre om de etablerade partierna vågat föra en öppen debatt om integrationspolitiken. Men det har man inte vågat göra och det ser vi konsekvenserna av nu.

Funderare sa...

OK, nu klarnar det lite=) Men samtidigt, vi har ju haft arbetslöshet länge nu vilket medför att invandrare inte får några arbeten...betyder det att de inte får komma till Sverige sålänge vi har arbetslöshet? Det är väl begränsning i invandringen om nått. Så nä, där ser jag tyvärr ingen skillnad på din åsikt och SD.

Hur ska de försörja sig under tiden de lär sig Svenska då? Ska de gå på Komvux i Irak kanske....? För vissa kan de ta ett bra tag innan de kan så pass mycke att de kan göra sig förstådda på arbetsmarknaden.

Fredrik sa...

Det är en av de märkligaste slutsattser jag någonsin läst.

Lite som då regeringen säger att ansvaret för deras politik ligger på... oppositionen.

say what?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!