28 juni 2011

Bye bye Arvikafestivalen! Go go Sweden Rock!

Medborgare! För ungefär ett år sedan gick ledningen för Arvikafestivalen ut och deklarerade att man tröttnat på mansdominansen på de svenska musikscenerna. De hade konstaterat att könsuppdelningen bland artisterna på 2010 årets upplaga av festivalen var en dyster läsning, 20 procent kvinnor och 80 procent män. Därför beslutade de sig för att det skulle vara slut på snedfördelningen. Inför 2011 var därför en av de viktigaste målsättningarna att boka hälften män och hälften kvinnor till festivalen. Man ville kort sagt boka jämställt (på ett feministiskt sätt, det vill säga genom kvotering) och uppmanade andra festivaler att göra samma sak. 

Men både danska Roskildefestivalen och norska Öyafestivalen var snabba att meddela att man inte hade några som helst planer att följa det svenska exemplet. De sa nej till könskvotering, med motiveringen att tillgången på kvinnliga artister som håller tillräckligt hög kvalitet är för liten. De svenska festivalerna Peace & Love och Way Out West höll med, kvalitet går före kön

Redan i samband med att Arvikafestivalen meddelade att de skulle kvotera in kvinnliga artister var det de som förutspådde att festivalen nu grävde sin egen grav. Och nu kan man konstatera att så är fallet, festivalchefen Viktoria Lindén meddelade igår att man ställer in årets festival och att man ansöker om konkurs. Publiken svek. Med drygt två veckor kvar till start var endast 2900 biljetter sålda. För att klara av ekonomin hade Arvikafestivalen behövt cirka 6000 betalande besökare. 

Kort sagt kan man konstatera att Arvikafestivalens fokus på kvoterad jämställdhet på artistfronten inte föll publiken i smaken. 

De som riskerar att komma mest i kläm är naturligtvis alla de besökare som redan köpt biljett till Arvikafestivalen. Vid en konkurs riskerar de att inte få tillbaka sina pengar. Som tur är erbjuder dock (den ojämställda) Roskildefestivalen alla som köpt tredagarsbiljetter till Arvikafestivalen gratis inträde till den redan utsålda danska festivalen i stället.  

Den svenska festival som har minst antal kvinnor på scen (och därmed också är mest ojämställd, enligt det feministiska synsättet) är Sweden Rock. Där dominerar männen på scenen. Inte har Sweden Rock något problem att få publiken att komma till lilla Norje på landsbygden utanför Sölvesborg heller. Under de senaste åtta åren har biljetterna varit utsålda. I år kom 33000 betalande besökare och festivalen har under de senaste åren gått med hundra miljoner i ren vinst. Till lycka för de (män) som äger och driver Sweden Rock kan man tänka sig.

Man kan frågar sig hur landets feminister ser på detta faktum?

Medborgarperspektiv tycker dock att det är alldeles utmärkt att de feministiska kvoteringsförespråkarna har fått sig en knäpp på näsan och säger därför:

Bye bye Arvikafestivalen! Go go Sweden Rock!AB1 AB2 AB3 DN GD GP NS SkD SR
MER INTRESSANT OM: , , ,

14 kommentarer:

Andreas sa...

Som råsyntare så blir jag fan förbannad när idiotfeminister skall kvotera in band. Tack för att ni pajat Arvika.

Anonym sa...

Det ihåliga resonemanget du för är väldigt typisk s.k. "anti-feminister". Men är så emot konceptet i sig, så man bryr sig inte om att kolla på resultatet över huvud taget. Arvika har under hela året blivit kritiserat för sin målsättning att nå 50/50 bland artisterna. Men när man frågar publiken om det finns något i programmet de är missnöjda med, svarar alla nej. Kan någon peka på vilka band som blivit inkvoterade? Nej, det kan ingen. För det handlar inte om att boka sämra, det handlar om att tänka annorlunda. Att peka ut denna satsning som orsak till att Arvika gick under är inget annat än genom-puckat

Anonym sa...

Det är sant som Anonym säger, orsaken är inte direkt att det bokats jämställt, men det hänger ihop med att ledningen ägnat flera år åt att använda festivalen som sin personliga megafon i kampanj för FI i EU- och riksdagsval istället för att ägna sig åt att bygga världens bästa musikfestival. Något de knappast hade mandat att göra. Vä förberedda härskarteknikfällor som onanitjejen som inte fick ifrågasättas vad den hade att göra med en bra festival för då var man kvinnohatare osv osv, precis den låga nivån som bara FI och Göran Persson härskar sig runt på.

De har även bokat sina egna favoritband i kategorin "när ska folk fatta att det här är det bästa" alltså i ren uppfostrande syfte (hänger nog ihop med FI-synsättet att folk ska läras veta bättre) och sen undrat varför folk inte kommer och ser det fantastiska.

Slutligen har de, även efter årets manifest, helt missförstått vad som gjorde festivalen så stor, så fin och så populär, trots att de själva växt upp med den: mångfalden, kulturen, blandningen, att det fanns något för alla och att alla får vara med - istället tror de att det är någon form av syntfestival och bokar massa svår synt, säkert återigen för att folk ska fatta. Tittar man på gamla program så har det aldrig varit en syntfestival, det har varit ett kulturens mecka, en högborg av allt, även alla former som inte är musik (målningar, litteratur, poesi, datorspel osv) och vad gäller musiken, något för alla, även extrem metall eller nationalteatern/dag vag på dagarna.

De som hållit i det senaste åren har dock mest tyckt det varit coolt att sitta i ledning, flyttade kontoret till Stockholm och började flasha med sina gästlistor och ägnade sig åt att bedriva personlig politik och smak i festivalens namn.

De raserade allt på extremt kort tid, men de kommer aldrig inse det för deras egna lilla beundrande krets säger fortfarande saker som "ni är bäst, synd bara att folk inte fattar det" - från Facebook, ser ni mönstret nu? Japp, total inavel i liten krets, med synsättet att alla andra inte förstår och måste uppfostras. Men först kanske de måste ha en anledning att dyka upp...

Medborgare X sa...

Anonym 14:49!

Uppenbarligen tyckte merparten av den potentiella publiken att ledningen för Arvikafestivalen hade bokat sämre i år. Annars hade betydligt fler köpt biljett vid det här laget!

Att det är den svenska feminismen som står bakom Arvikafestivalens beslut att börja kvotera in kvinnliga artister är heller ingen nyhet, det kan man läsa om här!

Om det är något som är "genom-puckat" så är det just dagens svenska feminism, den har nämligen blivit allt det den en gång sade sig vara emot!

Medborgare X sa...

Anonym 15:05!

Du sammanfattar din syn på ledningen som en "total inavel i liten krets, med synsättet att alla andra inte förstår och måste uppfostras".

Det låter i mina öron som den svenska feminismen (och genusvetenskapen) i ett nötskal...

Olle sa...

Haha, skadeglädje!

'Money talks' brukar det heta. Välkommen till kapitalisternas värld, punk. Är du lönsam lilla vän?

Skön ironi att illustrera hela blogginlägget med en macho-läderbög, fast inte den bögsorten som PK-folket i Arvika gillar, utan en vit medelålders lönnfet gubbe.

Medborgare X sa...

Olle!

Ja, i slutändan handlar det om att visa lönsamhet. Ingen festival kan i längden leva på allmosor och bidrag, inte ens festival som säger sig ha det (på papperet) ädla målet att öka jämställdheten!

Naturligtvis finns det en liten baktanke att illustrera inlägget med Judas Priest. Inte bara för att de medverkade på årets Rock Sweden, utan även för att Rob Halford är både macho och öppet homosexuell!

Hårdrocken må vara en av musikvärlden mest konservativa subkulturer, men dess fans är också väldigt toleranta. Ett exempel på det är att Judas Priest fans en gång i tiden tog emot Rob Halfords besked om att han var homosexuell med öppna armar. De ryckte på axlarna och sedan tänkte de inte mer på det. De är intresserade av musiken, inte av sångarens sexuella läggning.

Hårdrockare må som sagt vara konservativa, men de är också toleranta mot andra människor och accepterar dem för vad de är! En tolerant konservatism skulle man kunna säga, vilket måste sägas vara liberalt och bra! Till skillnad från den feminism som vi har i landet, som inte är det minsta tolerant eller fri.

Anonym sa...

Genom enkel kvantitativ analys av olika nyhetskanaler kan man enkelt konstatera att festivaler har det mycket tufft ekonomiskt. Förslaget att feminismen dödade arvikafestivalen är inte en korrekt vetenskaplig analys.

Kategoriserings manin uppenbarar sig i även yttrandet om att "hårdrockare är konservativa".
Yttrandet är befängt och utan belägg.

Mer forskning mindre bloggning tack.

Anonym sa...

Feministerna är ju de mest toleranta som finns! Så länge man inte protesterar mot deras beskrivningar är de oerhört toleranta mot alla... eller ja kanske riktigt inte alla.

Men man måste ju förstå dem. Ta medelklassmän t.ex. vars representanter sitter på större delen av samhällets poster. De har för mycket makt för att man ska tolerera dem. Men annars är de toleranta mot alla... eller ja kanske inte riktigt alla.

Men man måste ju förstå dem. Ta hemmafruar t.ex. som borde arbeta lite mer utanför hemmet, satsa på karriären men istället gör sig beroende av medelklassmannen. Sådant kan man ju inte tolerera. Men annars är de toleranta mot alla... eller ja kanske riktigt inte alla.

Men man måste ju förstå dem. Ta pojkar t.ex. som revolterar, som stör i klassrummen och som beter sig sexistiskt gentemot sina jämnåriga kvinnliga kamrater. Sådant kan man ju inte tolerera. Men annars är de toleranta mot alla... eller ja kanske inte riktigt alla.


Men man måste ju förstå dem. Ta Blondinbella eller andra framgångsrika kvinnor som riktar sin näringsverksamhet mot andra kvinnor. De slåss inte för att komma in på de manliga domänerna utan när på andra kvinnor. Sådant kan man ju inte tolerera. Men annars är de toleranta mot alla... eller ja kanske inte alla.

Men man måste ju förstå dem. Ta pensionärer t.ex. som inte förstår saken, och som lutar sig tillbaka mot gamla värderingar. Sådant kan man ju inte tolerera...

Eller homosexuella män som motsätter sig att kön är en social konstruktion och fortsätter att stödja och älska andra män...

Eller invandrare som inte vill göra sig av med sina gamla könsrollsförstärkande idéer...

Eller flickor som bränner ut sig i sin strävan att uppnå en plats i patriarkatet...

Eller feministiska män som är "svaga män som mjäkar med kvinnorörelsen förtjänar inget annat än förakt"...

Men annars tolererar de i stort sätt alla, åtminstone de som räknas, så påstå inte att feminismen inte är tolerant!!!

Christer Karlsson sa...

Anonym 14:49; Om du anser att MX inlägg är korkat så måste du väl också i konsekvensens namn anse att feministernas påstående att fler kvinnor i bolagsstyrelserna leder till ökad lönsamhet är helkorkat. Eller?

Savoy sa...

Anonym 18:50

Feminism är en politisk ideologi som påverkar samhället genom lagstiftning och andra påtryckningar.

Feminism är en politisk rörelse som åsidosätter sunt förnuft och föreställningar om människors lika värde.

Gärna mer icke-ideologisk forskning.

Och gärna mer bloggande, MX!

Anonym sa...

Musikpubliken är inte med och bestämmer vad som spelas i radio och tv. En ny trött skiva av en kvinnlig artist är garanterad uppmärksamhet pga självpåtagen kvotering i media. Men kärleken kan de inte kvotera fram, och det visar sig sen när alla festivaler ska boka samma handfull (kvinnliga) artister. Mättnaden är total och vi är inte beredda att betala för att se några svettiga tanter med rövskägg stå och onanera på sina mikrofonställ. Ge oss en riktigt jävla hård böggubbe istället!!!

Anonym sa...

Undrar vad som hänt om Arvikafestivalens "jämställhetsarbete" kunnat fortsätta. Hade de då satsat på mer jämställdhet nästa år, d v s 100% kvoterade kvinnor. Kanske de kan boka bara kvinnlia medlemmar från band med både män och kvinnor i. Blir ju billigt också. bara en massa leadsingers som sjunger karaokee till sina ipods.
Oh nej, jag har skådar framtiden 8-(
Nu måste jag sluta innan jag ger dem idéer. Dagens ironi har en tendens att vara morgondagens feministiska projekt.

Olle sa...

Finns det egentligen något manligare än en macho-läderbög? Det är ju en snubbe som driver mansrollen till sin spets och aldrig behöver fjäska och kompromissa med kvinnor för att få ligga. En man med dubbla Y-kromosomer. Hell bent for leather!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!