05 maj 2009

När blir man en illegal fildelare?

Medborgare! I en mörkgrön ölback från 70-talet förvarar jag mina gamla LP-skivor. Backen är till bredden fylld med nostalgiska gamla skivor. De har följt med i flytt efter flytt, men någon skivspelare att spela upp dem på har jag inte haft sedan mitten av 90-talet. Jag har ju dock en gång köpt alla dessa skivor (och alltså laglydigt försett upphovsmannen med ersättning för att få ta del av dennes verk) så det känns inte helt enkelt att göra sig av med dem. Men utan skivspelare har de naturligtvis inte blivit spelade speciellt många gånger de senaste 10-15 åren.

Efter att ha läst Fredrik Strages krönika i DN inställer sig dock en fråga i mitt lilla huvud. När blir man egentligen en illegal fildelare? Om jag redan har ersatt upphovsmannen när jag en gång köpte min LP-skiva, kan jag då ladda ner samma skiva via The Pirate Bay utan att bryta mot upphovsrätten? För någon "stöld" kan det ju inte vara, jag har ju redan skivan i min ölback!

1 kommentar:

Stefan sa...

Bra fråga! Jag har oxå funderat över detta. Jag har 2000 över vinyler och skulle bli en stor nedtankare om jag jagade rätt på digitala versioner av alla skivor jag betalat för en gång.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!