18 september 2010

Den nya sjukförsäkringen har även en solsida

Medborgare! Det återstår nu bara timmar av årets valrörelse och partierna försöker in i det sista att övertyga väljarna att lägga sin röst på just dem. De rödgröna har i slutspurten försökt att använda den nya sjukförsäkringen som ett vapen för att vinna röster. Detta genom att beskylla Alliansen för enskilda fall där Försäkringskassans beslutat att inte förlänga sjukersättningen för svårt sjuka, som det uppmärksammade fallet Annica Holmquist. Detta trots att Försäkringskassan själva har erkänt att de kan ha gjort fel och därför vill granska ärendet på nytt för att finna en lösning för Annica Holmquist.

För reglerna är klara, sjukförsäkringen är inte tidsbegränsad för personer med allvarliga sjukdomar! I grunden är den nya sjukförsäkringen bra. Den har tillkommit för att hjälpa sjukskrivna, som har arbetsförmåga eller som med lite rehabilitering kan återfå arbetsförmåga, att komma tillbaka till arbetslivet. Sjukskrivna som med de tidigare reglerna blev vända ryggen av samhället. Sjukskrivna som då tvingades in i förtidspension för att arbetslöshetsstatistiken skulle se lite bättre ut. Sjukskrivna som hamnade i ett utanförskap, utan möjlighet att ta sig tillbaka till samhällsgemenskapen igen.

Det är dessutom så att vi alla har ett behov av att så många som möjligt av de sjukskriva återkommer till arbetsmarknaden igen, om vi verkligen vill säkra välfärden i framtiden. Vi har nämligen en enorm demografiskt utmaning framför oss. Allt större grupper kommer att gå i pension i framtiden. Allt fler ungdomar utbildar sig under allt längre tid. Detta gör att det är en allt mindre andel av den arbetsföra befolkningen som måste försörja de som inte arbetar. Då är det viktigt att så många som möjligt i arbetsför ålder arbetar och betalar skatt. Varje person som går från bidragsberoende till att själv försörja sig och betala skatt bidrar dubbelt till välfärden.

Därför är det oerhört viktigt att hjälpa så många som möjligt tillbaka till arbetslivet så snabbt som möjligt efter att de blivit sjuka. Det kommer att ställa stora krav på sjukvården, men också på sjukförsäkringssystemet. Det nya sjukförsäkringssystemet är ett steg i rätt riktning.

Visst finns det enskilda personer som hamnar mellan stolarna, som Annica Holmquist. Det händer i det nya sjukförsäkringssystemet, men det skedde även i det gamla sjukförsäkringssystemet. Orsakerna kan vara oklarheter i reglerna, men också misstag av tjänstemännen på Försäkringskassan.

Fördelen med det nya systemet är ju att det faktiskt lett till att sjukskriva har fått hjälp att komma tillbaka. Sådant är naturligtvis inte lika sensationellt och leder därför inte till helsidor i kvällstidningarna. Inte heller kan det användas som ett slagträ i valkampen. System förväntas ju fungera!

Men i sådana här lägen kan det vara på sin plats att läsa om Lottens föräldrar som fått hjälp att återvända till arbetsgemenskap igen, något som inte bara varit till nytta för de själva utan för hela familjen. Alla mår de bättre nu.

En annan som äntligen fått hjälp är Bo Göran Hägg från Göteborg. Han säger i en intervju att livsglädjen är tillbaka och att han ser positivt på framtiden igen.


Det är lätt att glömma att den nya sjukförsäkringen även har en solsida. En solsida som är långt större än skuggsidan. Glöm inte det när det är dags att rösta i morgon!

26 kommentarer:

Anonym sa...

Det du skriver låter jättebra; de som är sjuka ska uppmärksammas, få den rehabilitering de behöver och...sim sala bim är vi arbetsföra på heltid. Just; heltid...för du har väl inte glömt att i Sverige gäller inget annat än heltid.
Dessutom är din trygga förtröstan på att vi sjuka verkligen får rätt rehabilitering helt felaktig. Jag är en av dem som fått ett nej från psykvården, med motiveringen att resurser saknas. Trots att jag har läkare bakom ryggen och att beteendeterapeuten på VC inte ser någon vits att ta emot mig då hon läst mina journaler.Hon anser att jag behöver samtalsterapi i någon form....
Nå, så är vi tillbaka på ruta ett.
Men ut i arbete ska jag. Och ner på existensminimum från socialen. DET om något sänker den psykiska hälsan!
Så....det här är min vardag, och jag delar den med många. Tycker du att det låter som om jag är på väg in från ett utanförskap??

Men missförstå mig inte; jag VILL ha något att göra, även om den reguljära arbetsmarknaden aldrig vill ta i en som mig med tång.
Hur det borde ha varit: Kvar i sjukförsäkringen (man blir INTE fet på den pengen). Fått möjligheten till ordentlig rehabilitering, samtidigt som man börjar testa hur mycket och vad jag klarar av. Sedan möjlighet till delvis sjukförsäkring samtidigt som jag kan göra nytta någonstans i samhället.
Ingen piska, inga deadlines, vilket sänker oss med psykisk ohälsa än mer, utan möjligheter istället. Hur låter det här??

Vänligen, MS

Unknown sa...

Super bra blogg jag hoppas att folk tänker lite längre en näsan räcker!!!Alliansen vill inte att en svårt sjuk ska jobba! De rödgröna har skoningslöst och cyniskt exploaterat dessa fall för sin EGEN vinnings skull.Vi svenskar är INTE korkade, det var inte så att inga föll MELLAN stolarna under de rödas tid! Det är ingen som tar upp hur det var med vårdköerna under socialdemokraternas tid vid ...makten. Årslånga köer för att få operationer. Folk DOG i väntan på vård. Läs mer om ämnet på min blogg http://jackievisby.blogspot.com/2010/09/nej-tack-jag-tanker-med-huvudet.html

Georgie Free, United Music Magazine sa...

Min mamma ändrade sig i fredags när hon såg en cynisk och taktisk Mona utnyttja cancersjukas tragedier så uppenbart så hon bestämde sig för att ändra sin röst från S till KD i morgon. EN polare Sms ade att imorgon blir det Moderaterna. Jag röstade M i alla tre valen i onsdags.Monas Valskolor, byggnadsfackets grupptrycksröstningar är polisanmälda det kan ge fängelse. Vi får se.

Furman sa...

Bra skrivet, önskar att alliansen svarat likadant för de har snarast tigit när de fått såna påståenden mot sig.

Anonym sa...

Sverige är ett land av ytliga människor som söker mening och har psykisk ohälsa. Det är ett resultat av alltför många år med vänsterregering utan hopp. Rösta på alliansen för att låta arbete bli det som ger människor en bättre självbild, så de slipper fundera över bantningskurer, kroppslängd, penislängd, osv... Respekt för vad man *gör*, inte vem man *är* (snygg/ful etc). ALLIANSEN FOR THE WIN!

Anonym sa...

Man förstår ju Fredde nu, uppväxt i ett misstänkt autistiskt/asberger hem. Inte så konstigt att han utvecklades till ondskans ledar robot. Han har nu ett nytt specialintresse han räknar och sorterar ut sjuka och arbetslösa, samma som han gjorde med frimärkena, och dom frimärkena som har en stämpel eller någon liten deffekt. Dom platsar inte i Fredriks ALBUM.

Roboten är patetisk det här var det falskaste mest krystade och dummaste tal jag hört. Han försöker och kämpar för att visa att han har känslor, men tyvärr detta går jag inte på. Tom stirrande blick min röst han ej fick.

Ann Helena Rudberg sa...

Ja Mona har blivit kommunist nu på slutet och det vet vi ju hur det ser ut i de länderna. Hon använder samma förljugna slogan som kommunister alltid har använt. Där var och en ska ge efter förmåga och få efter behov. Har hon verkligen behov av sin höga lön? Och har alla hennes kompisar det också? Kuba och Nordkorea är de få avskräckande exempel som är kvar i världen på att det är ledarna som får allt och de fängslar eller avrättar de andra, som inte tycker som de.

Tristan sa...

Jag tänker inte "piratkopiera" dina analyser och slutsatser, utan stannar vid att konstatera: "nice point".

Medborgare X sa...

MS!

Det låter snarare som att det finns resursbrister inom vården än att det är fel på principerna i den nya sjukförsäkringen. Som jag skrev i inlägget kommer det vara en utmaning för sjukvården, sjukförsäkringen och andra delar av samhället att hjälpa så många sjukskrivna som möjligt tillbaka till arbetsgemenskapen. Då är det där som man ska fokusera förbättringarna istället för att döma ut sjukförsäkringen. Samhället står inför en enorm utmaning det kommande årtiondet, när den stora 40-talistårskullen går från arbetslivet till pensionen. Det kommer att skapa nya spänningar i välfärdssystemet. För att klara finansieringen av det måste så stor andel av den arbetsföra delen av befolkningen in i arbetslivet.

Medborgare X sa...

J.E!

Vården är nästa område som måste åtgärdas. Det duger inte att ha köer till vården. Det stoppar upp snabba åtgärder för de sjuka, vilket både skapar ytterligare lidande för de sjuka och enorma kostnader i arbetsbortfall. Ju snabbare man kan hjälpa de som blir sjuka desto lättare är det att komma tillbaka till arbetslivet.

Sjukförsäkringen och vården måste samordnas i framtiden.

Medborgare X sa...

Anonym 00:22!

Efter att ha läst ditt inlägg undrar jag vem det verkligen är som är ond.

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Att var och en ska ge efter förmåga och få efter behov är ju i grunden en god tanke. Tyvärr har den socialdemokratiska synen med tiden enbart kommit att fokusera på det sista, att få efter behov. Det ses som en rättighet att få bidrag och att bli försörjd av skattebetalarna, men skyldigheten att ge efter förmåga har helt glömts bort. Har man arbetsförmåga så ska man naturligtvis förväntas arbeta och bidra med skattepengar till välfärden. Det är ju just det som är grundprincipen i den nya sjukförsäkringen - att ge efter förmåga och få efter behov. Men det verkar inte Mona Sahlin ställa upp på längre.

HumanLabRat sa...

Tycker man det är bra att ett större antal gick och hängde sig än som fick jobb så kan man ju hylla den sjuka sjukförsäkringen som införts av Alliansen. Det hela beror ju på vilken människosyn man har. Faktum är att så mycket rehabilitering har de sjuka inte fått, men däremot har de hunsats och förnedrats för att i nästa stund bli försatta i fattigdom. Jag förstår att det för dig Medborgare X är svårt att tänka dig in i vad sådan behandling av en sjuk människa innebär. En sjuk människa befinner sig redan i kris och att i den stunden bli bemött som fuskare och förnedras och behöva oroa sig för sin försörjning sätter djupa spår och sår som aldrig kommer att läka. Men jag förstår att du inte förstår detta medborgare X.

Sjukförsäkringen har inte speciellt många solsidor, däremot finns det gott om svarta baksidor. Välkommen in på min blgg för att läsa om flera av alla de många människor som drabbats av Alliansens omänskliga politik. Rösta rödgrönt för ett mänskligare och rättvisare Sverige!

Anonym sa...

Medborgare X : Jag ser inte på vilket sätt din lösning, med att vården är nästa etapp att "förbättra", skulle kunna hjälpa mig och alla dem som redan befinner sig, eller snart hamnar, i denna kaossituation. Eller...man måste kanske knäcka några ägg för att göra en omelett??

HumanLabRat : Ville bara säga tack! : )

Vänligen, MS

Tristan sa...

Skamråttan, har du några belägg för att fler har tagit självmord p.g.a. arbetslöshet/utförsäkring än fått jobb?

HumanLabRat sa...

Tristan:
Menar du mig eller? På vilket sätt skulle jag stå för skam jämfört med er som skiter i andras liv? Det finns gott om belägg för det faktum att fler tog livet av sig än som fick jobb. Men dessa siffror sopas självklart under mattan av propaganda-regeringen som äger stora delar av medierna.

Jerry sa...

Jag har då aldrig varit med om en värre vulgärpropaganda från vänsterhåll än vid detta valet. Det är mycket värre än för fyra år sedan och jag tror ju att det är kontraproduktivt. Människor vill ha fakta och inte megafoner som bara går på tomma floskler och kallar alla i alliansen för hemska saker. Jag har stött på det flera gånger och undrar om inte det är ett uttryck för desperation.

Medborgare X sa...

HumanLabRat!

Det finns naturligtvis ingen grund alls för dina påståenden att fler av de sjukskrivna skulle ha tagit livet av sig än det är som fått nya jobb. Att det förekommer att sjukskrivna tar livet av sig är dock sant. Så är det med den nya sjukförsäkringen och så var det även med den gamla sjukförsäkringen. Men det förekommer även bland de som inte är sjukskrivna och bland de som har jobb.

Tyvärr är det väldigt skambelagt med självmord och det talas väldigt lite om det i samhället. Det är flerfalt fler som tar livet av sig varje år än vad som dör i trafiken, men det satsas mångfalt mer på att rädda liv i trafiken. Det tycker jag är ledsamt. Samhället skulle må bra av att kunna diskutera självmord mer öppet!

Medborgare X sa...

MS!

Vården, precis som sjukförsäkringen, behöver ständigt förbättras. Det behövs antagligen mer resurser till rehabilitering av sjukskrivna. Samtidigt har också sjukvården drabbats av en enorm anstormning av rehabiliteringsfall i samband med den nya sjukförsäkringen. Med tiden kommer denna anstormning avta och sjunka ner till en mer långsiktigt normal nivå.

Medborgare X sa...

Jerry!

Jag såg att du skrev om vänsterns vulgärpropaganda. Jag kan bara hålla med dig i både din observation och din analys!

HumanLabRat sa...

Medborgare X:
Jag tycker nu att du ska förklara varför inte Annica Holmqvist, som är allvarligt sjuk, inte får sjukersättning, om det nu är så att sjuka ska få ersättning. Försäkringskassan har granskat hennes fall och kommit fram till att inga fel begåtts. Nu när valfläsket är slut kanske det är dags att lägga korten på bordet från moderat/allians håll och erkänna att sjukförsäkringen ska avskaffas!

HumanLabRat sa...

Medborgare X:
Har sjukvården drabbats av en anstorm av rehabiliteringsfall? Var har du sett det någonstans? De flesta får ingen rehabilitering utan blir bara av med sina pengar...

Funderare sa...

Så en fluga gjorde en hel sommar....solsida, snacka om verklighetsflykt. När man hörde hur politikerna förklarade att de skulle lösa invandringen genom att invandrarna ska lära sig svenska så att de får arbete och ett värdigt liv. Att sjuka ska rehabiliteras så att de kan arbeta och få ett värdigt liv. Att unga ska få arbete så att de får ett värdigt liv. Alla "problem-barn" ska lösas med arbete...jätte bra, om det funnits arbete. Och vem har rätt att bedöma någon annans liv som värdigt eller ovärdigt?

Att man skulle satsa på arbetslösa ungdomar inför valet är väl ok. Men att sedan sitta i eftersnacket och påstå att ungdomar är utan ansvar, har ingen familj eller barn och därför viftas bort när de fick frågan om att det är ungdomar som röstat mest procentuellt på SD. Då var ungdomarna inte viktiga nå mer.

Eller när vissa utropade sig som vinnare i valet och att de fått förtroende av svenska folket att regera Sverige i 4 år till. När de fått minskat förtroende av väljarna och inte har majoritet i riksdagen. Snacka om verklighetsflykt, de har ju inte en aning om verkligheten. De har ju förlorat i detta val som partier och alliansen kan inte regera själva utan måste be om hjälp av andra. Är de dom vi vill ska styra skeppet, de som inte fattar att det brinner i baken utan tro att vi äntligen fått tropisk värme.

Reinfeldt var den enda av Alliansens partier som hade anledning att vara glad för han var en vinnare. Tack gode gud att det är han som är kapten på denna skuta=)

Medborgare X sa...

HumanLabRat!

Varför ska sjukförsäkringen avskaffas? Vill du inte ha ett sjukförsäkringssystem?

Jag noterade också att Försäkringskassan sagt att Annica Holmquist inte är berättigad till någon sjukersättning. Det låter underligt, men samtidigt har vi heller inte alla fakta i fallet. Det är ju hemligstämplade uppgifter och Emelie Holmquist blev ju väldigt upprörd när Försäkringskassan gick ut i pressen och kommenterade hennes mammas fall. Vad som står i de hemligstämplade journalerna vet varken du eller jag. Utan de är det som sagt svårt att uttala sig i detalj.

Medborgare X sa...

Funderare!

Vi har ju haft mängder av minoritetsregeringar de senaste 30-40 åren. När hade vi en Socialdemokratisk majoritetsregering senast?

Vad tycker du är alternativet till att komma ut i arbete för att lösa utanförskapet?

Funderare sa...

En minoritetsregering måste köpslå med andra partier för att få igenom sina åsikter. Med andra ord så kan det bli så att vissa saker som gör att folk röstat på dem förhandlas bort för att få igenom andra saker.

Jag skriver det än en gång, jag tycker om de förslag de har till att minska utanförskapet. Men man kan inte bara påstå att arbete ska lösa allt när det inte finns arbete. De kan lika gärna påstå att de ska fixa fred på jorden för det är lika troligt.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!