25 mars 2011

Catrine Da Costa och Julian Assange

Medborgare! I tisdags var ämnet för SVT's program Veckans Brott fallet Catrine Da Costa. För första gången presenterades alla de tveksamheter och felaktigheter som förekommit i utredningen kring fallet samt vilka enormt negativa konsekvenser dessa haft för de två (med största sannolikhet felaktigt utpekade) läkarna, obducenten (Teet Härm) och allmänläkaren (Thomas Allgén). Medborgarperspektiv har tidigare skrivit om det justitiemord de utsatts för och ännu inte fått någon som helst upprättelse för. Kanske var dock tisdagens TV-program (se SVTplay) den största upprättelse de hittills fått. Leif GW Persson redovisade på ett pedagogiskt sätt alla de allvarliga brister som finns i bevisföringen mot de två åtalade läkarna.

Rigmor Robèrt sammanfattar både programmet och rättsskandalen på ett mycket bra sätt på bloggen Catrine och syndabockarna. Läs det! Hon visar också på den feministiska aktion som drevs mot de två läkarna, både i rättssalen och i övriga samhället. En feministisk aktion som starkt bidragit till både justitiemordet och den smutskastning mot läkarna som präglat debatten kring fallet Catrine Da Costa.

Dessutom ser Rigmor Robèrt tydliga paralleller till det som just nu sker mot Julian Assange!

MER INTRESSANT OM: , , ,

6 kommentarer:

Matte Matik sa...

Jag började se programmet igår - och tänkte skriva själv att folk borde se det. Bra att du uppmärksammar det!

Anonym sa...

Polismannen Olle Torges teorier har lämnats till cold case.
http://nyhetsverket.se/nyhet/13356/Cold-case-gruppen-kan-hitta-da-Costas-m%C3%B6rdare

Wagner sa...

För första gången på tv kanske. Jag kan verkligen rekommendera döden är en man. Är som programmet på tv upphöjt till hundra. En 700 sidor tjock tegelsten som jag ångrade att jag köpt och därför blev liggande. Tänkte att "det där har man ju hört allt om". Hade man inte alls..

http://www.mediemordet.com/boken.html

Lottaonline sa...

Intressant inlägg Mx. Dokumentären med Leif GW Persson, som jag missade i tisdags ger en professionellare bild av det ni troligen vill komma fram till, än vad jag snappat upp på andra håll.
Rättsprocessen ger även vissa paralleller till häxjakten på 1600-talen där barn gavs möjlighet att agera som trovärdiga vittnen. Trots att nu ju inte ens bandinspelningarna av det treåriga barnet spelades upp i TR. Synd att inte Leif GW Persson kunde vittna som expert redan för 23 år sedan. Han kunde ju bara sagt att tidsaspekten var helt fel, eller att styckningen inte kunde skett på obduktionsbordet, eftersom den bara skett från ena sidan.
Förhoppningsvis är inte det här ett vanligt skeende bland kvinnor, som befinner sig i en skilsmässoprocess. Det känns mer som att psykiskt sjuka människor kan agera liknande, mot ett barns pappa. Medias hetsjakt runtomkring rättsprocessen verkade ju även som hämtat från en rysare. Sälja lösnummer gick tydligen före två människors liv.

Matilda sa...

Jag tar inte med kvinnoföraktande kommentarer som din i min blogg. Trodde du att jag skulle släppa igenom en kommentar där det står att flickor (ja du skrev flickor, inte vissa flickor) var lågpresterande för 30 år sen? Jag som har en mamma på 70 år och en syster på 48 som definitivt aldrig varit lågpresterande på något sätt. Ta ditt jävla gråtrunkande över staaaaackar fööörfördeelade små män och dra någon annan stans. I min blogg är du inte välkommen. Och om man kommer med nonsens som att tjejer generellt hade dåliga betyg förr 30 år sedan får man faktiskt komma med fakta som stödjer detta också för jag tror inte ett jävla skit på det.
Stör mig inte igen!

Medborgare X sa...

Matilda!

Jag har svarat på din kommentar med ett helt nytt inlägg, som du finner här:

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/04/ifragasatt-inte-de-feministiska.html

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!