22 maj 2011

Behåll stadsjeepen, men skjut hunden, för miljön skull

Medborgare! Så har då Miljöpartiet fått sina nya språkrör. Det blev till slut valberedningens förslag, Gustav Fridolin och Åsa Romson. De vill båda fortsätta att bredda partiet och modernisera den gröna politiken, med syfte att rusta upp Sverige. En av de första åtgärderna blir ett rådslag om arbets­tiden. Men det finns mycket mer på de två nya språkrörens agenda. Åsa Romson säger att hon vill utmana Fredrik Reinfeldt och nämner fem punkter där detta skall ske; bort med kärnkraften, stoppa oljeutvinningen i Arktis, bygg ut järnvägen och kollektivtrafiken, sluta skövla gammelskogen samt att minska vår klimatpåverkan.  

Miljöpartiet har alltid varit ytterst kritiska till privatbilismen och till transporter med flyg. Dessa områden har pekats ut som de värsta miljöbovarna och har av Miljöpartiet ansetts vara områden där medborgarna skall göra kraftiga nedskärningar (vilket dock inte verkar ha gällt det tidigare språkröret Maria Wetterstrand). 

Men nya rön medför dock att Miljöpartiet kanske bör omvärdera detta och istället lägga sin miljösatsningar på helt andra områden. Forskare vid Victoria University i Wellington på Nya Zeeland har nämligen nyligen presenterat en studie som visar att en stor hund förbrukar mer resurser än en stadsjeep! Detaljerade beräkningar visar att en stor hund förbrukar ungefär dubbelt så mycket resurser som en stadsjeep och även en medelstor hund förbrukar mer resurser än motorfordonet. I jämförelse med flygresor så ligger också en stor hund illa till vad gäller miljöpåverkan. 

Med tanke på de både annorlunda och galna motioner som lämnats in till Miljöpartiets kongress så kanske vi snart också kommer att får se ett förslag där medborgarna uppmanas behålla stadsjeepen, men istället uppmanas att skjuta sin hund! 

För miljöns skull! 

MER INTRESSANT OM: , , , ,

14 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Fantastiskt! Tur att vi bara har en liten hund då. Och ingen stadsjeep heller. Förresten så har jag hört att de mest resurskrävande varelserna på denna jord är ett däggdjur, som brukar kallas för människa. Det lär vara så att denna varelse har en population, som uppgår till ca 7,7 miljarder på denna jord. Vad ska miljöpartiet göra åt det? Starta utrotningskrig?

AV sa...

Well. Vi människor äter ungefär 1 kg torrmassa per dag. Det mesta är kol. Säg 300 kg/år, vilket ger ett drygt ton koldioxid/år. Vi människor andas ut lika mycket koldioxid som att pendla med liten bil 15 km till jobbet! Sluta genast att andas ut.

Skall man jämföra hundar och bilar måste det givetvis vara fossilt kol. Då tror jag nog stadsjeepen förlorar. Även om man räknar med transport av hundmat.

Nils Dacke sa...

AV: Nja problemet är att hundar är protein i huvudsak dvs kött och det är där problemet uppstår såtillvida inte hunden bor på en gård och är en jakthund och jag sitt eget kött i skogen plus slaktrester får då gör den nytta. Så skjut alla stadshundar plus katter eller inför CO2 skatt på dessa. Kanske typ varje gång hunden/katten passerar en tull innan parken så tas en avgift ut, känns som ett bra och typiskt MP förslag!

Anonym sa...

Detta är ju ett vansinnigt påstående. Inte för att jag själv har varken hund eller katt. Hundar har ju funnits i all evighet på jorden. Blir det inte CO2 och kol av döda djur som en slutprodukt oberoende av om dessa äts av hundar eller människor maskar eller bakterier, eller om hunden själv dör.

Hmm sa...

LOL

Anonym sa...

Min JEEP bajsar inte på grannarnas tomt, inte heller stör dem omgivningen med ett irriterande gläfsande.

Mer JEEP och mindre hund!


Signatur
"Hacka monstren för hand till isterband"

Anonym sa...

In our area we have around 8 to 10 cats per 1 dog. So we will have to decrease the number of cats first I guess. Maybee I should start to feed my dog with cats? That will decrease my monthly costs as well. 1 of those fat cats should last at least for 3 to 4 days. Another positive side effect with this would be that the sand boxes will be cleaner as there won't be as many cats left to do their "business" inside the sand boxes.... :o)

Anonym sa...

Fast det som inte framkommer är det allra viktigaste. Då bilen förbrukar fossila och endliga resurser så förbrukar antagligen hunden biobränslen. Det fossila ger ett nettotillskott till atmosfären vilket inte behöver vara fallet i hundes fall. Här har man bara sett på energiinnehållet i de resurser som förbrukas, inte miljöpåverkan av dessa. Det ger en felaktig bild.

Anonym sa...

Värt att tänka på är att skaffa barn är nästan fem gånger värre för miljön än att skaffa hund...

Fler människor är det som kommer att bli det största hotet mot både miljö och ekonomi (då dessa långsiktigt går hand i hand).

Lottaonline sa...

Låter inte helt omöjligt när jag tänker på min förra hund, som drog ganska mycket foder, lydnads- och träningsenergi.

Fram för fler hundar och mindre människor! ;)

Hmm sa...

@Lotta: Mindre människor? Hur små ska de vara? ;) (Förstod att du menade färre. Bara skojar lite :) )

Lottaonline sa...

@Hmm

Nej, ja menade faktiskt "mindre" människor!

Blir de besvärliga så skickar vi bara ner dem i sopnedkastet eller byrålådan!

Sluta mobba mig nu! :D

Hmm sa...

@Lotta: LOL

Anonym sa...

Jag vill påminna er om att det idag är den internationella dagen för försvunna barn. Ann Marie Maukonen skriver om detta på sin blogg. Läs den.

Både män och kvinnor rövar bort sina barn. Även om det är 20 procent fler kvinnor som rövar bort barnen så ska vi inte tjafsa om det idag. Låt oss tänka på barnen.

Det sorgliga är dock att det finns krafter i media, forskning och politiken som öppet menar att fäder är oviktiga, ja rent av farliga. Vilka dessa personer är och vilka bloggar det handlar om torde vara väl känt för var och en av oss. Det absolut mest sorgliga är att barn som rövats bort från sina fäder inte uppfattas som bortrövade av dessa krafter. Ja ni läste rätt, så elaka och empatilösa personer finns det.

Hur som helst, klockan 9 i kväll uppmanar jag er att tända ett ljus för alla bortförda barn.

Pär.B

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!