18 maj 2011

Feminister vill inte ha en jämställd och könsneutral lagstiftning

Medborgare! Pär Ström har nyligen gett ut boken "Sex feministiska myter" (som kan laddas ner gratis här,) där han granskar några av de mest frekvent förekommande påståendena som många feminister bygger sin ideologiska argumentation kring. Med hjälp av tydliga referenser samt ett pedagogiskt och faktabaserat upplägg visar han att det istället handlar om både missuppfattningarna och ren oärlighet från feministernas sida. Kort sagt att det bara är myter som feministerna sprider omkring sig.

Boken har redan rört en del uppmärksamhet. Pär Ström har fått tillfälle att diskutera boken och dess innehåll med ett antal feminister i radio och TV. Under dessa samtal har det med all tydlighet framkommit att feministernas påstående om att de arbetar för jämställdhet och att feminister även värnar om män inte alls stämmer! 

Igår debatterade Pär Ström med Vänsterpartiets representant i EU-parlamentet, Eva-Britt Svensson. Debatten spelades in, redigerades och sändes sedan i efterhand av Radio Kronoberg (lyssna här). Där framkom med all tydlighet att Eva-Britt Svensson inte är för jämställdhet, trots att hon är ordförande i ”Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män”. Efter ett samtal om att endast män är diskriminerade i dagens lagstiftning frågade Pär Ström om hon kan tänka sig att införa en könsneutral lagstiftning. På den frågan svarar Eva-Britt Svensson nej! Istället säger Eva-Britt Svensson att hon vill värna om kvinnors särskilda ställning i lagstiftningen. Kan det bli tydligare att man inte är för jämställdhet och att man inte arbetar för båda könen? 

Imorse var det återigen dags för en ny debatt för Pär Ström. Denna gången i SVT's morgonprogram (som man kan se här), där han mötte Feministiskt Initiativs talesperson Carl Emanuelsson. Precis som i debatten med Eva-Britt Svensson kom diskussionen in på lagstiftningen och att det idag finns ett antal lagar som diskriminerar män (se vilka på Mansnätverkets hemsida). Pär Ström ställer en rak fråga till Carl Emanuelsson om Feministiskt Initiativ kan tänka sig att införa en könsneutral lagstiftning, men precis som Eva-Britt Svensson så avfärdar han kravet på könsneutral lagstiftning och la dessutom till en formulering som gick ut på att kvinnor behöver särskilt skydd. Kort sagt anser Feministiskt Initiativ att lagen bör stå på kvinnors sida. 

Med all tydlighet framgår det att feminism inte handlar om jämställdhet för båda könen. När man inte ens kan acceptera en jämställd och könsneutral lagstiftning så kan man heller inte påstå att man arbetar för ett jämställt samhälle. 

MER INTRESSANT OM: , , ,

10 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Jo jag såg debatten i morse i TV. Den blev rätt dålig för att programledaren också var risig. Och det är inte klokt att vi år 2011 fortfarande ska ha lagar, som ser kvinnor som offer, sådana som måste tas om hand extra mycket. Vuxna människor!

Vi har inte kommit ett endaste dugg närmare en jämställdhet, som ser vuxna människor som jämställda och som gör att våra barn mår bättre. Istället så ses pappor som skurkar som måste hållas borta från barnen. De har inte samma rättigheter som mammor utan är diskvalificerade från barnen ifall mammorna tycker så.

Dessutom var det tre karlar som stod där på morgonkvisten och skulle diskutera jämställdhet... man tar sig för pannan.

Maddie sa...

"Dessutom var det tre karlar som stod där på morgonkvisten och skulle diskutera jämställdhet... man tar sig för pannan"

VARFÖR DÅ?

Du bekräftar ju hela blogginlägget...

Hmm sa...

@Maddie: Tänk dig USA där det finns rasmotsättningar mellan tex vita och svarta. Ska bara en grupp av dem, tex bara vita, stå och uttala sig om motsättningarna som finns dem emellan i en debatt, så blir det ju lite ensidigt kan tyckas?

Observer sa...

Men Carl Emanuelsson är väl talesman för FI? Och så kanske han är en kvinna då könet är en social konstruktion? Så var låg problemet? Det är väl inte Per Ströms fel att FI skickade en karl - om han nu är det?

Tommy Jonsson sa...

Bra sammanfattning av debatterna som Pär klarade bra. Dessutom hade vi en ledare i Sydsvenskan.
Mera kommer förhoppningsvis.

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ja, visst är det underligt att det ska vara så kontroversiellt med en könsneutral lagstiftning! Man tycker ju att alla som talar om jämställdhet åtminstånde borde kunna enas om en så elemäntar sak!

Att det var tre män i STV't studio som diskuterade jämställdhet är väl snarare ett gott tecken (visserligen var en av dem programledare och deltog inte så mycket i själva diskussionen). Det visar ju frågan kan diskuteras utan att könet på de som gör det är så betydelsefullt.

Dagen innan så var det ju dessutom två kvinnor som Pär Ström fick möta i (radio)studion. Så det jämnar ut sig i det långa loppet, vilket naturligtvis är bra. Alla ska ju få göra sin röst hörd vid något tillfälle.

Medborgare X sa...

Hmm!

Samtidigt måste man påpeka att feminister inte är samma sak som kvinnor. Både kvinnor och män kan vara feminister (vilket inte minst visas av att Pär Ström ena dagen mötte den kvinnliga feministen Eva-Britt Svensson och nästa dag mötte den manliga feministen Carl Emanuelsson. Även icke-feminister (eller jämstäldister) kan vara av båda könen.

Så olika syn på jämställdhet kan ju då och då diskuteras utan att könet på de som diskuterar är av betydelse.

Hmm sa...

@Medborgare X. Sant alla feminister är inte kvinnor :)

AM sa...

1. Använder du verkligen, helt seriöst, ordet jämställdist?

2. Hur långt ska likhet inför lagen sträcka sig då? Är det inte diskriminering av döva att de får undervisning på teckenspråk? I ett icke-diskriminerande samhälle måste ju alla f undervisning på talad svenska! Är det diskriminering att bara arbetslösa kan få a-kassa? Jag förstår ärligt talat inte ditt argument. VAD exakt är det som ska uppnås med att man slänger ut varje referens till kön ur lagarna (något jag för övrigt hört flera från Fi säga att de vill)?

Medborgare X sa...

AM!

1. Du har nog misstagit den här bloggen med GenusNytt. Det är Pär Ström som kallar sig jämställdist.

2. Det står ganska tydligt i inlägget att det handlar om att lagstiftningen ska vara könsneutral. Både män och kvinnor kan vara döva. Både män och kvinnor kan bli arbetslösa. Vad är det som är så svårt att förstå att lagen ska vara lika, oavsett vilket kön man har?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!