01 december 2011

Hjernevask - del 1

Medborgare! Norska NRK producerade och visade den uppmärksammade serien Hjernevask under 2010. Där granskades feminismens och genusforskningens teser på ett mycket kritiskt sätt, vilket resulterade i en stor debatt i Norge. Man skulle lite förenklat kunna kalla teveserien för en norsk variant av SVT:s Könskriget (del 1 och del 2). Som en följd av serien och den efterföljande debatten har Norges Forskningsråd nu beslutat att lägga ned programmet för kjønnsforskning, alltså genusforskning.

I det inledande programmet granskas jämställdhetsparadoxen, det vill säga att män och kvinnor i världens mest jämställda länderna faktiskt gör mer könsrollskonservativa val vad gäller utbildning, yrken, näringsliv och andra avgörande livsval än i mindre jämställda länder och i länder med lägre ekonomiskt välstånd. Hur kommer det sig att en mindre andel kvinnor väljer ingenjörsyrken i Norge och Sverige än i länder som Indien och Kina? Detta trots årtionden av kampanjer för att uppmuntra kvinnor att välja mer tekniska yrken.

Enligt feminismen och genusvetenskapen ska ju män och kvinnor bli mer och mer lika samt göra mer och mer lika val ju mer jämställt samhället är. Allt olikheter mellan könen beror ju enligt dem på kulturella och sociala skillnader. Men kan det kanske bero på att det finns några medfödda biologiska skillnader mellan män och kvinnor?Se den andra delen av Hjernevask här.

MER INTRESSANT OM: , , , ,

10 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Jag har sagt nu i flera år att om 20 år kommer vi att skratta åt dessa tokor och tossor precis som vi skrattar idag åt de värsta excesserna bland kommunisterna på 70 talet som tex. hyllningssångerna till Stalin och Mao av knutna nävar.

I debatten har dom redan förlorat och på nätet är dom stendöda men de sitter fortfarande på mycket stor makt. Att det kunde så här fel,DET kan någon i framtiden forska om så att det inte inträffar igen.

Observer sa...

Jo, tack för länkarna - detta måste ses. Såg redan första programmet tack vare en länk på Daddys-Sverige. Synd bara att norrmännens experiment kostade åtminstone 56 miljoner kronor i skattemedel och då fördelat på 4 år innan de fick bukt med problemet. Man kan dock nästan lägga huvudet i pant på att detta ytterst sevärda program aldrig kommer att visas i den svenska TV-rutan då landets tv-redaktioner är fullproppade med dessa förstå-sig-påare till genusvetare som gör ingenting annat än censurerar olämpligt material från landets barn (läs "medelålders vita män").

Juristen sa...

Vilket fynd och stort grattis till norrmännen som nu tycks skaka av sig det feministiska oket. Men likt Observer har jag ingen förväntan att programmet ska visas i svensk TV. Om så skedde skulle ju en mängd journalister och politiker tvingas erkänna sin okunnighet och att de har ljugit. Sådant kan ju inte tillåtas.

Anna1 sa...

Såg likt Observer det första programmet genom Daddys blogg.

Några reflexioner:

1) Jorgen Lorentzen måste ju vara betraktad som Norges största lirare efter det här programmet. Oj oj oj säger jag bara, hur kan man förneka biologin så kategoriskt och varför gör han det? Det vore intressant att få svar på.

2) Och med sådana uttalande blir man ju direkt orolig för hur det går till på de s k genusdaghemmen. "Straffas" pojkar om de leker med bilar och traktorer och flickor om de leker med dockor? Baseras pedagogiken på den forskning som Jorgen och hans kollegor står bakom, så skulle i varje fall jag, om mitt barn gick på en sådan förskola, vara bekymrad.

Anna1 sa...

Och det är ju intressant att dessa genusvetare och vänstermänniskor hela tiden ser saker som ingen annan ser! Visst är det säkert så att man ofta bemöter barn och vuxna olika beroende på kön, men inte på det sättet som de påstår. Det är ständigt och jämt dessa grova generaliseringar och överdrifter som bygger på stereotyper som inte har någon förankring i verkligheten. Alla pappor som jag känner är t.ex. mjuka och gulliga med sina söner, och de tillhör majoriteten skulle jag vilja påstå! Varför inte ta sin utgångspunkt i hur de flesta beter sig istället för att lyfta fram undantagen, och få det till någon slags sanning?

Nej, det här håller inte!

Anonym sa...

Tack for lanken till en underbar dokumentar.

Mats

Medborgare X sa...

Dacke!

Ja, det ska bli intressant att se hur radikalfeminismen och genusvetenskapen summeras om 20 år. Allt fler börjar ju som tur är få upp ögonen för vansinnet, precis som man till slut fick upp ögonen för kommunismen.

Medborgare X sa...

Observer och Juristen!

Nej, tyvärr är nog feministernas grepp om media än alldeles för stort för att "Hjernevask" ska visas i svensk TV. De har nog lärt sig av "Könskriget". Det blir nog svårt att visa ett liknande program, som "Hjernevask" igen.

Medborgare X sa...

Anna1!

Det var inte bara Jorgen Lorentzen som blir totalt bortgjord i programmet. Det var ju ett helt gäng genusvetare och andra samhällsvetare som framstår som pinsamt världsfrånvända och fanatiskt enkelspåriga. De verkar ha haft sina feministiska skygglappar på under hela sin "forsknings"karriär...

Medborgare X sa...

Mats!

Det var så lite. Hoppas du sprider länken vidare så att fler tittar på "Hjernevask". Ju fler som ser programmet desto bättre!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!